Kiedy zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem to o mące wiedziałam tyle ze jest biała z której można zrobić wszystko i ta ciemna, moja wiedza jest trochę większa, ale jeszcze nie całkowicie kompletna ;) Mąka jest efektem zmielenia ziarna później poddawana jest dalszej produkcji. Przed przemiałem ziarno jest odpowiednio nawilżane tak, aby łatwo można była zdjąć twardą okrywę. W wyniku czego(...)podlega zmiażdżeniu i roztarciu. Warstwa aleuronowa zawierająca minerały jest ciemna i gruba, natomiast bielmo jest bardzo jasne i daje się zmielić bardzo drobno. Efektem przemiału może być mąka razowa oraz inne mąki gatunkowe. Nazwa mąka razowa ziarno pozbawione otrębów miele się tylko raz, efektem czego jest ciemna, gruba mąka zawierająca wszystkie składniki ziarna. Taka mąka
NaKońcuJęzykawyobrażamy sobie kuchnię bez mąki? Chyba NIE! A bez pszennej mąki?- To już łatwiej. Zapraszam na moją pierwszą akcję, w której szukamy zamiennika najpopularniejszej mąki- pszennej. Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej(...)choć gdzie możliwe, starajmy się wykorzystać ich mieszankę, np: mąki ryżowej z orkiszową, czy orkiszowej z kukurydzianą) Mam nadzieję, że zbierzemy pokaźną kolekcję jesiennych, zdrowych smakołyków. Akcja trwa od 15/10/2012 do 14/11/2012. Oto banerek akcji: Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę. Załączam małą sciągę o mąkach: ( z tej strony ) Mąka żytnia – Zawiera alkaloidy, które obniżają poziom cholesterolu
Mia Cucina Sofietaakiś czas temu pisałam o rodzaju mąk, ale tradycyjnych, życie bywa bezwzględne i zmusiło mnie do napisania kolejnego postu związanego z białym pyłem tym razem weźmiemy pod lupę mąki bezglutenowe... Sama muszę się wiele nauczyć w kwestii diety bezglutenowej, na pewno nie bedzie to proste zwłaszcza na początku.. Nawet tak prosta rzecz jak zakupy, kiedyś wchodziłam do sklepu(...)produkty będę mogła bezpiecznie używać nadal...a z niektórymi ostatecznie się pożegnałam ;( Ale wracając do tematu...w mojej kuchni od dość dawna i dość często używam kilku mąk bezglutenowych inne natomiast muszę dopiero poznać... A więc jakie mąki mamy na rynku, które są łatwo dostępne w sklepach.. 1. Mąka gryczana ...dość często przeze mnie używana, lubię
NaKońcuJęzykamnie w domu często stanowiły danie obiadowe, zwłaszcza gdy dzieci były młodsze. Przykładowy przepis na naleśniki : Po 1 i 1/2 szklanki mleka i wody mineralnej (lub zwykłej) 2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 2 łyżki cukru pół łyżeczki cukru waniliowego odrobina soli Wszystkie składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Pozostawić na dłuższą chwilę aby ciasto(...)odpoczęło", następnie smażyć cienkie naleśniki. Krem budyniowy (wg. przepisu na popularne ciasto znane jako Królewiec lub Królewicz). 10 dag cukru 1/2 litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodawać porcjami masło. Mieszać do połączenia składników. Na każdy naleśnik
Praktyczna plKruchych ciasteczek, takich wycinanych foremkami, nie robiłam od lat. Jak zobaczyłam u Kamili , to od razu mi się zachciało kruche ciasteczka zrobić. Oczywiście ciasteczka na mące bez glutenu. Zmodyfikowałam więc przepis, m ąkę orkiszową zamieniłam w większej części na gryczaną, bo rzadko jej używam, składniki spisałam na kartce żeby nie zapomnieć i poszłam do kuchni. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMarcowa propozycja piekarni Amber to zakwasowy chleb z dodatkiem namaczanej mąki żytniej, wcześniej uprażonej. Przepis wynalazła Jola z blogu Smak mojego domu . Nie pamiętam, abym wcześniej robił chleb z prażoną mąką. Gdy robi się to pierwszy raz, nie wiadomo za bardzo, jak długo prażyć tę mąkę. Moja rada jest taka - praż tak długo, jak długo chcesz, byle tylko nie przypalić(...)mąki. Im dłużej będzie prażona, tym bardzie będzie brązowa, a chleb ciemniejszy i z intensywniejszym aromatem. Nie oparłem się pokusie wzmocnienia aromatu dodatkiem czarnuszki. Dodałem też coś dla zdrowia - zmielone ziarna ostropestu. I jeszcze do miski z ciastem wpadł zmielony słód jęczmienny. Jednakże czarnuszka, ostropest i słód nie są obowiązkowe. Bez nich też można ten chleb upiec. Mąka żytnia starogardzka
Grahamka, weka i kajzerkaNawet nie wiedziałam, że z mąki ryżowej mogą wyjść tak pyszne słodkości. Jak to się stało, że jej przedtem nie używałam?? Na opakowaniu było napisane: 1. Mąka ryżowa – wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu - to wiedziałam. 2. Stanowi szczególnie dobry substytut mąki pszennej , dla osób z nietolerancją glutenu - też wiedziałam(...)Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4. Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5. Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych i kremów-domyślałam się
Mia Cucina SofietaMega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA(...)Idealne na tłusty czwartek, który już tuż, tuż... Oryginał jest na mące pszennej, ja dostosowałam go do mąki orkiszowej, stąd zmiany w ilościach mąki. Mój przepis to ok.1,5 porcji oryginału, który znalazłam tutaj. Co najważniejsze - smakują jak najzwyklejsze, smażone na tłuszczu pączki, są nie do odróżnienia, a jednak duuużo zdrowsze. U nas zagoszczą jeszcze nieraz. Polecam ;-) Składniki: - 630g mąki
Smaczne ZdrowePyszna, wilgotna babka, bez cukru, na mące orkiszowej z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Idealna na nadchodzące Święta, ale również na co dzień, do popołudniowej kawki. Babeczka bardzo zaskoczyła mnie smakiem, szczerze to nie spodziewałam się iż wyjdzie taka pychotka. Nigdy nie dodaję mąki ziemniaczanej ani do biszkoptów ani do babek, tutaj zrobiłam wyjątek, troszkę tylko zmniejszyłam jej ilość. Makę pszenną(...)jedno popołudnie, można oczywiście zrobić z 1,5 porcji, zbyt wiele bowiem nie urosła (wówczas musimy wydłużyć czas pieczenia). Znalezione tutaj . Składniki: - 4 duże jajka - 200g masła - 200g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub szklanka mąki tortowej (250ml) - 50g mąki ziemniaczanej lub przy mące pszennej 1/2 szklanki
Smaczne ZdroweSądzę, że może Was zastanawiać, jaki sens ma gotowanie maku w szybkowarze, jeśli czas jego gotowania pokrywa się mniej więcej z czasem gotowania metodą tradycyjną. Otóż gotując mak w szybkowarze, nie trzeba go w ogóle doglądać! Mak się gotuje, czas płynie, a Wy możecie go przeznaczyć na coś innego, niż stanie nad garnkiem :-). Fantastyczna sprawa, zwłaszcza w okresie(...)tyle! Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 60 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki Na 1 objętość maku potrzebujecie 1 objętość wrzącej wody. Ponadto, bez względu na ilość maku, zawsze wlewacie 1 l wody, potrzebnej do wytworzenia ciśnienia, bezpośrednio na dno szybkowaru. Przykładowy przepis: 1 szklanka
Szybko Szybkowarrazem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam pokombinować troszkę z mąkami i zamiast mąki pszennej razowej dałam mąkę gryczaną. W ten sposób powstała kolejna odmiana cięższego, lekko razowego chleba na zakwasie. Inne moje razowe chleby znajdziecie tutaj: chleb wieloziarnisty na zakwasie(...)razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy , chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu , wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie . Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego lub gotowy zaczyn, odłożony z poprzedniego pieczenia do lodówki 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 90 g siemienia lnianego
Kulinarne przygody Gatityposzukiwaniu przepisu na pączki , które mają obwódkę po usmażeniu sięga po coraz to nowe przepisy. A obwódki jak nie było, tak nie ma... No nic chyba sobie odpuszczę, widać mąka orkiszowa nie pozwala im się tak napuszyć, bo to ponoć od tego tworzy się cudowna, jasna obręcz. Niemniej, nie oto chyba chodzi, pączki są pyszne i bez niej ! Gorąco polecam(...)czwartek jest tylko raz w roku. Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, oj było co wyrabiać... Ale uśmiech zadowolenia , szczególnie najmniejszej buźki- bezcenny... :-) Pocieszające , że smażone na oleju kokosowym, zdrowa mąka orkiszowa...- trzeba sobie jakoś wytłumaczyć dzień rozpusty... Składniki na ok.20 sztuk: - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub mąki pszennej 500g - 250ml ciepłego mleka - 50g świeżych
Smaczne Zdrowebiesiadować na tarasiku. Pogoda nam sprzyja, drożdżóweczki do popołudniowej kawki na tarasie były więc idealne. Gorąco polecam ! Przepis znaleziony tutaj z moimi małymi zmianami, polegającymi głównie na zamianie mąki pszennej na orkiszową. Jeszcze nieraz zagoszczą na naszym stole, są delikatne jak mgiełka. ;-) Składniki na 16 sztuk: - 410g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub 370g mąki pszennej(...)lukier marcepanowy: puder trzcinowy- ok.10 łyżeczek+kilka kropli aromatu migdałowego+kilka łyżeczek kremówki) Uwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Z drożdży mleka i mąki robimy zaczyn. W tym celu rozkruszamy drożdże do kubeczka, dodajemy do nich łyżeczkę (5g) cukru trzcinowego, rozprowadzamy dokładnie. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy
Smaczne Zdrowewiedziałam, że moje kluseczki serowe to to samo co kluski leniwe... teraz już wiem. Długi czas ich u nas nie było, dzisiaj powracają w trochę zdrowszej wersji, zamiast mąki pszennej dałam mąkę orkiszową i trochę ziemniaczanej (by były bardziej "gumowe"), można pominąć mąkę ziemniaczaną i dodać więcej orkiszowej. Wyszły bardzo delikatne i przepyszne. Warto zatrudnić do pomocy dzieci, moja Córcia(...)uwielbia takie zadania, a własne kluseczki smakowały jej jeszcze bardziej...;-) Składniki: - 500g tłustego lub półtłustego twarogu - 2 jajka - 100g mąki orkiszowej białej (u mnie typ 750) - 40g mąki (skrobi) ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (można pominąć) - 1/4 łyżeczki soli Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do niego jajka (białka można ubić na pianę i dodać osobno), ksylitol
Smaczne ZdrowePrzyczyną moich dzisiejszych szaleństw kuchennych jest mąka żytnia razowa, na która natknęłam się ostatnio w osiedlowym sklepie. Jest to mąka nie byle jaka, bo jedna z najlepszych w Polsce. Nie żadna pospolita, do której nie wiedząc czemu, producenci, dodają obecnie mnóstwa spulchniaczy i polepszaczy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)Reszla to jeden z najstarszych młynów działających w Polsce. Posiada on znak regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego "Warmia, Mazury, Powiśle", który potwierdza, iż żywność, którą tam wytworzono jest tradycyjna i regionalna. Mąki z tego młyna naprawdę pięknie pachną i idealnie nadają się do wypieku chleba oraz przygotowywania zakwasu na chleb :) Nie wiem, czy dostępna jest ona w innych sklepach, ale na pewno
Sajkofanka smaku