Przepis poniżej to dość mocne, choć na pewno nie ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka, fasola i… lekko pikantnie. Aczkolwiek ten ostatni element możemy łatwo dostosować do własnych upodobań. Sugerowana w przepisie porcja mielonego chilli jest dość umiarkowana, ale nic przeszkadza, aby ją zwiększyć. I tylko dodatek żółtego(...)jeść tego dania w porze obiadowej. Z jednej strony jest bowiem dość sycące, ale nie jest ani specjalnie kaloryczne, ani ciężko strawne (o ile dla kogoś nie jest problemem fasola). Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 2015-05-12 11:52:09 Tradycyjna meksykańska tortilla wypełniona kolorowym, choć nie całkiem meksykańskim nadzieniem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, może służyć
Kulinarna PokusaSzparagi szparagami, ale nie zapominajmy o fasoli szparagowej! Zwłaszcza tej tycznej, typu Mamut - o mięsistych, płaskich, szerokich strąkach dorastających nawet do 20 cm długości. Strąki tej fasoli można przygotowywać podobnie jak szparagi, np. ze świeżymi ziołami , czy z sosem holenderskim. Ja swojego Mamuta zblanszowałem i upiekłem z masłem i drobno siekanymi orzechami włoski. Składniki (dla 2 osób(...)strąków fasoli typu Mamut kilka cienkich plastrów masła 10 orzechów włoskich gruboziarnista sól Sposób przygotowania: Fasolę umyć i gotować 2-3 minuty. Strąki wyłowić i przełożyć do lodowatej wody na 1 minutę. Wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i przełożyć do niego fasolę. Na wierzch położyć kilka cienkich plastrów masła i posypać drobno siekanymi orzechami włoskimi oraz
W SMAKsmaki z dzieciństwa. Często próbujemy je powtórzyć, ale, jednak, to nie jest to samo, smak podobny, lecz trochę inny. Resztę historii pewnej fasolowej opowiem przepisem i zdjęciem. SKŁADNIKI : fasola jaś 1 szklankę (najlepiej zamoczyć na noc) marchew 2- 3 szt 1 korzeń pietruszki pół selera 1 por ziemniaki (wedle upodobań gęstości zupy) ok 40 dag łopatki(...)kości na zupę) 2 łyżki octu (do smaku) 1 łyżkę cukru (do smaku) śmietanę słodką 18 % ok 1/4 szklanki sól, pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA : Fasolę moczymy na noc we wodzie, skróci, to znacznie czas gotowania. Namoczoną fasolę, umyte mięso(kości) zalewamy wodą i gotujemy. Między czasie przygotowujemy nasze warzywa, kroimy w kostkę, gdy fasola już
Basia w kuchniKiedy za oknem taka piękna, wiosenna pogoda, szkoda mi tracić czas w kuchni. Dlatego dziś po raz kolejny gotujemy szybko, prosto i po włosku! Pyszną sałatkę z tuńczykiem, fasolą, natką pietruszki i czerwoną cebulą zrobicie w 15 minut. Sprawdzi się jako pożywny lunch lub kolacja. Możecie też zabrać ją ze sobą na weekendowy piknik albo w poniedziałek do pracy(...)jednak sałatkę fasolową oraz tuńczyka ułożyłam na czosnkowych grzankach, tworząc pyszne, wypasione kanapki. Jak Wam się podobają? Życzę Wam ciepłego, słonecznego weekendu i uciekam na spacer! Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach Składniki ( na 4-6 porcji): 3 puszki różnych rodzajów fasoli (np. cannellini, masłowej i czerwonej), odsączonych z zalewy i opłukanych 1 czerwona cebula, obrana
Chilli Czosnek i Oliwanadzieję, że mi to wybaczycie… Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pastę do chleba z cukinii. Wykorzystałam do jej przygotowania oprócz cukinii również puszkę fasoli półksiężycowej (butter beans) ale myślę, że możecie spokojnie dodać fasoli Piękny Jaś lub ugotowanej ciecierzycy. Takie bezmięsne smarowidło do chleba można oczywiście dowolnie modyfikować do własnych potrzeb… dodając czosnek, zioła(...)chleba Pasta z cukinii do chleba Składniki: około 300 g cukinii (2 małe) 1 cebula 4 suszone pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g ugotowanej (lub z puszki) fasoli półksiężycowej (butter beans) lub fasoli Piękny Jaś lub puszki ciecierzycy sól, pieprz, szczypta kurkumy 1-2 łyżki oleju Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce
UgotujmyTo.plczas przygotowania troszkę trwa, ale samej pracy jest niewiele. A z tej ilości powstaje duży garnek jedzenia. Ja zawsze dodaje sporą ilość kiełbasy, żeby była dobrze wyczuwalna, bo sama fasola to nie to samo:) Zapraszam na moją wersję fasolki po bretońsku. Składniki: – 400 g fasoli piękny jaś, – 4 kiełbasy śląskie; – 20 dag boczku surowego(...)duże cebule; – koncentrat pomidorowy; – olej do smażenia – woda, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz Wykonanie: Fasole wieczorem zalać przegotowaną chłodną wodą i odstawić na całą noc. Rano odlać wodę i zalać świeżą chłodną przegotowaną wodą i gotować fasolę do miękkości. Cebulę posiekać, kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju
dom-agi.plLubicie fasolę? Ja bardzo. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam resztki wędlin, które zalegały mi w lodówce. Wyszła pyszna, sycąca potrawa, idealna na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 300g fasoli białej perłowej, 400g żeberek wieprzowych, 250g kiełbasy cienkiej, 250g szynki wędzonej, 1 cebula, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki kminku, 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki(...)papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę przekładam do garnka. Dodaję żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę. 2. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki. Dodaję do wywaru. Cebulę drobno siekam, szklę na oliwie i dodaję do fasoli. Kiełbasę kroję
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj zapraszam na pyszną zupę meksykańską. Danie jest banalnie łatwe w przygotowaniu, urzeka smakiem pomidorów i fasoli, aromatem kolendry i sera, doskonale syci, rozgrzewa i przede wszystkim smakuje. Przygotowanie zupy zajmuje mało czasu, choć im dłużej się ona gotuje, tym jest lepsza. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu warzywnego, 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 czerwonej papryczki chili(...)puszki czarnej fasoli, 1 puszki czerwonej fasoli, 1 puszki białej fasoli, 1 puszki kukurydzy, 2 puszek pomidorów, 2 średnich cebul, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, pęczka świeżej natki kolendry, 20 gram żółtego sera, soli, czarnego
Wyprawy kulinarneJest to danie idealne na zimowy obiad. Rozgrzewający, aromatyczny posiłek i gdyby nie czas gotowania fasoli byłby częściej na naszym stole. Chociaż jest na to sposób, jeśli ktoś przepada za takim rarytasem :) - słynna brytyjska fasolka (baked beans) jadana na śniadanie do bekonu, jajek, pomidorów itp. skraca czas przygotowania obiadu do kilku chwil. Dodajemy kiełbaskę z cebulą i mamy(...)obiad. Oczywiście u mnie była próba takiego szybkiego obiadu, jednak preferuję bardziej polską wersję z fasolą jaś. Składniki: 300 g fasoli jaś 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 cebula ziele angielskie, liść laurowy 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, vegeta kminek, majeranek, cząber Fasolę moczymy w zimnej wodzie całą noc. Przed ugotowaniem przelewamy świeżą wodą, dodajemy ziele ang., liść
NA MOIM TALERZUWegańskie pasztety przygotowuję w przeróżnych wersjach i z różnych składników. Tym razem padło na biała fasolę i jaglankę, którą w postaci pasztety doskonale udaje mi się włączyć do diety dzieciaków. Jak większość tego typu pasztetów jeśli jest dobrze doprawiony to amatorzy pasztetów mięsnych mają spory problem aby stwierdzić co właściwie jedzą :) SKŁADNIKI 1 szklanka białej drobnej fasoli (suchej) 1/2 szklanki(...)sojowego Zioła wg. upodobań:), u mnie: 1 czubata łyżeczka czombru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka soku z limonki PRZYGOTOWANIE Fasolę płuczę i namaczam na noc następnie gotuję w lekko osolonej wodzie do miekkości (ok. 50 minut). Jaglankę płuczę i przelewam wrzątkiem a następnie zalewam szklanką zimnej wody i gotuję
Magiczna kuchnia Dariipopularną jak feijoada ale równie sycącą. Dobradinha bo o niej mowa, została przez nas zaserwowana w czasie tego Sylwestra. Zasadnicza różnica pomiędzy feijoadą a dobradinha to rodzaj fasoli jaką używamy. W przypadku feijoada była to czarna fasola, tutaj bierzemy naszą popularną białą fasolkę, tylko drobną. Składniki na 10 osób i przygotowanie: Kroimy w kawałki pół kilo żeberek(...)Następnie bierzemy 2 laski kiełbasy (do smażenia lub gotowania) i kroimy w plastry. Dodajemy do gotującej się potrawy. Następnie w tym samym czasie dodajemy 400 gram drobnej fasoli białej. Nie ma potrzeby moczenia fasoli. Gotujemy ok. 1,5 godziny (wszystko zależy od fasoli, kiedy będzie już wystarczająco miękka). Dobradinha jemy z ryżem białym i oczywiście posypujemy farinhą
Smaki BrazyliiKolejny przepis z notatnika babci Wiesi czyli zupa fasolowa. Zupa sycąca i rozgrzewająca. Idealna na zimową porę. Składniki: fasola "Piękny Jaś" dowolne mięso na zupę włoszczyzna liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, masło do obsmażenia fasoli, ewentualnie wędzonka - ja użyłam wędzonego boczku. Ilości nie podaję, gdyż każdy ma swoje upodobania, a w tej wersji zupy nie chodzi o ilości(...)lecz o sposób przyrządzenia. Fasolę namoczyć dzień wcześniej, a następnie ugotować. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w cienkie talarki. Mięso ugotować w wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Pod koniec gotowania można włożyć na chwilę kawałek boczku (nie pokrojonego), żeby się sparzył i oddał trochę swojego smaku. Po kilku minutach
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio tata obdarował mnie suszonymi mieszankami różnych gatunków fasoli ze swojej działki. Nie znam ich nazw, ale na pierwszy rzut oka był tam Piękny Jaś, czarna fasola, brązowa, szara, jakieś łaciate ziarna, była ich cała masa. Jak wykorzystać taki piękny kolorowy zbiór fasoli? U nas zwykle w postaci fasolówki albo fasolki po bretońsku . Piotrek rzucił hasło, że przyszła już pora(...)rozgrzewającą zupę fasolową! I ugotował kolorową fasolówkę. To prosta i smaczna zupa. Bardzo smaczna Kolorowa fasolówka: 500 g mieszanki kilku gatunków fasoli 2 marchewki 1 mała pietruszka 1/4 selera 3 duże ziemniaki Mały kawałek łopatki wieprzowej 2 kiełbasy śląskie 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka majeranku sól morska, czarny pieprz Fasolowy mix wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa fasolowa z dodatkiem kaszy..takiej nigdy wcześniej nie gotowałam ..była albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna. 25 dkg białej fasoli ziemniaki kawałek boczku wędzonego smalec 1 duża cebula 1 marchewka 2 pory 1 pietruszka rosół drobiowy 5 dkg kaszy jęczmiennej (perłówka) sól, pieprz listek, ziele majeranek(...)Wypłukaną fasolę namoczyć na kilka godzin w wodzie.Rozgrzać smalec, dodać drobno posiekaną cebulę, obrane, wypłukane i drobno pokrojone warzywa, często mieszając smażyć 10 min.Dodać rosół, odcedzoną fasolę,boczek i gotować na małym ogniu aż fasola będzie prawie miękka.Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, kaszę i gotować do miękkości ziemniaków.Przed podaniem przyprawić solą i pieprzem, majerankiem
Moje domowe kucharzenieFasolka po bretońsku...tym razem zapiekana w piekarniku.. paczka fasoli piękny Jaś tyczny susz warzywny 50 dkg kiełbasy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 3-4 cebule sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą(...)warzywnego gotować około 2 godzin.[ ja gotowałam o wiele krócej bo w szybkowarze].Cebulę pokroić w półplasterki.Połowę cebuli zeszklić , dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażyć.Dodać do fasoli , wymieszać i doprawić.Do reszty zeszklonej cebuli dodać pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i chwilę razem podsmażyć, dodać odrobinę bulionu.W naczyniu żaroodpornym układać warstwę fasoli z kiełbasą i podsmażonej
Moje domowe kucharzenie