Jajko kurze średniej wielkości to tylko 71 kcal. Idealne na śniadanie oraz jako dodatek do sałatek i past kanapkowych. Jest źródłem łatwo-przyswajalnego przez organizm pełnowartościowego białka (aminokwasy egzogenne, które organizm sam nie wytwarza). Ponad to zawiera bardzo dużo składników odżywczych. W jednym jajku znajdziemy witaminy A, E, D, K, B 2 i B 12 , fosfor, potas, wapń, żelazo oraz magnez. Żółtko zawiera także luteinę, która chroni oczy przed promi... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Dziewczyna zmagająca się z rzeczywistością umilając każdy dzień zdrowym jedzeniem oraz ćwiczeniami. Zajmująca się hobbistycznie dietetyką oraz fotografią żywności, odkrywająca nowe smaki :-)