Kolejny przepis na pastę do chleba , który stworzyłam przez przypadek. Ale w czasie takich swobodnych eksperymentów kulinarnych powstają najlepsze przepisy, prawda? :) Do białej fasoli dodałam czosnek, cytrynę, oliwę - to oczywiste - oraz garść zielonych oliwek, których kwasowość wspaniale przełamał ziemisty smak fasoli. Niech najlepszą rekomendacją dla tej pasty będzie fakt, że mój synek wcinał ją ze smakiem - razem z oliwkami! Pasta(...)chleba z białej fasoli i oliwek to ostatni z przepisów, który przygotowałam do zimowego wydania Magazynu Green Canoe Style . Początkowo miałam w planach opublikować dziś jakieś nowe danie, ale niestety mój synek przewrócił mój aparat, co uszkodziło układ ostrzenia w obiektywie :( Boleśnie odczułam na sobie skutki złamania jednej z podstawowych zasad bezpieczeństwa w fotografii - nigdy nie zostawiaj swojego aparatu
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki (na 4 porcje) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół puszki fasoli (ok. 120 g), - 2 suszone śliwki (ok. 14 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, goździk, sos sojowy, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Śliwki moczymy w wodzie. 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju z dodatkiem liścia laurowego, goździka i ziela angielskiego(...)Fasolę odsączamy z zalewy i opłukujemy. 4. Fasolę miksujemy z dodatkiem łyżeczki sosu sojowego, majeranku, szczyptą soli, pieprzu i odrobiną chłodnej wody (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. 5. Śliwki kroimy na drobną kosteczkę. 6. Do fasoli dodajemy cebulkę (bez przypraw!), śliwki i miksujemy kilka sekund, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. 7. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z chlebem pełnoziarnistym
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachtych samych rzeczy, ale wprowadzam do nich drobne zmiany. Teraz jest sezon na babkę ziemniaczaną. Była już grana z babka marchewką (tu przepis) , więc w tym tygodniu będzie z fasolą i twarożkiem. Składniki: szklanka suchej fasoli jaś (objętość przed ugotowaniem) 1,3 kilo ziemniaków (umytych i obranych) 3 małe cebule w piórka pokrojone i podsmażone na patelni(...)ugotowanej) 250 g tłustego twarogu małe opakowanie bryndzy (80 g) jajko 2 łyżki chrzanu kwaśna gęsta i szczypiorek śmietana do podania Jak upiec babkę ziemniaczana z fasolą i twarogiem? Poprzedniego wieczoru namaczam fasolę, a rano ją gotuję przez godzinę do miękkości. Ziemniaki trę na tarce lub końcówką blendera i odsączam z soku. W dużej misce miksuję
Ugotowane pozamiataneZapraszam na fasolowy smalec.Nie smakuje jak prawdziwy smalec ze słoniny ale jest miłą i całkiem smaczną odmianą. Składniki: 1 szkl suchej fasoli 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki zalewy od ogórków korniszonych 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka majeranku 10 łyżek wody z gotowania fasoli pieprz do smaku łyżka oleju Przygotowanie: Dzień(...)wcześniej fasolę przekładamy do miski lub garnka i zalewamy zimną wodą kilka cm ponad poziom fasoli.Odstawiamy.Następnego dnia płuczemy fasolę w nowej wodzie.Fasolę przekładamy do garnka,zalewamy 1,5 l wody i gotujemy ok. 1 godziny i 30 minut.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno.Rozgrzewamy patelnię z olejem.Na rozgrzany olej przekładamy cebulę i czosnek i smażymy do zrumienienia.Ciep
słodkie i nie tylko historie kulinarneKotlety z batata i białej fasoli Było już kilka wersji kotletów do burgerów. W użyciu były burgery z czerwonej fasoli jak i burgery z ciecierzycy . Dzisiaj nadszedł czas na kotlety z batata lub, jak kto woli, słodkiego ziemniaka i białej fasoli. Pewnie zastanawiacie się, który wegański burger z obecnych na blogu będzie najlepszy dla Was… ja sam nie wiem(...)który dla mnie jest najlepszy, więc w tym nie pomogę. Najlepsze, czym możesz się zasugerować, to stopień pikantności. Ten z czerwonej fasoli jest bardzo pikantny, a dzisiaj przedstawiany kotlet z batata jest delikatny, a w szczególności, jeśli zaserwujemy go z równie łagodnymi dodatkami. No dobra, to w takim razie co do burgera lub na talerz, jeśli postanowimy serwować bez buły
Blendmanryżowego (wstążki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 100-150 g naturalnego tofu 1 duże jajko (lub dwa mniejsze) 3 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 2 cebulki dymki garść kiełków fasoli mung duża garść posiekanej kolendry olej arachidowy do smażenia Sos do Pad Thai: 3 łyżki gotowej pasty tamaryndowej (do kupienia w sklepach z kuchniami świata*) 3 łyżki sosu rybnego(...)palmowego lub trzcinowego 2 łyżki sosu ostrygowego (nie jest konieczny, ale pad thai z nim zyskuje na smaku) duża szczypta chili w płatkach Do podania: zielone części dymki kiełki fasoli mung posiekana świeża kolendra posiekane niesolone orzeszki ziemne płatki chilli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 g makaronu ryżowego (wstążki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka
Poezja smakuzupy : 1,5 l wywaru (baza) pokrojone mięso z ugotowanego wywaru 2 papryki 3 pomidory (można dodać z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g białej fasoli (lub z puszki) 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo zmielony pieprz oliwa (brak na zdjęciu) Wykonanie: Fasolę można przygotować na dwa sposoby: 1. Opłukać fasolę(...)bieżącą wodą, następnie zalać świeżą w proporcji na 1 szklankę fasoli 2 szklanki wody. Odstawić na około 10 godzin. 2. Ewentualnie można fasolę po opłukaniu pod bieżącą wodą zalać zimnym wywarem, zagotować, odstawić na około 4 godziny. Ponownie zagotować do miękkości. Na rozgrzanej na patelni oliwie (2 łyżki) wrzuciłam posiekaną cebulę. Podsmażyłam. Dodałam zmiażdżony czosnek. A następnie mięso
Kuchnia u Krysigdzie jest cieplej... ale było nie było ostrowiecka aura skłoniła mnie do ugotowania zupy fasolowej, bo smaczna, w miarę szybko można ją ugotować (pod warunkiem, że wcześniej namoczy się fasolę) i gdy za oknem bardziej jesiennie niż wiosennie jest idealna na rozgrzewkę :-) a robi się ją tak... SKŁADNIKI 1 szklanka fasoli wędzona wędlina (dowolnie boczek, szynka kiełbasa; im więcej(...)lepiej) 1 marchewka 2 - 3 ziemniaki kawałek selera (nieduży, tak "do smaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc - wciągnie wodę, zmięknie i szybciej się ugotuje. Następnego dnia dolewamy do fasoli wodę (sporo, ok. 5 cm nad powierzchnię fasoli) i gotujemy. Gdy fasola zacznie mięknąć dodajemy pokrojone warzywa
Czary - gary w kuchnicharakteru temu daniu, a zamiast tradycyjnie boczku daję chudą, wędzoną kiełbaskę z kurczaka, dzięki czemu danie wcale nie jest tłuste, jak również lekkostrawne i niewzdymające- dzięki odpowiedniemu procesowi gotowania fasoli i sporej ilości majeranku. Jednogarnkowa, pyszna i aromatyczna potrawa, najlepiej smakująca na drugi dzień, podana (nie)koniecznie z pajdą ciemnego chleba! :) * fasola Jaś- 400 g * kiełbaska- 200 g * passata pomidorowa(...)cebula- 1 średnia szt. * czosnek- 2 ząbki * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 4 szt. * majeranek- 2 łyżki * papryka wędzona- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia. Pierwsze 10 minut gotować na średnim ogniu bez przykrycia (szumowiny ściągnąć
Kraina Miodem PłynącaNaszła mnie chęć na fasolkę po bretońsku więc całe opakowanie fasoli namoczyłam i odstawiłam na całą noc, jednak w międzyczasie przyuważyłam tak zachęcający do przygotowania przepis na blogu Kardamonovy , że ugotowaną fasolę podzieliłam na 2 porcje. I tak, dziś przygotowałam jej pieczoną wersję- w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym, z dodatkiem kiełbaski, a 'breton' będzie jutro :) A wracając do przepisu(...)fasolka smakuje naprawdę wybornie, z resztą zróbcie i przekonajcie się sami- a przyznacie mi rację :))) Porcja dla 4 osób: * fasola Jaś- 300 g * ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g * passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka
Kraina Miodem PłynącaFasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą Składniki: 200 g białej fasoli 200 g czerwonej fasoli 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera 2 małe cebule kawałek pora 200 ml sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek lubczyk estragon kminek oliwa z oliwek Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia(...)wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą. Obrałam ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Warzywa pokroiłam. Do garnka nalałam niewielką ilość oliwy z oliwek i dodałam cebulkę,por i boczek, a następnie lekko podsmażyłam. Dodałam fasolę, warzywa i dolałam wody. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, lubczyk, majeranek i estragon. Wszystko gotowałam ok 1 godziny. Na sam koniec dodałam
nietadietafasoli można przygotować wiele smacznych potraw. Można nią również zastąpić mięso. Kiedyś wydawało mi się to abstrakcyjne, bo nie wyobrażałam sobie, jak można mięso zastępować czymś roślinnym. Teraz sama wymyślam na to sposoby. Warzywa strączkowe są dobrym substytutem mięsa, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych. Używając odpowiednich przypraw można nadać im dowolnego smaku. Nie zamierzam jednak nikogo(...)sposoby żywienia, bo do pewnych rzeczy trzeba samemu dojrzeć. Do spróbowania jak to smakuje jednak namawiam, bo przecież nie ocenia się książki po okładce, prawda? Składniki: 300 g białej fasoli 5 łyżek płatków owsianych + płatki owsiane do obtoczenia 1 jajko sól do smaku 1 średnia cebula 2-3 większe ząbki czosnku 1 mała papryczka chili mały pęczek zielonej pietruszki
Codzienna kuchnia niecodziennanadaje się do zimowych, rozgrzewających potraw, więc teraz w styczniu przyszła wreszcie pora na ich wykorzystanie. I tak oto powstała dzisiejsza potrawa - prosty gulasz warzywny z dynią i białą fasolą inspirowany kuchnią hiszpańską. Mój gulasz doprawiłam specjalnym składnikiem - wędzoną papryką pimenton , o unikalnym aromacie dymu wędzarniczego. Dzięki tej przyprawie gulasz smakuje niesamowicie! Aromatu wędzonej papryki nie da się niczym zastąpić(...)Jednak bez problemu kupicie ją w sklepach typu kuchnie świata, a także w lepiej zaopatrzonych supermarketach, dlatego gorąco zachęcam Was do jej spróbowania :) Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką Składniki (na 4 porcje): 500 g dyni piżmowej (można zastąpić inną dynią) 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól oliwa 1 cebula 1 marchewka 2 puszki krojonych pomidorów
Chilli Czosnek i OliwaGęsta, ostra, rozgrzewająca zupa meksykańska z dwoma rodzajami fasoli i kiełbasą. Takie pomieszanie - trochę leczo, trochę po bretońsku :) Ważne że smaczne. Idealna na zimę. Co potrzebujemy : puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej pomidory w puszcze bulion wołowy około 0,6 litra 3 pętka kiełbasy (ja zrobiłem mieszankę różnych, myślę że fajnie pasowałoby choriozo) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1x papryczka(...)posiekaną paprykę chilli. Podsmażamy aż kiełbasa się zarumieni Dolewamy bulion , pokrojoną paprykę, pomidory z puszki, kumin i kolendrę Dusimy wszystko około 20 minut a następnie dodajemy dwa rodzaje fasoli (odsączone z zalewy). Jeśli zupa jest za rzadka to wyciągamy trochę fasoli z zupy, rozgniatamy dokładnie i dodajemy z powrotem do zupy. Całość gotujemy jeszcze 10-15 minut aż fasola
Snejkusiowe Przepisydługo mi się moczyła i długo gotowała. Ale wyszła przepyszna, młodsze dziecko ciągle domagało się "gocha", a starsze wyjadało sosik więc warto było się poświęcić ;) 0,5 kg białej fasoli (typu jaś) 3 pętka wędzonej kiełbasy swojskiej kawałek wędzonego boczku 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 cebule kilka ząbków czosnku sól pieprz czarny majeranek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę umyć(...)namoczyć w zimnej wodzie. Zostawić na noc, aby dobrze wymokła. Następnego dnia fasolę przełożyć do garnka razem z wodą, w której się moczyła, dolać jeszcze wody, aby przykrywała całą fasolę. Zagotować i gotować na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki. Do fasoli dodać skórkę odciętą z wędzonego boczku (będzie bardziej aromatyczna). Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, pod koniec
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie