obiad na świeżym powietrzu <3 po pierwsze, że lepiej wchodzi i po drugie lepiej smakuje. Zupa jest na wędzonce z majerankiem, a więc aromatyczna i pełna miękkiej fasoli. ~~SKŁADNIKI~~ fasola drobna 1 szklanka + woda do napęcznienia ok. 3-4 szklanek ziemniaki 4-5 sztuk marchew 2 sztuki korzeń selera 1/2 sztuki korzeń pietruszki 1 sztuka warzywa suszone(...)sztuki sól 1 łyżeczka lub do smaku pieprz do smaku majeranek 1 łyżka kość schabowa wędzona 1 sztuka mąka 1-2 łyżki + woda do pokrycia ~~METODA~~ Fasolę zalać wodą i odstawić na 12-14 godzin, aby spęczniała. Spęczniałą fasolę umieszczamy w dużym garze i zalewamy wodą, gotujemy najpierw 10 minut na dużym ogniu, następnie przez 1.5 godziny
Kuchnia PaulettesTreściwa zupa z dodatkiem czerwonej fasoli na chłodne dni, jak ten dzisiejszy - doskonale rozgrzewa a przy tym rewelacyjnie smakuje. W wersji na szybko można użyć fasoli z puszki. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, 300 g fasoli czerwonej , 1 l bulionu warzywnego, 1 cebula, 1 papryka czerwona, ½ puszki kukurydzy, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 papryczki chilli , ½ łyżeczki przyprawy meksykańskiej(...)łyżki mąki sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, 2 łyżki oleju WYKONANIE Fasolę moczymy co najmniej 12 godzin przed ugotowaniem. Następnie gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka oraz rozdrobnione papryczki chilli, smażymy 10 minut. Następnie dodajemy
słodki bratekSyty rozgrzewający talerz z fasolką w roli głównej. Potrawę zrobimy szybko tylko musimy pamiętać o namoczeniu fasoli i ugotowaniu jej wcześniej.Moja wersja jest z klopsikami drobiowymi i kabanosami które nadają potrawie fajny wędzony aromat. Ze świeżym tymiankiem jest bardzo aromatyczna. 20 dkg fasoli jaś 60 g kabanosów 1 cebula czerwona 2 szklanki przecieru pomidorowego sól, pieprz tymianek świeży(...)olej klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej mąką pszenna do obtoczenia Fasolę namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień fasole gotuję około dwie godziny do miękkości. Pierś z kurczaka miele razem z cebulą obraną, czosnkiem maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko
wesoła kuchniaświecie internetu szał robi, ponownie, brownie z fasoli. U mnie na blogu przepis pojawił się już jakiś czas temu, przepis tutaj . Po 2 latach przepis trochę zmodyfikowałam i w końcu pojawia się u mnie na blogu :) Trochę zajęło mi czasu sfotografowanie brownie z fasoli, bo szczerze - nigdy nie nadążałam zrobić mu zdjęcia ;) Dzisiaj nadszedł ten moment i udało mi się(...)plecami, która ciągle się pytała "czy już mogę zjeść?" ;) Brownie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Do tego w cale nie czuć w nim, że jest z fasoli. Ja przedstawiam Wam z polewą czekoladową z masła orzechowego - niebo w gębie! Składniki (na małą keksówkę): - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 duży dojrzały banan - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka
CookYourselfkrojonych pomidorów w puszce 1/2 łyżeczki mielonego chilli 2 ząbki czosnku sól pieprz DODATKI: 200 g mielonego mięsa indyczego przyprawionego chilli, solą i pieprzem 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 średnia cebula 1 średnia ostra papryczka ser żółty (u nas czerwony - pomidorowy i zielony - bazyliowy, ale może być też zwykły) CIASTO: Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę(...)tarta ładnie odejdzie po upieczeniu. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blachę. Wkładamy jeszcze na 10 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy papier do pieczenia oraz specjalne kulki, fasolę lub ryż, którym obciążymy ciasto, aby nie urosło do góry podczas pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim papier, obciążamy i wkładamy do piekarnika na półkę jedną niżej niż środkowa
Kuchnia od dwojgazdecydujemy się wyjść na spacer, smaga porywistym wiatrem. Myślę więc, że rozgrzewające potrawy jeszcze co najmniej do kwietnia będą na tapecie. Jak ta prosta i sycąca zupa z warzywami, fasolą i jarmużem doprawiona kuminem i ognistą pastą harissa, która szczególnie spodoba się miłośnikom pikantnych smaków. Przepis na tę inspirowaną Tunezją zupę znalazłam w książce "New Feast" Grega Malouf(...)jego dodatek to strzał w dziesiątkę. ➤ Pastę harissa możecie zrobić samodzielnie w domu , albo kupić w sklepach z produktami arabskimi i typu kuchnie świata. Pikantna zupa z fasolą, harissą i miodem Składniki / na 4 porcje: 3 łyżki oliwy 1 por, biała część, drobno pokrojony 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego na plasterki 2 marchewki, obrane i pokrojone na plasterki
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki : szklanka suchej fasoli 50 dag ugotowanej lub upieczonej pietruszki lub pasternaku 2 łyżki oleju słonecznikowego kilka suszonych grzybków ( suszone przeze mnie osobiście) 1/2 pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz mielony ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy zatar 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 jagody jałowca, liść laurowy Przygotowanie : Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc, tak samo zrobić(...)grzybami Następnego dnia ugotować fasolę razem z zamoczonymi grzybami, zielem, jałowcem, czosnkiem, liściem Obraną pietruszkę lub pasternak ugotować w małej ilości wody lub upiec w temp. 200*C, posmarować ją olejem i piec ok. 30 min. Wystudzoną fasolę i pietruszkę zblendować, (oprócz liścia), dodać olej i przyprawy oraz pokrojoną natkę, wymieszać. Jeśli pasztet byłby za suchy to można dodać parę
Proste PotrawyOstatnio dostałam od Cenos przesyłkę kilku różnych rodzajów fasoli. Z fasoli Piękny Jaś postanowiłam zrobić kotleciki. Kiedyś gdzieś widziałam już podobne z dodatkiem kapusty kiszonej i powiem Wam, że to jest świetne połączenie. Kotlety dzięki temu nie są mdłe i nabierają fajnego smaczku. Polecam z całego serca nie tylko wegetarianom ale wszystkim wielbicielom roślin strączkowych :) Takie kotleciki w połączeniu(...)ulubioną surówką będą doskonałą propozycją na postny obiad. Na ok 8-9 kotlecików: 200 g suchej fasoli Piękny Jaś Cenos 200 g kapusty kiszonej jajko ok 2 łyżki mąki pszennej sól świeżo zmielony pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Fasolę przepłukać i moczyć w wodzie całą noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości, ostudzić, zmiksować
Smakołyki AsiWitajcie :) Ostatnio zimno i wietrznie na dworze więc miska gorącej sycącej zupy na takie dni jest w sam raz. Zapraszam na przepyszną zupę z fasolą tyczny Jaś firmy Cenos . Składniki : 300 g fasoli tyczny Jaś Cenos 3 pętka wiejskiej kiełbasy 100 g chudego wędzonego boczku 1 łyżka ziół prowansalskich listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta majeranku(...)marchewki 5 ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku 2.5 l wody Składniki : Fasolę zalewamy wodą w proporcji 1:3 na całą noc. Następnie ściągamy skórkę z namoczonej fasoli. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do fasoli. Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć dodajemy
Sama słodycz i szczypta chilikolejny bazujemy na kuchni meksykańskiej i wykorzystujemy salse z poprzedniego przepisu. Burrito jest banalnie proste, szybkie i niesamowicie smaczne. Tym razem w wersji klasycznej z fasolą, kukuryczą i papryczkami poblano. Składniki: 6 tortilli 30 dag mięsa mielonego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 kolorowe papryki papryczka pablano bez nasion szczypta sproszkowanego czosnku przyprawa do burrito 200ml śmietany 18% 2 cebule(...)godz do lodówki. 2. Między czasie cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. 3. Dodajemy kolorowe papryki i papryczkę poblano również pokrojoną kostkę, kukurydze i czarwoną fasole z puszki. 4. Dusimy na małym ogniu przez 5 min. 5. Mięso smażymy na oddzielnej patelni, następnie łączymy zawartość obu. 6. Doprawiamy całość przyprawami. 7. Na tortilli rozprowadzamy łyżkę śmietany
FITBUuKprzyjaciółmi. Jest szybka i można w niej ukryć swoje ulubione smaki. U nas zawsze sprawdza się klasyka, mianowicie tortellini z szynką i serem, jednak dla urozmaicenia dodałam czarną fasolę która bardzo fajnie się wkomponowała w jej smak. Sałatka z kolorowym tortellini i czarną fasolą Składniki : 1 opakowanie kolorowego tortellini z szynką 300 g sera żółtego(...)szynki konserwowej 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka czarnej fasoli 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz czosnek granulowany do smaku szczypiorek do dekoracji Przygotowanie : Tortellini gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Przekładamy do miski. Szynkę, ser żółty oraz ogórki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do tortellini. Kukurydzę oraz fasolę odcedzamy (fasole płuczemy w zimnej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipasztet z czarnej fasoli Drobna czarna fasola z wyglądu prezentuje się o wiele gorzej niż jej białe odmiany ( choćby piękny biały Jaś) lecz jej smak całkowicie rekompensuje te drobne estetyczne braki. Zresztą w zmielonej pasztetowej masie wygląd ziaren nie ma większego znaczenia. Za to wyborny smak wyrobu zachwyci chyba wszystkich. składniki na dwie niewielkie pasztetowe foremki(...)czarnej fasoli 3 niewielkie cebule 2-3 ząbki czosnku 500 g drobiowej wątróbki 3 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej ( oraz bułka do posypania foremek) 4 jajka sól, pieprz ziołowy szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki domowej maggi sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie płuczemy na sicie zalewamy
Miód i pieprzsię myśl o kuchni dalekowschodniej. Zaprowadziła mnie ona do stoiska z artykułami dedykowanymi różnym kulinarnym zakątkom świata. W koszyku znalazły się suszone grzyby mun, makaron ryżowy i kiełki fasoli mung. Tak powstał pomysł na moje danie, skądinąd bardzo smaczne. Często takie improwizacje wychodzą nam na dobre :) Wystarczyło dodać kilka składników obecnych stale w domowej spiżarce i voila! Składniki(...)filetu z piersi kurczaka 30 g suszonych i krojonych grzybów mun 200 g fasoli szparagowej (mrożona) kiełki fasoli mung (u mnie z zalewy) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili (lub więcej) makaron ryżowy sos sojowy olej sezamowy sól biały pieprz ziarna sezamu olej Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę lub paski i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem
zadanie-gotowanieSkładniki: 800 g fasoli białej z puszki 5 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek 1 cebula 200 g kiełbasy podwawelskiej Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka dolewamy wody około 1 cm ponad poziom fasoli, doprawiamy przyprawami i gotujemy. Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie przekładamy do naszej fasoli, dodajemy przecier i dokładnie mieszamy(...)Gotujemy do miękkości fasoli. Smacznego
Moje-pitraszenieDzisiaj mam dla Was dosyć szybką propozycję. Wystarczy kilka godzin wcześniej namoczyć groch a później pójdzie jak z płatka! Zapraszam! Dodam, że czarną fasolę jadłam pierwszy raz i zapewne nie ostatni. A fasolę można kupić w sklepie Skworcu.com.pl Składniki; 25 dag czarnej fasoli Skworcu 40 dag łopatki wieprzowej sól, pieprz, słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)sosu sojowego kilka łyżek oleju 1 mała cebula Przygotowanie; Groch namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia odlewamy wodę z fasoli. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy z każdej strony. Dodajemy starty czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy dalej do zrumienienia. Następnie wrzucamy fasolę i dolewamy wody, dusimy około
Radość kipiąca uśmiechem.