mojprzepisna.pl | Wegańskie „krówki” morelowe z czerwonej fasoli Jeżeli tylko została wam fasola czerwona z wczorajszego obiadu, nie zużywajcie jej do sałatki, tylko zróbcie zdrowe ciasto. Takie coś z dużą ilością słodkich suszonych moreli, czerwonej fasoli, której nie czuć. Mi w smaku przypomina trochę krówki/batoniki karmelowe… coś takiego. To jest takie coś co się wkłada do buzi(...)Składniki na formę 28 cm na 18 cm: 1 szklanka niesiarkowanych moreli (takich ciemnobrązowych), następnym razem dodam mniej, bo wyszło dość słodkie 1 szklanka roślinnego mleka 250 g ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki, wówczas zawartość puszki przełożyć na sito i dobrze przepłukać). 250 g odpadów po robieniu soku (marchew,burak, jabłko) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kakao
moj przepis naNiedawno robiłam smaczne brownie z fasoli dla alergika , dzisiaj proponuję troszkę bogatszą wersję tego samego brownie, z orzechami, kakao, miodem. Bardzo szybkie, smaczne, ilość miodu możemy modyfikować, możemy zastąpić go syropem klonowym lub cukrem trzcinowym. Orzechy świetnie pasują do tego ciasta, a fasola jest niewyczuwalna. Polecam mocno! 1 puszka czerwonej fasoli 1 banan 2 jajka 1 łyżka kakao 1 łyżka(...)oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki miodu 2 garście orzechów (ja użyłam mieszanki różnych orzechów) szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę dokładnie wypłukać i wsypać do miseczki. Resztę składników (oprócz orzechów) dorzucić do fasoli i wszystko zblendować. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Część z nich (ok. 2/3) wsypać do zblendowanej masy i wymieszać. Ciasto przełożyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś proponuję brownie z czerwonej fasoli. Bez cukru, bez mąki, bez całych jaj (tylko żółtka), bez kakao. Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, rewelacyjne ciasto fit. Moje dzieci zajadały się ze smakiem, nawet mąż stwierdził, że "może być" :) Polecam wszystkim alergikom oraz osobom na diecie. 1 puszka czerwonej fasoli 2 banany 4 żółtka 0,5 szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego(...)rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę wyjąć z puszki i porządnie opłukać. Daktyle zalać małą ilością wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Do miski wrzucić połamane na kawałki banany, osączoną fasolę, żółtka, kakao, olej (kokosowy lub rzepakowy), namoczone daktyle (razem z wodą) i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zblendować. Wlać do foremki wyłożonej papierem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś przepis na zupę fasolową, pachnąca wędzonką i majerankiem. Do tego zupa jest sycącą, rozgrzewająca i bardzo pyszna. Składniki: 300 g drobnej fasoli 300 g kiełbasy 250 g boczku 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 pęczka pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Fasolę(...)zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dania do fasoli dodajemy boczek, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy przez 45-55 minut, aż fasola będzie prawie miękka. W tym czasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać do fasoli i gotować do miękkości warzyw. Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć kiełbasę z cebulą, na koniec dodać
magiczna kuchnia KasiJeśli ograniczasz mięso, ale chcesz mieć dobry pasztet do postawienia na świątecznym stole, to polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki ( zobacz przepis ) albo z soczewicy ( klik ), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami. Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli Jaś 100 g pieczonych batatów(...)pieprzu po pół łyżeczki utartej skórki z limonki, suszonego tymianku i rozmarynu pół słoika suszonych pomidorów i cała zalewa z tego słoika czarnuszka do dekoracji Jak przygotować pasztet z fasoli? Marchew i batata kroimy na kawałki. Cebulę podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy na gładka masę. Mieszamy razem z drobno pokrojonymi pomidorami i całą oliwą
Ugotowane pozamiataneSkładniki dla 4 osób: 100 g suchej czerwonej fasoli 500 g wołowiny 1 cebula 1 marchewka 1/4 selera (ok. 100g) 2 świeże papryczki chili r /> 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżeczka oregano 2 papryczki chipotle w sosie adobo * 1 laska cynamonu 1 łyżeczka nasion kuminu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 600 g pomidorów z puszki sól(...)pieprz oliwa do smażenia dodatkowo do podania kwaśna śmietana listki kolendry brązowy ryż Fasolę zalać wodą, odstawić na kilka godzin. Przygotować pozostałe składniki. Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać w niewielką kostkę. Marchewkę oraz seler obrać, opłukać i pokroić na niewielkie kawałki. Chili oczyścić, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryki oczyścić, pokroić w kostkę i odłożyć
Pełny talerznaszych stołów. Taki też stawiam dzisiaj przed Wami na blogowym stole i ogromnie do niego zapraszam wraz z Jamie'm Oliverem, którego przepisem się inspirowałam! Wspaniałe chili z fasoli, w którym magicznym składnikiem wynoszącym smak tej potrawy na wyżyny absolutne jest sos BBQ! Tak, ten sam, który powszechnie jest znany jako dodatek do chrupiących skrzydełek, czy grillowanych żeberek. Chili, czyli(...)możecie przyrządzić w swoich własnych przestrzeniach kuchennych! :D Ważnym elementem jest to, aby podczas gotowania używać naczynia, które można wstawić także do piekarnika. Do dzieła więc! Zapiekane chili z fasoli z pieczonymi batatami Potrzebujesz: 2 marchewki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płatków chili puszka białej fasoli puszka czerwonej fasoli
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDania z fasoli w kuchni gruzińskiej występują pod wspólna nazwą lobio lub łobio - od gruzińskiego słowa oznaczającego właśnie fasolę. Klasyczne lobio robione jest z całych, niepopękanych ziaren, chociaż bywają i takie warianty tej potrawy, w których ugotowaną fasole należy rozgnieść. Lobio to również dania z fasolki szparagowej. Fasolę można łączyć z przeróżnymi warzywami i mięsem. Lobio jest sycące, dość pikantne(...)aromatyczne, z wyczuwalną nutą czosnku i orzechów, czyli składników, które bardzo często pojawiają się w gruzińskich potrawach. Lobio - gulasz z fasoli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: tortilla 1 opakowanie, fasola Jaś 25 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 20 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok pomidorowy 2 szklanki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka fasolę jasiek namoczyć w wodzie wieczorem na całą(...)przed gotowaniem wodę odlać i wlać nowej, gotować fasolę do miękkości w szybkowarze 35 minut pokrojoną łopatkę podsmażyć na oleju z kiełbasą, dodać cebule, czosnek, wlać sok pomidorowy dodać paprykę, kucharka, majeranek, wlać fasolę ugotowaną razem z wywarem, gotować z 15 minut, zostawić do wystudzenia na placki tortilli nakładać gęstą fasolę i zwijać w rulony, można podgrzać w kuchni mikrofalowej
W Mojej Kuchni LubięPożywna, smaczna i kolorowa zupa dla amatorów wszelkich rodzajów fasoli. Doprawiona czosnkiem wspaniale rozgrzewa i uodparnia. Składniki 1 puszka mix fasoli z cieciorką firmy Bonduelle 1 puszka fasoli gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 4-5 ziemniaków 1 czerwona papryka koncentrat pomidorowy 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz natka pietruszki kurkuma(...)obrane i pokrojone warzywa, oprócz ziemniaków. 2. Te dorzucamy dopiero po 15 minutach. 3. Dokładamy przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, curry i kurkumę. 4. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy opłukaną fasolę i mix z cieciorką. 5. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/5 szklanki wody. 6. Podajemy z poszatkowaną, świeżą natką pietruszki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Zupy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWypieki z fasoli na słodko, są znane od dawna, tak samo jak te z dodatkiem ziemniaków. To wcale nie są wymysły naszych czasów, gdzie odchudzanie nie jest już modą, trendem. Czasem wręcz trąci opętaniem i psychozą. Nasze babki i prababki znały te sposoby zastępowania mąki. U nas to jest kaprys i szukanie lżejszej wersji, dla nich to była konieczność(...)banana. To on jest zazwyczaj dodawany do takich wypieków. Początkowo miałam obawy czy się da, ale co się tam nie da. Wszystko się da, trzeba tylko pogłówkować. 😉 . puszka fasoli (około 220 g czystego produktu) 2 jajka 3 łyżki kakao z wiatrakiem 4 łyżki melasy trzcinowej 200 g twarogu półtłustego płaska łyżeczka sody łyżeczka octu odrobina olejku migdałowego
Dieta moja pasjadanie kuchni indyjskiej rozpocznie cykl co można zrobić z dwóch najbardziej popularnych, wartościowych, tanich, marketowych produktów jakimi są ryż i czerwona fasola. Kolejne przepisy jakie umieszczę będą modyfikacjami na bazie tychże. Zapytacie może dlaczego na kryzysowym blogu są dania kuchni indyjskiej, gdzie widzimy po restauracjach, że są one dość drogie, nawet 50% droższe niż inne dania? Odpowiedź jest prosta, zgodnie(...)prawami rynku dania w restauracjach kosztują tyle ile klient jest skłonny za nie zapłacić :) Rajma to dość popularne danie składające się z ryżu i czerwonej fasoli w sosie z dodatkiem orientalnych przypraw. W zasadzie kupując ryż i fasolę w puszce mamy prawie wszystko. Brakuje nam tylko przypraw. Najtańsza i najbardziej popularna będzie curry. Składniki: - biały ryż - czerwona fasola - curry Wykonanie
Kryzysowa Książka KucharskaKolejna odsłona co można zrobić z ryżu i fasoli w puszce. Danie kuchni karaibskiej, głównie kubańskiej, wzięło swą nazwę od wojny chrześcijan i muzułmanów o panowanie nad półwyspem iberyjskim. Czerwona fasola symbolizuje Maurów, a biały ryż chrześcijan. Powinna być czarna fasola ale jak kryzys to kryzys :) Równie dobrze możemy to nazwać "indianie i konkwistadorzy" czy jakikolwiek konflikt przyjdzie(...)głowy. Składniki: - fasola czerwona w puszce - biały ryż - kminek - czosnek Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Czosnek kroimy drobno i podsmażamy z kminkiem. Dodajemy odsączoną fasolę i chwilę smażymy. Mieszamy z ryżem i podajemy. Jeśli już jesteśmy przy bezsensownych konfliktach to podzielę się fotką z ostatniej wycieczki po małych górach, która przedstawia zamek Kamieniec
Kryzysowa Książka Kucharskamożna zrobić z fasoli? Wszystko. Zapytajcie kogo chcecie. Smalczyk z fasoli to najmniej szokujące. Mam na blogu kiełbaski z fasoli i klopsiki z fasoli i pasztet. A widziałam przepisy na majonez czy chleb. Mleko fasolowe – szczególnie z czarnej fasoli, choć wymaga nieco więcej pracy niż mleko z ziaren lub orzechów. Nie ma ... [Read more
Gotuj z Blue RavenUlubiona potrawa mojego męża.. 30 dkg fasoli 50 dkg kiełbasy kilka suszonych pomidorów marchewka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula sól, pieprz majeranek wegeta listek ,ziele przyprawa do dań z fasoli Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą , w której się moczyła(...)się pienić. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory , koncentrat oraz przyprawy.Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenie