Jesienią i zimą mamy ochotę na zupełnie inne smaki, w ten weekend akurat była to fasolka po bretońsku. Na targach i bazarkach pojawiła się piękna tegoroczna fasola więc nie mogłam się jej oprzeć. Idealna w dniu przygotowania, a jeszcze lepsza kolejnego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Fasolka po bretońsku Składniki 1 kg fasoli Jaś 400 g kiełbasy majeranek sól pieprz(...)koncentrat pomidorowy papryka słodka 1 łyżeczka pieprz 4 ziarna ziele angielskie 4 ziarna liść laurowy 2 szt. Instrukcje Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Odlewamy wodę, dolewamy świeżą i gotujemy. Dodajemy pieprz, ziele, liść laurowy. Kiełbasę kroimy w kawałki, możemy ją zrumienić na patelni, ale niekoniecznie. Dodajemy do fasoli i gotujemy całość na małym ogniu. Kiedy
To co lubię - gotuję i polecambyło dobre źródło białka. A poza tym w zasadzie hulaj dusza - dodaję to, na co akurat mam ochotę. Dzisiaj kurczak w sałatce też się znalazł, a do tego czerwona fasola i trochę słodyczy w postaci świeżych owoców. Sałatka ryżowa świetnie sprawdzi się na śniadanie zarówno w domu, jak i na wynos (w pracy, szkole, na uczelni...), ale też świetnie nada(...)się np. na imprezę. Wierzcie mi, znika błyskawicznie 😉 Sałatka ryżowa z kurczakiem, owocami i czerwoną fasolą - przepis na 4-5 porcji Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 200g ryżu jaśminowego, 2 filety z kurczaka, puszkę czerwonej fasoli, 1/4 ananasa, 2 brzoskwinie, łyżkę majonezu, 3 łyżki jogurtu, sól i pieprz do smaku. 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. 2. Osobno ugotuj kurczaka
Z notatnika dietetykafakt, że nie przepadam za tradycyjnym smalcem. Nie pałam miłością do pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem. Ba, nawet mnie do niej nie ciągnie. Za to smalczyk z białej fasoli uwielbiam i mogłabym wyjadać go łyżeczką prosto z miseczki. Wykonanie takiej pasty jest niezwykle proste. Ponadto, w obecnej sytuacji uważam, że należy mieć taki przepis pod ręką, gdyż zawiera jedynie(...)kilka składników. Spróbujecie? A może już znacie? Składniki: – 1 puszka białej fasoli (400g) – 1 duża cebula – 1 łyżka oliwy – 3-4 ogórki konserwowe – 1/3 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz Fasolę odcedzamy, zachowując kilka łyżek zalewy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z oliwą i co chwilę mieszając smażymy przez ok. 10 minut
Be Fit Be Strongrancho? Nie wiem:) ale ponoć serwowane są huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku. I to danie bardzo mnie przekonuje smakiem i wyglądem. Jego głównymi składnikami są jajka, pomidory, papryka, fasola, cebula oraz placki tortilli, na których jest podawane. I choć wydaje się czasochłonne, to jak najbardziej nadaje się na weekendowe polskie śniadanie:) Wersja prosta tego dania zakłada użycie gotowych(...)Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku Składniki (na 2 porcje): 2 placki tortilli 2 duże mięsiste pomidory 1 czerwona papryka 1 papryczka chili (opcjonalnie) pół puszki czerwonej fasoli (lub czarnej) 1 cebula 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku pół awokado oliwa sól pieprz kumin papryka słodka wędzona sok z cytryny natka pietruszki i kolendry (opcjonalnie) Przygotować salsę: pomidory
Obiad gotowymąki i tłuszczu, oparte na naturalnych składnikach. Zakładamy fartuszki i pieczemy! Aha, całość najlepiej wychodzi po rozdrobnieniu w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym/malakserze, ponieważ im lepiej rozdrobnimy fasolę, tym lepszą konsystencję będzie miało gotowe ciasto. Lista zakupów (ilość składników na typową, okrągłą foremkę): 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek(...)ciemnego kakao ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli* Fasolę przekładamy do cedzaka i dokładnie myjemy. Następnie przekładamy ją do misy malaksera, dorzucamy banany (połamane na mniejsze części) oraz daktyle. Całość dokładnie blendujemy. Czekoladę kruszymy jak najdrobniej i roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ja korzystam z tego drugiego sposobu – rozdrobnioną czekoladę wkładam do miseczki
Proste-przepisy.plSkładniki: fasola Jaś 50 dag, woda 1,5 litra, sok pomidorowy 1/2 litra, kostka rosołowa 2 sztuki, cząber 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka mięso mielone z łopatki 70 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba ryż 4 saszetki, natka pietruszki 1/2 pęczka Fasolę Jaś moczyć całą(...)wodzie, wodę potem wylać, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości fasoli, pod koniec dodać kostkę rosołową, sok pomidorowy, paprykę ostrą, cząber. Mielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, bułką tartą, wodą, cebulą pokrojoną, kucharkiem, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety. Ryż w saszetkach ugotować w osolonej wodzie, podawać z fasolą, kotletami - pyszne, sycące danie na obiad z fasolą w pomidorach
W Mojej Kuchni LubięBrownie kokosowe to idealne połączenie pysznego ciasta czekoladowe z delikatnie słodką masą kokosową. Ciasto w wykonaniu Madzi wyszło przepyszne. Koniecznie musicie go spróbować :) Listę składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kucharzy tyle nazw. Taki oszukany podobno wege “smalec”. Spotkałam się z nazwą wegański smalec choć prawdziwy smalec każdy chyba dobrze zna.. A więc pasta z fasoli, smarowidło na kanapki, ważne że smaczne i nieco podobne w smaku do oryginału. Z suszonymi śliwkami czy kaszą mówią, że pycha, wierzę, bo lubię takie pasty-smarowidła, ale jeszcze przede mną(...)cebuli, smacznie doprawiona, po kilku godzinach chłodzenia i przegryzienia składników naprawdę smaczna, do tego ogórek kiszony, krążki cebuli i jesteśmy prawie na “wiejskim wege stole” Pasta z fasoli i jabłka (wege “smalec”). Pomysł tutaj . Smacznego! SKŁADNIKI: 1 puszka białej fasoli wraz z zalewą 2 średnie cebule 1 duże słodkie jabłko przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek
Zasmakuj KuchniSpodziewałam się trochę czegoś innego. Byłam przekonana, że z mojego pomysłu wyjdzie po prostu zwykły gulasz, tylko że z fasolą. Ostatecznie ugotowała się fasolka po bretońsku, ale z innym rodzajem mięsa niż ta klasyczna. Nie no, nie marudzę. Wiadomo kto był zadowolony... Składniki: 1,5 szklanki fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego(...)łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego jalapeno (opcjonalnie) szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie (mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość), więc wlejcie odpowiednią ilość wody. Wieprzowinę kroimy w większą kostkę, dodajemy do niej sos sojowy, rozdrobnione ząbki czosnku
KardamonovyDziś ostatni dzień lata. Od rana zdecydowanie chłodniej niż wczoraj, choć poranne chmury się przerzedziły i teraz słońce cudownie przygrzewa. W warzywniku powoli kończą się typowo letnie warzywa. Fasola zebrana w sierpniu zdążyła już dobrze wyschnąć. A mnie naszła na nią ochota. Rozochocona sukcesem i smakiem niedawnego pasztetu z cukinii , upiekłam kolejny - słodkawy w smaku i o bardziej zwartym miąższu(...)Świetnie sprawdził się na kanapkach lub podany z jakimś dipem, np. z muhammarą z pieczonych papryk . Składniki (na keksówkę (29 x 10) cm): 500 ml fasoli (u mnie odmiana borlotti), namoczonej przez noc w zimnej wodzie 2 cebule pokrojone w piórka 2 pietruszki starte na tarce o dużych oczkach 2 jajka łyżka cząbru spora szczypta startej gałki muszkatołowej 4 ząbki
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: (4 porcje) 400 g. świeżo łuskanej fasoli "Jaś" 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 kostka bulionowa warzywna 1/2 szkl. marchewki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę) 1/2 szkl. pietruszki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę) 1/3 szkl. korzenia selera (pokrojonego w drobniutką kosteczkę) 1 i 1/4 szkl. ziemniaków (pokrojonych w nieco większą kosteczkę)1 łyżeczka suszonego majeranku mała(...)garść listków świeżego majeranku 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 18% sól świeżo mielony pieprz 4 szkl. wody Do garnka wlej 4 szkl. wody. Wsyp wyłuskaną fasolę, dodaj kostkę bulionową, listki laurowe i ziela angielskie. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż fasola będzie miękka (skórki z fasoli mają być jeszcze trochę twarde, a środek miękki). Do fasoli dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler
Delicious Placeprzygotować wcześniej niż inne dania, gdyż potrzebuje czasu, by się ustabilizować. Wówczas lepiej się kroi i ma bogatszy smak. Przy całym bogactwie mięs i wędlin proponuję pasztet wegeteriański z fasoli z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich. Delikatny w smaku, a kremowa konsystencję przełamują chrupiące orzechy. To zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnego mięsnego. Składniki: 2,5 szklanki ugotowanej fasoli (mały jaś(...)gruszka+ plastry gruszki 1 cebula 1/2 szklanki orzechów włoskich 100 ml oleju rzepakowego 2 jajka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkartałowej sól, pieprz Wykonanie: fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Rano wodę z moczenia odlać, zalać świeżą wodą i gotować około 1 godziny do miękkości. Odcedzić (zachowując część wody), przestudzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam smalczyk, ale ten wytapiany z tłuszczu sprawia, że podczas jedzenia mam ogromne wyrzuty sumienia. Postanowiłam więc trochę oszukać kalorie i mam wspaniały smalczyk z białej fasoli. Smakuje genialnie- zupełnie jak ten standardowy. Składniki: biała fasola z puszki – u mnie genialny Jamar szczypta soli szczypta pieprzu szczypta majeranku 1 cebula 2 łyżki oleju Białą fasolę odcedzamy i umieszczamy(...)misce. Blendujemy. Na patelni na oleju należy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Do zblendowanej fasoli dodajemy sól, pieprz, majeranek, zeszkloną cebulę. Podajemy na kromce wiejskiego chleba w towarzystwie ogórków kiszonego. Artykuł Smalczyk z białej fasoli pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plZima nie odpuszcza więc u mnie nadal królują rozgrzewające potrawy. To curry jest inspirowane kuchnią indyjską, gdzie głównych składników jest w sumie niewiele, bo główne skrzypce gra tu fasola i pomidory, a całość dopieszcza mieszanka przypraw,która nie dość, że wzbogaca smak dania to ułatwia trawienie fasoli Curry podałam z domowymi chlebkami Naan z tego przepisu , z tym że wzbogaciłam(...)suszone pomidory. Jeżeli użyjecie fasoli z puszki, to przygotowanie dania zajmie Wam jakieś 15 minut. Składniki na 4 porcje: 600-700 g ugotowanej czerwonej fasoli (2-3 puszki) puszka pomidorów (400 g) lub passaty pomidorowej 2-3 cebule łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki ostrej papryki łyżeczka kurkumy łyżeczka mieszanki garam masala* opcjonalnie, można pominąć łyżeczka kuminu łyżeczka suszonego
greenscarf