zawsze staram się przygotować ciekawe przekąski. Bardzo często pojawiają się takie oto miseczki, upieczone z mąki z czerwonej soczewicy z dodatkiem quinoy. Wypełniam je różnymi pastami najczęściej ze strączków - fasoli, ciecierzycy, groszku itp. do tego jadalna dekoracja i gotowe. Cieszą się bardzo dużym powodzeniem, a ulubione nadzienie to krem z białej fasoli Bonduelle z truflowymi dodatkami. Ma on niepowtarzalny smak(...)bardzo aksamitną konsystencję. Tym razem danie ozdobiłam kiełkami fasoli mung Bonduelle, rzodkiewką, ogórkiem, świeżymi ziołami - majerankiem i tymiankiem oraz jadalnymi kwiatami. Wszystko zniknęło w 5 minut ;) Czy wiecie, że rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki
Quinoa Raz!które skradnie serca wszystkich zwolenników smaków kuchni meksykańskiej. Osobiście uwielbiam, a nawet podchodzę do dań kuchni meksykańskiej z pewnym sentymentem, ale o tym już poniżej, w krótkiej historii o fasoli czerwonej Kidney firmy Bonduelle. Z kuchnią meksykańską i fasolą czerwoną Kidney Bonduelle zetknęłam się po raz pierwszy i zaprzyjaźniłam na stałe, gdy chodziłam do liceum. Historia ta jest dosyć zabawna(...)zjadłabym chilli con carne. Zrobiłam więc listę zakupów i wzięłam się do dzieła. Potrawa wyszła przepyszna i tak też zakochałam się w kuchni meksykańskiej i jej pikanterii, oraz w fasoli czerwonej Kidney Bonduelle (no bo kukurydzą Bonduelle , to się już zajadałam od kiedy pamiętam ). SKŁADNIKI 600 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 duże cebule oliwa 3 ząbki czosnku
Passions hobbies lifeKiedy dotarłam dzisiaj do pracy przypomniałam sobie, że przecież dawno nie wrzucałam żadnego smakowitego przepisu! przypomniałam sobie również o wiszących gdzieś tam w spisie postów, poście roboczym z fasola w roli głównej. Ach co to był za smak!!! Pełnia smaku, mnogość zapachów. Cudowne połączenie! Pomysł z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie". Pieczona fasola w sosie BBQ 2czerwone cebule(...)ząbki czosnku 2 marchewki oliwa po 1 łyżeczce wędzonej papryki i kminu rzymskiego oraz chili w płatkach 1 słoik przecieru pomidorowego 2 puszki kolorowej fasoli 100 ml sosu BBQ kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka sporych ziemniaków do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Marchewki również obieramy i kroimy. Warzywa wkładamy do naczynia
Dzieje kuchennej WiewióryWiosna i latem częściej jem na śniadanie kolorowe sałatki. Są pożywne i bardzo smaczne. Dzisiaj wybrałam jako główny składnik czerwoną fasolę, którą połączyłam z pomidorem, zielony ogórkiem, koperkiem i czerwoną cebulą. Nie zabrakło także dymki. Bardzo syta sałatka jest idealna na rozpoczęcie dnia. Świetna alternatywa nudnych kanapek, dobry pomysł na lunch box do pracy. Sałatka z czerwonej fasoli(...)ogórkiem zielonym i pomidorem / 1 porcja Składniki: 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1 pomidor 1/4 ogórka zielonego 1 łyżeczka posiekanego koperku 1/3 czerwonej cebuli 1 gałązka dymki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Fasolę odsączamy z zalewy. Płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy ponownie. Przekładamy do miski. Ogórka zielonego, pomidora i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do fasoli razem
Moja smaczna kuchniaZapraszam po przepis na zupę fasolową. Gęstą, sytą, z ziemniakami, fasolą i majerankiem, Ja i moja rodzina nie przepadamy za zupami na mięsie, ale jeśli macie ochotę, możecie wywar na zupę ugotować na mięsie lub wrzucić wędzonkę do zupy. Składniki: 500 g suchej fasoli 4 duże ziemniaki 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki majeranku 3 liście(...)laurowe 3 ziela angielskie olej do podsmażenia cebuli oraz do zrobienia zasmażki 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Dzień wcześniej zalewamy fasolę w dużym garnku dużą ilością wody i odstawiamy w garnku na całą noc. Na drugi dzień do fasoli dodajemy dużo wody około 1,5-2 litry, liście laurowe, ziele angielskie oraz pełną
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 200 g fasoli mung 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz świeżo mielony ciasto 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 kostka margaryny palmy 4 dag drożdży 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli pieprz do smaku 2 łyżka gęstej śmietany Wykonanie(...)Fasolę zalewamy wodą odstawiamy na całą noc aby napęczniała. Na drugi dzień wylewamy wodę, zalewamy fasolę świeżą wodą i gotujemy. Ugotowaną fasolę lekko rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy do fasoli oraz posiekany drobniutko czosnek, przyprawiamy tymiankiem, papryką wędzoną, solą oraz pieprzem świeżo mielonym, przyprawioną fasoli odstawiamy aby nabrał smaku. Z podgrzanego mleka, drożdży
kgwjanczewojeszcze można jeść wszystko, ktoś chciałby się zdecydować na postne danie, ale przecież śledzie są pyszne, więc czemu nie. Śledzie wg, tego przepisu przypominają nieco gugiel, czyli śledzia z fasolą. Składniki: 100 g suchej fasoli Jaś 5 filetów śledziowych z oleju (np. matiasy) – ja wykorzystałam połowę beczki śledzi z olejem wiejskim SEKO 550 g sok z całej cytryny(...)occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki świeżo mielony pieprz Jak przygotować postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu? Poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, namoczyć je w wodzie przez godzinę. Jeśli kupujesz śledzie w oleju zwykle są już gotowe
Ugotowane pozamiataneZupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Dzisiejsze danie kuchni podkarpackiej pochodzi ze Spornego w gminie Korczyna* (okolice Krosna). Fasola na winno to zupa o oryginalnym smaku, nadanym jej przez odrobinę musztardy i ocet. Składniki te doskonale komponują się z fasolą, marchewką i pietruszką, które stanowią bazę dania. Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 cebula(...)kilka ziarenek ziela angielskiego 1 mała łyżeczka musztardy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka tłuszczu (np. masła) 1,5 łyżki mąki sól ocet do smaku (1-2 łyżki) Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wodę i gotujemy. W połowie gotowania (po około 25 minutach) dodajemy startą
Trzeci talerzSłony twaróg wędzony doskonale ją zastąpi i nada wyjątkowego smaku. Składniki 1 opakowanie mix sałat 1 twaróg wędzony 1-2 pomidory 1 puszka kukurydzy firmy Bonduelle 1 szkl czarnej fasoli szczypiorek olej dyniowy czarny pieprz mielony 1. Czarną fasolę namaczamy dzień wcześniej. Płuczemy, ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. 2. Do dużej miski wsypujemy mix sałat. 3. Dodajemy pokrojone(...)kostkę pomidory. 4. Wsypujemy opłukaną kukurydzę i ugotowaną fasolę. 5. Dorzucamy poszatkowany szczypiorek i pokruszony wędzony twaróg. 6. Sałatkę doprawiamy czarnym pieprzem i olejem dyniowym. 7. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zostawiamy na 30 minut. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki , śniadania i kolacje Tagged: Bonduelle , czarna fasola , fasola , fit , kukurydza , na szybko , olej dyniowy , pomidory , sałata , sałatka , szczypior
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCzarna fasola. Mało popularna w Polsce, a szkoda, bo to totalna kopalnia np. przeciwutleniaczy, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Jest ona, także źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są uważane za „dobrą” formę cholesterolu. Czarna fasola jest doskonałym źródłem kwasu foliowego 💓 Dodajemy ją zazwyczaj do dań meksykańskich. Super sprawdza się w chili con carne, a także jako(...)składnik zup, past czy farszu do tortilli. U mnie dziś z dodatkiem kiełbasy, kukurydzy i pikantnego sosu pomidorowego. Rewelacyjne zestawienie, proste składniki, polecam gorąco! Składniki: czarna fasola (ilość zależy od naszego apetytu) 3 pętka chudej, dobrej kiełbasy 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów w sosie własnym 1 mała papryczka chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz
Walijskie Pichceniekapusty pekińskiej bądź sałaty lodowej, ogórków konserwowych, cebuli, kukurydzy, czerwonej papryki oraz keczupu i sosu na bazie majonezu i jogurtu. Dzisiaj mały lifting kultowej sałatki. Zamiast ogórków jest czerwona fasola, a kapustę zastąpiły kiełki strączkowych. Polecam na sylwestrowe party! Składniki: 2-3 filety z kurczaka 1 czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli opakowanie mieszanki kiełków fasoli mung, soczewicy(...)drobną kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając pod koniec 2 łyżki przyprawy Gyros. Smażyć jeszcze minutę, mieszając. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Składniki sosu dobrze ze sobą połączyć i schłodzić. Kiełki umyć i odsączyć. W salaterce ułożyć: - czerwoną fasolę - mięso z kurczaka, - keczup (kleksy), - kukurydzę, - paprykę, - kiełki fasoli
Czerwień i błękitmoże zamiast tradycyjnych śledzi na naszym świątecznym stole zagości sałatka śledziowa z czerwoną fasolą? Może pora na odrobinę odmiany? Jak myślicie… W każdym bądź razie zachęcam Was do spróbowania przepisu na tą sałatkę bo jest bardzo oryginalny i wyjątkowy smak zawdzięcza odrobinie musztardy, którą dodajemy do sałatki. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – składniki 0,5 kg płatów śledziowych(...)matias (możecie użyć tych a’la matias) puszka czerwonej fasoli 2 duże cebule 5 ogórków konserwowych 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny łyżka oliwy sól pieprz Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – przepis: Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zasmażce – jest lekka, pachnie wędzonką i pomidorami. Robiona na bogato, prosto na salony ! I nie sposób się od niej oderwać. Składniki: • 500 g fasoli Jaś średniej • 500 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 250 g wędzonego boczku • 2 cebule • 1/2 małego pora • 1 ząbek czosnku • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 puszka pomidorów krojonych(...)liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, majeranek • pęczek zielonej pietruszki • 1 przyprawa do fasoli • olej do smażenia Wykonanie: • Fasolę namoczyć na noc wlewając 3 objętości wody w stosunku do ilości fasoli. • Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, pod koniec posolić. Gotować ok. godziny. • Cebulę i czosnek obrać
To co kochamsklepie ze zdrową żywnością kupiłam niedawno bezmięsny pasztet z czerwonej fasoli i tak mi posmakował, że upiekłam sobie swój. Na pierwszy rzut oka trudno zgadnąć, z czego jest zrobiony. Ma kolor pasztetu mięsnego, ale wyczuwa się smak fasoli i słodkawych śliwek suszonych. Nie rozsypuje się podczas krojenia, mimo że jest(...)środku wilgotny. Mój pasztet wyszedł zdecydowanie smaczniejszy niż kupiony w sklepie, dodałam jednak trochę mięsa wołowego, co tylko podkręciło jego smak. Fasola należy do warzyw o dużej wartości odżywczej, bo zawiera duże ilości białka. Składniki: • 500 g fasoli czerwonej • 250 g mięsa wołowego • 1 szklanka śliwek suszonych • 5 jajek • 2 cebule • 1 mały por • 3 marchewki
To co kocham