Zakwas chlebowy żytni / Rye sourdough

Zakwas chlebowy żytni / Rye sourdough

Zakwas chlebowy żytni / Rye sourdough

Scroll down for recipe in English. Składniki: (na prawie pełny słoik litrowy) 2,5 szkl. mąki żytniej razowej (350 g.) 2 szkl. letniej wody (500 ml.) Słoik  litrowy umyj i wyparz. Dobrze wysusz. Dzień 1:  Np. godz. 9 rano - wsyp do słoika 1/2 szkl. (70 g.) mąki i wlej 1/2 szkl. (125 ml.) letniej wody. Dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką przepuszczającą powietrze i zabezpiecz gumką. Odstaw w ciepłe zacienione miejsce (25-27°C) na 12 godzin. O godz. 21 zamieszaj i przykryj ponownie. Dzień 2: Po 12 ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Delicious Place

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.