Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą

Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą

Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą

Dzień dobry, W ramach kolejnego wspólnego gotowania razem z Emilią, Kasią i Panną Malwinną upiekłam uroczy chlebek z oliwkami, cebulą i miętą. Ten wywodzący się z kuchni cypryjskiej wypiek o nazwie Elioti, jest popularny również w Grecji. Tradycyjnie piecze się go w okresie Wielkiego Postu, kiedy to wyznawcy religii prawosławnej nie spożywają mięsa oraz produktów mlecznych, ale podobno obecnie przygotowuje się go przez cały rok. Chlebek jest naprawdę smaczny - aromatyczny, dzięki dodatkom wilgotny i po prostu pr... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Chilli Czosnek i Oliwa

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.