Składniki dla 4 osób: 100 g suchej czerwonej fasoli 500 g wołowiny 1 cebula 1 marchewka 1/4 selera (ok. 100g) 2 świeże papryczki chili r /> 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżeczka oregano 2 papryczki chipotle w sosie adobo * 1 laska cynamonu 1 łyżeczka nasion kuminu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 600 g pomidorów z puszki sól(...)pieprz oliwa do smażenia dodatkowo do podania kwaśna śmietana listki kolendry brązowy ryż Fasolę zalać wodą, odstawić na kilka godzin. Przygotować pozostałe składniki. Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać w niewielką kostkę. Marchewkę oraz seler obrać, opłukać i pokroić na niewielkie kawałki. Chili oczyścić, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę i odłożyć
Pełny talerznaszych stołów. Taki też stawiam dzisiaj przed Wami na blogowym stole i ogromnie do niego zapraszam wraz z Jamie'm Oliverem, którego przepisem się inspirowałam! Wspaniałe chili z fasoli, w którym magicznym składnikiem wynoszącym smak tej potrawy na wyżyny absolutne jest sos BBQ! Tak, ten sam, który powszechnie jest znany jako dodatek do chrupiących skrzydełek, czy grillowanych żeberek. Chili, czyli(...)możecie przyrządzić w swoich własnych przestrzeniach kuchennych! :D Ważnym elementem jest to, aby podczas gotowania używać naczynia, które można wstawić także do piekarnika. Do dzieła więc! Zapiekane chili z fasoli z pieczonymi batatami Potrzebujesz: 2 marchewki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płatków chili puszka białej fasoli puszka czerwonej fasoli
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDania z fasoli w kuchni gruzińskiej występują pod wspólna nazwą lobio lub łobio - od gruzińskiego słowa oznaczającego właśnie fasolę. Klasyczne lobio robione jest z całych, niepopękanych ziaren, chociaż bywają i takie warianty tej potrawy, w których ugotowaną fasole należy rozgnieść. Lobio to również dania z fasolki szparagowej. Fasolę można łączyć z przeróżnymi warzywami i mięsem. Lobio jest sycące, dość pikantne(...)aromatyczne, z wyczuwalną nutą czosnku i orzechów, czyli składników, które bardzo często pojawiają się w gruzińskich potrawach. Lobio - gulasz z fasoli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: tortilla 1 opakowanie, fasola Jaś 25 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 20 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok pomidorowy 2 szklanki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka fasolę jasiek namoczyć w wodzie wieczorem na całą(...)przed gotowaniem wodę odlać i wlać nowej, gotować fasolę do miękkości w szybkowarze 35 minut pokrojoną łopatkę podsmażyć na oleju z kiełbasą, dodać cebule, czosnek, wlać sok pomidorowy dodać paprykę, kucharka, majeranek, wlać fasolę ugotowaną razem z wywarem, gotować z 15 minut, zostawić do wystudzenia na placki tortilli nakładać gęstą fasolę i zwijać w rulony, można podgrzać w kuchni mikrofalowej
W Mojej Kuchni LubięPożywna, smaczna i kolorowa zupa dla amatorów wszelkich rodzajów fasoli. Doprawiona czosnkiem wspaniale rozgrzewa i uodparnia. Składniki 1 puszka mix fasoli z cieciorką firmy Bonduelle 1 puszka fasoli gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 czerwona papryka koncentrat pomidorowy 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz natka pietruszki kurkuma(...)obrane i pokrojone warzywa, oprócz ziemniaków. 2. Te dorzucamy dopiero po 15 minutach. 3. Dokładamy przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, curry i kurkumę. 4. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy opłukaną fasolę i mix z cieciorką. 5. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/5 szklanki wody. 6. Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Zupy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWypieki z fasoli na słodko, są znane od dawna, tak samo jak te z dodatkiem ziemniaków. To wcale nie są wymysły naszych czasów, gdzie odchudzanie nie jest już modą, trendem. Czasem wręcz trąci opętaniem i psychozą. Nasze babki i prababki znały te sposoby zastępowania mąki. U nas to jest kaprys i szukanie lżejszej wersji, dla nich to była konieczność(...)banana. To on jest zazwyczaj dodawany do takich wypieków. Początkowo miałam obawy czy się da, ale co się tam nie da. Wszystko się da, trzeba tylko pogłówkować. 😉 . puszka fasoli (około 220 g czystego produktu) 2 jajka 3 łyżki kakao z wiatrakiem 4 łyżki melasy trzcinowej 200 g twarogu półtłustego płaska łyżeczka sody łyżeczka octu odrobina olejku migdałowego
Dieta moja pasjadanie kuchni indyjskiej rozpocznie cykl co można zrobić z dwóch najbardziej popularnych, wartościowych, tanich, marketowych produktów jakimi są ryż i czerwona fasola. Kolejne przepisy jakie umieszczę będą modyfikacjami na bazie tychże. Zapytacie może dlaczego na kryzysowym blogu są dania kuchni indyjskiej, gdzie widzimy po restauracjach, że są one dość drogie, nawet 50% droższe niż inne dania? Odpowiedź jest prosta, zgodnie(...)prawami rynku dania w restauracjach kosztują tyle ile klient jest skłonny za nie zapłacić :) Rajma to dość popularne danie składające się z ryżu i czerwonej fasoli w sosie z dodatkiem orientalnych przypraw. W zasadzie kupując ryż i fasolę w puszce mamy prawie wszystko. Brakuje nam tylko przypraw. Najtańsza i najbardziej popularna będzie curry. Składniki: - biały ryż - czerwona fasola - curry Wykonanie
Kryzysowa Książka KucharskaKolejna odsłona co można zrobić z ryżu i fasoli w puszce. Danie kuchni karaibskiej, głównie kubańskiej, wzięło swą nazwę od wojny chrześcijan i muzułmanów o panowanie nad półwyspem iberyjskim. Czerwona fasola symbolizuje Maurów, a biały ryż chrześcijan. Powinna być czarna fasola ale jak kryzys to kryzys :) Równie dobrze możemy to nazwać "indianie i konkwistadorzy" czy jakikolwiek konflikt przyjdzie(...)głowy. Składniki: - fasola czerwona w puszce - biały ryż - kminek - czosnek Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Czosnek kroimy drobno i podsmażamy z kminkiem. Dodajemy odsączoną fasolę i chwilę smażymy. Mieszamy z ryżem i podajemy. Jeśli już jesteśmy przy bezsensownych konfliktach to podzielę się fotką z ostatniej wycieczki po małych górach, która przedstawia zamek Kamieniec
Kryzysowa Książka Kucharskamożna zrobić z fasoli? Wszystko. Zapytajcie kogo chcecie. Smalczyk z fasoli to najmniej szokujące. Mam na blogu kiełbaski z fasoli i klopsiki z fasoli i pasztet. A widziałam przepisy na majonez czy chleb. Mleko fasolowe – szczególnie z czarnej fasoli, choć wymaga nieco więcej pracy niż mleko z ziaren lub orzechów. Nie ma ... [Read more
Gotuj z Blue RavenUlubiona potrawa mojego męża.. 30 dkg fasoli 50 dkg kiełbasy kilka suszonych pomidorów marchewka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula sól, pieprz majeranek wegeta listek ,ziele przyprawa do dań z fasoli Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą , w której się moczyła(...)się pienić. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory , koncentrat oraz przyprawy.Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniePrzepis na pyszną wegańską pastę kanapkową z fasoli. Składniki : ok 1,5 szklanki fasoli Jaś 2 cebule jabłko kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca 2-3 goździki majeranek ok pół szklanki zimnej wody łyżka sosu sojowego łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie Na wieczór przed planowanym przygotowaniem pasty, fasolę zalewamy zimną wodą. Na drugi dzień zmieniamy wodę(...)gotujemy fasolę do miękkości około 1,5 h. Cebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, jabłko, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździki. Dusimy na małym ogniu do zezłocenia się jabłka i cebuli. Przyprawy usuwamy. Do odcedzonej i wystudzonej fasoli dodajemy sos sojowy i wodę i miksujemy blenderem. Jeśli masa będzie zbyt sucha
e-PrzepisyKulinarnesię szybko, można regulować intensywność smaku i przypraw według własnego gustu. Ten przepis także startował w konkursie Majonez Kielecki, ale to inna moja pasta wygrała. puszka białej fasoli 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu ( u mnie Kielecki) sól i pieprz do smaku Przy wyborze fasoli patrzcie na listę składników, czym mniej tym lepiej. Fasolę z czosnkiem i majonezem(...)miksujemy na gładko. Powinna być jednolita masa bez widocznych kawałków i skórek z fasoli. Doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy. Potraktujcie tą fasolę i majonez jako bazę, a dodatki smakowe można zmieniać. Ostatnio dodałam bazylii, znakomicie smakowało. Na kanapkę z taką pastą obowiązkowo jakiś pomidor czy inne warzywko. I coś dla tych co będą krzyczeć....majonez, tłuszcz!!! Tak, tłuszcz
Dieta moja pasjaSkładniki: 1,8 l wywaru z kości wg przepisu z bloga 17 dkg fasoli gruboziarnistej lub 1 puszka fasoli w zalewie 10 dkg kiełbasy 8 dkg słoniny 2,5 dkg cebuli sól pieprz 1 dkg pietruszki zielonej lub zielonego koperku 0,5 kg ziemniaków(...)Gotowej zupy 2,5 litra. Sposób wykonania: Przygotować wywar z kości, przecedzić. Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w 0,5 litra przegotowanej chłodnej wody na 12 godzin, ugotować w tej samej wodzie, dolewając w miarę wyparowania wody gorącej. Pół miękką fasolę posolić. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, wytopić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Kiełbasę pokroić
Przepisy kulinarne babci AntoninyDzisiaj polecam przepis na pyszne danie jednogarnkowe z szynką i fasolą. Potrawa jest bardzo syta. Doskonała na obiad dla całej rodziny. Do jej przygotowania wykorzystałam Szynkę z Wędzarni, którą otrzymałam do testowania od firmy Hańderek . SKŁADNIKI: 400g fasoli Jaś, 1/2 kg Szynki z Wędzarn i Hańderek , 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 1 cebula, 1 pomidor, 1/2 strąka papryki czerwonej(...)ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 150g makaronu, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, oliwa, sól, pieprz, majeranek. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w kostkę. Dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasisię ochotę na sos czosnkowy, ale nie ma w domu śmietanki sojowej przychodzą do głowy różne pomysły. W końcu potrzeba matką wynalazków :P Ukręciliśmy więc ekspresowy sos z białej fasoli, który idealnie zastępuje gotowe śmietanki. Gotowy w 5 minut! Polecamy! Majonez / sos czosnkowy z białej fasoli Przepis na ok. 300 ml Potrzebujemy: 1 puszka białej fasoli 3-4 łyżki oleju(...)konsystencję) 2 czubate łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku + 1-2 ząbki czosnku (zależy jak bardzo czosnkowy smak chcemy uzyskać) + koperek do posypania na wierzch Przygotowanie: Białą fasolę odcedzamy i wrzucamy do garnka/kielicha blendera. Dodajemy też olej i przyprawy oraz wodę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt
Bananowe Pole