fasola - 7842 przepisów (strona:8/523)

Zatar halabi i pasta z fasoli jaś! 195

Dzisiaj troszeczkę idziemy w kierunku kuchni arabskiej. Przygotowałam pastę z białej fasoli jaś, jogurtu naturalnego i obłędnej przyprawy zatar halabi (do kupienia na stoiskach z kuchnia arabska, lub w dobrych delikatesach z kuchniami świata), przyprawa jest bogata w ziarna sezamu i zioła, nadaje bardzo charakterystyczny smak i aromat. SKŁADNIKI NA PASTĘ Z FASOLI JAŚ Z DODATKIEM ZATARU HALABI: - puszka fasoli

SMYKWKUCHNI
Pasta z czerwonej fasoli (tym razem z patelni) 234

potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Koncepcja i sposób przyrządzenia pasty jest podobny do mojej pasty  z bobu i bazylii . Pasta z czerwonej fasoli (w takiej wersji z patelni) jest uwodząco słodziutka dzięki czerwonej cebuli, której nie zamieniajcie na żadną inną. Teraz jest to nasz hit :) Wszyscy się nią zajadaliśmy, więc może i Wam zasmakuje :) Składniki(...)puszki czerwonej fasoli, 35 dag czerwonej cebuli (inna nie może być), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, pieprz, oliwa z oliwek. Cebulę przekrawamy na pół i jej połówki kroimy w plastry. Podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek. Następnie dodajemy odsączoną fasolę i smażymy na wolnym ogniu przez 7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy majonez

Delicious Titbits
Pikanta zupa paprykowa z fasolą i salami 216

Składniki: 800 ml bulionu wołowego 1 duża cebula 2,5  papryki czerwone 1 mała papryczka chilli sól Zioła Toskańskie olej rzepakowy 3 plastry salami Czerwona fasola, np JAMAR Wykonanie: Cebulę pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy - wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie. W tym czasie oczyść papryki z nasion, pokój w paski. Do cebuli dorzuć paprykę, smaż(...)zagotuj. Do gotującego się bulionu dodaj paprykę z cebulą. Gotuj pod przykryciem 5 minut. Dopraw zupę paprykową do smaku solą i ziołami.  Salami pokrój w cienkie paski - usmaż. Fasolę wysyp na sito, opłucz pod bieżącą woda - odcedź. Do miseczki dodaj po łyżce fasoli, zalej gorącą zupą paprykową, posyp paskami salami. Zupa jest pikantna i bardzo rozgrzewająca. Idealna na jesienne

kolorowotorcikowo
Tagliatelle ze szpinakiem i czerwoną fasolą 313

dodatek zbędny. Przepis obrania się w podstawowej formie. Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Tagliatelle  3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g pieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz   Wykonanie: 1. Makaron ugotować w dużej(...)ilości osolonej wody i odcedzić. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić. Kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Czosnek i cebulę posiekać na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć, a następnie na ok. 30 s. wrzucić czosnek. 4. Dodać pieczarki i lekko dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając

Pasja Smaku
Krokiety z fasoli 230

Krokiety to bardzo praktyczne danie. Może służyć zarówno jako przystawka, obiad czy kolacja. Były już krokiety z farszem jajecznym , dzisiaj zaprezentuję Wam krokiety z fasolą, ziemniakami i białym serem. Bardzo sycące, tanie i smaczne;) Składniki: 4 ugotowane ziemniaki,  puszka białej fasoli,  150 g półtłustego twarogu,  3 jajka,  czubata łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka bułki tartej(...)sól, pieprz,  szczypta ostrej papryki. Wykonanie: Ugotowane, zimne ziemniaki wymieszać z odsączoną i opłukaną fasolą oraz pokruszonym twarogiem. Zmiksować przy pomocy blendera na puree.  Wbić 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz 1/2 szklanki bułki tartej. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.  Masę wyrabiać ręką, formować podłużne, nie duże krokiety. Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć

Z miłości do słodkości
C - Kurczak z brązowym makaronem i kiełkami fasoli mung 226

Dlaczego?  Króluje w niej prostota w przygotowaniu i szybkość  przyrządzania a dodatkowo kuchnia orientalna jest lekkostrawna i bardzo zdrowa.   Kurczak z brązowym makaronem i kiełkami fasoli mung   Składniki: ·         podwójny filet z kurczaka ·          300 g makaronu pełnoziarnistego(...)żółtej fasoli ·          100 g kiełków fasolki mung ·          2 łyżki octu balsamicznego ·          4 łyżki sosu sojowego ·          curry ·          przyprawy mielone: curry, imbir

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pasta z czerwonej fasoli i tuńczyka 189

Prosta i pyszna pasta z czerwonej fasoli,  w sam raz na śniadanko lub kolację. Pastę można podać z ulubionym pieczywem lub też wafelkami ryżowymi. Ja akurat użyłam wafli ryżowych Sonko. Jak widać wafelki są idealne aby  zrobić z nich pyszne i zdrowe kanapeczki. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka tuńczyka w kawałkach 4 łyżki majonezu(...)łyżki natki pietruszki Fasolę opłukać i dobrze osączyć, przełożyć do rozdrabniacza. Dodać 2 łyżki majonezu i zmiksować. Natępnie dodać posiekaną natkę pietruszki, osączone kawałki tuńczyka i kolejne 2 łyżki majonezu. Wszystko zmiksować na gładką masę. Pastę podawać z pieczywem lub waflami ryżowymi, do tego idealnia pasuje konserwowa papryka  i ogóreczki

Monia miesza i gotuje
Fasola w kremowym sosie pomidorowym 89

Pochwała prostoty – fasola w kremowym sosie pomidorowym. Najlepszy dowód na to, że nawet pozornie najmniej interesujacy składnik, jak fasola po lekkim podrasowaniu może zmienić się w nieziemskie danie. Fasola i pomidory to dobre połączenie, a jeżeli dodacie do tego czosnek, chilli, śmietanę i parmezam to powstanie coś obłędnego, kremowego i bardzo satysfakcjonującego. Do tego grzanka z chleba i trochę(...)octu balsamicznego na wierzch i chowajcie się wykwintne frykasy. W tym daniu możecie wykorzystać fasolę z puszki, będzie to opcja ekspresowa, albo ugotować wcześniej suchą fasolę. Ja zwykle gotuje więcej fasoli i potem ją wykorzystuje do takich właśnie szybkich dań i różnych sałatek. Ugotowana fasola postoi w lodówce kilka dni, więc można zrobić na zapas. Fasolę przygotowaną zgodnie

Cooking for Emily
Wegańska fasolka po bretońsku 180

uwielbiam jeść z samym pieczywem, chodź inni pewnie wolą z ziemniakami. U mnie od dziecka, zawsze była to potrawa bezmięsna, więc j eśli macie ochotę na wegańską wersję takiej fasoli zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem.  Przepis zrobiłam z BIO fasoli Piękny Jaś (Butter Beans) w puszce, w sklepie akurat nie było suchej fasoli.  Co prawda taka(...)fasola w puszcze przyspiesza proces tej potrawy, więc nie ma co narzekać. :) Przepis: (dla 3 osób) Składniki: 2,5 szklanki suchej fasoli ''Piękny Jaś'' lub 3 puszki fasoli  140 g koncentratu pomidorowego 750 ml bulionu warzywnego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie przyprawa do fasoli, cząber, pieprz, chilli,  Wykonanie: 1. Jeśli używamy suchej

Mój pomysł na
Przepyszne obiadowe klopsiki z czerwonej fasoli, quinoa i marchewki 147

warzywnej. Są równie pyszne i sycące co tradycyjna wersja! Do przygotowania klopsików potrzebujemy (wychodzi, w zależności od wielkości kulek ok 10-12 sztuk): – 250 g ugotowanej czerwonej fasoli – filiżankę komosy ryżowej (po ugotowaniu powinniśmy otrzymać ok 2-3 filiżanki) – 2 starte marchewki – 1 jajko – cząber, tymianek, sól i pieprz do smaku Fasolę zblendować lub rozdusić

Szybko Tanio Smacznie
Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli – bezglutenowe i bezmleczne 232

mojprzepisna.pl | Fantastyczne ciasto z czerwonej fasoli – bezglutenowe i bezmleczne W życiu byście nie zgadli, że to ciasto zawiera fasolę. Zarówno ciasto jak i krem spożywane oddzielnie smakują świetnie, jako duet są jeszcze pyszniejsze. Nie sądziłam, że ciasto wyjdzie delikatniutkie, a jednocześnie wilgotne, jak delikatny, wilgotny biszkopt z kawałkami czekolady. Krem jest mocno kokosowy, treściwy, zwarty, nie spłynie(...)blogu Poezja Smaku , zmniejszyłam tylko ilość cukru w cieście i nie dodałam Malibu do kremu. Składniki na formę 25 na 28 cm: Składniki na ciasto (20 porcji): 2 puszki fasoli czerwonej (po odsączeniu 400 g fasoli) 6 jajek rozmiar M 6 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron 6 łyżek kakao 1/2 lub 1 szklanka cukru (u mnie

moj przepis na
Pasztet z fasoli 154

Pasztet z fasoli to typowy. Pasty i jarskie pasztety są smaczne i zdrowe, a przy tym tanie. Pasztet z fasoli przyrządzam z każdej fasoli jacka wpadnie mi w ręce. Ten pasztet zrobiłam z fasoli pinto. Fasolę moczę przez noc, a na drugi dzień gotuję i miksuję na ziarnistą masę. Pasztet doprawiam ziołami i przyprawami, aby dobrze smakował podobnie jak pasztet(...)mięsa. Do pasztetu z fasoli dodałam świeży rozmaryn i nasiona jałowca. Dodałam również kilka suszonych grzybów. Pasztet nabrał fajnego, leśnego smaku. Przyprawy i zioła bez wątpnienia wzbogacają smak pasztetu. Pasztet z fasoli to typowy pasztet do smarowania. Kremowy i delikatny w smaku. Polecam! Pasztet z fasoli Składniki: ½ kg fasoli, u mnie fasola pinto 50 ml oleju 1 cebula 2 ząbki

codojedzenia
828. Dyniowe ciasto z fasoli, jak browni. 187

mogę takie zjeść, to czemu nie.  Bez pośpiechu(powiedzmy) i leniwie. A zaraz czas wziąć się do roboty, bo mama zagania już do sprzątania xd Przepis: 150g białej fasoli z puszki 100g gęstego pure z dyni hokkoido 25g mąki żytniej szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia 1/5 tabliczki białej czekolady + do podania(...)najwięcej Fasolę zmiksować z jajkiem na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojoną czekoladę. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.30min. Podawać obowiązkowo z jeszcze większą ilością czekolady

More food, love and dreams
Sałatka z pieczonego kurczaka z ryżem i czerwoną fasolą 263

niech ją zestawi według swojego gustu. Składniki: upieczone i przestudzone mięso z kurczaka , najlepiej nadają się do tego celu dwie piersi, powinny być przyprawione według Waszego smaku puszka czerwonej fasoli ugotowany i przestudzony ryż (mniej więcej około 1 szklanka suchego) ok.400 ml. kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu keczup (kilka łyżek) majonez (2-3 łyżki lub wcale) sól i pieprz(...)smaku sos pozostały po upieczeniu kurczaka (ale niekoniecznie) Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną. Fasolę przepłukać na sitku. Ryż do sałatki powinien być ugotowany na sypko, nie może  być  zbita bryłą. Wszystko delikatnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z keczupem i majonezem. Dodać sól i pieprz do smaku. Można do tego wlać również sos powstały przy pieczeniu mięsa. Zalać

Codzienna kuchnia niecodzienna