wyglądał mój miesiąc z tą dietą, przeczytacie w osobnym poście, jednak są potrawy, które skradły moje mięsożerne serce. Jedną z nich jest pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli. Brzmi dziwnie i pewnie można się spierać, czy nazwa pasztet w tym przypadku jest zasadna, ale skoro Leksykon Kulinarny twierdzi, że pasztet to zmielone potrawy z grzybów, mięsa, podrobów, warzyw(...)myślę, że śmiało można się przestać czepiać niuansów. Najważniejsze, że jest dobre, a z kroplą oleju dyniowego jest genialne. Na pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli potrzebujemy: szklankę suchej kaszy jaglanej 0,7 kg suchej fasoli Piękny Jaś 1 dużą cebulę białą 1 cebulę czerwoną 4 ząbki czosnku ½ szklanki oleju – słonecznikowy lub rzepakowy ¾ szklanki płatków drożdżowych Przygotowywanie pasztetu zaczynam
ladykitchenWegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co najważniejsze wyjątkowo zdrowe. Pełne jest bowiem składników, które zaliczane są do grupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową(...)czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery w tym przepisie robione są z komosy
Moja DelicjaWegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i co najważniejsze wyjątkowo zdrowe. Pełne jest bowiem składników, które zaliczane są do grupy tzw. superfoods (czyli naturalnego, nieprzetworzonego jedzenia, które w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową(...)czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery w tym przepisie robione są z komosy
Moja DelicjaSałatka z fasoli i pęczaku…U mnie wciąż trwa faza na lekkie sałatki . Bez sałatki anu rusz! Ostatnio wymyśliłam sałatkę z białej fasoli, pęczaku i mieszanych grzybów. Dodałam jeszcze szpinak, co się okazało przysłowiową kropką nad i. Idealna sałatka do pracy! Sałatka z fasoli Składniki: 4 porcje 200 g ugotowanej białej fasoli, ok. 90 g waga sucha(...)pieczarki i portabello sól do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżka świeżego tymianku, drobno pokrojonego 200 g świeżego szpinaku 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Małą, białą fasolę namocz na noc. Na drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotuj pęczak na sypko. Pokrój cebulę w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Pokrój
codojedzeniaSkładniki: 500 g fasoli Piękny Jaś karłowy; 200 g chudego, wędzonego boczku; 200 g cienkiej kiełbasy dobrej jakości (u mnie kiełbasa śląska, drobiowa); 1 liść laurowy; 1 łyżka vegety; 1 czubata łyżka majeranku; 100 g koncentratu pomidorowego; 2 - 3 ząbki czosnku; Opcjonalnie - 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Fasolę umyć, przełożyć do garnka(...)zalać zimną wodą (powinna sięgać 2 - 3 cm powyżej poziom fasoli) i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę i podsmażać, aż staną się złociste. Usmażoną kiełbasę z boczkiem przełożyć do garnka z fasolą. Dodać
Gospodyni Miejskaczasu do czasu ktoś wspominał mi o cieście z fasoli, ale pomysł wydawał mi się co najmniej dziwny – z marchewki, nawet cukinii, to rozumiem, ale z fasoli? Po którymś z kolei zapewnieniu, że ciasto z fasoli nie smakuje jak fasola, stwierdziłam, że nie uwierzę dopóki sama nie spróbuję :) jeśli z Was też takie niedowiarki jak ze mnie albo jesteście(...)uczuleni na gluten albo chcecie po prostu spróbować czegoś nowego w kuchni przedstawiam Wam bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli :) i jeszcze odpowiedź na nurtujące mnie od początku pytanie: czy ciasto smakuje jak fasola? Nie :) i testowałam to podstępnie na niczego nieświadomej rodzinie, która miała za zadanie zgadnąć tajemniczy składnik ;) Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli (około 500 g po odsączeniu zalewy
Ciastkozercyobiad, który jeszcze lepiej smakował będzie po podgrzaniu, a szczególnie sprawdzi się w tak chłodne dni, jak dzisiaj. Zapraszam na fasolkę po bretońsku. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram fasoli jaś, 300 gram kiełbasy śląskiej, 150 gram wędzonego surowego boczku, 1 puszki pomidorów, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, 3 liści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku(...)polskiej i doskonale sprawdzi się, jak już wspomniałem, w zimne dni, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego. Jej przygotowanie należy dzień wcześniej zaplanować z prostej przyczyny - sucha fasola wymaga namoczenia. 500 gram fasoli jaś wsypałem do miski i zalałem wodą, tak aby wody było znacznie więcej niż fasoli - fasola chłonie wodę, jej nadmiar można odlać, ale nienamoczona odpowiednio
Wyprawy kulinarnedzisiejszy obiad polecam sycące danie jednogarnkowe z fasolą i mięsem. Potrawę przygotowałam w lekko pikantnej wersji, doprawiając ją do smaku pieprzem cayenne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 40 dag fasoli "Jaś", 1/2 kg karkówki bez kości, 1 litr wody, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżki kminku, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 4 ziarna(...)ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1,5 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki sól pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę oraz mięso przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do fasoli
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiejsze danie może stanowić zarówno samodzielny posiłek (np. na obiad) jak i dodatek. Można je podawać na gorąco lub na zimno. Czerwona fasola - bo ona jest dzisiaj główną bohaterką - to chyba mniej popularna siostra tradycyjnej białej fasoli. Najczęściej chyba sięgamy właśnie po białą, nie dostrzegając tej drugiej. W wielu sklepach można kupić czerwoną fasolę w puszkach, suchą widziałam w niewielu(...)Jeśli więc będziecie mieli kłopot z kupieniem suchej (lub po prostu nie będzie się Wam chciało jej gotować), sięgnijcie po fasolę z puszki. Składniki: 0,4 kg suchej czerwonej fasoli 1 większa papryka zielona 1 większa papryka czerwona pół czerwonej papryczki chili 1 średnia cukinia, 1 średni pomidor 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku mały pęczek zielonej
Codzienna kuchnia niecodziennaPasta z fasoli, śmiesznie nazywana często „wegetariańskim smalcem”, to przepyszne smarowidło do kanapek. Ma tak mnóstwo przypraw i głęboki smak, że posmakuje niemal każdemu – nawet miłośnikom prawdziwego smalczyku. Ja pierwszy raz znalazłam ją na kultowej, wegańskiej Jadłonomii , gdzie znajdziecie kilka wersji takiego „smalcu”. Przepis u mnie ewoluuwał i wzbogacił się o rozmaryn, czosnek i wędzoną(...)paprykę. Okazało się również, że pasta ma znacznie lepszą konsystencję i smak dzięki użyciu oleju kokosowego. I taką wersję podaję, choć bez modyfikacji jest także smaczna. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i małosolnymi ogórkami. Pasta z fasoli – wegetariański smalec: 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli np. „piękny jaś
Poezja smakuBardzo lubię wszelkie odmiany fasoli i grochu. Jakiś czas temu oglądałam odcinek kursu gotowania z Gordonem Ramsay`em, w którym był podany właśnie ten przepis. Ponieważ wykonanie tego dania było szybkie i naprawdę proste, postanowiłam wypróbować ten przepis. Rezultat wyszedł naprawdę świetnie. Polecam ten przepis nie tylko dla miłośników fasoli. Fasolę ta polecam z domowymi nachos . Składniki: 1 szklanka czarnej(...)fasoli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 - 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka cynamonu 1 awokado ½ opakowania sera feta świeże liście kolendry oliwa Wykonanie: Fasolę moczyć przez noc a następnie gotować aż będzie miękka z 1 łyżeczką cukru i soli. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać zmiażdżony
Mama Gotujeźródłem białka oraz błonnika, co pomaga w odchudzaniu. Często jednak odrzucane są ze względu na nieprzyjemne dolegliwości po zjedzeniu, aby ich uniknąć należy: moczyć fasolę 12 godzin, użyć gorącej wody do gotowania, pamiętając o odkryciu przykrywki. Ponad to można zastosować przyprawy takie jak: kminek, cząber, majeranek oraz koper włoski(...)Fasola Jaś to pomocnik przy leczeniu zakwaszenia organizmu, oprócz tego zawiera witaminę A i B oraz magnez, cynk, żelazo a także wapń. Zupa z Fasoli Jaś Składniki: 200g fasoli Jaś; woda; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/2 papryki czerwonej; 1 duża cebula; garść suszonych pomidorów w oliwie (do smaku); 300 ml przecieru pomidorowego; pieprz, sól, majeranek, cząber, słodka papryka, ziele angielskie
Życie na widelcuSycąca, rozgrzewajaca, gesta zupa z warzyw i fasoli to idealne danie na chłodne, zimowe dni. Zupa ta nazywana również chlebową to tradycyjne danie kuchni toskańskiej. Dużo warzyw, pożwna fasola i namoczony , czerstwy chleb lub podpieczony na czosnkowej oliwie to podstawowe jej składniki . Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień , kiedy wszystkie jej smaki(...)dziś w róznych kompozycjach smakowych, podawana w eleganckich miseczkach, jest potrawą niezwykle miłą dla oka i oczywiście dla podniebienia. Składniki: ok.250 g białej fasoli cannellini /suszona ok.200 g kapusty włoskiej/ w oryginale cavolo nero ok.200 g liści botwinki/bietola , można zastąpić jarmużem 1 cebula mały kawałek pora 2 marchewki 2 łodyżki selera
Zakamarki mojej kuchniDzisiaj czas na przepis na feijão tropeiro, co w wiernym tłumaczeniu z portugalskiego na polski znaczy fasola poganiaczy. Korzenie tej potrawy sięgają czasów jeszcze XIX wieku. Brazylia tego okresu to nie tylko Niewolnica Isaura i Zły Leoncio, to też epoka poganiaczy bydła przemierzających na koniach przez prerie, takich Kowbojów jak z Dzikiego Zachodu. Jako że Brazylia nie należy do małych(...)będzie do przygotowania (nie każdy miał takie zdolności kulinarne jak Brasileiro). Tak więc prawdziwy brazylijski kowboj zawsze więc miał przy sobie carne seco (wysuszone na słońcu solone mięso) oraz fasolę w sakiewce. Jak kowboj zatrzymywał się na postoju, rozpalał ognisko, wrzucał do rondelka/garnka trochę mięsa i fasolę, a po pół godzinie potrawa już była gotowa. W późniejszym czasie potrawa lekko
Smaki BrazyliiBarszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część(...)łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 liść laurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 czubata łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 3 litry wody; Pieprz ziołowy; Sól. Sposób przygotowania: Fasolę namoczyć (tj. zalać zimną wodą, tak aby zakryła fasolę) przez około 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler
Gospodyni Miejska