fasola - 7342 przepisów (strona:32/490)

Mielone kotlety z czerwonej fasoli (VEGAN) 156

niedawna jedna z moich ulubionych propozycji na obiadowy posiłek. Myślałam, że te słynne kotlety z czerwonej fasoli nigdy mi nie zasmakują - od zawsze wychodziły mi albo zbyt suche, albo zbyt mdłe, ogólnie były mocno nijakie i średnio zjadliwe. Z tej przyczyny wolałam jej unikać przez dłuższy czas, a w rekompensacie czerpać życiową energię z innych strączków i warzyw. Fasola pozostała(...)tych, które znalazłam w lodówce. Było tam też kilka pieczarek i cebula, które pokroiłam w drobną kosteczkę i podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju. Dodałam je do odsączonej i rozgniecionej fasoli, a po dodaniu przypraw i płatków, zabrałam się za wyrabianie kotletów.  I TO BYŁ ŚWIETNY POMYSŁ!  Naprawdę, nie wiedziałam że skromny dodatek pieczarek może tak wpłynąć na finalny

Kuchnia Ellie
Fasolka po bretońsku 110

Fasolka po bretońsku to proste danie z fasoli w sosie pomidorowym znane na całym świecie. Zapraszam na domowy przepis na fasolkę po bretońsku. Dania z fasoli sa bardzo popularne szczególnie w okresie kiedy temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. Nic dziwnego, gdyż wzmaga się wtedy ochota na sycące dania jednogarnkowe. Fasolka po bretońsku 2 szklanki fasoli cebula kiełbasa koncentrat pomidorowy(...)boczek wędzony przyprawy bulion Fasolę przebrać, opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w zimnej wodzie. Fasolkę ugotować do miękkości. Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć na patelni koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, dusić przez kilka minut i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z pieczywkiem. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 173

mojprzepisna.pl | Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli Tarta czekoladowa, która skrywa w sobie bogactwo dobrego białka, minerałów, dobrych węglowodanów. Zrobiona dla rodzinki, bardzo im smakowała, nawet mamie, która nie przepada za „zdrowymi” wypiekami, uważając że są za mało słodkie. Inspiracja blog True Taste Hunters . Składniki na formę 24 cm-26 cm: Spód: 60 ml płynnego oleju kokosowego(...)pieczenia. Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min. Krem czekoladowy z czerwonej fasoli: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego (u mnie migdały, które w zmieliłam

moj przepis na
Ciasto z czerwonej fasoli 180

świątecznym obżarstwie wszelkich słodkości, postanowiłam upiec coś dietetycznego ;) Szukając ciekawego przepisu trafiam na blog " Zdrowejestczadowe" i zaciekawił mnie przepis ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli. Składniki potrzebne w domu miałam, mianowicie puszkę czerwonej fasoli, banany.....ale z racji tego, że lubimy ciasta , a miałam obawy czy nie wyjdzie ciasta za mało... to zrobiłam z podwójnej porcji ;) Zamiast cukru, ksylitol, a wiec(...)lubi słodkie , to nie będzie zawiedziony. Jakie wrażenia po upieczeniu? Ciasto jest bardzo wilgotne, czekoladowe, czuć ze w składnikach jest banan,a co z fasolą? no wiec ja troszkę ją czuje, dzieci też,natomiast mąż nie :D. Podsumowując, ciasto zrobię na pewno jeszcze nie raz a więc polecam, spróbujcie Wy i sami oceńcie :) Wymiary foremki: 31 cm Temp. pieczenia: 175C

Różne smaki w kuchni
Naleśniki z pastą an z ostrym sosem czyli nic się nie marnuje 120

paście an już kiedyś pisałem. To taka pasta z czerwonej fasoli na słodko. Oczywiście to co Wam zaprezentuję jest jej bardzo uproszczoną wersją za którą dostałbym porządny ochrzan nie tylko od Tokue, sympatycznej bohaterki filmu pod tytułem An , który został w wyjątkowy sposób przetłumaczony na język polski - Kwiat wiśni i czerwona fasola, ale i od przeciętnego Japończyka. Jako(...)okolicy nie ma ich za wielu, mogę sobie na takie coś pozwolić. Powiem szczerze, że jadłem kiedyś oryginalną wyprodukowaną przez prawdziwą Japonkę z krwi i kości i smakowała podobnie :) Fasola czerwona ma to do siebie, że niedogotowana jest trująca, dlatego bardzo popularna jest ta w puszkach. Czerwona zalewa jest bardzo często wyrzucana, ale nie tym razem, bo marnowanie to zło

Kryzysowa Książka Kucharska
Curry z czerwonej fasoli 218

jeszcze spore zapasy fasoli z własnego ogródka i czas ją zużyć, a poza tym można się już żegnać z rozgrzewającymi potrawami. Dziś moja ulubiona forma obiadu, curry, a jakże, ale Was zaskoczę tak samo jak moje Miśki, jest pikantnie. ps. Jest smaczne nawet na 3 dzień przechowywane w lodówce. Składniki na 4-6 porcji: około 300 g suchej fasoli namoczyć(...)przez noc po czym ugotować, lub 2 2 puszki czerwonej fasoli (po otwarciu wypłukać pod bieżącą wodą, ale to chyba oczywiste) 2-3 świeże posiekane pomidory lub puszka 400 g 2 średnie cebule 1-2 cm świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 4 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonej kolendry łyżeczka

greenscarf
Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów oraz "Ballada o ciotce Matyldzie" 178

Przy okazji swojej strączkowej akcji postanowiłam upiec ciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów mielonych zamiast bułki tartej. Do ciasta podeszłam z rezerwą. Smakowo mnie nie zaskoczyło. Myślałam, że banany będą bardziej wyczuwalne. Na pierwszy plan jednak wyraźnie wysuwa się kakao. Składniki (na keksówkę o wymiarach(...)puszki czerwonej fasoli 3 małe banany czubata łyżka mąki kokosowej łyżka oleju 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego kakao kilka kropel aromatu migdałowego Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Fasolę przepłukać zimną wodą. Wrzucić do wysokiej miski. Do fasoli dodać pokrojone banany. Całość zmiksować na gładką pulpę. Trzeba zadbać, by nie wyczuwało się skórek fasoli

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz ukraiński 173

dnia jest daniem głównym, a kolejnego szaleństwo bo jest obiad dwudaniowy, czyli zupa z poprzedniego dnia i np. jakieś pierogi. Przy barszczu ukraińskim, do którego w Polsce dodaje się fasolę naprawdę nie ma wielkiej filozofii aby zrobić wersję wege, bo zawiera tyle warzyw, że smak robi się sam, a dodatek właśnie strączków czyni ją niezwykle sycącą. Od Miśki dostałam pierwotnie(...)zupy -dla 4 osób wystarczy na 3 dni 3-4 średniej wielkości buraki (około 800 g) 2-3 marchewki 2-3 cebule 2 puszki po 400 g białej fasoli, co tak naprawdę daje 500 g ugotowanej fasoli (waga po ugotowaniu) 1 puszka czerwonej fasoli czyli 250 g ugotowanej- waga po ugotowaniu 3 gałązki selera naciowego lub kawałek korzeniowego 2 jabłka

greenscarf
Zupa fasolowa z warzywami 165

Jakiś czas temu dostałam od mamy fasolę Jaś z domowego ogródka. Postanowaiłam z niej zrobić prostą zupę. Zupa fasolowa z warzywami Myślałam jeszcze o fasolce po bretońsku, a ją już jakiś czas temu gotowałam. Pierwszy raz robiłam zupę fasolową, do której nie dodałam boczku. Zazwyczaj kiedy robię zupę z fasoli bądź grochu używam kilku podstawowych warzyw, dodaję boczek i robię(...)dziesiątkę. Zupa nabrała niepowtarzalnego smaku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 20 dkg fasoli Jaś 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 mały seler 1 mały por 1 mała papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 4 łyżki oliwy z oliwek

mecooks
Bezglutenowe białe (Vege) Brownie 162

Już raz eksperymentowałam z Brownie w wersji białej i przy okazji bez glutenu  przepis tutaj . Dzisiaj zaprezentuję bardziej odważną wersję, bo wegańską. Bazą do tego ciasta będzie biała fasola konserwowa oraz banan. Zero jajek, miodu, mleka pochodzenia zwierzęcego i bez udziału glutenu. Nie jestem weganką, ale od czasu do czasu uwielbiam eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Jeśli mam być(...)wami szczera to nie przepadam za fasolą i raczej jest rzadkim gościem w mojej kuchni. Z roślin strączkowych częściej pojawia się u mnie ciecierzyca, tudzież soczewica.  Moje vege Brownie,(chodź Brownie jest tylko z nazwy i ma podobną konsystencję) ma lekko słodki smak, jest obłędnie kokosowe z wyczuwalną nutą wanilii i banana. Rzeczonej fasoli nie da się wyczuć. Jeśli

vaniliowoczekoladowa
Sloppy Joe czyli luźny Jasiek 139

przyznać, że słabo brzmi Hamburczyk albo gorący pies. Natomiast sloppy Joe jako luźny jasiek w moim subiektywnym odczuciu brzmi jakoś lepiej :) Skoro Jasiek, no to skojarzyło mi się z fasolą Jaś. Tak oto postanowiłem przyrządzić luźnego Jaśka w wersji kryzysowej po polsku czyli z fasolką po bretońsku, o której w Bretonii nikt nie słyszał, słyszeli za to w Brytanii(...)się zgadzało z tym "po polsku" :) Składniki: - fasola Piękny Jaś - cebula - koncentrat pomidorowy - bułka Wykonanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin, wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy. Do gotującej się fasoli dodajemy cebulę i koncentrat, mieszamy i chwilę gotujemy. Bułkę przekrawamy na pół, ale nie do końca tak, aby farsz z fasoli za bardzo

Kryzysowa Książka Kucharska
Barszcz ukraiński 126

jest to na pewno wersja oryginalna - rodem z Ukrainy, ale w taki sposób gotowała/gotuje moja mama. (Oryginalny nie zawiera fasoli oraz posiada dodatek czosnku.) Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię (baaardzo) do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest  już wystarczająco pyszna! mięso na wywar   1 szklanki fasoli typu Jaś (u mnie tym razem(...)fasola czarne oczko) (*)   4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   kawałek kapusty   4 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek cukier (dosłownie odrobina, chyba że buraki są bardzo słodkie) sól, pieprz Fasolę namoczyć (najlepiej moczyć przez całą noc). W garnku z wodą umieścić mięso na wywar

Di gotuje
Pieczona fasola z suszonymi pomidorami i rozmarynem 150

jadła zupę u babci i jeść już nie będzie, ale jak robiłam zdjęcia tuż przed obiadem to sama wyciągnęła talerz i zażądała porcji. ps. Mina Gabi, jak dostała samą fasolę z chlebem na obiad bezcenna, ale po skosztowaniu mi wybaczyła Składniki na 4-6 porcji: 500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” 2-3 cebule 100 g suszonych pomidorów(...)kuminu łyżeczka suszonego rozmarynu i/lub dodatkowo świeżego sól do smaku (około łyżeczki) 4 łyżki dobrej oliwy Przygotowanie: Danie jest gotowe w 10 minut pod warunkiem, że dzień wcześniej ugotujesz fasolę. Ja tak dokładnie zrobiłam, czyli namocz ją przez kilka godzin a potem gotuj przez około 1 h do miękkości. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją przez 5 minut

greenscarf
Ciasto fasolowe z bananem i daktylami 249

mąki i tłuszczu, oparte na naturalnych składnikach. Zakładamy fartuszki i pieczemy! Aha, całość najlepiej wychodzi po rozdrobnieniu w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym/malakserze, ponieważ im lepiej rozdrobnimy fasolę, tym lepszą konsystencję będzie miało gotowe ciasto. Lista zakupów (ilość składników na typową, okrągłą foremkę): 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek(...)czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Ciasto fasolowe z bananem i daktylami'; listonic_content='2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka Ok. 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek ciemnego kakao ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli'; document.write(" "); Fasolę przekładamy

Proste-przepisy.pl