Dzień dobry, Dziś chciałam Was zaprosić na jedno z moich ulubionych greckich dań , którym wprost zajadałam się na urlopie i również chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki , czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym , to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne. Gigandes(...)plaki (lub Gigantes plaki) , po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli. W diecie śródziemnomorskiej warzywa strączkowe, w tym fasola, są szeroko wykorzystywane. W przewodniku o Grecji czytałam, że aż do połowy XX w. większość Greków prawie nie jadała mięsa, ponieważ w ich górzystym kraju brakowało pastwisk, na których można
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, W ramach wspólnego gotowania wraz z innymi blogerkami przygotowałam tureckie danie o nazwie pilaki . U mnie jest to fasulye pilaki , czyli biała fasola gotowana w oliwie z cebulą, marchewką, ziemniakiem i pomidorem. Potrawa bardzo przypomina gigantes plaki , które gotowałam dla Was po powrocie z Grecji. Jak smakuje pilaki? -" Ta potrawa jest nawet lepsza od gigantes plaki. Takie(...)gotowania (stąd gigantes plaki). Również fasolowego pilaki nie ma jednego, gdyż w Turcji przygotowuje się dwie odmiany tego dania. Pierwsza to fasulye pilaki , do którego wykorzystuje się białą fasolę . Przeglądane przeze mnie na Internecie tureckie przepisy każą użyć odmiany fasoli o nazwie bombay fasulye (np ten przepis z youtube ), niestety nie natrafiłam na informację, cóż to za odmiana
Chilli Czosnek i Oliwadobry, Dziś mam dla Was kolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący(...)sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka chwil. Smak i wygląd piyaz stanowi dla mnie kolejny argument przekonujący, że Turcy są prawdziwymi mistrzami potraw z fasoli (spotkałam się nawet z określeniem, że fasola to "sułtan kuchni tureckiej" / sultans of the Turkish kitchen- źródło ). Skład sałatki zmienia się w zależności od regionu Turcji i pomysłowości kucharza
Chilli Czosnek i Oliwapodbiła już tak mojego serca jak pierwsza odsłona, nadal jest to źródło kilku charakterystycznych dań, zwłaszcza zapuszkowanych produktów od Finktona. Postanowiłam więc odtworzyć FINKTON’s BAKED BEANS, czyli fasolę w sosie pomidorowym. Szybko się przygotowuje, dostarcza białka oraz likopenu (dobry związek z pomidorów) i świetnie smakuje. Coś jak znana nam dobrze fasolka po bretońsku, lecz nieco bardziej wyrazista w smaku(...)DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE PRZYGOTOWANIA PRZY OPCJI Z FASOLĄ SUCHĄ Jeśli używacie suchej fasoli, przygotowania musicie zacząć noc wcześniej – jeśli jesteście leniwi, kupcie fasolę z puszki – będzie nieco drożej, ale szybciej i wygodniej. Fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody, tak aby poziom wody był nieco wyższy niż fasoli, ponieważ w trakcie namaczania fasola wchłonie wodę. Zostawiamy
Nerds KitchenCiasto czekoladowe bez mąki, na bazie czerwonej fasoli z dodatkiem oleju rzepakowego. Można zrobić z masą lub bez. W sam raz dla osób, które są na diecie bezglutenowej (użyjmy tylko bezglutenowego proszku do pieczenia). Czerwona fasola jest bardzo bogata w białko i substancje odżywcze, natomiast olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego wypieki z nim należą do tych(...)najzdrowszych. Taki deser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, choć nie trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta! Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru
Poezja smakurzepis na gotowanie fasoli. przed gotowaniem mocz fasolę nawet 12 godz., wlewając 4 części wody na 1 część fasoli wodę można wymieniać 1-2 razy i nie gotować w tej której fasola się moczyła po zagotowaniu odlej wodę raz jeszcze i wlej świeżą, by pozbyć się szkodzącym stawom puryn aby uniknąć gazów, do gotującej się fasoli dodaj nasiona kopru włoskiego(...)kminku lub cząbru gotuj bez przykrycia do miękkości (około 20 - 30 min) Składniki : 25 dag suchej czerwonej fasoli 4 świeże pomidory lub z puszki 1 cebula , 5 zabków czosnku sól, pieprz, estragon, kolendra, cząber, kminek, chili tłuszcz do smażenia ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa Przygotowanie: Umytą i namoczoną ( przez noc) fasolę ugotować do miękkości według powyższego przepisu
Proste Potrawyrzepis na gotowanie fasoli. przed gotowaniem mocz fasolę nawet 12 godz., wlewając 4 części wody na 1 część fasoli wodę można wymieniać 1-2 razy i nie gotować w tej której fasola się moczyła po zagotowaniu odlej wodę raz jeszcze i wlej świeżą, by pozbyć się szkodzącym stawom puryn aby uniknąć gazów, do gotującej się fasoli dodaj nasiona kopru włoskiego(...)kminku lub cząbru gotuj bez przykrycia do miękkości (około 20 - 30 min) Składniki : 25 dag suchej fasoli - u mnie piękny Jaś puszka pomidorów krojonych - 390 g 2 cebule, 4 ząbki czosnku sól, pieprz, estragon, majeranek, cząber 2 łyżeczki cukru, maggi w płynie tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Umytą i namoczoną ( przez noc) fasolę ugotować do miękkości według powyższego przepisu
Proste Potrawysmakuja mi wszelakie humusy i pasty z roslin straczkowych.Jesli tylko nadarzy sie okazja i moge wyprobowac nowy przepis,czynie to z nieukrywana ciekawoscia.Ten pomysl podsunela mi TV-sniadaniowa.Zaraz tez naomczylam fasole i na drugi dzien powstalo to przesmaczne smarowidlo do chleba.A poniewaz jest z dodatkiem chrzanu,jak najbardziej wpisuje sie w klimaty wielkanocne.Do przygotowania tej psty mozna uzyc fasoli z puszki(...)jednak pasta bedzie smaczniejsza jesli ugotujemy fasole samodzielnie.Jeszcze smaczniejsza na drugi dzien,gdy skladniki sie "przegryza".Polecam! Skladniki: puszka fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli 2 lyzki dobrego chrzanu ze smietana ze sloiczka 4 lyzki oliwy,oleju rzepakowego tloczonego na zimno sol,pieprz 1 lyzka soku z cytryny (nie dodawalam) Przygotowanie: fasole namoczyc wieczorem,dzien wczesniej zmienic wode
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bazie warzyw strączkowych . Zdołałam już zgromadzić pewien zasób sprawdzonych przepisów na takie pasty, którym chętnie się z wami podzielę:) W dzisiejszym poście znajdziecie przepis na świetną pastę z czarnej fasoli i sera feta . Przepis na tę pastę stworzyłam sama, inspirując się smakami Grecji . Do czarnej fasoli, którą akurat miałam w kuchennej szafce, dodałam ser feta, cytrynę, oliwę i świeże(...)stałe zagościła w moim menu. Uwagi do przepisu: pasty nie solimy, bo feta jest już bardzo słona świeże oregano możecie zastąpić innymi ziołami, np. świeżą bazylią co do fasoli, to pewnie pasta będzie równie dobrze smakować np. z białej fasoli, ale mi podoba się jej "marmurkowy" kolor żeby pozostać w klimacie Grecji, podajcie pastę z chlebem pita; do takich past
Chilli Czosnek i Oliwawszystkie. Lekka, warzywna i sycąca. Lekko pikantna. Zdziwiłam się, bo moje dziecko, które nie przepada za warzywami zjadło cały talerz tej zupki. Składniki na 4-6 osób: 250 g fasoli "czarne oko" Skworcu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona(...)listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 600 ml wody 100 g brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki lub szczypior drobno posiekanego do dekoracji Wykonanie: Fasolę namaczamy w dużej ilości zimnej wody minimum 6 godzin, ale najlepiej przez całą noc. Namoczoną fasolę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby poziom wody sięgał 5 cm nad fasolą
Blondynka Gotujeietetyczne, wilgotne muffinki marchewkowe. Przepis można wypróbować, gdy pokusa na słodkości jest duża a my akurat jesteśmy na diecie. :) Bazą muffinek jest fasola (podobnie jak w przepisie na ciasto czekoladowe z fasoli ). Tym razem w wersji marchewkowej. :) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion(...)document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dietetyczne m uffinki marchewkowe z fasoli PRZEPIS /inspiracja: link / Temperatura pieczenia: 200 ºC Czas pieczenia : 30-35 min. Składniki 1 puszka bialej fasoli 3 jajka 4 łyżki zarodków pszennych * 1 łyżka ekstraktu waniliowego
coolinarnastrefa.blogspot.comTydzień kuchni meksykańskiej uważam za otwarty! Z okazji ugotowania całej paczki (czytaj całego garnka) czerwonej fasoli postanowiłam przygotować parę dań z czerwoną fasolą. Czerwona fasola, dzisiejsza główna bohaterka, to roślina strączkowa, pochodząca z Ameryki Południowej, o wysokiej zawartości błonnika (około 25 g w 100 g fasoli) oraz białka. Bogata jest również w fosfor, wapń i potas, zawiera też witaminy(...)grupy B (witaminy są niestety tracone podczas obróbki termicznej). Przez lata nie doceniałam czerwonej fasoli. Było to spowodowanie głównie faktem, iż czerwona fasola kojarzyła się mi z tą z puszki i taką właśnie jadłam jako dodatek do chilli, sałatek i innych dań. Nic dziwnego skoro cała zalewa z octu, cukru soli i konserwantów psuje smak fasoli. Na szczęście któregoś razu
Pełna LodówkaDzień dobry, Rośliny strączkowe (czyli różne fasole) od wieków pełnią ważną rolę w kuchni śródziemnomorskiej. Nie tylko stanowiły cenne źródło białka dla ubogiego społeczeństwa, ale także "ratowały" ludzi w czasie częstych okresów religijnych postów, kiedy spożywanie mięsa było zakazane. Rośliny strączkowe mają wysoką wartość odżywczą - poza białkiem zawierają błonnik, roślinne tłuszcze i antyoksydanty, a niedawno naukowcy z Kanady(...)dobry cholesterol") wychwytuje "zły cholesterol" z naczyń krwionośnych, transportuje go do wątroby, gdzie jest przetwarzany. Jedzenie roślin strączkowych nie jest zakorzenione w polskiej kuchni , kiedy byłam dzieckiem jadałam fasole tylko kilka razy w roku - pod postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych, a jeśli już po nie sięgamy, tłamsimy
Chilli Czosnek i Oliwaprosiłam w warunkach akcji . Bardzo dziękuję wszystkim, którzy nadesłali przepisy zgodne z warunkami akcji 😊 Niżej znajdziecie pomysły na dania posegregowane ze względu na zawartość: ciecierzycy, grochu, różnych rodzajów fasoli i soczewicy 😋 Potraktujcie zatem poniższy zbiór jak strączkową książkę kucharską 😄 A jest z czego wybierać! Smacznego 😋 Gdyby się okazało, że pominęłam jakiś przepis (szczególnie z Durszlaka) lub zamieniłabym zdjęcia, dajcie znać(...)porem i groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem ; blog: Di gotuje Verriny z pastą groszkowo-serową z awokado i kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Surówka z mango i fasoli mung ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ryż z czarną fasolą ; blog: Weekendy
Weekendy w domu i ogrodzieCzarna fasola ma fantastyczny smak, kolor nie każdego przekonuje, ale tylko do czasu aż jej sam nie posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z indykiem , lub zupę-potrawkę na śmietanie. Jeśli macie ochotę ją przetestować to zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki dla 4 osób: 25 dag czarnej fasoli 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 4 goździki marchewka pietruszka(...)kawałek pora kawałek selera olej 1-2 liście laurowe tymianek świeży lub suszony ocet jabłkowy lub malinowy świeża natka pietruszki kurczak lub indyk dla osób, którzy są mięsożerni Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoknięcia. Cebulę obrać, do jednej powbijać goździki, a drugą drobno posiekać razem z czosnkiem i zeszklić na na patelni razem z wszystkimi drobno
Apetyczna babeczkaparodniowy relaks na mazurach! (: Po obfitych Wielkanocnych daniach każdy szuka lżejszej inspiracji na swój talerz (my również(:), dlatego proponujemy Wam dziś bardzo sycące, ale lekkie ciasto na bazie fasoli, na której to smakowych towarzyszy wybrałysmy suszone pomidory, ser feta, czosnek oraz karczochy (: Koniecznie spróbujcie jest proste w przygotowaniu i py-szne! Dowodem na to jest to, że nie udało się(...)było posiłkiem postnym w Wielką Sobotę, kiedy to wszyscy domownicy byli pochłonięci świątecznymi przygotowaniami, a na dodatek byli.. bardzo głodni! (: Zapraszamy Was serdecznie! Składniki: 500g drobnej, białej fasoli pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy (można zastąpić oliwkami) 1 opakowanie sera feta 2 jaja 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Symfonia Smaków