Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków

Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków

Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków

W zbożach takich jak pszenica, jęczmien i żyto obecny jest gluten – białko, które nie rozpuszcza się w wodzie, ale pęcznieje sprawiając, że ciasto staje się „gumowate” i elastyczne. Dzięki temu zatrzymuje wewnątrz ciasta pęchęrzyki gazu - dwutlenku węgla wytwarzanego  przez drożdże lub powstającego z sody / proszku do pieczenia.   Zapewnia to doskonałe rośnięcie, odpowiednią wilgotność, pulchność i sprężystość ciasta pszennego.  Gluten sprawdza się w tej roli tak dobrze, że obecnie więk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu głodny alergik

Autor

głodny alergikgłodny alergik

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

bezglutenowe, mielone, ciasto, chleb, pieczywo, fasola, pieczenie, babki, ciasto naleśnikowe, chleb razowy, mięso, bułki, jogurt, marchewkowe, kakao, jajko, mleko w proszku, mięso mielone, ciasto na żelatynie, ciasto marchewkowe, ciasto z białek , szybkie ciasto, szybki ciasto, ciasto kruche, kruche ciasto, przepisy na kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto mleko w proszku, bułki bezglutenowe, mleko zwykle

Inne przepisy z głodny alergik

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.