Choć czas jesiennych dyń już przeminą cieszę się, że nadal można je kupić. W ubiegłym tygodniu ugotowałam garnek pysznej, sycącej zupy dyniowej z tureckim rodowodem. Przepis znalazłam na w Jadłonomii . Zupa po leciusieńkim tuningu trafiła na nasz stół i podbiła nasze serca. Çorba z soczewicy i dyni 1 cebula 1 średniej wielkości dynia Hokkaido olej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki suszonej mięty szczypta płatków chili lub mielonego chili 1 szkl. czerwonej soczwicy ... czytaj dalej...
Ruda, z zamiłowaniem do wypieków kulinarnych i nie tylko, potraw makaronowych i różnistych egzotycznych, a także ceramiki najchętniej własnego wyrobu, dobrych książek i filmów z klimatem. Mama Blondyneczki i Blondasa, do niedawna niania a teraz po prostu pełna pasji podwójna Mama Wiewiórka :)