fasola - 7342 przepisów (strona:23/490)

Tosty z fasolą i jajkiem sadzonym 66

Tosty z fasolą i jajkiem sadzonym To pomysł na przepyszne śniadanie , lunch lub kolację. Wegetariański posiłek, który przygotujecie w kilka chwil. Pełnowartościowy i sycący. Idealny również na postne, bezmięsne dni. Potrzebujecie dobrego pieczywa. Ja wybrałam własnoręcznie upieczony poprzedniego wieczoru chleb pszenno – żytni z ziarnami. Ulubione fasoli ugotowanej (lub z puszki), dobrej jakościowo i smacznej oliwy. Ulubionej mieszanki przyprawowej(...)mnie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, świeżo mielony pieprz czarny. Potrzebne będą też jajka i kiełki – wybrałam lucerny oraz rzodkiewki. PRZEPIS NA TOSTY Z FASOLĄ I JAJKIEM SADZONYM Składniki: 4 kromki chleba pszenno – żytniego 1 ząbek czosnku 1 szklanka ugotowanej fasoli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią pieprz świeżo

Dorota Smakuje
Czarna fasola po meksykańsku 117

Pikantna, dymna, mocno aromatyczna i ekspresowa do zrobienia. Czarna fasola na sposób meksykański. Świetnie sprawdzi się do burrito zrobionych na domowych tortillach – ta porcja wystarcza na ok. 6 sztuk. Fasolę powinno uzupełnić pokrojone w plasterki awokado albo szybkie guacamole , miękki ser, mieszanka ciętych sałat, świeże pomidory i papryka. W wersji mięsnej, jako dodatek do tak przygotowanej fasoli, sprawdzi się szarpana(...)idealna do domowych tacos – uzupełnijcie je podobnymi świeżymi składnikami jak tortille. Jako dodatek dobrze zagra w zestawie z wołowiną, tak jak TUTAJ , albo z pieczoną piersią kurczaka . Czym zaostrzyć fasolę po meksykańsku? Najszybszy sposób to płatki chili – dostępne o każdej porze roku. Jeśli ich używacie, konieczny będzie też dodatek wędzonej papryki która nadaje całości dymy, wręcz mięsny aromat i mocny

Karo in the Kitchen
Wtorek: Hamburgery z boczniaków, kaszy i fasoli 94

Hamburgery z boczniaków to najlepsze hamurgery wegetariańskie jakie dotąd jedliśmy. I nie tylko wegetariańskie. Grzybowe burgery z kaszą gryczaną i czerwoną fasolą są mięsiste, solidne, wyraziste w smaku. No po prostu kawał dobrego hamburgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 burgery Boczniaki – samo zdrowie Na punkcie tych grzybów Pipin Took i Meriadoc Brandybuck, towarzysze Froda(...)Pierścienia mieli kompletnego bzika. Kiedy tylko zobaczyli rosnące na pniu boczniaki natychmiast rzucali się do zbierania. Wiedzieli co dobre. Gdyby spróbowali przepisu na hamburgery z boczniaków kaszy gryczanej i fasoli wyprawa do Mordoru pewnie w ogóle nie doszłaby do skutku, bo towarzystwo nie chciałoby się ruszyć z miejsca, tylko smażyć grzybowe kotlety. Boczniaki, choć nie pachną jak grzyby leśne, biją

Niedzielny kucharz
Fasolka w pomidorach- samodzielne danie lub baza do fasolki po bretońsku 135

wystarczy podsmażyć boczek z ulubioną kiełbaską i wymieszać. Ja zazwyczaj tak robię- jednego dnia serwuję w wersji wege, a drugiego- dla urozmaicenia- z mięskiem. Bardzo istotnym elementem jest gotowanie fasoli- pamiętajcie: fasolę moczymy w wodzie około 8 godzin -odlewamy- zalewamy świeżą wodą- pierwsze 10 minut gotujemy bez przykrycia- solimy przed samym końcem gotowania. * świeże pomidory- 600 g * fasola biała drobna(...)czosnek- 2 ząbki * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 4 szt. * koncentrat pomidorowy- 1 łyżka * majeranek- 2 łyżki * papryka wędzona- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą (takie same proporcje) i doprowadzić do wrzenia. Pierwsze 10 minut gotować na średnim ogniu

Kraina Miodem Płynąca
fasolka po bretońsku 149

bretońsku. Fasolki nie gotuję na wywarze z mięsa. Dodaję później do niej tyle podsmażonego, że mięsa już naprawdę wystarczy. Załóżmy, że mamy opakowanie 400 g. Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę do pracy - z samego rana. Jak już  napęcznieje wrzucam do garnka(...)się moczyła i dolewam, jeśli jest taka konieczność. Powolutku się gotuje. W tym czasie zajmuję się krojeniem mięsa i kiełbasy. Podsmażam i jak najszybciej wrzucam do gotującej się fasoli, żeby jak najbardziej przeszła smakiem mięsa. Wspomnę, że jak odkrawam skórę od boczku, wrzucam ją do potrawy. Dodaje to troszkę kleju. Pod koniec gotowania przed dodaniem pomidorów, wyciągam ją. Oczywiście

Pieprzyć z Fantazją
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 212

Błyskawiczna fasolka po bretońsku. Fasolka po bretońsku na szybko. Ekspresowa fasolka po bretońsku. Te trzy nazwy określają moją wersję tego popularnego dania. Fasolka po bretońsku ma w składzie fasolę, kiełbasę, boczek i pyszny sos pomidorowy. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Gorąca fasola z boczkiem i kiełbasą idealnie rozgrzewa w zimowe dni. To proste jednogarnkowe danie, czyli(...)eintopf to moja propozycja na pyszny i tani obiad. Obok bigosu fasolka po bretońsku to jedno z naszych ulubionych zimowych dań. Oryginalny przepis na fasolkę po bretońsku wykorzystuje suszoną fasolę Jaś, taką wersję przygotowuje Piotrek, jego przepis zakłada namoczenie dzień wcześniej suchej fasoli Jaś. Moja błyskawiczna fasolka po bretońsku ma w składzie już ugotowaną fasolkę z puszki wraz z zalewą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasolka po bretońsku 105

Klasyk, ale jaki dobry Składniki: fasola „Piękny Jaś” (ja użyłam około 400 g) 2 laski kiełbasy (ja dodałam kiełbasę z Sokołowa z babcinek spiżarni) 1 cebula 1 puszka pomidorów pokrojonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duży, lub 2 mniejsze ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki suszonego majeranku olej Fasolę wkładam do garnka(...)zalewam wodą tak by woda zakryła fasolę w całości i by dodatkowo było jeszcze około 3 cm wody nad poziom fasoli, dodaję 1 łyżeczkę soli. Odstawiam fasolę na noc by się namoczyła – fasola wypije wodę. Następnego dnia fasolę odcedzam i przekładam do nowego garnka, zalewam wodą, dodaję 3 ziela angielskie i 2 listki laurowe, gotuję przez 1,5 godziny

MojaQchnia.pl
Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów 183

Domowe wegetariańskie burgery, które możecie podać w bułce z ulubionymi dodatkami lub potraktować, jak kotlety i zjeść z kaszą lub ziemniakami i surówką. Zrobiłam je z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów i doprawiłam tak, by były aromatyczne i pyszne:) Uważam, że mozzarella to bardzo fajny dodatek do takich wegetariańskich kotletów. Dzięki niej są one bardziej zwarte, łatwo się formują(...)rozpadają. Choć częściej robię kotlety z cieciorki lub fasolki cannellini, tu wybrałam czerwoną fasolę, bo jej smak najlepiej współgra według mnie z suszonymi pomidorami. Fasola jest z puszki, masę na burgery zmiksujecie w robocie kuchennym dosłownie w kilka chwil, możecie się więc zabrać za burgery nawet po powrocie z pracy. Lubię je jeść w bułce ze świeżymi warzywami i sosem

Chilli Czosnek i Oliwa
BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI 133

Fasola to wyjątkowo wszechstronny strączek, z którego można zrobić prawie wszystko. W internecie znajdziemy pasty, ciasta, a nawet lody bazujące na fasoli. Ja postanowiłam wykorzystać ją w bardziej tradycyjny sposób. Niedawno miałam wielką ochotę na burgery, dlatego to właśnie one będą bohaterem tego postu. Burgery pojawiły się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą były te z marynowanej(...)marchewki , a drugą te zrobione z ciecierzycy . Dziś przyszedł czas, aby do tego grona dołączyły bezglutenowe burgery zrobione z czarnej fasoli.  BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI Składniki: 1 puszka czarnej fasoli  1 duża czerwona cebula 6 małych pieczarek lub 3 duże 130 g ugotowanego ryżu (50 g suchego) * 3 łyżki mąki ryżowej**  2 łyżki płatków drożdżowych

wegujemy
FASOLOWE BROWNIE Z KOKOSEM 186

Kolejny zdrowy, tym razem bezglutenowy przepis...Fasolowe brownie to ciasto bez mąki oraz dodatku cukru i tłuszczów. I jak nazwa mówi, głównym składnikiem jest fasola. Ciasto wcale nie jest wytrawne, a słodkie. Dziwne, prawda? Też tak na początku pomyślałam... Robi się go błyskawicznie-wszystkie składniki miksujemy i gotowe 😉 Na pewno wyjdzie każdemu - nie może się nie udać! Przepis został trochę(...)brownie ciasto jest wilgotne, ale bardziej puszyste i delikatne w smaku od tradycyjnego przepisu. Według mnie dużo lepsze od oryginału. Mój mąż jak usłyszał, że robię ciasto z fasoli, to był bardzo sceptycznie nastawiony dopóki go nie spróbował. Już jest jednym z jego ulubionych ciast! Ciasto jest przepyszne, a fasoli w ogóle nie czuć, więc nie zrażajcie się tą nazwą

Kuchnia MagdaLeny
Fasolka po bretońsku 214

Fasolka po bretońsku to świetny dodatek do diety bezmlecznej, gdyż w fasola zawiera dużo łatwo przyswajalnego wapnia i magnezu. Choć nie należy ona do najbardziej lekkostrawnych dań, dodatek dużej ilości majeranku powinien ułatwić trawienie. Podczas karmienia piersią w pierwszych miesiącach życia dziecka dobrze jest wstrzymać się z jedzeniem fasolki. Niektóre maluchy źle reagują na tak mocno wzdymające potrawy. pół kilograma(...)suchej fasoli 2 cebule 4 kiełbasy* 40 dag boczku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 6 ząbków czosnku 4 czubate łyżki majeranku 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pieprz sól natka pietruszki Pół kilograma suchej fasoli zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia wylewamy wodę, w której moczyła się fasola. Do garnka wlewamy

Dieta bez mleka
Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany 184

podobnie jak z młodą kapustą, tak pewnie w każdym domu, zupę z botwinki robi się w inny sposób. Tak jak wspominałam, u mnie wersja podstawowa, możecie dodać śmietanę, pominąć fasolę a dodać ziemniaki. Co kto lubi. Mój mąż ze smakiem pałaszował ją z jajkiem, dla mnie wystarczająca jest wersja bez jajka. Świetnie smakuje również na zimno i może stanowić doskonałą(...)więc według swoich potrzeb zmieniajcie ten przepis. Ja jako bazy użyłam rosołu gotowanego na kurczaku, ale możecie również użyć wywaru z jarzyn, wtedy zupa będzie delikatniejsza. Jeśli używacie suchej fasoli, to niestety, ale trzeba ją wcześniej namoczyć i podgotować i do zupy dodać już praktycznie miękką, ale nie za miękką, żeby jednak troszkę smaku z siebie do zupki oddała

Mieszam w Garnku
Sałatka z quinoa, batatem i fasolą 133

Sałatka z quinoa, batatem i fasolą to moja dzisiejsza kolacja. Lubicie lekkie sałatki na kolację? Ja bardzo, zwłaszcza teraz o tej porze. Sałatka z quinoa jest pyszna i syta. Można dodać do niej ulubione warzywa. Ja lubię smażone bataty i czarną fasolę. Na uwagę jednak zasługuje tutaj sos z papryczki pardon i chili ancho . Od dawna szykowałam się zrobić(...)sałatki z quinoa. Na wszelki wypadek zrobiłam więcej sosu. Sądzę, że będę mogła go wykorzystać wkrótce do innych potraw. A tymczasem wymieszałam sos z quinoa , smażonym batatem i czarną fasolą. Trafiłam na ekologiczną fasolę z kartonika. Zazwyczaj moczę i gotuję wszystkie fasole ale dzisiaj podeszłam do sałatki całkiem na luzie. Sałatka z quinoa Składniki: na 4 porcje 1 batat

codojedzenia
Wegańska fasolka po bretońsku 140

odżywczych. Moja wegańska fasolka po bretońsku przypomina zupę, w moim rodzinnym domu zawsze się tak jadło i zamiłowanie do takiej wersji mi pozostało, można jednak odlać wodę z gotowania fasoli i zrobić ją w wersji na gęsto. Składniki: szklanka suchej fasoli Jaś puszka czerwonej fasoli marchew pietruszka kawałek selera kawałek pora 250 ml passaty pomidorowej majeranek, sól, pieprz, słodka(...)ostra papryka, polecam również paprykę wędzoną łyżka mąki pszennej Przygotowanie Na wieczór przed planowanym przygotowaniem zupy, fasolę Jaś zalewamy zimną wodą. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę w ok 1,5 litra wody do miękkości przez około 1,5 h. Solimy ją po godzinie gotowania. Por kroimy w piórka, podsmażamy chwilę na patelni, następnie dodajemy resztę włoszczyzny (warzywa

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka tęczowa z kiełkami kaszy gryczanej i fasolą azuki 155

ekologicznych nasion, to nie będziemy musieli się martwić. Ważne, żeby nasiona pochodziły z zaufanego źródła. Ponieważ kupuję wszystko w internecie kiełkownicę do kiełków, kaszę niepaloną do skiełkowania i fasolę kupiłam w biogo.pl, to bardzo dobrze zaopatrzony internetowy sklep ekologiczny, gdzie jest prawie wszystko, co nam się zamarzy na wiosnę. Pierwszą rzeczą jaką posadziłam w nowej kiełkownicy były kiełki… kaszy(...)niepalona ekologiczna kasza gryczana,bo palona nie wyrośnie a zwykła może nie być taka zdrowa. Co można zrobić z taką skiełkowaną gryką? Polecam sałatkę, do której dodałam też pyszną fasolę azuki (można ją zastąpić czerwoną fasolą gotowaną lub z puszki). Składniki: garść sałaty lub roszponki 100 g skiełkowanej niepalonej kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy – odsączonej połowa papryki czerwonej oczyszczonej

Ugotowane pozamiatane
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 163

UKRAIŃSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLĄ Jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony po Ukraińsku - przepis krok po kroku.   Prawdziwy ukraiński barszcz czerwony to coś więcej niż tylko zupa, jest jak danie jednogarnkowe no i jak każde danie powszechnie gotowane ma niezliczoną liczbę wersji. I tak, w zależności od regionu trochę inaczej gotuje się go w kuchniach kijowskich, połtawskich, w Odessie(...)Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso.  Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z  warzyw : marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz buraków (aby oszczędzić

Moja Książka Kucharska
Na śniadanie , kolacje czy szybką przekąskę 148

Pasta z białej fasoli i czosnku                                                   oraz                           salsa z chili kolendry i pomidorów   Jeśli szukacie nowych smaków to być może(...)zakochacie się w paście z białej fasoli z pieczonym czosnkiem i szybkiej salsie. Pasta z białej fasoli z pieczonym czosnkiem 1/2 szklanki białej fasoli 1 główka czosnku 1 gałązka rozmarynu  4 gałązki tymianku 1/3 szklanki dobrej oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka majeranku sól, czarny pieprz, płatki chili, przyprawa chili, tymianek w proszku. Fasole namoczyć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kapusta z fasolą i cielęciną 104

pożywne zupy albo jednogarnkowce. Gotowana kapusta na różne sposoby to jeden z moich częstych patentów. Robię ją zawsze w sosie pomidorowym z koperkiem, czasem dodaję do niej mięso, czasem fasolę. To idealne danie na takie weekendowe gotowanie z myślą o tygodniu – bo wrzuca się wszystko do gara i całość sama się robi ( a w tym czasie można się zająć(...)wiadomo, że kapusta najlepiej smakuje 1-2 dni po ugotowaniu aż całość się przegryzie. Podaję przepis na full wersję, która zawiera cielęcinę (idealnie tu się sprawdzą giczki cielęce) i fasolę jaś. To jeszcze takie zimowe, ciężkie gotowanie ale ta wiosna jakoś nie może się rozkręcić. Dziś rano w drodze do pracy zmarzłam na kość – więc taka kapusta z fasolą

Cooking for Emily
Brownie z czerwonej fasoli 159

ciasto z fasoli brzmi ekstremalnie ? Z pewnością nie bardziej niż ciasto z kiszoną kapustą...bo i o takowym słyszały moje uszy, a i język smakował... Jeśli nie straszne Wam kulinarne eksperymenty, zapraszam zatem po przepis na czekoladowe ciasto z fasoli. Ciasto wygląda niemalże identycznie jak klasyczne brownie, ale czy smakuje jak brownie ? No nie zupełnie, bo czekolada jest czekoladą(...)zastąpi. Porcja prawdziwego czekoladowego brownie to inny poziom smaku aniżeli brownie z fasoli. Ale, ale...ja wcale nie powiedziałam, że to ciasto jest be i fuj. Absolutnie, co to, to nie. Ciasto fasolowe zaskoczyło mnie, niemalże tak samo jak zima drogowców. Miałam obawy, miałam wątpliwości, a moje łapki nieśmiało zmierzały z kawałkiem ciasta w kierunku ust. Wszystko zniknęło, gdy pierwszy

kolorowotorcikowo
Pieczona fasola po bułgarsku 416

Pieczona fasola po bułgarsku Moje pierwsze skojarzenie z Bułgarią to zawsze Съединението прави силата… Z jakiegoś powodu hasło to zapadło w mojej pamięci. Widnieje ono na Bułgarskim godle i oznacza „Jedność daje siłę”. Dzisiaj proponuję Wam pozyskać siłę z jedności fasoli z marchewką, pomidorem i papryką. Jest konkretnie, jest pikantnie, jest moc. Pieczona fasola po bułgarsku może stanowić samodzielne danie(...)można ją też podać z mięsem, np. z filetem z grilla, albo z klopsem. Przepis znalazłam na bardzo fajnym blogu Podróże kulinarne . Pieczona fasola po bułgarsku Składniki: 500 g białej fasoli (u mnie „Piękny Jaś") 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 2 marchewki, pokrojone w słupki 1 papryka pokrojona w paski 1 papryczka chilli, drobno posiekana 1 łyżeczka dżodżenu (mięty kędzierzawej

Trzeci talerz
Smalec wegetariański 132

Dziś pośpiesznie opiszę Wam smarowidełko do chleba które wyglądem przypomina smalec a jest niczym innym tylko pastą z białej fasoli z ziołami. Oczywiscie możecie użyć innej fasoli lecz biała wygląda ślicznie na kromeczce świeżego chleba czy bułeczki ! Nie muszę chyba dodawać że smalec taki jest źródłem białka roślinnego ! Smalec wegetariański  20 dag białej fasoli 1 łyżka masła sól(...)pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich (lub innych) Fasolę namocz. Po pół godzinie wylej wodę i pozostaw fasolę w wodzie na noc. Gotuj fasolę do miękkości. Pod koniec gotowania wodę posól i dodaj zioła. Wyjmij fasolę i przełóż do miski blendera. Dodaj łyżkę masła i podlej wodą z gotowania do połowy objetości fasoli. Pomieszaj fasolkę by masło się

Gotuj Sam!
Sałatka z fasoli i śledzia 136

roku na Wigilijnym stole zagościła sałatka z fasoli i śledzia. Polecam serdecznie tą niecodzienną mieszankę wszystkim miłośnikom fasoli lub śledzia ;-) Sałatka z fasoli i śledzia SAŁATKA Z FASOLI I ŚLEDZIA 2 puszki czerwonej fasoli 2 solone filety śledziowe (wcześniej wymoczone) 2 kiszone ogórki 3 szalotki 2 gotowane ziemniaki 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany natka pietruszki pieprz Fasolę odsączamy(...)wsypujemy do miski. Ogórki, ziemniaki i śledzia drobno kroimy i dodajemy do fasoli. Szalotki siekamy w drobną kostkę i dosypujemy do miski - wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy majonezem, śmietaną i pieprzem. Na koniec drobno siekamy natkę pietruszki i mieszamy z sałatką. Sałatka z fasoli i śledzia SMACZNEGO

peggiwkuchni
Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie 88

Troszkę poczytaliśmy na temat fasoli adzuki. Daria Łdocha świetnie rozpisuje się na jej temat. Fasola wzmacnia funkcje nerek. Posiada silne właściwości odtruwające. Stosowana jest do usunięcia nadmiernej wilgotności w organizmie. Wywar z gotowanej fasoli, 100 ml dziennie, stanowi idealny środek na zapalenie nerek . Skworcu wie, co dobre.   Składniki 1 szklanka ugotowanej fasoli adzuki 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)wędzonych frankfurterek 1 szczypta kozieradki 1 szczypta mielonej czerwonej papryki 1 szczypta wędzonej mielonej papryki natka pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolę moczymy przez 12 godzin. Odsączamy. Przez godzinę (w proporcji 1:5- jedna część fasoli, 5 części wody) gotujemy, wywar zlewamy, fasolę ponownie zalewamy i gotujemy do jej miękkości. Odsączamy

R'n'G Kitchen
Fasolka po bretońsku z warzywami - dietetyczna, odtłuszczona :) 136

Przyznać się - kto lubi fasolkę po bretońsku? :D JA! Niestety, fasolka przygotowana z rąk Mamy często jest bardzo kaloryczna, tłusta i przez to bardziej ciężko strawna :( A przecież fasola sama w sobie jest bardzo zdrowa! Zawiera dużo białka, węglowodanów, błonnika. Jest źródłem wielu minerałów i witamin. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym. Jej spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania miażdżycy(...)przez ONZ międzynarodowym rokiem roślin strączkowych! Zachęcam - spożywajcie strączki!  Fasolka przygotowana przeze mnie jest dietetyczna, odtłuszczona, pełna warzyw i przypraw. Jest bardziej lekkostrawna, dzięki odpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej wersji i część zapasteryzować w słoikach i zjeść, kiedy

Zdrowie na języku :P
Fasolka po bretońsku 119

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     "Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej." (Wikipedia) 500g fasoli "Jaś" (*) 200g wędzonego boczku 250g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki(...)majeranku ostra papryka w proszku olej sól, pieprz Opcjonalnie:  cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki    Fasolę namoczyć (najlepiej na całą noc; wody powinno być 2 razy więcej niż fasoli). Po tym czasie wodę zlać i nalać świeżej. Fasolę z listkami laurowymi i zielem angielskim gotować na małym ogniu (do miękkości). Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso

Di gotuje
ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA 188

choć zupy wszelakie lubimy bardzo. W okresie jesienno- zimowym królowała zawsze grochówka , od ubiegłego roku fasolówka z grochówką bywają zamiennie. Choć podobnie przygotowywane, to w smaku różnią się bardzo (fasola nadaje zupie lekko słodkawy posmak), niemniej obydwie są przepyszne. Bardzo pożywne, idealne na jesienny i zimowy obiad. Zarówno fasolówkę jak i grochówkę przygotowuję zawsze w szybkowarze- skraca czas gotowania(...)skróciłam czas przygotowywania (nie podsmażałam boczku). Jedna i druga wersja jest przepyszna. By nie było nudy, lubię kombinować ze składnikami. No i od jakiegoś czasu dodaję trzy różne rodzaje fasoli: duży Jaś, Jaś karłowy i fasolę białą drobną. To nadaje chyba jeszcze lepszego smaczku Musimy tylko pamiętać o wcześniejszym namoczeniu fasoli. Ja przepłukuję fasolę na sicie pod bieżącą wodą, następnie

Smaczne Zdrowe
Fasolka po bretońsku 172

mój debiut! Fasolka wyszła fantastyczna! Składniki na 4 porcje. Składniki: 250 g fasoli piękny jaś 200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej) 200 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony pieprz(...)puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego Przepis: Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy całą noc. Następnego dnia odsączamy fasolę, umieszczamy ją w sporym garnku, zalewamy ją ponownie zimną wodą do ok. 2 cm ponad fasolę. Do wody dodajemy cząber, majeranek i kawałek wędzonego boczku - fasolę gotujemy przez ok. 1 godzinę. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę

Emcia Pichci
Wędzone żeberka z fasolą 146

wędzonych żeberek*, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki czerwonej, tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi.. 600 g pomidorów podłużnych*** Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę. Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić(...)wody z gotowania nie wylewać) następnie obrać ziarna fasoli z łupiny. Obraną fasolę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą z gotowania fasoli i dogotować fasolę do pożądanej miękkości. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki (tak, aby każdy kawałek zawierał 2-3 żebra), włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, ząbki czosnku, zalać wodą (tylko aby przykryła mięso) i gotować

królestwo garów
Fasolka po bretońsku 224

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe z  fasolą. Do tego koniecznie wędzony boczek i cienka kiełbasa oraz dużo majeranku. składniki: 400 g fasoli, u mnie duży Jaś ok 3,5 l wody 1 duża cebula 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g surowego boczku wędzonego ze skórą 250 g cienkiej wiejskiej kiełbasy 1 kopiasta(...)łyżka mąki pszennej Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnie odlać wodę, a fasolę przełożyć do garnka. Wlać wodę ok 3,5 l, dodać majeranek i liście laurowe i zagotować.  Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż fasola będzie miękka.  W międzyczasie pokroić boczek w drobną kotkę. Chudą część i skórkę od boczku dodać do fasoli

Monia miesza i gotuje
Fasolka po bretońsku 185

Fasolka po bretońsku. Chodziła za mną tygodniami! Fasolka nie byle jaka, dostałam ją od Honoratki ,podczas ostatnich odwiedzin. Region , z którego pochodzi fasola, jest słynny z tego typu fasoli , a ja jestem dumna, że fasola jest aromatyczna, wielka i pierwszorzędnej jakości ! Składniki pół kg fasoli Piekny Jaś liśc laurowy ziele angielskie, 3 ziarenka kiełbasa ile chcemy wędzonego boczku ile chcemy(...)kilka ząbków czosnku, zgnieć je 3 duże cebule puszka pomidorów krojonych sól, pieprz z młynka, masło olej do smażenia łyżka mąki można dodać majeranek Namocz fasolę ,najlepiej na noc. Na drugi dzień usuń wodę i przepłucz raz jeszcze fasolę. Dlaczego? Moczenie powoduje, że trójcukry , których nam nie trzeba, rozkładają się.Nigdy nie gotujmy zatem strączkowych w wodzie, w której się

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet z Fasoli Mung 151

moich kręgach ta fasola jest jeszcze mało popularna. Zwykle jak wymawiam jej nazwę wszyscy patrzą na mnie tak jakbym mówiła w obcym języku. W sumie to moje pierwsze doświadczenie z tą fasolą. Mile mnie zaskoczyła zarówno smakiem jak i łatwością przygotowania. Dodatkowym jej plusem jest fakt, że ta fasola jest jedną z najzdrowszych fasoli. Dobrze wpływa na układ sercowy, naczyniowy(...)Zabieramy się za pasztet!  Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: 250 g fasoli mung  Skworcu 3 małe marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz majeranek chili natka pietruszki olej

Blondynka Gotuje
Wegańskie ZUPY - POMIDOROWA - FASOLOWA - ekspresowe :) 153

inne takie... ale dziś postanowiłam zaprezentować nasze zupy najukochańsze - POMIDOROWE, EKSPRESOWE - 2 wersje, w zależności od... No właśnie, w zależności od tego, co akurat robię. Zawsze, kiedy gotuję fasolę na  "smalec" , gotuję od razu podwójną ilość, żeby nie marnować tej całej nocy moczenia i potem 2 godzin gotowania fasoli... Z połowy robi się smalec a z połowy - ZUPA FASOLOWA(...)POMIDOROWA :) Zakładając, że mam już za sobą etap moczenia i gotowania fasoli, część fasoli przeznaczoną na obiad zalewam kartonem lub dwoma 100% soku pomidorowego (w zależności od ilości fasoli - czasem się zaszaleje i wtedy potrzeba 2 kartonów :)), stawiam na średnim ogniu, dosypuję pół łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli, pół łyżeczki pieprzu (niezbyt ostro u mnie ze względu na małe dzieci

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wstęp do feijoady.... 130

Jeśli smaki Brazylii to oczywiście feijoada, ale na przepis jeszcze przyjdzie czas. To co dzisiaj zaprezentujemy to Feijão tradicional , czyli fasola przygotowana w sposób tradycyjny, goszcząca na stole w rodzinie Brasileiro tak często jak w rodzinie Polonesy - pierogi lub schabowy. Podstawowy składnik potrawy to fasola czarna , którą możemy dostać bez problemu w sklepach z zdrową żywnością, sklepach z produktami(...)różnych stron świata  a także niekiedy w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością. Fasolę czarną (paczka o wadze 400 g) zamoczyliśmy na  30 minut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-). Poza fasolą potrzebujemy: - 1 czerwoną paprykę - garść świeżej kolendry - 2 czerwone małe cebule - koncentrat pomidorowy - olej - kumin - 2 kostki rosołowe - liście laurowe

Smaki Brazylii
Czarna fasolka ze śliwkami i żurawiną 213

Czarna fasola brzmi absurdalnie? Jako że króluje u nas fasola "Piękny jaś" nie zaprzątamy sobie głowy egzotycznymi odmianami. Tracimy wiele, bo czarna fasolka to kopalnia żelaza i witamin z grupy B, wystarczy dodać witaminę C i żelazo wchłonie się trzykrotnie lepiej. Czarną fasolę znajdziemy w meksykańskich smakołykach. My natomiast zrobimy bombę odżywczą o inspirującym słodkim smaku w towarzystwie owocu kaki(...)zapraszam! Czas przygotowania ok. 1 godzina Składniki dla 2 osób: 300g. namoczonej wcześniej fasoli czarnej 100g. śliwki kalifornijskiej suszonej 50g. żurawiny suszonej sok z 1/4 limonki  ksylitol lub cukier do smaku masło 30g. 1 owoc kaki Przygotowanie: 1/ Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotujemy do miękkości, wody z gotującą się fasolą nie solimy, solimy ją przed końcem gotowania

Kuchnia PROzdrowotna
Czekoladowe ciasto fasolowe (light) 196

świetny przepis na zaspokojenie głodu na czekoladę bez wyrzutów sumienia (które mogą pojawić się np. po Tłustym Czwartku). ;) Ciasto nie zawiera mąki. Bazą ciasta jest fasola (użyłam czerwonej fasoli z puszki). Piekłam to ciasto już kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy(...)cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); PRZEPIS /inspiracja: DS/ Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: 4 5 - 50 min. Ciasto /keksówka/ puszka fasoli czerwonej (380 g przed odsączeniem) 3 jaja 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego 4-5 łyżek kakao 5 łyżek cukru brązowego 1 łyżka syropu z agawy garść suszonych moreli garść suszonych śliwek

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ful 31

Pamiętam swoje zdziwienie podczas pierwszego śniadania, które jadłam w Londynie, gdy podano mi gotowaną fasolkę. Od tamtego czasu minęło 8 lat, ale wciąż fasola nie pasuje mi na początek dnia. Okazuje się, że te nasiona podaje się na śniadania w innej części globu. Dziś zapraszam po przepis na ful, wegański gulasz z Kuwejtu. Nie mylić z pastą z bobu serwowaną(...)jest ulubionym daniem śniadaniowym ambasadora Kuwejtu w Polsce. Ful warto przygotować dzień przed jego podaniem, by smaki się przegryzły. Składniki (na 2-3 porcje):  🥘 200 ml suchej kolorowej fasoli  🥘 4 duże pomidory  🥘 chili  🥘 pół łyżeczki mielonej kozieradki  🥘 pół łyżeczki mielonego kminku  🥘 szczypta cynamonu  🥘 2 łyżki oleju do smażenia  🥘 sól  🥘 pieprz

Weekendy w domu i ogrodzie
Warzywna jajecznica z białą fasolą. Danie proste, sycące i z niskim IG. Idealne dla cukrzyków. 41

prawdziwą bombą witaminową, w dodatku dość tanią i dostępną niemalże wszędzie. Dzisiaj mam dla Was połączenie idealne! Z kilku składników, jakie miałam pod ręką powstała warzywna jajecznica z białą fasolą. Jajka, pełne błonnika warzywa i sycąca biała fasola będąca źródłem białka pochodzenia roślinnego. Danie jest genialne w smaku, sycące, w sam raz jako pyszne śniadanie, która doda Wam energii(...)długi czas. Serdecznie zachęcam do wypróbowania! Najpierw zerknijcie jeszcze, dlaczego warto jeść strączki. O tym przeczytacie tutaj . Warzywna jajecznica z białą fasolą Składniki (2 porcje): 250g białej fasoli konserwowej (masa netto), 1 zielona papryka, 1 biała cebulka, duży pomidor, 2 jajka, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki i oregano, łyżka koncentratu pomidorowego. Sposób przygotowania Najpierw pokrój

Natka Pietruszki
Tradycyjna fasolka po bretońsku 47

dań serwowanych na polskich stołach. Nie ma sie w zasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne i tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę przed gotowaniem należy przebrać (czyli obejrzeć(...)poszukiwaniu zepsutych ziaren) i namoczyć na około 12 h w zimnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia dolewamy wody do garnka tak, żeby fasola była zakryta wodą i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody. W międzyczasie do drugiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy boczek (w całości) i gotujemy go pół godziny nakuwając od czasu do czasu aby „puścił

Kulinarna Patilogia
Piernikowe brownie z fasoli 57

Piernikowe brownie z fasoli – brzmi i smakuje równie wyśmienicie! Będziecie zaskoczeni, ale oczywiście to ciacho jest bez dodatku cukru! Słodkie tylko za sprawą suszonych daktyli i banana. Mniam! Dodatek przyprawy piernikowej nadał mu zdecydowanie świątecznego charakteru Polecam, jest naprawdę pycha. A fakt, że zostało zrobione z fasoli pozostanie Waszą słodką tajemnicą… no, chyba, że się wygadacie Oczywiście ciacho(...)takiej wersji polecam także dzieciom Piernikowe brownie z fasoli – składniki (tortowcia o średnicy 22cm): 1 puszka czerwonej fasoli, około 250g po odsączeniu z zalewy, 1 średni, bardzo dojrzały banan, około 150g, 2 łyżki przyprawy piernikowej bez dodatku cukru, np. z firmy Kotanyi, 1/2 szklanki suszonych daktyli, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 jajka, 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Natka Pietruszki
Fasola zapiekana z kiełbasą i jarmużem 130

Dziś przepis na danie konkretne, w sam raz na grudzień i zimną pogodę. Fasola zapiekana w pomidorach, z kiełbasą i jarmużem. Fasola a właściwie fasole - bo jest tu ich trzy rodzaje plus ciecierzyca. Rozgrzewające, sycące zimowe danie na powitanie grudnia. Fasola zapiekana z kiełbasą i jarmużem  Składniki: 2 puszki mieszanki fasoli (3 rodzaje) 1 puszka ciecierzycy 4 kiełbasy śląskie(...)ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu ok 150 g jarmużu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę i ciecierzycę odsączyć.  Kiełbasę ponacinać lekko. Rozgrzać dużą patelnię, podsmażyć kiełbasę z obu stron na rumiano. W tym czasie jak kiełbasa się smaży posiekać cebule, marchewkę pokroić w kostkę

Smaczny zeszyt
Zupa z fasolą czarne oczko, makaronem sojowym i liśćmi winogron 129

kuchni. Okazję do tego często dają sklepy takie jak Dubai Food , które przybliżają nam smaki innych kultur oraz krajów. Z kilku produktów stworzyłam pyszną zupę – główne składniki to fasola czarne oczko oraz makaron sojowy. Całość dopełniły małe dodatki, takie jak liście winogron i trawa cytrynowa. Zupę podałam z pysznym pieczonym papadem. Wszystkie produkty możecie kupić w sklepie Dubai Food(...)tutaj link: http://dubaifood.pl/ Do poszczególnych składników możecie przejść klikając w wyróżnione na zielono poniżej produkty Składniki: 100 g fasoli czarne oczko 1 l wody 50 g makaronu sojowego 1 marchewka 4 – 5 liści winogron 2 łyżeczki suszonych pomidorów 1 łyżeczka trawy cytrynowej 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy i zioła dodatkowo: papad indyjski Sposób przygotowania: Fasolę opłukaj, a następnie

Via Gusto
oszukane brownie 156

wstępie zapewniam Was, że ciasto z fasoli nie smakuje jak fasola. Gdy zaniosłam ciasto do pracy, nikt nie czuł fasoli tylko banana. Zaskoczenie było duże gdy powiedziałam, że główny składnik to fasola, a banan jest jeden. Do tego jeszcze czekolada i niebo w gębie gwarantowane.  Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 1 banan 1/4 szklanki cukru 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 1/3 szklanka oleju szczypta soli Przygotowanie: fasolę odsącz z zalewy na sitku w mikserze rozdrobnij czekoladę - Thermomix czas 15 s/ obr 3-4 dodaj fasolę i zblenduj - TM czas 30 s/obr 5 dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj - TM czas 2 min/obr 4 ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Gotowanie z pasją
oszukane brownie 110

wstępie zapewniam Was, że ciasto z fasoli nie smakuje jak fasola. Gdy zaniosłam ciasto do pracy, nikt nie czuł fasoli tylko banana. Zaskoczenie było duże gdy powiedziałam, że główny składnik to fasola, a banan jest jeden. Do tego jeszcze czekolada i niebo w gębie gwarantowane.  Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 1 banan 1/4 szklanki cukru 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 1/3 szklanka oleju szczypta soli Przygotowanie: fasolę odsącz z zalewy na sitku w mikserze rozdrobnij czekoladę - Thermomix czas 15 s/ obr 3-4 dodaj fasolę i zblenduj - TM czas 30 s/obr 5 dodaj pozostałe składniki i dokładnie zblenduj - TM czas 2 min/obr 4 ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Gotowanie z pasją
Sałatka rukola z pomidorami i białą fasolą Jamar 138

Dziś sałatka rukola z pomidorami i białą fasolą Jamar na dzień dobry;) Do takiej sałatki możemy dodać różne ziarna, bardzo pasuje słonecznik lub pestki dyni. Smakowałam tę wersję także z suszonymi śliwkami, więc łączenie smaków jest jak najbardziej wskazane. Pożywna sałatka rukola z pomidorkami, suszonymi aromatycznymi pomidorami, mozzarellą, czarnymi oliwkami i białą fasolą Jamar , która dopełnia smak całej sałatki. Delikatnie(...)przyprawiona sałatka, w której wyczuwalna jest mieszanka wszystkich warzyw. Polecam samą, do bagietki lub tostów na śniadanie. Sałatka rukola z pomidorkami i białą fasolą Jamar na lunch box się kłania Składniki: 1 opakowanie rukoli 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych spora garść czarnych oliwek puszka białej fasoli Jamar opakowanie mozzarelli w kulkach 1 mniejsza cukinia kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

Zasmakuj Kuchni
KREM Z FASOLI Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ 132

Zupa krem z fasoli, podana z kawałkami ziemniaków i podsmażaną kiełbasą to danie, którym z pewnością nie pogardzi żaden facet 😉 Treściwa zupa, która syci na bardzo długo, a przy tym jest niezwykle smaczna.  Osobiście nie przepadam za daniami z fasolą i gotując tę zupę uważałam, że jest to typowo męskie danie, ale po spróbowaniu jej całkiem zmieniłam zdanie...aksamitny(...)krem z fasoli jest naprawdę delikatny w smaku, a tylko dodatek ziemniaków i kiełbasy czyni ją bardziej męską 😉  Idealne danie na rozgrzanie. Na nadchodzące mrozy jak znalazł! Składniki: 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 pietruszka  2 ziemniaki ok. 200-250 g fasoli "Jaś" 200 ml śmietany 30% ok. 1,5 litra bulionu 1 łyżeczka kminku całego

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet z białej fasoli i ciecierzycy oraz "Oczy Marzanny M." 232

rzędu. Trzeba się było zatem ratować tym, co zazwyczaj mam w szafkach. No i tu się zrobił problem, bo do wykonania pasztetu według oryginalnego przepisu potrzeba dwóch szklanek białej fasoli, a ja miałam tylko jedną. Miałam większy zapas fasoli czerwonej, ale nie chciałam stracić jasnego koloru pasztetu, więc drugą szklankę napełniłam ciecierzycą. Pasztet jest pyszny. Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego(...)więc można go podać weganom. Nie powoduje różnych problemów gastrycznych, bo wcześniej nasiona fasoli i ciecierzycy gotuje się w kilku wodach. Składniki (na keksówkę): szklanka białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie szklanka ciecierzycy namoczonej przez noc w zimnej wodzie 2 duże cebule pokrojone w pióra 1 duże jabłko obrane i pokrojone w kostkę

Weekendy w domu i ogrodzie
szybkowar-z fasoli Jaś gulasz... 175

Składniki: fasola Jaś 50 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kostka rosołowa 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebulka 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, kotlety schabowe 5 sztuk, majeranek 3 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 3 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku fasolę Jaś namoczyć w zimnej wodzie(...)całą noc, wodę z moczenia wylać, fasolę wsypać do szybkowara, wlać wodę około 2 litry, wsypać cukier, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i gotować w szybkowarze 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku z mięsem schabowym pokrojonym na kosteczki do mięsa dodać ugotowaną fasolę, wywaru wlać tyle aby powstał sos, zagotować

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka po bretońsku 149

jedno z moich ulubionych dań. Przy takim daniu nie ma  dużo roboty i bardzo szybko się ją robi, pod warunkiem że dzień prędzej nie zapomnimy namoczyć fasoli. Do tego obowiązkowo świeże pieczywo i mamy szybki, sycący i bardzo pyszny obiad. Składniki: 500 g fasoli Jaś 200 g boczku wędzonego 500 g kiełbasy 150 g koncentratu(...)pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki masła   2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie: Fasolę zalewamy zimną wodą, moczymy przez całą noc. Następnie do fasoli dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i  gotujemy w wodzie w której się moczyła do miękkości. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, na patelnie wrzucamy boczek

magiczna kuchnia Kasi
Czarna fasola 109

Czarna fasola jest w moim domu wielkim hitem, szczególnie, gdy serwuję ją na liściu chrupiącej zielonej sałaty schłodzonej uprzednio w lodówce. Wspaniale nadaje się jako przystawka do obiadu, albo jako dodatek do ryżu na obiad czy lunch do pracy. Polecam Czarna fasola podana na liściu schłodzonej zielonej sałaty -pychotka Składniki: 200 gram czarnej suchej fasoli (około 6 szklanek ugotowanej(...)papryki słodkie 1/2 papryki peperoni (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czarnuszki 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka oleju Wykonanie: Suchą fasolę moczymy najlepiej przez całą noc w naczyniu z wodą, aby zmiękła. Następnie przepłukujemy i gotujemy do miękkości – przez około 1 godzinę, a gdy jest gotowa, to ją odcedzamy. Cebule

Lamarida.pl
Zupa brokułowa z fasolą i pesto 157

lekkim, poświątecznym gotowaniu zostawiam Wam dziś przepis na prostą zupę. Jak będziecie mieć przejedzone wszyskie zapasy świąteczne, żurki i mięsiwa to świetną odmianą obiadową będzie zupa brokułowa z białą fasolą i pesto. Bardzo prosta w wykonaniu, małoskładnikowa, treściwa (dzięki zmiksowanej fasoli) ale też lekka. No i rozgrzewająca… co przy obecnej aurze też ma zaczenie. Oby do wiosny;) Zupa brokułowa(...)fasolą i pesto   Drukuj Prep time 10 min Cook time 30 min Total time 40 min   Lekka i prosta zupa brokułowa z fasolą z dodatkiem pesto Ingredients 2 łyżki oliwy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 brokuł 2 szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki) 1 i ½ litra rosołku/wywaru sok z połowy cytryny sól i pieprz

Cooking for Emily
Burgery z czarnej fasoli 183

Składniki: Burgery: Puszka czarnej fasoli, konserwowej (400 g, u mnie Dawtona ); 1/2 średniej, żółtej papryki; 1/2 małej cebuli; 2 ząbki czosnku; 1 jajo; 2/3 szklanki bułki tartej; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu); Sól; Pieprz. Sos: 1 szklanka majonezu; 2 papryczki chipotle (z puszki, w sosie adobo) ; 1 łyżka sosu adobo (sosu z puszki z papryczkami(...)główki sałaty lodowej; 4 plastry pomidora; 1 łyżka oleju do smażenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Sposób przygotowania: Czarną fasolę odcedzić z zalewy, opłukać na sicie, pod bieżącą wodą, bardzo dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ząbki

Gospodyni Miejska
Sałatka z fasolą 139

Bardzo fajna i prosta sałatka z fasoli szparagowej i fasoli orzeszek, jest sycąca i smaczna. Idealna do pracy lub na kolację. Zimowa porą używam mrożonej fasolki szparagowej. Składniki: 100 gram fasoli szparagowej żółtej 100 gram fasoli szparagowej zielonej 1 duża papryka 1 cebula 100 gram suchej fasoli orzełek Cenos Sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego(...)Sposób przygotowania: Fasolę suchą wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc żeby napęczniałą. Następnego dnia wodę odlewamy, zalewamy nową i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania fasolę solimy, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Fasolkę szparagową, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę

Bajeczna Kuchnia
Fasolka po bretońsku 171

Jeden z najpopularniejszych polskich przepisów z wykorzystaniem fasoli. Idealny na zimowe wieczory-rozgrzewający i sycący-choć, zabijcie mnie, nie mam pojęcia skąd wzięła się nazwa :) SKŁADNIKI: 0,5 kg fasoli Piękny Jaś 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 kiełbasy (u mnie zwyczajna z majerankiem) 200 g. chudego boczku 1 puszka pomidorów lub passata ( u mnie przecier własnej produkcji(...)Listka laurowe Kilka kulek ziela angielskiego Sól Pieprz Słodka Papryka Ostra Papryka Majeranek Łyżeczka masła klarowanego (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnie zlewamy wodę, nalewany świeżą,dodajemy sól, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy fasole do miękkości.Fasolę odcedzamy-pozostawiając 1/2 szklanki wody. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę. Kiedy

Kopystką po garach
Smarowidło z fasoli 172

Składniki: 1 szklanka białej fasoli (u mnie Jaś karłowy); 2 średnie cebule; 1 średnie jabłko; 1 ząbek czosnku; 2 - 3 łyżki oleju; 1 łyżeczka majeranku; Szczypta soli; Szczypta pieprzu ziołowego. Szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Fasolę opłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do miseczki, zalać zimną wodą (1 cm powyżej powierzchni fasoli) i odstawić na noc, do namoczenia. Namoczoną fasolę(...)odcedzić, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować. Ugotowaną fasolę odcedzić, wystudzić i zblendować na gładką masę. Cebule obrać ze skóry, drobno posiekać. Jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).  Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć

Gospodyni Miejska
Bataty z fasolą i chrzanem 109

Uwielbiam pasty śniadaniowe: rybne jak sardynkowa czy tuńczykowa , jajeczne i z twarożkiem . Bardzo dobra jest też pasta z fasolą i chrzanem, którą zamiast na pieczywie, podaje z pieczonym batatem. Składniki: 2 bataty szklanka ugotowanej białej fasoli łyżka chrzanu ze słoika sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz natka pietruszki do posypania   Jak przygotować bataty z fasolą i chrzanem? Poprzedniego(...)dnia namoczyć fasolę i gotować ją przez godzinę. Batata przekroić na pół i upiec w piekarniku (20 minut, 180 stopni). Przygotować pastę z fasoli, miksując fasolę, chrzan, cytrynę i pieprz. Podawać połowki batata z 2 łyżkami pasty i natką pietruszki.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie !   Artykuł Bataty z fasolą i chrzanem pochodzi

Ugotowane pozamiatane
Fasola w sosie pomidorowym 160

Fasola w sosie pomidorowym to bardzo smaczne i sycące danie.  Może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim. Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach.  Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami. Składniki: 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola(...)Dodać przecier pomidorowy, wodę, koncentrat pomidorowy, kumin, cukier i dużą szczyptę soli. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu, aż marchew będzie miękka. Następnie dodać fasolę i przyprawy ( tymianek, cząber, chili, paprykę, imbir ), gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawić fasolę solą i pieprzem . Fasolę podawać na ciepło z chlebem lub chrupiącą bagietką. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Kurczak z fasolą Jaś i papryką 233

Smaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej fasoli(...)pieprz czarny MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka soli papryka ostra mielona Fasolę wypłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić

https:KKuchniaMniam
Fasolka po bretońsku - przepis mojej mamy 280

danie to przywodzi na myśl smaki dzieciństwa: obiad u babci czy mamy, do których w dorosłym życiu wracamy z utęsknieniem. SKŁADNIKI: Dla około 4 - 6 osób. 500 g białej fasoli Piękny Jaś (duże ziarna) 200 g boczku wędzonego 500 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Toruńska) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 - 2 łyżki mąki pszennej 1 liść laurowy 2 ziarenka(...)ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 1 - 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Fasolę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do namoczenia. 2. Namoczoną fasolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą (na około 5 cm ponad poziom fasoli), dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela

W kuchni Katie
Wegańska zupa fasolowa 164

składników a efekt wow. Polecam tą zupę, bo cudownie rozgrzewa i syci, smakowała u mnie wszystkim, czyli przedział wiekowy 7-87 Przygotowanie: składniki na 6 porcji: 0,5 kg fasoli „Piękny Jaś” (waga suchej fasoli przed ugotowaniem) 2 cebule 2 marchewki 1-2 opakowania wędzonego tofu łyżka soli (wydaje się dużo, ale ja gotuję fasolę w nieosolonej wodzie(...)się ta zupa z wędzonym aromatem. Jak to u mnie bywa, krótka lista składników a efekt wow. Polecam tą zupę, bo cudownie rozgrzewa i syci. Przygotowanie: Dzień wcześniej namocz fasolę, im dłużej tym lepiej, nawet 12 h, po czym ugotuj ją do miękkości, zajmie Ci to około 1 h. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją do lekkiego zrumienienia

greenscarf
Fizoły 134

Fizoły, kolejny c omfort food rodem z gór, to połączenie fasoli, wędzonych śliwek i dodatków. Nie chwaląc się, ja pokazałam blogosferze kuchennej co to takiego i z czym się fizioły je. Pokazałam wersję z oscypkiem i jarmużem i musiało smakować, bo potem przepis trafił do książki. Moja babcia zawsze twierdziła, że najlepsze są proste rzeczy. Kocham kuchnię babci i prababci(...)kreatora smaków, dzięki mnie odkrył różnicę między śliwką wędzoną a suszoną… Koniec chwalenia się! Czas pochwalić prababcie, babcie i ich fizoły! Na fizoły potrzebujemy: 3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła

ladykitchen
Zupa fasolowa z kolorową fasolą i klopsikami 128

Zupa fasolowa,   którą właśnie zrobiłam jest najłatwiejsza do wykonania i wyjątkowo smaczna. Im więcej fasoli różnokolorowej tym lepiej. Zrobiłam z fasolą białą i czerwoną. Można ugotować "białego Jasia" którego trzeba dzień wcześniej namoczyć. Ale poszłam na skróty i prościej było mi dodać fasolę z puszki. Walory smakowe zupy na tym nie ucierpiały. Dodanie klopsików z chudej wołowiny uczyniły(...)sytą. Taka porcja zupy wystarczy dla 4 osób.     Składniki: 300 g wołowiny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka papryki w proszku 4 średnie marchewki biała fasola z puszki (500 g) 1 duży ząbek czosnku ½ szklanki śmietany (18%) 2 łyżki octu 2 pomidory „lima” czerwona fasola z puszki (500 g) ulubione zioła (koperek, natka pietruszki...) sól

Kuchnia u Krysi
fasolka jasiek z białą kiełbasą w pomidorach... 147

Składniki: fasola Jaś 1/2 kg, kiełbasa biała parzona 6 sztuk, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, sok pomidorowy 1/2 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki fasolę zalać wodą i moczyć całą noc, wodę wylać, wlać(...)garnka świeżej i wsypać wymoczoną fasolę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości fasoli pod przykryciem na średnim ogniu białą kiełbasę parzoną obrać z flaka, pokroić na talarki, na smalcu podsmażyć kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać sok pomidorowy dodać fasolę ugotowaną i z 2 szklanki wywaru z fasoli, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Smalec z fasoli 123

Smalec z fasoli Smalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć(...)ruch) i nagle znika cała foremka – z tego co pamiętam – około 250-300g tłuszczu z solą. Fuj. Dużo zdrowszą opcją dla powyższych wspominek jest smalec z fasoli . Bardzo prosty, bo wystarczy nam fasola z puszki, stosunkowo zdrowy, ponieważ nie ma tutaj dużej ilości tłuszczu jak w jego pierwowzorze. Poza kwestiami zdrowotnymi wynikającymi z mniejszej ilości tłuszczu mamy

Blendman
Fasola z kiełbasą 137

razem fasola z dodatkiem kiełbasy. Robi się ja szybko i łatwo - oczywiście jak już mamy ugotowaną fasolę. Danie to jest sycące i pyszne. Składniki: 1 szklanka fasoli (np. czerwonej) 1 cebula kiełbasa mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka estragonu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Fasole zalać dużą ilością wody(...)zostawić na noc by namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru, liść laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju i dodać kiełbasę. Kiełbasę usmażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Dodać fasolę i przyprawy, smażyć przez kilka minut aż wszystkie składniki

Mama Gotuje
Pasta z pieczonych buraków i fasoli 120

Pasta z buraków i fasoli stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych warzyw Jej kolejnym atutem jest to, że buraki są dostępne w sklepach przez okrągły rok i pod niemal każdą szerokością geograficzną. A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam(...)warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie  użyć jej jako farszu do roladek z cukinii lub bakłażana. Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita 250 g suchej fasoli (czerwonej, czarnej lub w ostateczności białej lub zastąpić ciecierzycą) *** 5 średnich buraków 1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą) 3 ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegańska fasolka po bretońsku 114

Polska kuchnia w natarciu! Tym razem polecamy aromatyczną i rozgrzewającą wegańską fasolkę po bretońsku. Jeśli nastawiacie fasolę na noc, przygotowanie tego dania zajmie Wam bardzo mało czasu, a proste wykonanie tylko zachęca do działania. Nie zwlekajcie, fasola z dodatkiem soi już na Was czeka! Wegańska fasolka po bretońsku Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g białej fasoli(...)puszkę fasoli) 6 kotletów sojowych 400 g przecieru pomidorowego 1 cebulę  3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie  2 łyżeczki wędzonej papryki 0,5 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżkę majeranku 1 łyżkę bazylii 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej  1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sos teriyaki  pieprz natka pietruszki olej Przygotowanie: 1. Jeśli

Bananowe Pole
Pieczona fasolka 204

dokładkę. Danie proste, lecz pyszne i sycące. Zdjęcia prosto z gara – nie było czasu na sesję – każdy chciał ją jeść. Pieczona fasolka: 400 g – 500 g fasoli piękny Jaś 300 g – 400 g dobrej jakości kiełbasy, frankfurterek lub kabanosów 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki(...)słodkiej papryki, octu balsamicznego po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g - 500 g fasoli piękny Jaś 300 g - 400 g dobrej jakości kiełbasy, frankfurterek lub kabanosów 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki 2 duże

Poezja smaku
Rośliny strączkowe – porady 161

przygotować rośliny strączkowe do gotowania? Wiadomo większość roślin strączkowych trzeba namoczyć w wodzie najlepiej na noc. Soczewice czy fasole mung nie wymagają moczenia. Niektóre gatunki soczewicy jak drobnoziarnista soczewica czerwona są już ugotowane po 15 minutach. Rośliny strączkowe typu fasola i ciecierzyca należy gotować w dużej ilości lekko osolonej wody. W ten sposób strączki będą ugotowane równomiernie i zachowają kształt(...)Różnokolorowe gatunki fasoli trzeba gotować w oddzielnych naczyniach ze względu na wielkość nasion, różny czas gotowania jak i kolor. Czarna czy czerwona fasola farbuje podczas gotowania. Przyrządzając sałatkę z różnokolorowej fasoli ugotowałam każdą w oddzielnym garnuszku. Fasolę czy ciecierzycę można kupić gotowe w puszce czy kartonie. Ja jednak wolę gotować strączki po domowemu. Czasami zdarzyło mi się, że zapomniałam namoczyć

codojedzenia
Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix 149

rochę zdrowej egzotyki za niewielką cenę :). Ciasto pieczemy z białej fasoli i zmiksowanych wiórków kokosowych, bez mąki i cukru, ale używamy białej czekolady i opcjonalnie niewielkiej ilości cukru różanego do posypania, z którego można zrezygnować. Część wiórków można też dodać w całości, będą wówczas wyczuwalne w cieście po upieczeniu. Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego białka(...)nasz ulubiony to mango z limonką.  Czas przygotowania: 65 minut lub 50 minut z thermomixem Porcje:  formę do pieczenia o średnicy 24 cm Składniki: 420 g białej fasoli odsączonej i wypłukanej 200 g wiórków kokosowych 110 g oleju kokosowego 100 g ksylitolu (lub cukru) 70 g białej czekolady 4 jajka 1 dojrzały banan 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SzczyptaSmaQ
Kremowa zupa fasolowa z pikantnymi pieczarkami 147

Zimą chętniej jemy gęstsze i treściwsze zupy. Rozgrzewają nas i sycą, co jest bardzo ważne przy takiej pogodzie. Dzisiaj zapraszam na zupę krem z fasoli. Bez mięsa, na maśle i słodkiej śmietanie. Smakuje delikatnie i idealnie komponuje się z pikantnym dodatkiem, jakim są pieczarki usmażone na maśle z dodatkiem papryczki chili. Naprawdę jest to idealna zupa na zimę. Składniki(...)porcje): 200 g suchej białej fasoli 2 duże pietruszki 1/2 średniego selera 1 średnia cebula 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju 50 g masła 120-150 ml słodkiej śmietanki sól dodatkowo: 8-10 pieczarek 1/2 papryczki chili 3 łyżki masła sól Fasolę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej poprzedniego dnia, wieczorem. Ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta z fasoli do chleba z suszonymi pomidorami 139

Pasta z fasoli to doskonałe smarowidło do chleba zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców. Jeśli chcecie zrobić sobie przerwę przed Świętami od mięs czy wędlin, sprawdzi się idealnie jako pasta kanapkowa. W smaku nieco przypomina hummus, ale tylko nieco. Jej smak w dużej mierze zależy od użytych przypraw czy dodatków, tak więc zachęcam do eksperymentów. Doskonale tutaj jako dodatek sprawdziły(...)można dodać również 2 łyżeczki pasty pomidorowej, upieczonego buraka, paprykę czy co przyjdzie Wam do głowy. Możemy potraktować ją blenderem na idealnie gładką masę lub też pozostawić cząsteczki fasoli. Fasolę możemy użyć zarówno z puszki jak i zwykłą, którą pozostawiamy na noc do namoczenia a potem gotujemy do miękkości. Przyprawy jakie użyjemy do pasty również sami możemy wybrać w zależności

Mieszam w Garnku
Czekoladowy budyń z fasoli – Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego 169

zaspanego dziecko do jedzenia pożywnego śniadania, proponuję budyń czekoladowy, można pomyśleć, ze zwariowałam, rozrobić torebkę proszku i podać to dziecku na śniadanie, nic bardziej mylnego. Proponuję czekoladowy budyń z fasoli, z czerwonej fasoli. W smaku nie odczuje się smaku fasoli, nie ma cukru, pełny mleka, budyń jest pyszny wzbogacony miodem i kakao. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy(...)który chroni przed złamaniami kości, ponadto mleko bogate jest w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowych, które są niezbędne do pracy mózgu. Poza tym w takim budyniu oprócz mleka mamy fasolę, miód, czekoladę z wysoką zawartością kakao, kakao, orzechy. Wszystkie składniki są pyszne i zdrowe! Składniki (2 spore porcje): 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli; 1 3/4 szklanki mleka; 1 łyżka kakao

dom-agi.pl
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 372

można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i wegetariańska. Ale po co? Zupa doskonała na zimę oraz na kaca. Co potrzebujemy : fasola np piękny jaś - opakowanie pętko kiełbasy 15-20 dag boczku ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz włoszczyzna kilka ziemniaczków udko na rosół Jak robimy? dzień wcześniej moczymy fasolę(...)wodzie wrzucamy do zimnej wody udko i gotujemy na niezbyt dużym ogniu do momentu aż puści białko (tzw szumowiny) które zbieramy. dorzucamy fasole (wypłukaną) , kostkę rosołowa, kilka ziarnek ziela angielskiego i listków laurowych gotujemy na średnim ogniu aż fasola zmięknie. w razie potrzeby podlewamy wodą gdy fasola będzie już mięka dorzucamy obraną włoszczyznę (1/3 włoszczyzny można zetrzeć na tarce

Snejkusiowe Przepisy
Zupa z czerwonej fasoli Kidney z botwinką 139

Zupa z czerwonej fasoli to zupa sycąca, najlepiej zjeść ją wtedy, kiedy macie do wykonania sporo pracy fizycznej. Fasola nie zawiera glutenu - ważna informacja dla alergików ;) Ja do przygotowania swojej zupy użyłam fasoli Red Kidney z Gospodarstwa Rolnego Pliczko mieszczącego się w Woźnikach. Cena takiej fasolki w tamtejszym gospodarstwie to 10zł/kg, czego nie spotkacie nigdzie indziej. W innych miejscach ceny(...)/400g. Potrzebujemy: 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pęczek botwinki 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 1 porcja mięsa na wywar (u mnie kaczka + krolik) 0.4 kg czerwonej fasoli Kidney, u mnie od Gospodarstwo Rolne Pliczko słodka papryka (łyżeczka) ostra papryka (w zależności czy lubicie ostre potrawy czy nie) 2 liście laurowy 3 ziela angielskie majeranek sól pieprz

MamaOskarka
Tradycyjna fasolka po bretońsku 171

dań serwowanych na polskich stołach. Nie ma sie w zasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne i tanie. Idealne w obliczu nieuchronnie nadciągających zimowych dni. Składniki: 0,5 kg fasoli Jaś 0,7 kg kiełbasy 0,3 kg boczku wędzonego surowego 2 cebule sredni słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę przed gotowaniem należy przebrać (czyli obejrzeć(...)poszukiwaniu zepsutych ziaren) i namoczyć na około 12 h w zimnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia dolewamy wody do garnka tak, żeby fasola była zakryta wodą i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody. W międzyczasie do drugiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy boczek (w całości) i gotujemy go pół godziny nakuwając od czasu do czasu aby „puścił

Kulinarna Patilogia
Fasola gigantes 132

Gigantes plaki to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli (fasolia gigantes), serwowana w tawernach w całej Grecji, uznawana za potrawę narodową. To klasyczne danie ma bardzo wiele lokalnych odmian, ale w gruncie rzeczy jest to grecki odpowiednik naszej fasolki po bretońsku, tylko w nieco zdrowszej wersji, bo bez mięsa. Gigantes znaczy "olbrzym", a plaki - "pieczony". Macie ochotę poczuć(...)klimat greckiej tawerny? Przygotujcie fasolę, zaopatrzcie się w butelkę dobrego wina lub ouzo i oby pogoda dopisała. Składniki: 400 g białej fasoli suchej (Gigantes lub Piękny Jaś) oliwa 1 cebula, drobno posiekana 4  ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka (400 g) krojonych

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta z czarnej fasoli (orzechowo-czosnkowa) 133

Pasta z czarnej fasoli jest bardzo smaczna i sycąca. Wiem, że niektórym z Was nie przypadnie do gustu jej ciemny widok. Jednak, jeżeli lubicie fasolę bądź nie jecie mięsa to taka pasta jest w sam raz dla Was. Podczas jej przygotowania nie żałujcie soku z cytryny i przypraw, ponieważ musi być wyrazista w smaku.  Składniki: 200 g suchej fasoli(...)czarnej 2 garście orzechów włoskich 1/2 cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sos sojowy Najlepiej dzień wcześniej fasolę zalać wodą i odstawić. Na drugi dzień fasolę gotować około 1 godzinę (w tej samej wodzie, co się moczyła). Ugotowaną fasolą ostudzić. Następnie wszystkie składniki (fasolę, orzechy, czosnek) połączyć ze sobą. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta to można dolać

Ugotować
Dietetyczne ciastka (z fasoli) 134

tutaj . Postanowiłam wypróbować ten przepis szczerze nie wierząc, że może wyjść z tego coś smacznego. Jakie było moje zdziwienie, gdy spróbowałam pierwsze ciastko. W ogóle nie czuć w nim fasoli! Moja córeczka się nimi zajadała, a ja bez wyrzutów sumienia mogłam pozwolić jej na jedzenie tych pyszności. Ja dodałam do nich posiekaną drobno czekoladę, ale można dodać ulubione inne dodatki(...)takie jak rodzynki, czy orzechy. Pysznie i dietetycznie! Składniki: - puszka czerwonej fasoli; - 3 jajka; - 3 łyżki otrębów owsianych; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 łyżka kakao odtłuszczonego bez cukru; - ksylitol (cukier z brzozy) do smaku; - 1/3 gorzkiej czekolady i 1/3 mlecznej czekolady Wykonanie: Fasolę odsączyć i wypłukać dokładnie. Za pomocą blendera zmiksować na puree. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą

dom-agi.pl
Tradycyjny barszcz ukraiński 286

Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszną i aromatyczną zupę, podobno jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup kuchni polskiej – barszcz ukraiński z fasolą Jaś i buraczkami krojonymi w kostkę, z warzywami, oraz z kapustą białą, lecz bez zabielania śmietaną. Barszcz ukraiński to więcej niż zupa, to bardzo sycące danie jednogarnkowe, które ma wiele składników, oraz wiele smaków(...)ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński na żeberkach , ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny z uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa mrożone, ale ten barszcz jest przygotowany tradycyjnie, z fasolą Jaś namoczonej dzień wcześniej, z dużą ilością warzyw i mięsa. Przepis na Tradycyjny barszcz ukraiński : kawałek karkówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania