pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna z moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję(...)ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu do czasu wodę, bo szybko odparowuje. Marchewkę kroję w talarki albo kostkę i dodaję do gotującej fasoli. Gdy marchewka będzie ugotowana dodaję koncentrat pomidorowy. Parówki kroję w plasterki i podsmażam lekko na łyżce oleju. Jak będą lekko rumiane dodaję je do fasoli. Na tej samej patelni rozpuszczam
Olikowa kuchniaSałatka meksykańska z czerwoną fasolą, papryką, ananasem, kukurydzą i żółtym serem, to pomysł na smaczną sałatkę z warzyw i nabiału, którą zrobisz w 15 minut . Ta prosta sałatka świetnie sprawdza się na każdej imprezie okolicznościowej, jest idealna na imieniny, urodziny oraz podana w każde Święta. Aby przygotować sałatkę meksykańską potrzebne są nam warzywa z puszki , świeże warzywa, żółty ser, ananas(...)sałatkę meksykańską. 200 g pomidorków koktajlowych 150 g zielonej papryki 200 g sera żółtego w kawałku 285 g kukurydzy z puszki 340 g ananasa z puszki 250 g czerwonej fasoli z puszki 30 g czerwonej cebuli 150 g majonezu 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1 łyżka soku z limonki mała garść natki pietruszki 1/4 łyżeczka ostrej papryki w proszku
MeCooksielokrotnie robiłam fasolkę po bretońsku . Inspiracją do zrobienia fasolki po kaszubsku były śledzie po kaszubsku. Sos zrobiłam bardzo podobnie, ale zamiast śledzi dodałam białą fasolę. SKŁADNIKI: 1 puszka białej fasoli 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego 2 cebule ( u mnie biała) kilka łyżek oleju rzepakowego 2-3 suszone śliwki (nie kalifornijskie!!!) lub łyżka powideł bez cukru sól i pieprz(...)smaku 1/2 łyżki majeranku liść laurowy 2-3 ziela angielskie 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu PRZYGOTOWANIE: Jeśli chcesz szybko przygotować to danie użyj fasoli z puszki. Jeśli masz jednak czas, namocz fasolę jaś na całą noc i ugotuj następnego dnia w nieosolonej wodzie około 60 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach
AZgotuj!lucerny są również bogate w przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym. Spożywanie kiełków lucerny może wspomagać zdrowie kości, regulować poziom cholesterolu oraz wspierać układ trawienny. Kiełki fasoli mung Kiełki fasoli mung są popularne w kuchni azjatyckiej i cieszą się rosnącą popularnością na całym świecie. Zawierają one witaminy A, C, E, K, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń(...)błonnik. Kiełki fasoli mung są również źródłem białka roślinnego, co czyni je idealnym wyborem dla wegetarian i wegan. Spożywanie kiełków fasoli mung może wspomagać trawienie, regulować poziom cukru we krwi oraz wspierać zdrowie skóry. Kiełki pszenicy Kiełki pszenicy są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają one witaminy A, C, E, K, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, potas i błonnik. Kiełki pszenicy
Żyję by jeśćpomidorami, ogórkiem i sałatą, ale warto także spróbować innych kombinacji. Na przykład, kiełki rzodkiewki świetnie pasują do sałatki z awokado i mango, dodając jej pikantności i świeżości. Natomiast kiełki fasoli mungo doskonale komponują się z sałatką z marchewki, papryki i czerwonej kapusty, nadając jej chrupkości i delikatnego smaku. Kiełki w kanapkach Kiełki to także doskonały dodatek do kanapek. Można(...)stir-fry, aby dodać im chrupkości i świeżości. Na przykład, kiełki soi świetnie komponują się z makaronem ryżowym i warzywami, tworząc danie pełne smaku i wartości odżywczych. Natomiast kiełki fasoli adzuki doskonale pasują do stir-fry z tofu i warzywami, nadając mu chrupkości i delikatnego smaku. Kiełki w zupach Kiełki mogą być również doskonałym dodatkiem do zup. Można je dodać
Żyję by jeśćzrównana z ziemią przez wojsko i milicję. Tak wygląda widok z punktu widokowego. Jedzenie liofilizowane idealnie nadaje się na wędrówki podczas gorących dni. Padło na kowbojski kawior. Składniki: - fasola biała w puszce - fasola czerwona w puszce - fasola biała w puszce - papryka - przyprawa suszone pomidory Wykonanie: Fasolę i paprykę wysuszyć w piekarniku lub suszarce. Zapakować do worka i dosypać przyprawy
Kryzysowa Książka Kucharskaktóry przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy ze swojej diety wykluczyli jakąkolwiek mąkę. Podstawą tego prostego chleba są warzywa z puszki a konkretnie rzecz ujmując zielony groszek oraz biała fasola . Po odlaniu każdego z warzyw z zalewy, dodaję do nich jajka, mleko w proszku , sodę, proszek do pieczenia oraz sól, po czym całość miksuję. Do tak przygotowanej masy na chleb(...)chleb bez mąki i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Chleb bez mąki Składniki na chleb bez mąki. 240 g białej fasoli z puszki 150 g zielonego groszku z puszki 3 jajka “L” 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 40 g pestek dyni
MeCooksmięsem mielonym, ryżem i warzywami, to prosty przepis na jednogarnkowy obiad, który przygotujesz w 30 minut! To pyszne danie inspirowane kuchnią meksykańską składa się z mielonej szynki wieprzowej, czerwonej fasoli, kukurydzy oraz kiełbasy gotowanych w pikantnym sosie pomidorowym. I choć sam przepis może nie jest wyjątkowo autentyczny, to podobnie jak nasza zupa gulaszowa smakuje wyśmienicie i jest jednym z tych(...)dań, które bardzo łatwo dostosować do własnych upodobań. W tym przepisie użyliśmy fasoli oraz kukurydzy z puszki, dzięki czemu przygotowanie jest wyjątkowo szybkie i dziecinnie proste! To danie meksykańskie z mięsem mielonym podobnie jak wiele innych potraw kuchni meksykańskiej można podawać z tortillą lub jeszcze lepiej – z tortillą wypełnioną odrobiną ryżu i oczywiście jedzoną rękami. Osobiście proponuję podać
Kuchnia Na Wypasiekaszą jaglaną, która zagęszcza potrawę i wzbogaca jej smak. Pozostałe składniki dania bywają różne, w zależności od zwyczajów w danej miejscowości. W Turbi do kapusty dodaje się białą fasolę i skwarki, które sprawiają, że kapusta jest syta. Jednak na Wigilię danie gotuje się zgodnie ze starą tradycją, czyli postnie – bez słoniny. Przepis Pani Anny Nowak pochodzi z publikacji „Powiat Stalowowolski(...)kuchni”, wydanej przez Starostwo Powiatowe w Stalowej Woli. Kapusta turebska – kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g kiszonej kapusty 500 g białej fasoli 500 g kaszy jaglanej 2 cebule sól pieprz 250 g słoniny (w wersji wigilijnej nie dodajemy słoniny) 3 łyżki oleju w wersji wigilijnej Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia fasoli nie odcedzamy, tylko solimy
Trzeci talerzobiad. Z dodatkiem ciecierzycy i pomidorków koktajlowych. Pomidorowy ryż z ciecierzycą – pomysł na obiad do pracy (Multi Lunch Box N’OVEEN) 11. Pierogi z ciecierzycą i fasolą Przepis na pożywne pierogi z farszem z ciecierzycy, białej fasoli, suszonych pomidorów i marchewki. Bardzo ciekawa propozycja dla każdego! Przepis na pierogi z ciecierzycą, fasolą i suszonymi pomidorami 12. „Mielone(...)serowym Sycące danie jednogarnkowe z makaronem. Przepis z mozzarellą i szczypiorkiem. Makaron w sosie serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella 18. Zupa zbójnicka z fasolą Jedna z najbardziej treściwych zup – czyli zupa zbójnicka – w wersji bez mięsa. W zupie znajdziesz ziemniaki, białą fasolę, pieczarki i wiele przypraw. Jaki termos obiadowy wybrać? Przepis
Via Gustokminem, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy. Powoli dodajemy zimną wodę, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli hummus wyszedł za gęsty można dolać więcej wody. 5. Smalec wegański z fasoli i cebuli Składniki: 3/4 szklanki suchej fasoli 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonej wędzonej(...)papryki sól pieprz olej rzepakowy Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie (mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości pod przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu blendujemy ją na gładki krem (bez ziela i liści). Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy
KardamonovyKochani, wczoraj przygotowałam coś prostego i pysznego, więc dzielę się z Wami przepisem. Zapiekany brokuł z czerwoną fasolą. My zjedliśmy danie na kolację, ale myślę, że fajnie sprawdzi się też jako ciepły, warzywny dodatek np. do mięsa czy ryby. Można również połączyć go z ulubioną kaszą. Zachęcam do wypróbowania, tylko kilka składników, chwila przygotowań i już! Danie jest sycące, bogate(...)niskim ładunkiem glikemicznym . Idealne dla osób z zaburzeniami glikemii i insulinoopornością . Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu Składniki (1 porcja): brokuł, 250g (może być mrożony), 4 łyżki czerwonej fasoli konserwowej ( tutaj przeczytasz o tym, dlaczego warto mieć strączki w swojej diecie), ser parmezan, 30g, szczypta soli , pieprzu i suszonego oregano. Sposób przygotowania Przygotowanie tego dania jest ekspresowe i bardzo proste. Najpierw
Natka Pietruszkimoje zupy, i ta jest bardzo gęsta. Po jednym talerzu takiej sytej, gęstej zupy nikt już nie ma ochoty na drugie danie 😋 Składniki: ok 2 50 - 300 g białej fasoli 1 szklanka passaty pomidorowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część 1 pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 250 g wędzonych żeberek kawałek wędzonego boczku(...)liście laurowe ziele angielskie 1 łyżka smalcu sól pieprz ostra sproszkowana papryka Wykonanie: Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na małym ogniu
Walijskie Pichceniepasty kanapkowe i gorąco zachęcam Was do ich wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem w naszym domu zagościła pasta kanapkowa z 2 składników. Do jej przygotowania potrzebujemy białej fasoli, suszonych pomidorów oraz oczywiście przypraw do smaku. Pasta jest banalnie prosta w przygotowaniu a bardzo smaczna i bogata w białko oraz witaminy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do chleba oraz wspaniała(...)różnego rodzaju przekąsek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. PASTA KANAPKOWA Z 2 SKŁADNIKÓW Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 5 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 1 puszka białej fasoli 8 suszonych pomidorów z oleju sól pieprz szczypta chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fasolę odsączamy na sitku i opłukujemy wodą. Następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Pomidory suszone odsączamy
Przepiski.plPolecam Wam smaczną fasolkę po bretońsku którą od lat robię a przepis jest bardzo prosty! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g fasoli typu ” Jaś” 250 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka suszonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonego majeranku 4 ziela angielskie 2 łyżki suszonego majeranku liść(...)laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Fasolę zamoczyć w garnku z wodą i najlepiej odstawić na całą noc do zamoczenia. Następnego dnia zalać fasolę jednym litrem świeżej wody w garnku. Doprawić małą łyżeczką soli do smaku, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować aż zmięknie przez około 1,5 h. Boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć aż się zrumieni
Olcia gotuje!