Kolejna propozycja na obiad bez mięsa to kotlety z białej fasoli typu "Jaś". Bardzo smaczne, sycące z chrupiącą, złocistą skórką, nawet na zimno mają fajny smak :) Z podanego przepisu wychodzi całkiem sporo kotletów, bo tak na 5-6 porcji, więc jeśli chcecie na początek zrobić mniej to zmniejszcie porcję o połowę :) Składniki: (Inspiracja: " Przyślij Przepis ") ok. 350 g suchej(...)fasoli "Jaś" 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej do kotletów + bułka tarta do panierowania sól, pieprz, pieprz ziołowy Fasolę moczyć przez całą noc. Następnego dnia wypłukać, ponownie zalać wodą i ugotować na miękko. Miękką fasolę zblendować na krem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać
Simply FoodSKŁADNIKI: 750 g świeżej białej fasoli łyżeczka soli liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 330 g boczku 330 g wędzonej kiełbasy wieprzowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 500 g passaty pomidorowej łyżka oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku WYKONANIE: 1. Białą fasolę wsypać do garnka. Zalać wodą - poziom wody powinien(...)siegać 2-3 cm nad fasolę. 2. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela oraz łyżeczke soli. Gotować ok 25 min do miękkości fasoli. 3. Boczek i wędzoną kielbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 4. Na patelni rozgrzać łyżke oleju i podsmażyć do zrumienienia kolejno: boczek, kiełbasę i cebulę. 5. Do garnka z odsączoną fasolą dodać podsmażony boczek
Atlas Smakówzupach w naszej diecie, są pyszne i zbawienne na nasze zdrowie. Składniki: 2 skrzydełka kurczakowe szponder wołowy- kawałek 1 żeberko wieprzowe 1/4 kapusty 2 garście fasolki szaragowej garść fasoli typu jaś 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie buraki kawałek selera 6 ziemniaków Wykonanie: *Fasolę moczymy całą noc. *Wszystkie rodzaje mięsa wrzucamy do wody z moczenia fasoli, dolewamy wody(...)Wrzucamy fasolę. Podczas gotowania zbieramy szumowiny, wywar doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości fasoli. *Kapustę drobno szatkujemy, fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, resztę warzyw kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa, obsmażamy doprawiając solą i pieprzem. * Obsmażone warzywa wrzucamy do garnka z wywarem i mięsem, gotujemy ok 30 minut. Wedle potrzeby jeszcze doprawiamy. Gotowy barszcz
Z Majeczką w kuchniPyszna, syta, rozgrzewająca, niezastąpiona, przkeazywana z pokolenia na pokolenie. A mimo wszystko każdy robi ją inaczej. Jakie są Wasze sposoby? Składniki (6 porcji) -250 g fasoli -250 g wędzonego boczku -250 g kiełbasy wędzonej -2 marchewki -1 korzeń pietruszki -1 mały kawałek selera -1 cebula -1 ząbek czosnku -3 ziemniaki -ziele angielskie -1 listek laurowy -1 łyżka majeranku(...)łyżki oleju rzepakowego -sól, pieprz Przygotowanie Fasolę namoczyć i zostawić na noc. Na drugi dzień fasolę odsączyć. Wlać nową wodę. Dodać łyżeczkę soli. Gotować do miękkości fasoli. Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić w drobne kawałki . Dodać do fasoli razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Uzupełnić wodę (do ok 2 litrów).Gotować około 15 minut. Cebulę i czosnek
Zielona Kuchniapół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Zmiksuj z sokiem z cytryny, musztardą i olejem (dolewaj olej stopniowo, majonez powinien mieć gęstą konsystencję). Dopraw do smaku. Majonez wegański z fasoli – do sałatek i kanapek 200 g fasoli z puszki + 50 g zalewy 4-5 łyżek oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz opcjonalnie szczypta soli(...)namak, imitującej smak jajka Podgrzej fasolę z zalewą, następnie odlej płyn do miseczki (będzie jeszcze potrzebny). Zblenduj ręcznym blenderem fasolę na gładką masę. Dodaj musztardę i sok z cytryny. STOPNIOWO dolewaj olej, aż majonez zgęstnieje (musi jeszcze odstać kilka godzin w lodówce, aby nabrać odpowiednio gęstej konsystencji). Dopraw do smaku. Artykuł 4 proste przepisy na majonez – fit, wegański
Powiedz dietom niemoich dzieci. W sam raz do śniadaniówki czy na deser. O dziwo nawet Syncio, który za strączkami raczej nie przepada, domaga się kolejnych porcji kulek. Na pomysł wykorzystania fasoli do przygotowania słodkiej przekąski wpadłam wraz z kolegą opracowując zajęcia o roślinach strączkowych. Tydzień temu przypomniałam sobie o kulkach szykując się do przeprowadzenia warsztatów w przedszkolu u Syncia. i dobrze(...)się stało gdyż smakowały wszystkim uczestnikom. Fasolowe kulki mocy, bez glutenu i dodatkowego cukru 1 puszka czerwonej fasoli, lub tyle samo fasoli wcześniej namoczonej i ugotowanej 100 g daktyli 70 g orzechów włoskich czubata łyżka kakao wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę odsączamy i przepłukujemy. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie ok 10 minut, odcedzamy. Do misy blendera wkładamy fasolę, daktyle, wsypujemy
Dzieje kuchennej WiewióryDziś zapraszam na pyszne kotleciki z fasoli, które będą świetną propozycją na bezmięsny obiad. Do tego takie kotleciki są szybkie do zrobienia, bardzo syte i pyszne. Składniki: 2 puszki białej fasoli 2 cebule 2 marchewki 2-3 ząbki czosnku bułka tarta olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Cebulę i marchewkę umyć, obrać. Cebulę(...)pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Fasolę osączyć z zalewy, zmiksować. Na patelni zeszklić cebulę z marchewką, pod koniec dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć. Do fasoli dodać podsmażoną cebulę, marchewkę, 3 łyżki bułki tartej, wymieszać. Na koniec dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
magiczna kuchnia KasiPysznie nadziane naleśniki. W skład farszu wchodzi mięso mielone, papryka, cebula, marchewka oraz mieszanka fasoli z cieciorką. Jako dodatek polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 1 szklanka wody, może być gazowana 2 jajka ok 3 szklanek mąki 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 600 g kakrówki 1 czerwona cebula 1 średnia czerwona papryka(...)średnia marchewka 1 puszka mix fasoli z cieciorką Bonduelle 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 300 ml ) sól,pieprz słodka papryka oregano olej do smażenia oraz starty ser żółty do posypania Składniki na naleśniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Gdyby ciasto wyszło za gęste dolać ciut wody lub mleka, ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki
Monia miesza i gotujekrólują słodkości, a wytrawne smakołyki zajmują dopiero drugie miejsce. Nic nie dzieje się bez powodu…, więc zapraszam Was na kolejny słodki i pyszny przepis na wilgotne brownie z fasoli. Zakochacie się w nim, obiecuję! Składniki: – 2 puszki fasoli czerwonej (480g po odsączeniu) – 100g orzechów włoskich – 4 jajka – 2 banany – 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)proszku do pieczenia – szczypta soli Dodatkowo: – 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady – 2 łyżki mleka – 1 łyżeczka oleju kokosowego/masła – do dekoracji: orzechy włoskie, chipsy kokosowe Fasolę odsączamy i płuczemy wodą na sitku. Wrzucamy do misy blendera wraz z kawałkami bananów, jajkami, kakao, miodem, olejem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy na gładką masę. Gdy masa
Be Fit Be StrongSkładniki: 500 g fasoli Jaś 500 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą, moczymy przez całą noc. Następnie do fasoli dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy w wodzie w której się moczyła do miękkości, w razie(...)potrzeby dolewamy wodę. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę - dorzucamy do kiełbasy. Następnie przekładamy wszystko do fasoli razem z przecierem i musztardą. Gotujemy do miękkości fasoli. Smacznego
Moje-pitraszeniePoranny wymarsz do pracy? Nie zapomnij o drugim śniadaniu! :) \ Składniki: (na 12 kotletów/placków) 1,5 szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej) 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 1 drobno posiekana czerwona cebula 3/4 puszki kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sproszkowana papryka słodka 3-4 łyżki płatków owsianych sproszkowana papryka wędzona sproszkowane chili garść świeżej(...)kolendry lub 2 szczypty sproszowanej Wykonanie : 1. Ugotuj czerwoną fasolę( namoczoną przez 8-12 godzin fasolę gotuj przez 30-40 minut, do zagotowania na pełnej mocy, potem zmniejsz ogień i przykryj garnej pokrywką) 2. Ugotuj kaszę jaglaną.(wsyp do garnka i na małej mocy palnika praż 2-3 minuty, zalej wodą i gotuj do miękkości) *rozgrzej piekarnik do 200 stopni
U Fiolkinajczęściej parmezan lub bursztyn oraz bagietkę lub czosnkową grzankę. Smakuje wtedy obłędnie! Takie leczo można wzbogacić mięsem mielonym indyczym lub kawałkami kurczaka, dorzucić ananasa. Do warzyw wrzuciłam aromatyczną fasolę Piękny Jaś firmy Jamar. Smacznego:) Składniki: 2 cukinie 6 pomidorów szklanka zielonej ciętej fasolki mrożonej szklanka mrożonej kukurydzy 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku puszka(...)fasoli białej Jamar duża butelka passaty pomidorowej oliwa z oliwek + masło przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra opcjonalnie: łyżka tabasco lub ostrej papryczki Przygotowanie: Warzywa myję, obieram cebulę i czosnek. Warzywa kroję w niezbyt małą kostkę. Na oliwie podsmażam posiekaną cebulę i czosnek, dodaję paprykę, duszę do miękkości. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę
Zasmakuj Kuchnijest..No i trza jakoś radzić.Często korzystam z urządzeń typu wolnowar, szybkowar i multicooker..Zwykłych garnków w sumie też używam.Tą fasolkę zrobiłam w wolnowarze, wieczorem zalałam fasolę wodą , rano przed wyjściem do pracy ustawiłam wolnowar ,podsmażyłam cebulkę z kiełbasą i poszłam do pracy.., w między czasie "wyskoczyłam "z pracy i do prawie miękkiej fasoli dodałam kiełbaskę(...)miały ciepłe jedzonko, bo wolnowar po wyłączeniu trzyma ciepło..Można także i już wieczorem ustawić wolnowar i rano będzie gotowe, można także gotować w zwykłym garnku. 30 dkg fasoli Cenos susz warzywny 50 dkg kiełbasy 1-2 cebule sól, pieprz majeranek Cykoria wegeta liść laurowy Cykoria ziele angielskie Cykoria czerwona papryka słodka płatki Cykoria Fasolę
Moje domowe kucharzenietakie szare i chłodne dni miska zupy jak najbardziej wskazana. Dziś mam propozycje zupy fasolowej, to taki mój mix. Wyszło smacznie więc się dzielę... Składniki; 20 dag zielonej fasoli szparagowej 2 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka pół szklanki czerwonej fasoli ADZIUKI Skworcu pół szklanki białej fasoli BOBIK Skworcu sól i pieprz Skworcu do smaku łyżeczka papryki wędzonej w proszku(...)Skworcu 2 łyżki masła klarowanego Skworcu ziele angielskie i liście laurowe Skworcu 1 łyżka śmietany koperek Przygotowanie; Fasolę białą i czerwoną namaczamy kilka godzin przed gotowaniem zupy. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy masło i starte warzywa, smażymy chwilę a następnie wlewamy około 2 szkl. wody. Dorzucamy wypłukany groch, ziele angielskie , liść laurowy
Radość kipiąca uśmiechem.Sałatka z ananasem to szybkie w przygotowaniu danie. Choć wygląda niepozornie, jest bardzo bogata w białko, a przez to sycąca. Dodatkowo zarówno tofu, jak i fasola mają dużą zawartość wapnia, dlatego sałatka ta będzie świetnym dodatkiem w diecie bezmlecznej. puszka ananasa puszka czerwonej fasoli kostka tofu (około 200 g)* 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka soli W miseczce(...)kostkę (im mniejsze kawałki, tym szybciej tofu się nam zamarynuje). Odstawiamy na co najmniej godzinę, tak by tofu przeszło smakiem sosu. Po tym czasie w dużej misce mieszamy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i wypłukaną, ananasa pokrojonego w małe kawałki oraz tofu wraz z sosem. Wszystko mieszamy. Gotowe! * Najlepiej kupić tofu bezsmakowe, z soi niemodyfikowanej genetycznie
Dieta bez mleka