swiatecznym obżarstwie wszelkich slodkosci, postanowiłam upiec cos dietetycznego ;) Szukając ciekawego przepisu trafiam na blog " Zdrowejestczadowe" i zaciekawił mnie przepis ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli. Składniki potrzebne w domu miałam, mianowicie puszkę czerwonej fasoli, banany.....ale z racji tego, ze lubimy ciasta , a miałam obawy czy nie wyjdzie ciasta za malo... to zrobiłam z podwójnej porcji ;) Zamiast cukru, ksylitol, a wiec(...)lubi słodkie , to nie bedzie zawiedziony. Jakie wrazenia po upieczeniu? Ciasto jest bardzo wilgotne, czekoladowe, czuc ze w skladnikach jest banan,a co z fasola? no wiec ja troszkę ja czuje, dzieci tez,natomiast maz nie :D. Podsumowując, ciasto zrobię na pewno jeszcze nie raz a wiec polecam, spróbujcie Wy i sami oceńcie :) Wymiary foremki: 31 cm Temp. pieczenia: 180C
Słodkości i nie tylkoZiarenka fasoli Mung są bardzo malutkie,ale kryją w sobie ogromną moc. Otóż ziarenka tej fasoli oczyszczają organizm z wszelkich toksyn. Często lekarze zalecają jeść t ą fasolkę przy rożnych chorobach. Mung zawiera wysok ą ilość magnezu i manganu, wi ę c wpływa bardzo korzystnie na nasz układ nerwowy. Te malutkie ziarenka obniżają poziom cukru(...)pisać, ale przejdę teraz do pasztetu. Pasztet jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa z pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Zapraszam do wypróbowania 😉 Składniki: fasola Mung 2 szklanki, kasza jaglana 1 torebka, cebula 1 szt, sos sojowy 4 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie szczypta, owoc jałowca 2 szt, goździki
kulinarne odsłony patiBłyskawiczna sałatka makaronowa z groszkiem doskonała na każdą okazję. Taką sałatkę możecie również przygotować na Święta Bożego Narodzenia, które już dosłownie za kilka dni. W naszym przepisie wykorzystujemy czerwoną fasolę, ale jeśli wolicie możecie użyć również białej fasoli, a także dowolnych innych składników. Sałatka makaronowa z groszkiem – składniki (na ok. 4 porcje) 1/2 puszki groszku 1/2 puszki czerwonej fasoli(...)papryka 100g sera żółtego 1 czerwona cebula 1 szklana makaronu (np. kokardki, albo świderki) 1/2 puszki kukurydzy sól pieprz 3 łyżki majonezu Sałatka makaronowa z groszkiem – przepis Groszek, fasolę, kukurydzę odsączamy z zalewy Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Wszystkie składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cieciorka po bretońsku to danie powstałe z wymienienia fasoli na cieciorkę, w przepisie na "Fasolkę po bretońsku". Smak "Fasolki po bretońsku" uwielbiam, natomiast nie lubię białej fasoli samej w sobie. To też postanowiłam wymienić fasolę jaś na inną roślinę strączkową- moją ulubioną ciecierzycę. Wersja z cieciorką podbiła moje serce ❤ i mój żołądek! Nawet mój mąż - wielki fan fasoli(...)się najeść i przyznał rację, że bardzo dobra 😉 P.S. Przepis na "Fasolkę po bretońsku" dostałam od mojego taty, będą jeszcze na studiach i to jest ten przepis. Wymieniłam jedynie fasolę na ciecierzycę, ale resztę pozostawiłam bez zmian. Składniki: 300 g cieciorki 2 cebule ok. 250 g boczku wędzonego ok. 300 g kiełbasy drobiowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku
Kuchnia MagdaLenyprodukt przy temperaturze 35 stopni. Zamiast tego stoiska uginają się pod wiórkami kokosowymi, gęstym cukrem palmowym, kruszonym lodem z dodatkiem mleka sojowego czy mięciutkimi słodkimi bułeczkami, wypełnionymi czerwoną fasolą, kukurydzą czy kaya, malajskim dżemem kokosowym robionym na jajku… No to zaczynamy(...)mąki ryżowej otoczone w cukrze pudrze nadziane miazgą z orzechów i cukru palmowego. Uwaga! Rozlatują się jeśli nie zjecie ich na raz. A to klejący się pudding z fasolą i kawałkami orzechów w środku. Najlepszy! ( do tego nie przesłodzony więc mój umysł żywieniowca tym bardziej go zaakceptował) Na stoiskach znajdziecie również ondeh ondeh - gotowane, zielone kuleczki z mąki ryżowej, ekstraktu
Gawron w rosoleFasola, zaraz po soi i grochu, najlepszym źródłem białka, ma go więcej niż mięso. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia. Fasola jest bogata w lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik(...)właściwościach zdrowotnych można by prawić wykłady, ale zamiast tego wystarczy ją po prostu zjeść. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na BRUSCHETTĘ Z FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM , czyli prosty i szybki sposób na wysokobiałkowy posiłek, który przyda się Waszemu organizmowi, nawet jeśli nie trenujecie zbyt intensywnie. Artykuł Bruschetta z fasolą
Menmagazineciasteczka, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo są bardzo zdrowe. Zrobione z nietypowych składników, bo rzadko się zdarza, aby ciastka zawierały fasolę i były przy tym bardzo smaczne. Oprócz fasoli w składzie jest też masło orzechowe i syrop klonowy, który można zastąpić miodem. Całkowicie bezglutenowe, bezjajeczne, beznabiałowe – czyli samo zdrowie. Po upieczeniu(...)Przepis na Blondie jest bardzo popularny w amerykańskiej blogosferze kulinarnej. Ja inspirowałam się przepisem z bloga Jadłonomia, ale zmieniłam cieciorkę na białą fasolę. Składniki: • 1 puszka fasoli białej 400 g • 1/2 szklanki masła orzechowego • 1/4 szklanki syropu klonowego • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 łyżeczki soli • 1 łyżeczka ekstraktu
To co kochamjednogarnkowe! A zresztą kto ich nie lubi, skoro są smaczne? Ugotowałam więc pożywną zupę fasolową z warzywami, kiełbasą i wędzonymi żeberkami. Zupa pachnie wędzonką i fasolą, jest gęsta dzięki kaszy gryczanej, którą zmiksowałam w rzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności wystarcza jako(...)danie obiadowe. Składniki: • 250 g fasoli Jaś średniej • 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 1 pasek wędzonych żeberek • 2 cebule • 1/2 małego pora • 2 marchewki • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, majeranek • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej • olej do smażenia Wykonanie: • Fasolę namoczyć na noc wlewając 3 objętości wody
To co kochamAksamitna zupa z białej fasoli zmiksowana na gładki krem doskonale syci i może być jednogarnkowym daniem obiadowym. Można dodać do niej kawałek kiełbaski, wtedy nawet głodomory się najedzą. Jeśli nie macie czasu gotować fasoli, to można użyć fasoli z puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również(...)czosnkowymi grzankami. Składniki: • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli • 1 cebula • 1/2 małego pora • kawałek selera • 2 pietruszki • 4 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 3 liście laurowe • sól, pieprz, • 5 łyżek oleju do smażenia • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler i pietruszkę obrać
To co kochammożna się zajadać, choć ja chyba najbardziej lubię fasolkę na następny dzień, kiedy przejdzie tymi wszystkimi aromatami mięsa i majeranku :) Składniki na ok. 4-5 porcji: ok. 370 g fasoli "Jaś" 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 300 g wędzonego boczku 500 g kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ok. 2 łyżeczek suszonego majeranku sól(...)pieprz 200 ml koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki pikantnego keczupu Suchą fasolę namoczyć na całą noc w wodzie. Wylać wodę, w której moczyła się fasola, wrzucić ją do garnka, zalać świeżą wodą. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i wstawić do gotowania. Kiełbasę pokroić w półplasterki, boczek w dużą kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni tłuszcz
Simply FoodFasola zazwyczaj jest kojarzona z wytrawnymi daniami, które nie mają w sobie krzty słodyczy. Takie myślenie jest mocno ograniczające. W kuchni trzeba mieć otwarty umysł i kubki smakowe na nowe doznania smakowe. Fasola jest zarówno świetnym wypełnieniem ciastek, jak i źródłem białka, które w połączeniu z płatkami jaglanymi (lub innymi) tworzy pełnowartościowe białko. Idąc tym tokiem rozumowania, mamy alibi, żeby(...)codziennej diecie uwzględnić ciastka z fasoli, bo są przecież takim pełnowartościowym źródłem białka… a że nie ma go w 1 ciasteczku zbyt dużo, to ciasteczek trzeba zjeść kilka. Co, jak i czym zastąpić? Osobiście preferuję ciastka z fasoli z czekoladą , ale jeśli chcesz, możesz użyć kakao lub karobu. Dodaj wtedy 3 łyżki proszku i 1 dodatkową łyżkę oleju kokosowego
Blendmanpotraw, ale także np.dania są mniej kaloryczne.Olej rzepakowy łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne. 20 dkg fasoli kawałek boczku wędzonego 20-30 dkg kiełbasy olej rzepakowy ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1-2 pomidory suszone 1-2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz listek, ziele majeranek(...)Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie na noc, ewentualnie zalać gorącą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie fasolę odcedzić na sicie i zalać świeżą zimną wodą, dodać kawałek boczku wędzonego, marchewkę , pietruszkę, pokrojone suszone pomidory.Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy fasola będzie prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę
Moje domowe kucharzenieRozgrzewająca, sycąca zupa fasolowa- idealna na jesienną, deszczową pogodę. Składniki: 1 pasek żeberek (ok. 1 kg), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 250 g fasoli Jaś, 200 g boczku surowego wędzonego, 2 cebule, 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, 3-4 łyżki majeranku. Przygotowanie: Fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień dolewamy(...)fasoli wody i gotujemy ok. 30 minut. W drugim garnku gotujemy bulion na żeberkach i włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler) z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Po godzinie wyjmujemy z bulionu mięso i warzywa, a dodajemy fasolę. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę i cebulkę. Po zarumienieniu dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, aż fasola będzie miękka. Przyprawiamy
Aga w kuchnipożywna, dlatego można ją serwować jako danie główne. Bon appétit! Dla 4 osób Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 60 minut Składniki: 120 g wyłuskanej świeżej białej fasoli 120 g świeżej czerwonej fasoli (lub fasoli marmurkowej)* 120 g świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 cukinie 1 cebula 4 ziemniaki 3 dojrzałe pomidory Około 1,5 litra bulionu warzywnego(...)sera. Dopraw do smaku solą, pieprzem kajeńskim. Sos pesto można również podać osobno, tak, by każdy z gości nakładał go sobie sam. *Jeśli nie znajdziesz świeżej czerwonej lub marmurkowej fasoli, możesz użyć tylko białej, dodaj jej wówczas odpowiednio więcej. Zupa będzie równie smaczna. * Tę zupę możesz przygotować także z ziaren suszonej fasoli (po uprzednim ich namoczeniu), ale smak zupy przygotowanej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaChleb z fasolą i marchewką, to chleb po przejściach. Opracowałam sobie przepis i testowałam go kilka razy. Za każdym razem wkładając do piekarnika keksówkę pełną ciasta miałam nadzieję, że tym razem będzie akurat. Ale nie był. Główna wada polegała na rozsypującym się wnętrzu i zbyt twardej skórce. Oczywiście zjedliśmy, bo chleb to rzecz święta i nie wyrzucę chleba choćby(...)zewnątrz” go zaserwować lub dać dziecku do szkoły, to się nie nadawał. Powalczyłam z proporcjami mąki i płynów i w końcu wyszło na tyle dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka
Posadzone i zjedzone