fasola - 7342 przepisów (strona:33/490)

Pieczona fasola z suszonymi pomidorami i rozmarynem 136

jadła zupę u babci i jeść już nie będzie, ale jak robiłam zdjęcia tuż przed obiadem to sama wyciągnęła talerz i zażądała porcji. ps. Mina Gabi, jak dostała samą fasolę z chlebem na obiad bezcenna, ale po skosztowaniu mi wybaczyła Składniki na 4-6 porcji: 500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” 2-3 cebule 100 g suszonych pomidorów(...)kuminu łyżeczka suszonego rozmarynu i/lub dodatkowo świeżego sól do smaku (około łyżeczki) 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Danie jest gotowe w 10 minut pod warunkiem, że dzień wcześniej ugotujesz fasolę. Ja tak dokładnie zrobiłam, czyli namocz ją przez kilka godzin a potem gotuj przez około 1 h do miękkości. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją przez 5 minut

greenscarf
Ciasto fasolowe z bananem i daktylami 230

mąki i tłuszczu, oparte na naturalnych składnikach. Zakładamy fartuszki i pieczemy! Aha, całość najlepiej wychodzi po rozdrobnieniu w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym/malakserze, ponieważ im lepiej rozdrobnimy fasolę, tym lepszą konsystencję będzie miało gotowe ciasto. Lista zakupów (ilość składników na typową, okrągłą foremkę): 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek(...)czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Ciasto fasolowe z bananem i daktylami'; listonic_content='2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka Ok. 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek ciemnego kakao ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli'; document.write(" "); Fasolę przekładamy

Proste-przepisy.pl
Burgery z czerwonej fasoli 149

Burgery z czerwonej fasoli Kilka dni temu pokazywałem Wam przepis na burgery z ciecierzycy . Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli ! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery). Oczywiście struktury prawdziwego, krwistego burgera te roślinne nigdy nie będą miały, dlatego fani mielonego mięsa pewnie będą rozczarowani, natomiast dla pozostałych myślę, że będzie to bardzo przyjemne doznanie. Należy tutaj(...)zaznaczyć, że są to burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, to nie dodawaj papryczki chilli i uważaj na sos BBQ , który dodajesz czy aby na pewno nie jest ostry. Jeśli chcesz zrobić burgery z takim sosem jak ja, zobacz koniecznie przepis na sos BBQ , który robiłem ładnych kilka tygodni temu. Jako dodatki do burgerów

Blendman
Dietetyczna fasolka po bretońsku 295

Dietetyczna fasolka po bretońsku to danie, które jest najczęściej przygotowywane z białej fasoli z dodatkiem kiełbasy albo boczku. Nasza wersja będzie odrobinę bardziej dietetyczna i zamiast boczku wykorzystamy do jej przygotowania filet z kurczaka. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że taka wersja fasoli będzie aż tak pyszna :) Samo przygotowanie dania nie jest skomplikowane, jedynie trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej(...)namoczyć fasolę. Dietetyczna fasolka po bretońsku - jak przygotować? Fasolę moczymy w wodzie przez całą noc. Następnie ją gotujemy ok. 1,5 godziny. I tutaj są dwie szkoły jedni nie zalecają gotowania fasoli w tej samej wodzie w której się moczyła, inni wręcz przeciwnie. Na patelni na oleju kokosowym podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i kurczaka. Całość doprawiamy do smaku solą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
FASOLKA PO BRETOŃSKU 145

rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą.  Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać do wyparzonych suchych słoiczków, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. Fasola ugotuje się szybciej, jeśli posolimy ją dopiero pod koniec gotowania, gdy będzie już zupełnie miękka. SKŁADNIKI 400 g drobnej suchej fasoli 700 g passaty pomidorowej/ polecam  CIRIO(...)czarnego pieprzu ¹⁄₄ łyżeczki ostrej papryki w proszku  WYKONANIE Fasolkę płuczemy na sitku, wsypujemy do szerokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak, aby sięgała około 5 cm ponad poziom fasoli. Ostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia, gdy fasola napęcznieje, dolewamy wodę, tak by sięgała na wysokość 3 cm ponad poziom fasolki. Garnek z namoczoną fasolą stawiamy na gazie

cool and minty
Kurczak po meksykańsku Tex-Mex 220

swoją i to bez glutaminianu!). Kurczak po meksykańsku tex-mex jest wilgotny, dobrze doprawiony, a połączenie go z obowiązkową właściwie w kuchni i meksykańskiej i teksańskiej czarną (ewentualnie czerwoną) fasolą dodaje mu nieco kremowości i łamie smaki. Szybko podsmażona czerwona papryka jest chrupka, a roztopiony cheddar dopełnia całości. Ostatnio wyszło nam kurczaka po meksykańsku tex-mex trochę za dużo(...)się, że odgrzewany był równie pyszny! Kurczaka po meksykańsku tex-mex można podawać prosto z patelni. Składniki: 1 kg filetów z kurczaka (3 duże piersi) 1 puszka (400g) czarnej fasoli, może być ewentualnie czerwona 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki przyprawy taco 2 łyżeczki chili (możecie dostosować ilość wg uznania) 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki

Pociąg Do Kuchni
pyszna pasta z fasoli Jasiek... 116

Składniki: fasola Jaś 50 dag, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, cebula 1 duża, olej rzepakowy 1/2 szklanki, garam masala 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka fasolę Jaś moczyć w wodzie całą noc, wodę wylać, przepłukać fasolę i zalać wodą, gotować do miękkości fasoli z cukrem, zielem(...)liściem laurowym, nadmiar wody po ugotowaniu odlać wystudzoną fasolę zmiksować blenderem, ja miksuję nie na całkiem gładko, bo tak lubimy na oleju podsmażyć cebulę, dodać pieprz mielony, kucharka, garam masala, majeranek i wszystko wlać z patelni do fasoli, wymieszać i schować do lodówki pyszna pasta do pieczywa chrupkiego, ryżowego, razowego, można również użyć jako farsz do pierogów czy krokietów..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z czerwonej fasoli i awokado 119

Pasta z czerwonej fasoli i awokado Dzisiaj bardzo prosta, zdrowa i szybka pasta (chociaż w sumie pasty zazwyczaj są szybkie, więc to jej zbytnio z tłumu nie wyróżnia). Pasta z czerwonej fasoli to taki klasyk, z którym można wiele zrobić. Ja dzisiaj postanowiłem zrobić ją z awokado, ale z jakiego powodu to zaraz wytłumaczę. Fasola jest na tyle „plastyczna(...)Dodatkowo na spontanie postanowiłem nagrać filmik na YouTube, na którym zobaczycie jak robię pastę. Trzeba do tego podejść z dystansem. Nie można wszystkiego brać zbyt na serio. Składniki: Czerwona fasola – 1 puszka / 220g Pomidory – 1/2 puszki Sos sojowy – 1 łyżka Awokado – 1/2 sztuki Kumin – 1 łyżeczka Papryka wędzona ostra – 1 łyżeczka Pieprz do smaku

Blendman
Fasola z suszonymi pomidorami 138

Fasola w kolejnej odsłonie. Według mnie w jednej ze smaczniejszych. Danie to jest sycące i pyszne. Składniki: 1 szklanka fasoli 1 duża cebula 1 marchew 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów sól pieprz słodka mielona papryka cząber estragon 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić(...)namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru, liść laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i przyprawy, chwilę smażyć. Następnie dodać warzywa i suszone pomidory, smażyć przez 5 minut

Mama Gotuje
Kotlety z fasoli i jarmużu 145

zniknęły :-) Na zdjęciu widać, że mój blender niestety nie dał rady i nie uzyskałam gładkiej masy - na czarną listę do kupienia trafia końcówka miksująca do robota kuchennego! Kotlety z fasoli i jarmużu KOTLETY Z FASOLI I JARMUŻU  Na 4 kotlety:    1 puszka czerwonej fasoli    1 cebula    1 garść jarmużu (użyłam rozdrobniony pakowany(...)łyżki mąki kukurydzianej    sól    cząber    czosnek staropolski    olej roślinny do smażenia (ok 6-7 łyżek) Fasolę odsączamy, płuczemy zimną wodą i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia. Cebulę obieramy, drobno kroimy i rumienimy na 2 łyżkach oleju. Fasole mieszamy z cebulą, dodajemy jarmuż oraz make kukurydzianą, solimy, doprawiamy cząbrem i czosnkiem staropolskim - wszystko

peggiwkuchni
Fasolka po bretońsku 105

Fasolka po bretońsku to jedno z tych dań, które robi się prosto a rodzina je uwielbia. Nie potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula, fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa. Danie robi się w zasadzie samo… Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać(...)bawić się w namaczanie białej fasoli, użyjcie tej z puszki i etap namaczania i gotowania fasoli pomińcie. Możecie też wybrać ulubiony rodzaj fasoli. Dla mnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić Możecie użyć jako wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek. Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli

Mieszam w Garnku
Fasolka po bretońsku 151

Fasolka po bretońsku jest smaczna i sycąca, często przyrządzam ją zimową porą. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Składniki: 0,5 kilograma fasoli Jaś 250 gram wędzonych żeberek 250 gram wędzonego boczku 250 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz cukier Majeranek Ostra i słodka papryka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki pszennej(...)zagęszczenia 1 łyżka śmietany 18% Olej do smażenia Sposób przygotowania: Fasolę zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na noc aby napęczniał i podwoił swoja objętość. Odlewamy wodę, fasolę płuczemy, przekładamy do garnka, dodajemy żeberka, zalewamy wodą aby przykryła fasolę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa i fasoli. Ugotowane mięso wyjmujemy.Czosnek drobno siekamy,cebulę,ostudzone żeberka,boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę

Bajeczna Kuchnia
Zupa fasolowa z ziemniakami 120

Dziś na obiad zrobiłam zupę fasolową, mi smakowała, mojemu mężowi też, a synkowi niekoniecznie, szczególnie nie smakowała mu fasola, bo ziemniaki i marchewkę wcinał. Przepis pochodzi z książeczki „Zupy domowe” z Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepis jest na 8 porcji po: 293 kcal, 23,5 g białka, 7,9 g tłuszczu, 32 mg cholesterolu, 9,9 g błonnika Czas(...)przygotowania 1 godzina oraz czas gotowania fasoli. Składniki: 1/2 kg chudego mięsa wieprzowego (może być z kością) 1/2 kg fasoli 2 duże ziemniaki cebula średnia marchewka 1-2 pomidory (można obrać ze skórki jeżeli komuś przeszkadza) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki lub koperek sól i pieprz do smaku Fasolę dzień wcześniej namoczyć w wodzie

moj przepis na
Fasolka po bretońsku 96

coś bardziej treściwego. Idealnie nadaję się do tego fasolka po bretońsku.  Fantastycznie rozgrzewa i nasyca, polecam gorąco! Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: cała noc na moczenie się fasoli + 2h gotowanie +  45 minut Składniki: 300g suchej fasoli 2 duże podwędzane kiełbasy Puszka pomidorów krojonych Mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona(...)sól, ziele angielskie(4-5 kulek), liść laurowy (2-3 sztuki), oregano, ostra papryka, majeranek Fasolę płuczemy dwukrotnie, a następnie umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia sprawdzamy ile jest wody i w razie konieczności dolewamy. Powinno być kilka centymetrów nad poziom fasoli. Następnie gotujemy pod przykryciem około 2h, aż fasola będzie miękka

Kolizje Smaków