Tygrysi chleb

Tygrysi chleb

Tygrysi chleb

Kilka dni temu pokazałam wam bułeczki tygrysie, czyli, dutch crunch rolls. Nie okazały się być trudne w przygotowaniu a smakowały mojej rodzinie, dlatego postanowiłam upiec także chleb zwany tygrysim, aczkolwiek mi bardziej przypomina panterę. W każdym razie poszłam za ciosem i tak powstał ten chleb. Nie do końca wyszły mi te popękane cętki, nie wiem może gatunek mojej mąki ryżowej jest inny niż ten w stanach, ale pomijając ten fakt chleb okazał się być bardzo dobry, prosty w wykonaniu, wiec wkrótce pewnie zno... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Najlepsze przepisy na Święta

Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Izka, 2 kwietnia 2014 14:24:37

Jak dla mnie świetny- i sama skorupka i w przekroju... nie ma to jak domowy :) Wygląda tak pysznie, jak "prosto z piekarni" :)Już ostatnio zabierałam się za ten chlebek i na chęciach się skończyło, brak czasu zrobił swoje:/ Ale myślę, że do Świąt dam rade:)

Czas na obiad, 3 kwietnia 2014 10:54:23

Przecudowny blog, przecudowny chlebek, a zdjęcia tak piękne, że ma się wrażenie,że te pyszności są na wyciągniecię ręki! Moje najszczersze komplementy !

wulkan-smaku, 3 kwietnia 2014 13:50:39

Skórka z tą polewą musi być cudowna :D Chyba dzisiaj wypróbuję twój przepis, bo narobiłaś mi ochoty na taką chrupiącą skórkę.

agnieszka, 4 kwietnia 2014 14:52:31

Zdjęcia wyglądają bardzo apetycznie, bochenek mógłby występować w relkamach

Anonymous, 5 kwietnia 2014 09:57:09

Tymi wynalazkami oczarowujecie wszystkich i zginie tradycja

Bernadeta, 5 kwietnia 2014 11:33:01

to co teraz jest tradycją kiedyś tez było wynalazkiem. gdyby ludzie kierowali sie tylko tym co już maja no nadal by mieszkali w jaskiniach.

Dorota Owczarek, 5 kwietnia 2014 16:10:48

Berniko pięknie dziękuje za przepis i dzięki temu wspólne pieczenie.Chleb na stałe zagości w mojej kuchni.

matka_Wariatka, 6 kwietnia 2014 14:09:00

super chleb :) dzięki za przepis

Bernadeta, 7 kwietnia 2014 01:44:56

ciesze sie ze chleb nie zawiódł i sie udał. pozdrawiam.

Bernadeta, 7 kwietnia 2014 01:45:14

miło mi, pozdrawiam serdecznie.

wulkan-smaku, 7 kwietnia 2014 22:24:18

Robiłam dzisiaj chlebek, ale skórka prawie wcale mi nie popękała, ale chyba zrobiłam zbyt rzadką polewę, czy myślisz że to z tego powodu ?? Ale jak była gęstsza to ciężko było mi ją rozsmarować.Nie zmienia to faktu ze chlebek jest pyszny i ma chrupiącą skórkę, ja zrobiłam pół na pół z mąką z pełnego ziarna i wyszedł pulchniutki.

Joanna Dlugosz, 14 kwietnia 2014 21:37:59

A czy mąkę ryżową można zastąpić inna ??

Bernadeta, 14 kwietnia 2014 21:40:32

niestety, inna mąka nie da takiego efektu. ale w większych sklepach czy supermarketach można ja dostać np w tesco aucham, czy realu np z firmy Melvit .

beatkaf-67, 21 kwietnia 2014 15:24:13

Witam, wygląda cudnie,czy można go zrobić w garnku rzymskim ,lub żeliwnym?Nie posiadam kamienia do chleba.Pozdrawiam.Beata

Bernadeta, 21 kwietnia 2014 21:31:25

pewnie zbyt rzadka polewa, bo żeby popękało musi byc gruba warstwa masy nałożona na chleb.

Bernadeta, 21 kwietnia 2014 21:32:31

dziękuje bardzo.

Bernadeta, 21 kwietnia 2014 21:34:25

można spróbować w garnku, ale można także upiec an zwykłej blasze z piekarnika wyłożonej papierem tak jak ja to zrobiłam. konsystencja chleba jest na tyle zwarta ze się nie rozlewa tylko trzyma kształt.

Bernadeta, 21 kwietnia 2014 21:34:44

dziekuje bardzo. pozdrawiam.

Bernadeta, 21 kwietnia 2014 21:35:16

o tak zgadza się.

wulkan-smaku, 25 kwietnia 2014 11:27:45

wstyd się przyznać,ale już wiem dlaczego mi nie popękało hehe, zamiast mąki ryżowej dałam ziemniaczaną, bo mam w tych samych pojemnikach, co prawda podpisane, ale z pośpiechu nie zauważyłam ;) z mąką ryżowa wyszło mi idealnie ;) POzdrawiam

Bernadeta, 25 kwietnia 2014 20:01:49

ufff ulżyło mi ;) ciesze ze sie udał. pozdrawiam.

Anonymous, 3 maja 2014 23:16:27

Mam pytanie, gdybym uzyskane ciasto podzieliła na dwa chlebki, czy piec je też tak długo?Dziękuję za odpowiedź :)Hania

Bernadeta, 3 maja 2014 23:25:26

myślę że tak, proszę zmniejszyć czas do 40-45 minut i kontrolować stopień wypieczenia żeby się nie spiekły za bardzo.