fasola - 7842 przepisów (strona:12/523)

Pyszna sałatka z kukurydzą i czerwoną fasolą 411

jedna z moich ulubionych i tzw. dyżurnych sałatek. Kiedyś umieściłam ten przepis na forum Smaczny.pl. Nie było chętnych do zrobienia, może teraz kogoś zainteresuje. 2 puszki kukurydzy 2 puszki fasoli czerwonej 1 kg pory /pokroić, sparzyć, dobrze wycisnąć/ 1/2 kg pomidorów /pkroić w cienkie paseczki/ 40 dag sera gouda /zetrzeć na grubej tarce/ 1 op. ogórków kiszonych

Praktyczna pl
Pasta z czerwonej fasoli z pestkami słonecznika 209

Szybki dodatek do kanapek.... Ja kocham wszelkiego rodzaju warzywne pasty kanapkowe... Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli czerwonej 3 wafle ryżowe bezglutenowe garść ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego szczypta soli ząbek czosnku Wszystkie składniki miksujemy razem do uzyskania jednolitej masy...Blender troszkę się będzie męczył, ale mój udźwignął ciężar

NaKońcuJęzyka
Krem z buraczków z fasolą i pierożkami 186

Robiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy podawaniu , a już szczególnie takiego jak skrzydełka ( skórki, chrząstki itp.)- postanowiłam zrobić z nich mini pierożki i podać je w zupie. Proporcje na 3 małe porcje zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem 51

Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem. Włoski sposób na fasolę w pomidorach z porem. Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem Kiedy byłam we Włoszech dość często jadłam fasolę. Tutaj w Polsce posługuję się fasolą suszoną, tam zaś przygotowywało się to danie ze świeżej lub mrożonej fasoli. Było po prostu szybciej i nie trzeba było jej moczyć, gotować, tylko(...)wrzucało się ją na patelnię i...gotowe! Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem Składniki: - 500 g pomidorków koktajlowych - 400 g fasoli Piękny Jaś - 1 por - bazylia do smaku ( świeża ) - oliwa z oliwek EVO - sól  Jak zrobić fasolę z porem w pomidorach? Najpierw ugotuj fasolę ( instrukcja na opakowaniu ). Pora pozbaw końcówki i zielonego pióropusza. Przetnij go wzdłuż i pozbaw

Z Kuchni Do Kuchni
Perska zupa z makaronem 66

zakwasie . Ja akurat nie miałam zakwasu i za to doprawiłam zupę creme fraiche i sokiem z cytryny. Uzyskałam w ten sposób podobny efekt. Asheh Reshteh to zupa z dodatkiem fasoli i ciecierzycy. Wybór strączków jest dowolny. Ja wybrałam ciecierzycę, fasolę mung i adzuki. Fasolę mung znacie z przepisu na sos z fasoli . Natomiast fasolę adzuki jeszcze tu nie prezentowałam(...)używam ją często zamiast czerwonej fasoli. Adzuki jest szeroko rozpowszechniona w Azji, ale największą popularnością cieszy się w Japonii. Fasolę podobnie jak i ciecierzycę trzeba namoczyć w wodzie. Asheh Reshteh to zupa wegetariańska ugotowana na warzywnym bulionie z dodatkiem dobrej jakości oliwy z oliwek. Irańczycy, podobnie jak Włosi i Grecy używają mnóstwo oliwy w swojej kuchni. Perska zupa z makaronem

codojedzenia
Zupa z fasolą i selerem naciowym. 94

Zupa z fasolą i selerem naciowym. Pyszna zupa z dodatkiem fasoli , kurczaka , czosnku, marchewki i selera naciowego , zapewnia satysfakcjonujący i pyszny obiad w ciągu tygodnia. Pokochasz tą odważną kombinację składników. Jest to jedna z najprostszych i sycących zup jakie kiedykolwiek zrobiłam. Jeśli szukasz przepisów na idealną i sycącą zupę to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Zupa z fasolą(...)Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo. Składniki jakie będą potrzebne: – 1 podwójna pierś z kurczaka – 1 puszka białej fasoli – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 puszka kukurydzy – 3 ząbki czosnku – 5 gałązek selera naciowego – 2 marchewki – 1 słoiczek koncentratu pomidorowego – listek laurowy – ziele

Zdrowy Styl Joanny
Zupa z białej fasoli i słodkich batatów z gremolatą 90

Niespotykana kremowa zupa z białej fasoli odmiany cannelini i słodkich batatów, serwowana z gremolatą. Zastanawiasz się czym jest magiczna gremolata? To nic innego jak posypka, w tradycyjnej wersji składająca się z połączenia posiekanej natki pietruszki, czosnku i cytrynowego zestu. W naszym przepisie gremolata została wzbogacona parmezanem, który znakomicie komponuje się ze smakiem zupy. Fasolę cannelini możesz kupić w w puszce(...)wersji gotowanej na parze lub niełuskaną. Fasolę niełuskaną należy namoczyć w wodzie co najmniej 12 godzin przed planowanym gotowaniem. Bataty podbijają aksamitność zupy i nadają słodkawego posmaku. Jeśli szukasz nowych doznań smakowych i jesteś miłośnikiem kremowych zup, ten przepis jest stworzony dla Ciebie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa z białej fasoli i słodkich batatów 5 od 11 osób Autor: Paweł

ProstePesto.pl
Hummus z czarnej fasoli i czarnego sezamu 138

Hummus można przyrządzić niekoniecznie z ciecierzycy. Równie smaczny jest hummus z czarnej fasoli. Ostatnio oglądałam kulinarny program, gdzie właśnie czarna fasola stanowiła podstawę do hummus. Aby przyrządzić pastę potrzebne jest tahini. Używam kupnego ekologicznego tahini, a jak mi go zabraknie to robię je sama. Stwierdziłam, że do czarnej fasoli świetnie będzie pasować tahini z czarnego sezamu. Hummus to pyszna pasta(...)którą można zrobić na poczekaniu! Mam zawsze ugotowaną fasolę w zamrażalniku. Czasami mrożę już napęczniałą fasolę. Kiedy mi się zdarzy, że zapomnę ją namoczyć, to mam mrożoną jak znalazł. Wystarczy ją tylko ugotować. Domowe tahini też mam pod ręką. Odbieram potrzebną mi część ze słoiczka i miksuję z fasolą, przyprawami, oliwą i świeżą kolendrą. Hummus z czarnej fasoli nie wymaga

codojedzenia
Pasztet z fasoli 265

Pasztet z fasoli jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnej wędliny lub pasztetu. Uwielbiam kanapki z nim. Co ciekawe w konsystencji i także w smaku jest podobny do tego mięsnego. W mojej rodzinie w mięsnych pasztetach specjalizują się mama i babcia – to im zostawiam tradycyjny pasztet, a sama eksperymentuję. Po części dlatego, że nie posiadam maszynki do mielenia mięsa. Fasolowy(...)pasztet przypadł do gustu niejednemu mięsożercy. Kremowy, delikatny i pyszny. Zdecydowanie warto zaryzykować i wypróbować go we własnej kuchni. Pasztet z fasoli: 400 g białej fasoli np. piękny jaś 100 g selera (ok. 1/4 średniej sztuki) garść suszonych grzybów leśnych 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 3 ekologiczne jajka 1 jabłko (użyłam dużego, zielonego jabłka) 1 łyżka musztardy

Poezja smaku
Najłatwiejsze danie z fasoli 158

przerwami, chodzenie w te i z powrotem po kolejne produkty kosztuje zbyt dużo wysiłku. Co zatem ugotować? Bo przecież na ząb trzeba coś wrzucić. U mnie wybór padł na fasolę odmiany borlotti, ale możecie wziąć dowolną czerwoną lub kolorową fasolę. Składniki : szklanka fasoli kolorowej (u mnie odmiana borlotti z własnej uprawy) wrzątek cienkie kabanosy lub kiełbasa (ilość zależna od gustu(...)cebula łyżeczka suszonego cząbru 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz łyżka oleju do smażenia Fasolę wypłukać, przerzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Zalać wrzątkiem (powinno być go przynajmniej 2 razy więcej niż fasoli). Przykryć garnek pokrywką i odstawić na kilka godzin lub na noc. Gdy fasola namięknie i pofaluje się jej skórka, dolać więcej wody

Weekendy w domu i ogrodzie
Gęsta zupa z fasoli 184

zupy z warzyw strączkowych. Gdy jestem u Rodziców i Mama pyta, co dziś ugotować na obiad, niemal zawsze (wyjątek stanowią piątki) odpowiadam: GROCHÓWKĘ! :) Ale może być też zupa z fasolą. Ku przerażeniu Ojca, który tych zup nie lubi, a wolałby zjeść krupnik. Dziś sobota, więc tradycji musi stać się zadość - jest fasolowa :) Gdyby ją mocniej odparować, można by było dostrzec(...)podobieństwo do fasolki po bretońsku. Zupa jest na tyle sycąca, że przy sobotnich pracach domowych nie jest koniczne przygotowywanie dania głównego. Składniki (na 3 porcje) : szklanka dużej fasoli odmiany Piękny Jaś wrzątek cebula pętko obsuszonej kiełbasy jałowcowej suszony majeranek 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz łyżka oleju do smażenia Fasolę wypłukać, przerzucić do garnka

Weekendy w domu i ogrodzie
Fasolka po bretońsku 200

danie które zna chyba każdy Polak, ale czy ma coś wspólnego z Bretanią? Co prawda określenie "a la bretonne" (po bretońsku) oznacza w kuchni francuskiej danie przygotowywane z fasolą, jednak zazwyczaj jest to pieczony udziec jagnięcy podawany na fasoli. A więc całkowicie inne danie. Może więc naszej fasolce bliżej do baked beans i czasów, gdy Anglików nazywano Britonami? Pierwszy przepis(...)pieczoną fasolę (Boston Baked Beans) pojawił się w 1855 na łamach czasopisma "Frugal Housewife" Jednak jak (i czy) pieczona fasola stała się naszą fasolką po bretońsku nie wiadomo. Wiadomo jednak, że to danie proste w przygotowaniu, należące do dań eintopf, czyli potraw jedno garnkowych. Fasolka po bretońsku jest także jednym z tych dań, którym nie przeszkadza odgrzewanie kolejnego dnia. Czasami

Pełny talerz
Wegański "SMALEC" Z FASOLI 162

Dziś na życzenie wielu znajomych - nasz ulubiony "SMALEC" Z FASOLI :)  - hicior nad hiciory! Pochodzimy ze Śląska. Tutaj CHLYB Z TUSTYM jest popularny i bardzo lubiany - nie tylko w domach górników ale chyba we wszystkich... Na wielkich imprezach podaje się chleb ze smalcem i ogórkami kiszonymi i każdy, kto jadł to choć raz w życiu wie, o co chodzi(...)pierwszym razem zrobiłam tak jak w przepisie, zapominając o jabłku i nie wiem, do czego ono tam potrzebne... Robiąc tę pastę wiele razy później nigdy tego jabłka nie dawałam. Fasolę obierałam, a jakże, i faktycznie pasta wychodziła piękna kremowa. Po kilku razach jednak ten sposób okazał się dla mnie zbyt nużący, miałam ochotę to zjeść ale nie miałam ochoty obierać

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Fasolka po bretońsku 133

Miseczka fasolki po bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońsku Składniki: 500 g fasoli Jaś 400 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 3 cebule, pokrojone w kostkę 1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego około 100 g koncentratu pomidorowego 3-4 listki laurowe(...)ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku, pokrojonego 2 łyżki majeranku sól, pieprz, papryka szczypta cukru 1. Dzień wcześniej zalać fasolę dużą ilością zimnej wody -fasola sporo pęcznieje- i zostawić na całą noc ale nie dłużej niż 12 godzin, bo wtedy zaczyna się proces fermentacji. 2. Następnego dnia fasolę przełożyć do dużego rondelka i zalać wodą trochę powyżej poziomu fasoli. Są dwie

UgotujmyTo.pl
ZUPA WĘGIERSKA Z BIAŁĄ FASOLĄ I KLUSECZKAMI 239

Zimową porą nasze organizmy łakną sytych i rozgrzewających zup, dlatego dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis właśnie na takie danie. Uwielbiam w tej zupie kluseczki :). Przepis krok po

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania