fasola - 7342 przepisów (strona:25/490)

Fasola w sosie pomidorowym 163

Fasola w sosie pomidorowym to bardzo smaczne i sycące danie.  Może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim. Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach.  Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami. Składniki: 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola(...)Dodać przecier pomidorowy, wodę, koncentrat pomidorowy, kumin, cukier i dużą szczyptę soli. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu, aż marchew będzie miękka. Następnie dodać fasolę i przyprawy ( tymianek, cząber, chili, paprykę, imbir ), gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawić fasolę solą i pieprzem . Fasolę podawać na ciepło z chlebem lub chrupiącą bagietką. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Kurczak z fasolą Jaś i papryką 238

Smaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej fasoli(...)pieprz czarny MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka soli papryka ostra mielona Fasolę wypłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić

https:KKuchniaMniam
Fasolka po bretońsku - przepis mojej mamy 289

danie to przywodzi na myśl smaki dzieciństwa: obiad u babci czy mamy, do których w dorosłym życiu wracamy z utęsknieniem. SKŁADNIKI: Dla około 4 - 6 osób. 500 g białej fasoli Piękny Jaś (duże ziarna) 200 g boczku wędzonego 500 g dobrej jakości kiełbasy (u mnie Toruńska) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 - 2 łyżki mąki pszennej 1 liść laurowy 2 ziarenka(...)ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 1 - 2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Fasolę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do namoczenia. 2. Namoczoną fasolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą (na około 5 cm ponad poziom fasoli), dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela

W kuchni Katie
Wegańska zupa fasolowa 166

składników a efekt wow. Polecam tą zupę, bo cudownie rozgrzewa i syci, smakowała u mnie wszystkim, czyli przedział wiekowy 7-87 Przygotowanie: składniki na 6 porcji: 0,5 kg fasoli „Piękny Jaś” (waga suchej fasoli przed ugotowaniem) 2 cebule 2 marchewki 1-2 opakowania wędzonego tofu łyżka soli (wydaje się dużo, ale ja gotuję fasolę w nieosolonej wodzie(...)się ta zupa z wędzonym aromatem. Jak to u mnie bywa, krótka lista składników a efekt wow. Polecam tą zupę, bo cudownie rozgrzewa i syci. Przygotowanie: Dzień wcześniej namocz fasolę, im dłużej tym lepiej, nawet 12 h, po czym ugotuj ją do miękkości, zajmie Ci to około 1 h. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją do lekkiego zrumienienia

greenscarf
Fizoły 138

Fizoły, kolejny c omfort food rodem z gór, to połączenie fasoli, wędzonych śliwek i dodatków. Nie chwaląc się, ja pokazałam blogosferze kuchennej co to takiego i z czym się fizioły je. Pokazałam wersję z oscypkiem i jarmużem i musiało smakować, bo potem przepis trafił do książki. Moja babcia zawsze twierdziła, że najlepsze są proste rzeczy. Kocham kuchnię babci i prababci(...)kreatora smaków, dzięki mnie odkrył różnicę między śliwką wędzoną a suszoną… Koniec chwalenia się! Czas pochwalić prababcie, babcie i ich fizoły! Na fizoły potrzebujemy: 3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła

ladykitchen
Zupa fasolowa z kolorową fasolą i klopsikami 131

Zupa fasolowa,   którą właśnie zrobiłam jest najłatwiejsza do wykonania i wyjątkowo smaczna. Im więcej fasoli różnokolorowej tym lepiej. Zrobiłam z fasolą białą i czerwoną. Można ugotować "białego Jasia" którego trzeba dzień wcześniej namoczyć. Ale poszłam na skróty i prościej było mi dodać fasolę z puszki. Walory smakowe zupy na tym nie ucierpiały. Dodanie klopsików z chudej wołowiny uczyniły(...)sytą. Taka porcja zupy wystarczy dla 4 osób.     Składniki: 300 g wołowiny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka papryki w proszku 4 średnie marchewki biała fasola z puszki (500 g) 1 duży ząbek czosnku ½ szklanki śmietany (18%) 2 łyżki octu 2 pomidory „lima” czerwona fasola z puszki (500 g) ulubione zioła (koperek, natka pietruszki...) sól

Kuchnia u Krysi
fasolka jasiek z białą kiełbasą w pomidorach... 150

Składniki: fasola Jaś 1/2 kg, kiełbasa biała parzona 6 sztuk, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, sok pomidorowy 1/2 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki fasolę zalać wodą i moczyć całą noc, wodę wylać, wlać(...)garnka świeżej i wsypać wymoczoną fasolę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości fasoli pod przykryciem na średnim ogniu białą kiełbasę parzoną obrać z flaka, pokroić na talarki, na smalcu podsmażyć kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać sok pomidorowy dodać fasolę ugotowaną i z 2 szklanki wywaru z fasoli, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Smalec z fasoli 124

Smalec z fasoli Smalec wpisuje się nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć(...)ruch) i nagle znika cała foremka – z tego co pamiętam – około 250-300g tłuszczu z solą. Fuj. Dużo zdrowszą opcją dla powyższych wspominek jest smalec z fasoli . Bardzo prosty, bo wystarczy nam fasola z puszki, stosunkowo zdrowy, ponieważ nie ma tutaj dużej ilości tłuszczu jak w jego pierwowzorze. Poza kwestiami zdrowotnymi wynikającymi z mniejszej ilości tłuszczu mamy

Blendman
Fasola z kiełbasą 140

razem fasola z dodatkiem kiełbasy. Robi się ja szybko i łatwo - oczywiście jak już mamy ugotowaną fasolę. Danie to jest sycące i pyszne. Składniki: 1 szklanka fasoli (np. czerwonej) 1 cebula kiełbasa mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka estragonu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Fasole zalać dużą ilością wody(...)zostawić na noc by namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru, liść laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju i dodać kiełbasę. Kiełbasę usmażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Dodać fasolę i przyprawy, smażyć przez kilka minut aż wszystkie składniki

Mama Gotuje
Pasta z pieczonych buraków i fasoli 123

Pasta z buraków i fasoli stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych warzyw Jej kolejnym atutem jest to, że buraki są dostępne w sklepach przez okrągły rok i pod niemal każdą szerokością geograficzną. A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam(...)warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie  użyć jej jako farszu do roladek z cukinii lub bakłażana. Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita 250 g suchej fasoli (czerwonej, czarnej lub w ostateczności białej lub zastąpić ciecierzycą) *** 5 średnich buraków 1 duża czerwona cebula (można zastąpić białą cebulą) 3 ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegańska fasolka po bretońsku 117

Polska kuchnia w natarciu! Tym razem polecamy aromatyczną i rozgrzewającą wegańską fasolkę po bretońsku. Jeśli nastawiacie fasolę na noc, przygotowanie tego dania zajmie Wam bardzo mało czasu, a proste wykonanie tylko zachęca do działania. Nie zwlekajcie, fasola z dodatkiem soi już na Was czeka! Wegańska fasolka po bretońsku Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g białej fasoli(...)puszkę fasoli) 6 kotletów sojowych 400 g przecieru pomidorowego 1 cebulę  3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie  2 łyżeczki wędzonej papryki 0,5 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżkę majeranku 1 łyżkę bazylii 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej  1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sos teriyaki  pieprz natka pietruszki olej Przygotowanie: 1. Jeśli

Bananowe Pole
Pieczona fasolka 209

dokładkę. Danie proste, lecz pyszne i sycące. Zdjęcia prosto z gara – nie było czasu na sesję – każdy chciał ją jeść. Pieczona fasolka: 400 g – 500 g fasoli piękny Jaś 300 g – 400 g dobrej jakości kiełbasy, frankfurterek lub kabanosów 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki(...)słodkiej papryki, octu balsamicznego po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g - 500 g fasoli piękny Jaś 300 g - 400 g dobrej jakości kiełbasy, frankfurterek lub kabanosów 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 goździki 2 duże

Poezja smaku
Rośliny strączkowe – porady 163

przygotować rośliny strączkowe do gotowania? Wiadomo większość roślin strączkowych trzeba namoczyć w wodzie najlepiej na noc. Soczewice czy fasole mung nie wymagają moczenia. Niektóre gatunki soczewicy jak drobnoziarnista soczewica czerwona są już ugotowane po 15 minutach. Rośliny strączkowe typu fasola i ciecierzyca należy gotować w dużej ilości lekko osolonej wody. W ten sposób strączki będą ugotowane równomiernie i zachowają kształt(...)Różnokolorowe gatunki fasoli trzeba gotować w oddzielnych naczyniach ze względu na wielkość nasion, różny czas gotowania jak i kolor. Czarna czy czerwona fasola farbuje podczas gotowania. Przyrządzając sałatkę z różnokolorowej fasoli ugotowałam każdą w oddzielnym garnuszku. Fasolę czy ciecierzycę można kupić gotowe w puszce czy kartonie. Ja jednak wolę gotować strączki po domowemu. Czasami zdarzyło mi się, że zapomniałam namoczyć

codojedzenia
Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix 152

rochę zdrowej egzotyki za niewielką cenę :). Ciasto pieczemy z białej fasoli i zmiksowanych wiórków kokosowych, bez mąki i cukru, ale używamy białej czekolady i opcjonalnie niewielkiej ilości cukru różanego do posypania, z którego można zrezygnować. Część wiórków można też dodać w całości, będą wówczas wyczuwalne w cieście po upieczeniu. Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego białka(...)nasz ulubiony to mango z limonką.  Czas przygotowania: 65 minut lub 50 minut z thermomixem Porcje:  formę do pieczenia o średnicy 24 cm Składniki: 420 g białej fasoli odsączonej i wypłukanej 200 g wiórków kokosowych 110 g oleju kokosowego 100 g ksylitolu (lub cukru) 70 g białej czekolady 4 jajka 1 dojrzały banan 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SzczyptaSmaQ
Kremowa zupa fasolowa z pikantnymi pieczarkami 147

Zimą chętniej jemy gęstsze i treściwsze zupy. Rozgrzewają nas i sycą, co jest bardzo ważne przy takiej pogodzie. Dzisiaj zapraszam na zupę krem z fasoli. Bez mięsa, na maśle i słodkiej śmietanie. Smakuje delikatnie i idealnie komponuje się z pikantnym dodatkiem, jakim są pieczarki usmażone na maśle z dodatkiem papryczki chili. Naprawdę jest to idealna zupa na zimę. Składniki(...)porcje): 200 g suchej białej fasoli 2 duże pietruszki 1/2 średniego selera 1 średnia cebula 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju 50 g masła 120-150 ml słodkiej śmietanki sól dodatkowo: 8-10 pieczarek 1/2 papryczki chili 3 łyżki masła sól Fasolę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej poprzedniego dnia, wieczorem. Ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody

Codzienna kuchnia niecodzienna