fasola - 7842 przepisów (strona:18/523)

Zupa fasolowa po węgiersku – pyszna fasolówka z papryką 48

całej rodziny. Różni się w smaku od naszej tradycyjnej fasolowej, ale jest równie smaczna i aromatyczna. Aby przygotować taką zupę, musicie sobie zarezerwować nieco czasu, gdyż nawet namoczona wcześniej fasola i tak dość długo się gotuje. Możecie skrócić ten czas, zamiast suche fasoli dodając taką z puszki, ale moim zdaniem smak jest wtedy gorszy.   Składniki na zupę fasolową(...)węgiersku (4-5 porcji): 400 g fasoli Piękny Jaś 300 g kiełbasy podsuszanej typu jałowcowa 2 średniej wielkości papryki czerwone 1 niewielka papryka zielona średniej wielkości marchew cebula 2 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) szklanka passaty pomidorowej łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka cząbru sól, pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z białą fasolą i lekkim dressingiem jogurtowym 100

Sałatka z białą fasolą, orzechem włoskim, daktylami i lekkim czosnkowo-ziołowym dressingiem jogurtowym, czy to nie brzmi kusząco? Dosyć neutralna w smaku fasola wydobywa z siebie wszystko co najlepsze w tak zacnym towarzystwie. Wystarczy całość połączyć obłędnym dressingiem i wyjadać łyżką bez ugryzień sumienia. Fasola jest często nie doceniania jako składnik naszej diety, a jednak warto zwrócić na nią uwagę(...)powiedziałem „wooow, jakie to dobre?”. Szybko schwyciłem miskę sałatki i pobiegłem robić zdjęcia. Ledwo zdążyłem złapać jakieś światło, bo już było późno, ale jednak się udało. Sałatka z białą fasolą, orzechem włoskim, daktylami i lekkim dressingiem jogurtowym - przepis:  Składniki na 4 porcje:  200 g suszonej białej fasoli  100 g orzechów włoskich  100 g suszonych daktyli

Kuchnia Łukasza
Co zrobić z białej fasoli? 145

Ostatnio zrobiłam porządki w szafkach i stanęłam przed pytaniem: Co zrobić z białej fasoli? Nie wiem jak to się stało, ale kupiłam jej zdecydowanie za dużo i trzeba było coś wymyślić, aby ją wykorzystać I tak wpadłam na pomysł, o którym opowiem Wam w dalszej części wpisu Usiądźcie wygodnie i miłej lektury Co zrobić z białej fasoli? W kuchni idę(...)pełną świadomością kupuję strączki w puszkach (wyjątkiem jest tu soczewica). I uważam, że to zdrowsze niż gdybym w ogóle miała ich nie jeść Ale do czego można wykorzystać fasolę? Ja bardzo często przygotowuję z niej pastę do chleba , możecie użyć ją do leczo , zrobić z niej kotleciki, czy też pasztet. Fasola dobrze się sprawdza także w potrawach słodkich I tutaj

365 dni dookoła kuchni
Smalec z fasoli 80

Jeśli lubicie lub lubiliście smak tradycyjnego smalcu ale przeraża Was ilość tłuszczu lub z różnych pobudek ograniczacie jedzenie mięsa, mam dla Was fantastyczną alternatywę. Ten smalec z fasoli robi się prawie ekspresowo, smakuje pysznie i naprawdę przypomina ten tradycyjny dzięki zestawowi przypraw i dodatków. A do tego dodatek tłuszczu w tym smalcu jest właściwie symboliczny. Koniecznie podaj smalec z fasoli(...)ogórkami, dlatego podrzucam Ci mój przepis na ogórki kiszone . SMALEC Z FASOLI Przygotowanie : 20 minut Składniki: – 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (wcześniej konieczne jest jej namoczenie przez noc) lub 1 puszka fasoli – 1 cebula – 1 łyżka oleju – 2 listki laurowe i 2 kulki ziela angielskiego – 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie) – 1 płaska łyżka suszonego majeranku

nietylkopasta.pl
szybkowar-fasola jaś na wędzonce w pomidorach... 191

Składniki: fasola jaś 50 dag, woda 1,5 litra do gotowania, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka smalec 1 łyżka, wędzonki 50 dag, cebula 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki, ocet 10% 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, przecier pomidorowy 100 gram Fasolę jaś namoczyć na całą noc w zimnej wodzie(...)przed gotowaniem wodę z moczenia wylewam. Fasolę wsypać do szybkowara (szybki sposób na ugotowanie dobrze fasoli), wlać wody do zakrycia fasoli, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować fasolę 40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie. Skrawki szynki, ogonówki, boczku wędzonego pokroić w kostkę i na patelni usmażyć na łyżce smalcu, pod koniec dodać cebulę pokrojoną

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa fasolowa z grzybami i kaszą 115

poprzednim poście z przepisem na   fasolkę po bretońsku  pisałam, że zwykle jak gotuję fasolę to gotuję jej więcej, żeby wykorzystać ją do innych dań - zup czy sałatek. Nadwyżkę z przygotowywania fasolki po bretońsku wykorzytałam do zrobienia zupy. To była klasyczna zupa "co sie nawinie" - miałam fasolkę, dodałam suszone grzyby i kaszę gryczaną i zaprawiłam koncentratem pomidorowym. Wyszła gęsta(...)pożywna zupa i wszystko do siebie dobrze pasowało. Oczywiście możecie przygotować tę zupę niezależnie od innych dań, ugotować fasolę specjalnie do tego dania lub użyć fasoli  z puszki - co przyspieszy cały proces. Zupa fasolowa z grzybami i kaszą Składniki: 250 g fasoli suchej (albo 3 puszki fasoli w zalewie) dwie garście grzybów suszonych 2 łyżki oleju 1 cebula

Smaczny zeszyt
3 pomysły na… pasty do pieczywa 130

smaku solą i pieprzem. Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 32 Białko: 0,6 g Tłuszcz: 2,27 g Węglowodany: 2,9 g Pomysł nr. 3: wegańska pasta z białej fasoli (hummus z fasoli) Inaczej zwana „wegańskim smalcem” lub po prostu „fasolowym hummusem”, czyli takim dla dbających o linię. Mimo, że to smalec-fit, to tak samo dobrze smakuje na pajdzie(...)text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=284296&channelId=31230&partnerId=18607&graphicId=2561&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Składniki puszka białej fasoli lub 150 g suchej fasoli Jaś nieduża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cząbru 2 gałązki świeżego tymianku pół łyżeczki majeranku sól, pieprz

Analiza Smaku
Wegański majonez z fasoli Jamar 115

mogą jaja polecam do ozdabiania np. wielkanocnych jaj. Majonez na kanapki, wegański, bez jajek, bezglutenowy, podawajcie go jak chcecie, jest oryginalny w smaku, pyszny! Do mojego majonezu z fasoli wykorzystałam fasolę białą aksamitną JAMAR , idealnie spełniła swoje zadania i gra główną rolę w moim majonezie! Składniki: fasola biała aksamitna z puszki 400 g (po odsączeniu 220 g) Jamar(...)może być z winogron 2 łyżeczki ostrej musztardy opcjonalnie: 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny – ja dziś pominęłam sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do blendera przekładam fasolę (nie odsączam jej z zalewy), dodaję resztę składników oprócz oleju (ten będzie dodany na końcu) . Miksuję składniki na gładką masę. Gdy masa z fasoli jest już gładka to dolewam powoli

Zasmakuj Kuchni
Słodka pasta z fasoli adzuki 245

Fasola adzuki jest popularną rośliną uprawianą w krajach azjatyckich. Bogata w białko aminokwasy, żelazo i wapń. W wyglądzie jest podobna do znanej nam czerwonej fasoli, ale jej ziarenka są mniejsze. Fasola adzuki, a właściwie zrobiona z niej pasta, jest istotnym składnikiem słodyczy w zarówno kuchni chińskiej, jak i japońskiej i koreańskiej. W polskim domu dobrze sprawuje się w funkcji smarowidła(...)pieczywa i nadzienia do naleśników Przepisy na azjatyckie smakołyki z jej zastosowaniem już wkrótce, a dziś o tym jak taką pastę przyrządzić. Składniki: 1 szklanka suchej fasoli adzuki 3 szklanki wody 1/2 – 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii syrop z agawy lub klonowy (do smaku, opcjonalnie) Wykonanie: Fasolę wysypujemy na sitko i dokładnie przepłukujemy. Do garnka wsypujemy

Lamarida.pl
ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA, BEZ MOCZENIA 187

Kiedyś oglądając Dzień Dobry TVN, gdzie gościem Mikołaja Reja była pani (nazwiska niestety nie pamiętam), ekspertka od dań z fasoli, dowiedziałam się bardzo ciekawej rzeczy, a mianowicie wszyscy którzy moczą fasolę kilka lub kilkanaście godzin przed jej gotowaniem (ja tak robiłam cale życie...) popełniają poważny błąd. Wywiad był bardzo ciekawy, pani widać obeznana w temacie, wydała nawet książkę o potrawach(...)fasoli, długo więc nie trzeba było mnie namawiać i tak już od ponad roku, ja również nie moczę fasoli... Po prostu w dniu gotowania zupy, przelewam tylko fasolę na sicie pod bieżącą wodą i od razu do gara. Fakt taka fasola gotuje się dłużej, ja w szybkowarze gotuję zupę ponad 3h, ale w smaku jest nieporównywalna i co bardzo istotne

Smaczne Zdrowe
Sałatka śledziowa z fasolą 279

Śledzie a’la Matjas ze smażonymi warzywami i gotowaną dużą fasolą Jaś. Przepyszne zestawienie śledzia z dość nieoczekiwanymi dodatkami. Zamiast tradycyjnego śledzika z cebulą w oleju, polecam takiego w nieco innym, bardziej nowoczesnym wydaniu. 1/2 szklanki 100% oleju rzepakowego Wielkopolskiego 6 płatów śledziowych solonych a’la Matjas 150 g fasoli Jaś 1 duża cebula 1 duża marchewka(...)pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz. Świeżą fasolę gotujemy krócej i bez potrzeby moczenia. W połowie

https:KKuchniaMniam
Domowa fasolka po bretońsku 182

Niezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze danie uzyskacie namaczając wcześniej fasolę w wodzie. Musicie jednak pamietać, że fasola musi leżeć w wodzie co najmniej przez całą noc. To chyba tyle tytułem wstępu, najwyższa pora na przepis… Domowa fasolka(...)bretońsku – składniki 400-500g fasoli 250 g wędzonego boczku 500g kiełbasy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pomidory w puszce 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki majeranku liść laurowy 3-4 ziela angielskie olej do smażenia Domowa fasolka po bretońsku – przepis Fasolę zostawiamy na całą noc namoczoną w wodzie. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy ok. 1 l wody

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolowe klopsiki w warzywach 206

Delikatne i miękkie klopsiki przygotowane z białej fasoli podane z warzywnym sosem. Smaczne i wegetariańskie danie, które pomimo tego, że przygotowane bez mięsa jest bardzo sycące. Klopsiki smakują idealnie z sosem przygotowanym ze świeżych, wakacyjnych warzyw. KLOPSIKI Z FASOLI: 400 g fasoli biały jaś 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki otrębów owsianych 1/4 szklanki mąki pszennej(...)pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1 łyżeczka octu balsamicznego natka pietruszki sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy olej rzepakowy do smażenia Fasolę zalać zimną wodą w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka

https:KKuchniaMniam
Fasolka po bretońsku z ciecierzycą 183

bretońsku i robię ją na różne sposoby. Tym razem jako dodatek posłużyła mi ciecierzyca. Danie wyszło pyszne i myślę, że równie dobrze można by zrobić to danie zastępując zupełnie fasolę ciecierzycą. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli "jaś" 250 g ciecierzycy 1 duża cebula 550 g kiełbasy śląskiej 400 g wędzonego boczku 1 łyżka margaryny 7 ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)laurowe 1 puszka pomidorów krojonych 220 g koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki mąki pszennej np. Wrocławskiej 2 łyżeczki sody pieprz, przyprawa do dań z fasoli WYKONANIE Dzień wcześniej. Fasolę wsypać do dużego garnka, zalać wodą i zostawić na całą noc. Ciecierzycę również umieścić w dużym garnku, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę sody i zostawić na całą noc. W dzień przygotowywania

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania