Chleb z fasolą i marchewką, to chleb po przejściach. Opracowałam sobie przepis i testowałam go kilka razy. Za każdym razem wkładając do piekarnika keksówkę pełną ciasta miałam nadzieję, że tym razem będzie akurat. Ale nie był. Główna wada polegała na rozsypującym się wnętrzu i zbyt twardej skórce. Oczywiście zjedliśmy, bo chleb to rzecz święta i nie wyrzucę chleba choćby(...)zewnątrz” go zaserwować lub dać dziecku do szkoły, to się nie nadawał. Powalczyłam z proporcjami mąki i płynów i w końcu wyszło na tyle dobrze, że zamieszczę przepis. Fasola i marchew działają tutaj podobnie jak ziemniaki - wpływają na lepszą wilgotność i trwałość gotowego pieczywa. Ostateczna wersja chleba, to miękki, pyszny, sprężysty miąższ o ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka
Posadzone i zjedzonepasztet z fasoli Dodatek smażonych grzybów, zmieni pasztet z fasoli w iście wykwitnie danie. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej 4 jajka(...)sól szczypta cukru i pieprzu ziołowego 2 łyżki domowego maggi sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie płuczemy na sicie zalewamy świeżą wodą dodajemy magii i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, łyżkę masła a następnie wrzucamy na nią dwie drobno posiekane cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Do lekko
Miód i pieprzPoranny wymarsz do pracy? Nie zapomnij śniadania! \ Składniki: (na 12 kotletów/placków) 1,5 szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej) 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 1 drobno posiekana czerwona cebula 3/4 puszki kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sproszkowana papryka słodka 3-4 łyżki płatków owsianych sproszkowana papryka wędzona sproszkowane chili garść świeżej kolendry(...)szczypty sproszowanej Wykonanie : 1. Ugotuj czerwoną fasolę( namoczoną przez 8-12 godzin fasolę gotuj przez 30-40 minut, do zagotowania na pełnej mocy, potem zmniejsz ogień i przykryj garnej pokrywką) 2. Ugotuj kaszę jaglaną.(wsyp do garnka i na małej mocy palnika praż 2-3 minuty, zalej wodą i gotuj do miękkości) *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 3. Kaszę
Fiolka w kuchnisobą do pracy, bądź spożyć na kolację. Sałatka, która nie tylko zachwyca wyglądem ale również smakiem. Ma w sobie solidną porcję białka, dzięki delikatnej, bo przygotowanej na parze czerwonej fasoli, odświeżający dodatek zimnego ogórka i zaostrzające smak dodatki w postaci sardynek z Morza Śródziemnomorskiego i papryczek piri piri. Całość delikatnie zwieńczona wysokojakościową oliwą z oliwek. Sałatka nie jest trudna(...)przy grillu. Sałatkę możecie przygotować wcześniej wstawić do lodówki i wyjąć tuż przed podaniem. Serdecznie Wam polecam, bo ja zakochałam się w tym smaku. SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ NA PARZE I SARDYNKAMI Z MORZA ŚRÓDZIEMNOMORSKIEGO - 1 puszka fasoli czerwonej gotowanej na parze Bonduelle - 2 ogórki zielone dobrze schłodzone - papryczki piri piri - natka pietruszki - słodka gruszka - 1 opakowanie sardynek
SMYKWKUCHNIfasola z kapustą Te proste i smaczne danie możemy potraktować, jako propozycję na lekki posiłek, lub jako nieco inny dodatek do obiadu. składniki dla czterech osób 250 g czerwonej fasoli 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 niewielkiej główki kapusty sól, pieprz szczypta cukru szczypta zmielonego kminku 1/3 pęczka szczypioru sposób przygotowania Fasolę moczymy(...)przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości ( możemy również użyć fasoli z puszki). Do garnka dodajemy masło i oliwę, całość podgrzewamy a następnie wrzucamy kapustę pokrojoną w paski i przesmażamy ją na niewielkim ogniu przez pięć minut. Teraz kapustę bardzo lekko solimy i pieprzymy, wlewamy odrobinę wody, garnek przykrywamy nakrywką dusząc kapustę około 15-20 minut
Miód i pieprzupałów. Jest bardzo trwała, pomimo dodatku jaja, smaczna na drugi dzień i można ją zabrać do pracy w pojemniku lub na plażę! Tak też robiłam. Do mojej potrawy użyłam fasoli mung, dlatego, że po spożyciu groszku w takiej ilości, po prostu cierpię. Dodam, że fasola mung jest superpokarmem i jest niesamowicie zdrowa! Choć ma maleńkie, zwykle ciemnozielone nasionka, bywa nazywana(...)wspomaga serce i działa antyrakowo. Dodatek pomidora suszonego dodatkowo ją ubogaci , a suszona śliwka? No cóż postara się wyrzucić z nas zalegające po kątach resztki! Delikatnie! Składniki pół szklanki fasoli mung ( może być więcej ) garść suszonych na słońcu pomidorów IndexFood garść suszonych śliwek cebula sól o obniżonej zawartości sodu – sodowo-potasowa-od e-condimenta po pół łyżeczki czosnku
Z Kuchni Do Kuchnirodzina lubimy ją własnie w takiej wersji. Niestety jest to danie dość kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Składniki: 1,5-2 szklanki fasoli Jaś 200g kiełbasy 100g boczku wędzonego 1-2 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1-2 łyżki mąki liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej lub 1/2 ostrej(...)kostka rosołowa przyprawa do zup w płynie pieprz sól Fasolę oczyścić z uszkodzonych ziaren, opłukać, zalać 5-6 szklankami przegotowanej letniej wody, posolić i zagotować. Następnie odstawić fasolę na 2 godziny. Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać liść laurowy. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Boczek pokroić
kuchnia doskiwędliną są i szybkie i smaczne, wiadomo, ale czy można jeść w kółko to samo?! ;) Dlatego też dla urozmaicenia podsuwam Wam pomysł na bardzo smaczną pastę z białej fasoli z dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebuli podlanej odrobiną półsłodkiego wina dla podkręcenia smaku i szczyptą majeranku, którego nie może zabraknąć przy potrawach z fasoli- nie tylko ułatwia trawienie, ale ciekawie podbija smak(...)nieco mdłej fasoli. Prosta, o interesującym smaku, do której niezbędna jest tylko... pajda chleba! :) * fasola biała- 2 szklanki * cebula- 2 bardzo duże * czosnek- 1 duży ząbek * wino półsłodkie- 50 ml * masło klarowane- 2 czubate łyżki * oliwa z oliwek- 2 łyżki * suszony majernaek- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Masło i oliwę razem podgrzać na patelni
Kraina Miodem PłynącaPasta, która została wymyślona na szybko, z dostępnych w domu składników. Nie mieliśmy żadnego smarowidła na kanapki, więc ukręciliśmy ekspresowy pasztet z białej fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów i tahini. Dzięki dodatkowi tego ostatniego pasta ma ciekawy aromat i pysznie smakuje - jest to zatem ważny składnik tej pasty. Do zrobienia w 5 minut :) Pasta z białej fasoli z tahini Przepis(...)Potrzebujemy: 1 puszka białej fasoli (lub 1 szklanka ugotowanej) 1,5 łyżeczki tahini lub olej sezamowy 4-5 suszonych pomidorów w oleju + odrobina oleju z pomidorów 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz Przygotowanie: Białą fasolą odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku. Wsypujemy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać pastę. Dodajemy pomidory
Bananowe Polepasta to moje wielkie odkrycie tego tygodnia! Po raz pierwszy robiłam pastę z fasoli! I nie ukrywam, że obawiałam się o efekt końcowy. Ale przecież nie prezentowałabym Wam przepisu, który byłby nie smaczny. Także już wiecie - poniższa pasta fasolowa była przepyszna ! Odpowiednio doprawiona ulubionymi przyprawami, wzbogacona zdrowym tłuszczem smakowała wyśmienicie! W konsystencji wyszła bardzo kremowa, jakby puszysta. Idealnie rozprowadzała się(...)powierzchni pieczywa. Jestem nią zachwycona! Wystarczy puszka fasoli, trochę przypraw i oleju, aby zmiksować zdrową, wegańską, bezglutenową, bardzo smaczną pastę , którą użyjemy do przygotowania śniadania, kolacji czy kanapek na wynos! Bardzo bardzo polecam! A może Wy już miksowaliście podobne? :) Składniki: 125 g fasoli borlotti konserwowej (Dobra Zielarnia) 125 g czerwonej fasoli konserwowej 2 łyżki oleju (użyłam arganowego) 1/2 łyżeczki
Zdrowie na języku :PPyszną zupkę podaję na wieczór. W sam raz na oczyszczenie organizmu. Fasola mung znana jest ze wspaniałych właściwości. Zawiera ona duże ilości łatwo przyswajalnego białka, a jej kiełki są lepiej trawione przez organizm ludzki, niż inne odmiany fasoli. Zawiera też witaminy, w tym: witaminy A, B, C i E oraz sole mineralne. Fasola Mung osiada właściwości obniżające poziom tzw. „złego(...)cholesterolu”, dzięki kiełkom, jakie posiada. Zawiera też duże ilości antyutleniaczy, które mają właściwości zapobiegające chorobom serca. Dziś podaję zupkę Składniki pół szklanki ekologicznej fasoli mung Symbio pół szklanki pokrojonej w kostkę marchewki pół szklanki selera pokrojonego w słupki świeża bazylia oliwa z oliwek do smaku sól i pieprz do smaku Dzień wcześniej, najlepiej na noc, namocz fasolę w zimnej
Z Kuchni Do KuchniSałatka śledziowa, z dodatkiem czarnej fasoli. czarna fasola Skworcu filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula por szczypiorek majonez Kielecki Fasolę zalać wodą i odstawić na kilka godzin [ warto zmienić wodę, bo tak samo jak fasola będzie czarna].Ugotować do miękkości, odcedzić.Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę,pora, paprykę i ogórka pokroić w kostkę
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,25 kg kiełbasy 0,25 kg boczku wędzonego surowego 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki + 1,5 szklanki wody majeranek cząber sól pieprz Przygotowanie: Fasole namoczyć na noc w wodzie, rano odlać wodę, wypłukać(...)Fasolę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1 h. Kiełbasę i boczek podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę, cebulę w talarki, paprykę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. To wszystko przesmażyć i dodać do zupy. Gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania zaprawić koncentratem
Malinowo w kuchniMNIAM!!! Ten niesamowity smak zna chyba każdy i nie muszę go nikomu przedstawiać :D Pożywna i rozgrzewająca propozycja na te ostatnie zimowe dni :) Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,25 kg kiełbasy 0,25 kg boczku wędzonego surowego 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej + 1 szklanka wody (wymieszać w słoiku) sól Przygotowanie: Fasole(...)namoczyć na noc w wodzie, rano odlać wodę, wypłukać. Fasolę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1 h. Kiełbasę i boczek podsmażyć i dodać do gotującej się fasoli. Gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania zaprawić koncentratem pomidorowym i mąką. Zagotować, doprawić solą do smaku. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniwyczucie. Bo każdy fasolkę jada inaczej i inaczej ją robi...A u mnie dziś taka. Lekko zmodyfikowana tym, że dodałam ciecierzycy!Wygląda jak wygląda, ale smak jest obłędny! Składniki fasola Piękny Jaś Tyczny CENOS liść laurowy ziele angielskie, 3 ziarenka kiełbasa ile chcemy wędzonego boczku ile chcemy kilka ząbków czosnku, zgnieć je lub pokrój w plasterki 3 duże cebule(...)puszka pomidorów krojonych sól, pieprz z młynka, masło olej do smażenia łyżka mąki można dodać majeranek Zalej fasolę zimną filtrowaną wodą. Odstaw. Zalej ciecierzycę wodą i też odstaw, najlepiej na 12 godzin. Na drugi dzień usuń wodę i przepłucz raz jeszcze fasolę oraz cieciorkę. Dlaczego? Moczenie powoduje, że trójcukry , których nam nie trzeba, rozkładają się.Nigdy nie gotujmy zatem strączkowych
Z Kuchni Do Kuchni