Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków
W zbożach takich jak pszenica, jęczmien i żyto obecny jest gluten – białko, które nie rozpuszcza się w wodzie, ale pęcznieje sprawiając, że ciasto staje się „gumowate” i elastyczne. Dzięki temu zatrzymuje wewnątrz ciasta pęchęrzyki gazu - dwutlenku węgla wytwarzanego przez drożdże lub powstającego z sody / proszku do pieczenia. Zapewnia to doskonałe rośnięcie, odpowiednią wilgotność, pulchność i sprężystość ciasta pszennego. Gluten sprawdza się w tej roli tak dobrze, że obecnie więk... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu głodny alergik
Autor
głodny alergik
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
bezglutenowe, mielone, ciasto, chleb, pieczywo, fasola, pieczenie, babki, ciasto naleśnikowe, chleb razowy, mięso, bułki, jogurt, marchewkowe, kakao, jajko, mleko w proszku, mięso mielone, ciasto na żelatynie, ciasto marchewkowe, ciasto z białek , szybkie ciasto, szybki ciasto, ciasto kruche, kruche ciasto, przepisy na kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto mleko w proszku, bułki bezglutenowe, mleko zwykle
Inne przepisy z głodny alergik
Dodaj komentarz