fasola - 7342 przepisów (strona:16/490)

15 Inspirujących Przepisów Wegetariańskich: Kuchnia Pełna Smaku i Zdrowia 19

parmezanem. Wegetariański pad thai z tofu Wegetariański pad thai z tofu to smakowite danie, które zadowoli miłośników kuchni azjatyckiej. Składniki to ryżowe makaron, tofu, cebula, czosnek, marchew, papryka, kiełki fasoli mung, sos sojowy, sos rybny wegetariański, cukier brązowy, sok z limonki, orzeszki ziemne, olej roślinny, sól, pieprz, kolendra i chili . Na rozgrzanym oleju smaż cebulę, czosnek, a następnie dodaj pokrojone(...)cukier, sok z limonki, orzeszki ziemne, sól i pieprz. Smaż, mieszając, aż wszystko będzie dobrze połączone. Podawaj pad thai posypane świeżą kolendrą i chili. Wegetariańska tortilla z awokado i fasolą Wegetariańska tortilla z awokado i fasolą to proste, smaczne i sycące danie, które można przygotować w ciągu kilku minut. Składniki to tortille pszenne, awokado, pomidory, cebula, czosnek, czerwona fasola, kukurydza

Kuchennyviral.pl
Sałatka warzywna na ciepło 37

Sałatka warzywna na ciepło  Szybka sałatka ze smażoną fasolą, jarmużem i parmezanem.  Sałatka warzywna na ciepło jest świetna zarówno jako samodzielny posiłek, jak i przystawka. Ta zimowa sałatka ze smażoną fasolą, jarmużem i parmezanem to szybka i prosta sałatka dla osób, które twierdzą, że sałatką warzywną bez mięsa nie można się najeść do syta. Przepis na warzywną sałatkę(...)warzywa jest tym, co chciałabyś zjeść jesienią i zimą.  Zaspokoi głód tak samo dobrze jak turecka sałatka z ciecierzycą . Jak radzi w swojej książce Anna Jones, żeby usmażyć fasolę na chrupiąco potrzebna jest naprawdę duża patelnia. Jeśli jej nie masz przesmaż fasolę partiami. Do sałatki warzywnej na ciepło niezbędne też będą jarmuż, pomidorki koktajlowe, orzechy włoskie, czosnek i parmezan

Cztery Fajery
Zupa z batatami i groszkiem. 45

wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo. Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu(...)wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 batat – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – 2 marchewki

Zdrowy Styl Joanny
Pasztet z fasoli z grzybami – kuchnia podkarpacka 121

Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Pasztet upieczony z gotowanej fasoli i suszonych grzybów to jeden z wielu przykładów na regionalne warzywne danie udające danie mięsne. Z reguły warzywa przygotowane na różne sposoby udają kotlety mielone, kotlety schabowe, a czasami mięsny farsz w pierogach. Pasztetu z fasoli raczej nie da się pomylić z pasztetem mięsnym, jednak jego forma, sposób(...)chleba, jako zimną przekąskę, ale można też go podgrzać i podać z sosem grzybowym na kolację. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich „Komorowianka” z Komorowa koło Kolbuszowej. Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 13x26 cm: 400 g fasoli „jasiek” 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 jajka 4 łyżki bułki tartej + bułka do podsypania foremki

Trzeci talerz
Fasolka po bretońsku 63

Cześć! Stęskniłam się za jej smakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować Fasolka po bretońsku. Składniki: * 500 g fasoli Jaś * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy * dowolne mięso np. łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna(...)majeranek * przecier pomidorowy 500 ml * mały słoik koncentratu pomidorowego Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę do pracy – z samego rana. Mięso zalewam wodą i gotuję do miękkości z odrobiną soli, kilkoma listkami i zielem angielskim. Jak już fasola napęcznieje dodaję ją do wywaru z mięsa

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto z fasoli, czekoladowe i FIT! 113

Dietetyczne i pyszne ciasto z fasoli! Bum na ciasta z fasoli czy cukinii był już jakiś czas temu. Niestety mimo tego, że wiele osób mówiło, że smaku fasoli nie czuć, to ja go czułam w takich ciastach. Dlatego do tej pory nie pojawił się na blogu przepis na takie ciasto, nie chciałam nawet go tworzyć. Ale wiosna i każda(...)diecie, dlatego postanowiłam zrobić ciasto fasolowe według własnego pomysłu z nadzieją, że nie będzie jednak czuć tej fasoli. I tadamm! Udało się! Teraz mogę pokazać język wszystkim tym, którzy robili ciasta zalatujące fasolą. Moje pachnie obłędnie i równie dobrze smakuje. Nie jest ciapowate, nie jest maziste, jest nawet lekko puszyste- choć to słowo troszeczkę na wyrost. Ale porównując do tych

SMYKWKUCHNI
Paella Valenciana dawniej i dziś 197

składniki. Jak twierdzą Hiszpanie ,,la paella no es arroz con cosas” (paella to nie jest ryż z innymi rzeczami) dlatego też muszą znaleźć się następujące składniki: duża, biała fasola podobna do pięknego jasia, pomidory,zielona płaska fasola, mięso z kurczaka oraz królika, sól, oliwa, ryż, woda i szafran, który często zastępuje się colorante ze względów ekonomicznych. Tradycyjnie używa się(...)ślimaki, karczochy, paprykę. Nie pogarsza to smaku paelli, lecz narusza święty przepis. Restauracja La Maritima W restauracji La Maritima paelle robi się w odmienny sposób. Gdy wywar z mięsa fasoli białej oraz zielonej jest gotowy, obie fasole wyrzuca się i dodaje nowe tuż przed końcem. Takie działanie ma na celu wzbogacić aromat fasoli w wywarze, a jednocześnie fasole obecne

Gotuj po hiszpańsku
pieczona golonka z indyka 176

przez cały dzień czekam na gorący obiad... A cóż tak nie rozgrzeje jak solidna golonka, tyle że, aby nie podwyższać nadmiernie cholesterolu, to indycza! golonka z indyka z fasolą 3-4 golonki indyka, 1,5 szklanki surowej białej fasoli*, 2 liście laurowe, 2 gałązki tymianku, 0,5 cebuli, 2 ząbki czosnku, 0,5 szklanki białego wytrawnego wina, sól(...)czarny pieprz Dzień wcześniej namocz fasolę i pokrusz przyprawy, posiekaj cebulę i czosnek, którymi razem z solą i pieprzem natrzyj golonki. Następnego dnia odlej wodę z fasoli, przełóż ją do naczynia do pieczenia**, wciśnij pomiędzy nią golonki i wlej tyle gorącej wody, żeby przykryła fasolę i żeby golonce sięgała do połowy wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego

Eksperyment sobotni
Minestrone -włoska zupa z kapustą i fasolą 98

włoskie minestrone z polsko szwedzkim touch. Minestrone ugotowałam po raz pierwszy z włoskim koprem. Przepis można dowolnie modyfikować, ważne by zupa była bogata w jarzyny. Trzeba też pamiętać o fasoli. Do minestrone Włosi używają białą fasolę. Ja dodałam dwa rodzaje białej fasoli i czarną. Zupa ma fajny smak i jest cudownie aromatyczna. Minestrone Składniki: 2 l mięsnego bulionu(...)białej kapusty 150 g jarmużu 1 koper włoski 1 kalarepa 3 marchewki kawałek selera 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 150 g białej fasoli małej, ugotowanej 150 g fasoli jaś, ugotowanej 200 g czarnej fasoli, ugotowanej 1 puszka pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku czarny pieprz ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki majeranku 1 łyżka natki

codojedzenia
Chleb fasolowy z rozmarynem 170

szukania ciekawych przepisów z najprzeróżniejszymi dodatkami, i oczywiście do dzielenia się z nami tymi przepisami.  Dzisiaj ja podzielę się przepisem na chleb fasolowy - z dodatkiem pure z białej fasoli. Fasolę można ugotować samemu, albo użyć tę z puszki. Pamiętajcie jednak, że często fasola w pusze jest z dodatkiem soli (trzeba sprawdzić skład na opakowaniu). Należy wtedy odpowiednio zmniejszyć(...)fasolowy, ale przesolony.  Rozmaryn najlepiej użyć świeży (trzy łyżki posiekanego), jeśli nie ma go pod ręką, wtedy pozostaje rozmaryn suszony. Tak naprawdę jednak, można dodać dowolne zioła (wszak fasola lubi majeranek i lubczyk).  Fasola i rozmaryn nadały specyficzny, subtelny smak i aromat, nadto dzięki fasoli miękisz jest  delikatny i dość wilgotny.  Przygotowanie chleba najlepiej rozpocząć

Grahamka, weka i kajzerka
Pasta kanapkowa z fasoli jaś 182

odkąd mogę je jeść z prawdziwym chlebem - i jedna kanapka jest dla mnie sytym posiłkiem to próbuję kombinować i pasta fasolowa jest dla mnie idealnym odkryciem. Pasta kanapkowa z fasoli jaś jest doskonałym uzupełnieniem diety w białko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przyrządziłam ją z białej fasoli jaś, zrobiona z fasoli czerwonej będzie miała jeszcze więcej białka. Jeśli(...)chce Wam się bawić w namaczanie i gotowanie można użyć fasoli z puszki - sprawdzi się tak samo dobrze jak ta suszona. Polecam bo pasta jest niedroga a bardzo smaczna i treściwa - idealna do zimowej kanapki. Robiąc pastę inspirowałam się przepisem z bloga Obiad gotowy . Pasta kanapkowa z fasoli jaś 2/3 szklanki fasoli 2 cebule 2-3 ziarenka ziela angielskiego

sierotka maRysia w kuchni
Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) – kuchnia podkarpacka 140

Proponuję Wam dzisiaj pierogi z wyjątkowym farszem. Jest on przygotowany z fasoli Jaś, grzybów suszonych oraz cebuli i jajka. Tak dobrane składniki w połączeniu z solą, pieprzem i majerankiem tworzą masę o delikatnym, głębokim smaku, która w pierogach zachwyci nie tylko fanów roślin strączkowych. Danie jest bardzo smaczne, ale też zdrowe, ze względu na zawartość białka. Nie dodając do farszu(...)Gospodyń Wiejskich w Kupnie (publikacja „Smaki kolbuszowszczyzny”) – wioski położonej w północnej części Podkarpacia, w okolicach Kolbuszowej, na terenach zamieszkałych przez Lasowiaków, co tłumaczy też nazwę pierogów. Tutaj powszechnie o fasoli mówi się groch lub biały groch. Zarówno fasola, jak i suszone grzyby, powinny być namoczone dzień wcześniej – oczywiście fasola osobno, a grzyby osobno. Można jednak ułatwić sobie pracę. Zamiast kupować

Trzeci talerz
Czulent z kaszą i fasolą 126

Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Jest to wolno duszony gulasz z koszernego mięsa, fasoli i kaszy, z dodatkiem cebuli. Przygotowałam czulent z wołowiny, białej fasoli i kaszy gryczanej wg przepisu Pani Janiny Olszowy z książki „Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami(...)podałam go z bieszczadzkimi kotletami z ziemniaków i sera. Składniki: 500 g pręgi wołowej lub mostku wołowego 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka fasoli „Jaś” (lub 1 puszka białej fasoli) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki tłuszczu (olej lub klarowane masło) 3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 5 szklanek gorącej

Trzeci talerz
Fasolka po bretońsku 85

Jedno z bardziej popularnych dań kuchni polskiej. Bardzo dobre i sycące, najlepiej smakuje zwłaszcza w jesienno-zimowe dni. Głównym składnikiem jest oczywiście fasola, (najczęściej używa się odmiany „Piękny Jaś”, choć nie tylko) duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką(...)fasolki po bretońsku przygotowuje się w moim rodzinnym domu i taka smakuje mi najbardziej :) Przygotowuje się ją bardzo prosto, ale ze względu na namaczanie, a potem dość długie gotowanie fasoli, nie jest to potrawa najszybsza. Jednak smak wynagradza wszystko :) Z podanych składników uzyskamy całkiem pokaźna porcję, która w zależności od apetytu, wystarczy na kilka dni. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki

MyCookBook.pl