fasola - 7842 przepisów (strona:37/523)

FASOLIA GIGANTES 197

ciepło, zawsze smakuje wyśmienicie. Po wielu próbach wreszcie wyszła mi taka jak powinna, to znaczy taka jak podawał zaprzyjaźniony Kosta, zaprzyjaźniony Grek. SKŁADNIKI DLA CZTERECH GŁODNYCH OSÓB: - 300 g fasoli giganstes lub piękny Jaś - 1 kg pomidorów obranych ze skóry, pokrojonych w kostkę - 4 marchewki starte na tarce na bardzo małych oczkach - 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę - 1 duża(...)cebula, drobno posiekana - oliwa - sól, pieprz DZIEŃ WCZEŚNIE J fasolę namocz w zimnej wodzie, jeśli masz czas zmieniaj wodę co kilka godzin, ten sposób sprzedał mi Kosta, zapobiega, no... wiecie po fasoli... :) KIEDY FASOLA NAPĘCZNIEJE zmień jeszcze raz wodę i ugotuj fasolę do miękkości, mniej więcej godzinkę to potrwa. ROZGRZEJ DUŻĄ PATELNIĘ, WLEJ OLIWĘ zeszklij cebulę, dodaj czosnek, a następnie

Kuchnia bezglutenowa Loli
Czerwona kapusta z fasolą 172

każdym razem jak coś robię z kapusty zastanawiam się dlaczego tak rzadko bo przecież kapusta to świetne warzywo. Dziś przepis na czerwoną kapustę z czarną fasolą i kiełbasą. W zasadzie czarną fasolę można zastąpić jakąkolwiek inną fasolą i tak wyjdzie rewelacyjnie. Danie to wygląda niezbyt zachęcająco,ale jest pyszne. Składniki: mała główka czerwonej kapusty 250 g czarnej fasoli(...)cebule przecier pomidorowy 1 łyżeczka cukru sól chilli liście laurowe ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki sumaku Wykonanie: Fasolę namoczyć przez noc w wodzie,a następnie ugotować do miękkości w małej ilości wody z solą, 1 łyżeczką cząbru, liściem laurowym i łyżeczką cukru. Kapustę poszatkować i ugotować w małej

Mama Gotuje
Pasztet z czarnej fasoli 246

mleka, ale mocno ograniczyłam cukier i białe pieczywo. Jem regularnie i staram się nie podjadać. Widzę efekty i wiem, że można! Ten pasztet powstał w wyniku mojej niedawnej fascynacji fasolą. Z czarnej fasoli robiłam również zupę oraz pastę do chleba. Nigdy nie miałam na fasolę czasu, bo trzeba moczyć, bo trzeba wcześniej zaplanować. Ale dziś patrzę na to inaczej(...)zmieniło się moje podejście... posilki zaczęłam po prostu planować! Przepis na ten pasztet bazuje na paście z czarnej fasoli wg Marty z bloga JADŁONOMIA.   składniki: 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli (moczymy przez 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości)  1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny  1 płaska łyżeczka słodkiej

bistro mama
Fasola w ziołach wg Tusk 147

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI 1kg fasoli sól Sos: ½ szklanki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka rozmarynu 3 ząbki czosnku  WYKONANIE   Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy(...)odcedzamy. Do oleju wyciskamy czosnek, wsypujemy zioła i mieszamy. Polewamy gorącą fasolę sosem. SUGESTIA Można zrobić to danie fasolą z puszki. Tylko trzeba sos podgrzać w rondelku i takim gorącym sosem polać fasolę. Przy mniejszej ilości fasoli proporcjonalnie trzeba zmniejszyć ilość składników

Zofiana
Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach 233

Warto czasem dać odpocząć organizmowi od wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Poniżej przedstawiam wam przepis na pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w wersji wege. Smakuje trochę jak fasolka po bretońsku, trochę jak bolognese. Przepis znalazłam na stronie Fat-free vegan . Zapraszam do gotowania! Składniki na 4-6 porcji: 1 szklanka fasoli borlotti albo pinto  (lub żurawinowej, ale ja takiej(...)małego makaronu, np. muszelki 100 g świeżych liści szpinaku 1 - 1,5 łyżki nieaktywnych drożdży * świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 2H + noc POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę przecedzamy i dokładnie płuczemy. Odstawiamy na bok. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę

My Culinary Art
Fasolka po bretońsku-pycha 1057

natka pietruszki-opcjonalnie 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowanie fasolki nie jest trudne,jednak musimy rozłożyc je na dwa dni.Wieczorem dzień wcześniej fasolę zalać cieplą przegotowaną wodą i pozostawić na cała noc do namoczenia. Rano wodę z moczenia odlać i ugotować fasole w nowej wodzie do miekkości około 50-60 minut.Nie dodawać(...)gotowania fasoli soli,inaczej fasola nie zmięknie.Użylam fasoli a` la jasiek,trochę mniejszej dlatego może gotowała się nieco krócej.Prawdziwy "Duży jas"będzie gotował się na pewno nieco dłużej Cebulę obrać,przekroić na ćwiartki,a następnie w plasterki.Boczek pokroić w cienkie paseczki i smażyć razem z cebulą.Pod koniec dodać pokrojony drobno czosnek. Kielbasę pokroić w póltalarki ,wrzucić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywne chili 230

karmelizowaną cebulą ,  zupy z zielonej soczewicy  czy  grochowej w nowym wydaniu . Warzywne chili Składniki: 1 puszka 400 g fasolki czarne oczko 200 g suchej fasoli Jaś 1 czerwona papryka 500 ml przecieru pomidorowego z kartonu 1 mała papryczka chili 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)łyżeczka kuminu sól olej do smażenia Wykonanie: Fasolę Jaś namaczamy na noc w zimnej wodzie, rano wodę odcedzamy, wlewamy świeżą i gotujemy fasolę do miękkości. Następnie fasolę odcedzamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować chili, dorzucamy do niej fasolę czarne oczko, przecier pomidorowy i pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę

Kulinarne przygody Gatity
Szybka sałatka 456

Przegląd lodówki...i szybka sałatka..i oczywiście pyszna......Do tej sałatki wykorzystałam fasolę z puszki..a dokładniej to mieszankę składającą się z fasoli jaś, fasoli białej drobnej, ciecierzycy i fasoli czerwonej kidney.Mieszankę takiej włoskiej fasolki i nie tylko fasolki można kupić tutaj ..Mam nadzieję , że pamiętacie o zniżce na zakupy w Hurtowni Oliwy ..? 1 puszka fasoli 1 puszka kukurydzy(...)kawałek kapusty pekińskiej 15 dkg makaronu w kształcie ryżu Czaniecki ananas z puszki [ ja dałam cukinię ala ananas ] sól , pieprz majonez Makaron ugotować,przelać zimną wodą.Odcedzić i ostudzić.Fasolę i kukurydzę odcedzić z zalewy. Paprykę , polędwicę, jabłko [ obrane] pokroić w kostkę.Kapustę poszatkować.Wszystkie składniki połączyć doprawić.Wymieszać z majonezem. Specjalny kod uprawniający do zniżki na Hurtowni Oliwy

Moje domowe kucharzenie
Jakie kiełki na odchudzanie? 71

które starają się utrzymać lub zredukować wagę. Dodanie kiełków lucerny do swojej diety może pomóc w zwiększeniu uczucia sytości, dostarczeniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i wspomóc proces odchudzania. Kiełki fasoli Kiełki fasoli są kolejnym rodzajem kiełków, które mogą wspomóc proces odchudzania. Są one bogate w białko, błonnik, witaminę C, witaminę K i inne składniki odżywcze. Kiełki fasoli mają również niską(...)zawartość kalorii, co jest istotne dla osób, które chcą schudnąć. Dodanie kiełków fasoli do swojej diety może pomóc w zwiększeniu uczucia sytości, dostarczeniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i wspomóc proces spalania tkanki tłuszczowej. Kiełki soi Kiełki soi są ostatnim rodzajem kiełków, które warto uwzględnić w diecie odchudzającej. Są one bogate w białko, błonnik, witaminę C, witaminę K i inne składniki

Żyję by jeść
Fasolka po warszawsku według Nat’s Historia i Pochodzenie 87

według Nat’s. Historia i Pochodzenie Fasolki po bretońsku Choć nazwa fasolki po bretońsku mogłaby sugerować francuskie korzenie, danie to jest typowo polskie. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od popularności fasoli w regionie Bretanii, ale sama potrawa, jaką znamy, powstała i rozwinęła się na polskich stołach. W Polsce fasolka po bretońsku pojawiła się na przełomie XIX i XX wieku. Był(...)bretońsku szybko stała się popularna jako danie proste, sycące i idealne na chłodne dni. Tradycyjne Składniki i Sposób przygotowanie Faasolka po bretońsku składa się z kilku podstawowych składników: białej fasoli, kiełbasy, boczku, cebuli, czosnku, przecieru pomidorowego oraz przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Fasola jest wcześniej namaczana, a potem gotowana do miękkości. Następnie dodaje się do niej

RafalCook
Meksykańskie Chili Con Carne Historia i Pochodzenie  77

autentyczna wersja tego dania. Składa się głównie z mięsa (najczęściej wołowiny), papryki chili, cebuli, czosnku i przypraw takich jak kmin rzymski i oregano. Cechą charakterystyczną tej wersji jest brak fasoli, co jest przedmiotem wielu kulinarnych debat. 2. Chili con Carne z Fasolą    Ta wersja jest popularna zarówno w Meksyku, jak i w północnych Stanach Zjednoczonych. Oprócz podstawowych(...)składników, takich jak mięso i chili, dodaje się do niej różne rodzaje fasoli, najczęściej czerwoną fasolę lub pinto. Fasola dodaje daniu dodatkowej tekstury i smaku. 3. Chili con Carne z Pomidorami    Dodatek pomidorów lub koncentratu pomidorowego to kolejna popularna odmiana chili. Pomidory nadają potrawie lekko słodkawy smak i bogaty kolor. W tej wersji można również spotkać różne

RafalCook
5 szybkich i łatwych przepisów na wegańskie pasty kanapkowe z blendera 100

past kanapkowych z blendera to świetny sposób na szybkie i zdrowe posiłki. Od hummusu z ciecierzycy, przez pastę z pieczonej papryki i orzechów, po kremowe pasty z awokado lub fasoli, każdy przepis został opracowany z myślą o łatwości wykonania i bogactwie smaków. Poznaj przepisy na smakowite pasty wegańskie, do których przyrządzenia wystarczy blender ręczny. Pasty wegańskie, które przygotujesz przy użyciu(...)niego pestkę, umieść w misce. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj. Dodatek soku z cytryny zapobiega ciemnieniu awokado, ale to pasta, która najlepiej smakuje na świeżo. 4. Pasta z fasoli Czyli tak zwany wegański smalec – bardzo smaczna i sycąca pasta, której można przygotować więcej, bo bardzo dobrze się ją przechowuje w lodówce. Składniki: 2 puszki białej fasoli, 2 cebule

Blendman
Fasolka po bretońsku 72

pływa w tłuszczu i zasmażce – jest lekka, pachnie wędzonką i pomidorami. Robiona na bogato, prosto na salony ! I nie sposób się od niej oderwać. Składniki: ? 500 g fasoli Jaś średniej ? 500 g kiełbasy – wędzonej i chudej ? 250 g wędzonego boczku ? 2 cebule ? 1/2 małego pora ? 1 ząbek czosnku ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 puszka pomidorów krojonych ? 3 liście(...)laurowe ? 4 ziarna ziela angielskiego ? sól, pieprz, majeranek ? pęczek zielonej pietruszki ? 1 przyprawa do fasoli ? olej do smażenia Wykonanie: ? Fasolę namoczyć na noc wlewając 3 objętości wody w stosunku do ilości fasoli. ? Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, pod koniec posolić. Gotować ok. godziny. ? Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. ? Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć

To co kocham
Sałatka z kurczakiem i białą fasolą 202

Sałatka z kurczakiem i białą fasolą to świetna przekąska, którą musicie wypróbować. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia, rodzinne imprezy, a nawet na święta. Składa się z prostych składników, które idealnie do siebie pasują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca a co najważniejsze prosta do zrobienia. Zapraszam na przepis, jestem pewna, że Wam posmakuje! SAŁATKA Z KURCZAKIEM(...)BIAŁĄ FASOLĄ Składniki 500 g fileta z kurczaka 1 puszka białej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 mały por 4 jajka 1 słoik selera konserwowego 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na odrobinie oliwy

Przepiski.pl
Zupa fasolowo-paprykowa 599

Przepyszna bardzo pożywna i zdrowa bezmięsna zupa fasolowa z papryką. Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca za sprawą sporej ilości wyrazistych przypraw.  250g białej fasoli suchej lub około 400 g fasoli z puszki trzy średniej wielkości papryki użyłam czerwonej, żółtej i zielonej 1 duża marchewka 1 cebula około 100 g 1 puszka pomidorów  krojonych 400g 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól(...)liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki cukru pieprz cayenne według uznania 2 ząbki czosnku olej do smażenia około 1,5 litra dowolnego bulionu lub rosołu Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc. Następnie ugotować do miękkości. Cebulę pokroić, w kosteczkę, czosnek posiekać i zeszklić na oleju, Papryki pokroić w paseczki, marchewkę

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania