fasola - 7342 przepisów (strona:29/490)

Pieczona fasolka z papryką i kiełbaską 128

Naszła mnie chęć na fasolkę po bretońsku więc całe opakowanie fasoli namoczyłam i odstawiłam na całą noc, jednak w międzyczasie przyuważyłam tak zachęcający do przygotowania przepis na blogu Kardamonovy , że ugotowaną fasolę podzieliłam na 2 porcje. I tak, dziś przygotowałam jej pieczoną wersję- w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym, z dodatkiem kiełbaski, a 'breton' będzie jutro :) A wracając do przepisu(...)fasolka smakuje naprawdę wybornie, z resztą zróbcie i przekonajcie się sami- a przyznacie mi rację :))) Porcja dla 4 osób: * fasola Jaś- 300 g * ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g * passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą 90

Fasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą Składniki: 200 g białej fasoli 200 g czerwonej fasoli 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera 2 małe cebule kawałek pora 200 ml sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek lubczyk estragon kminek oliwa z oliwek Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia(...)wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą. Obrałam ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Warzywa pokroiłam. Do garnka nalałam niewielką ilość oliwy z oliwek i dodałam cebulkę,por i boczek, a następnie lekko podsmażyłam. Dodałam fasolę, warzywa i dolałam wody. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, lubczyk, majeranek i estragon. Wszystko gotowałam ok 1 godziny. Na sam koniec dodałam

nietadieta
Kotlety z białej fasoli panierowane w płatkach owsianych 143

fasoli można przygotować wiele smacznych potraw. Można nią również zastąpić mięso. Kiedyś wydawało mi się to abstrakcyjne, bo nie wyobrażałam sobie, jak można mięso zastępować czymś roślinnym. Teraz sama wymyślam na to sposoby. Warzywa strączkowe są dobrym substytutem mięsa, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych. Używając odpowiednich przypraw można nadać im dowolnego smaku. Nie zamierzam jednak nikogo(...)sposoby żywienia, bo do pewnych rzeczy trzeba samemu dojrzeć. Do spróbowania jak to smakuje jednak namawiam, bo przecież nie ocenia się książki po okładce, prawda? Składniki: 300 g białej fasoli 5 łyżek płatków owsianych + płatki owsiane do obtoczenia 1 jajko sól do smaku 1 średnia cebula 2-3 większe ząbki czosnku 1 mała papryczka chili mały pęczek zielonej pietruszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolka po bretońsku 236

Powstała na zamówienie syna, a muszę przyznać, że nie przygotowuję jej często.  Nie wiem dlaczego, bo przecież do idealne danie na zimową porę.     Składniki: 400 g fasoli piękny Jaś ok 300 g kiełbasy 800 g passaty pomidorowej (można dać więcej lub mniej) 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku oregano ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz olej(...)Wykonanie: Fasolę zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia.  Odcedzić wodę, przełożyć fasolę do garnka, zalać świeżą wodą i ugotować aż będzie miękka (ja gotowałam przez około 30-40 minut w szybkowarze).   W dużym garnku rozgrzać olej.  Wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć.  Dodać posiekany czosnek i razem chwilę przesmażyć.  Dodać fasolę, passatę

Sto kolorów kuchni
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką 133

nadaje się do zimowych, rozgrzewających potraw, więc teraz w styczniu przyszła wreszcie pora na ich wykorzystanie. I tak oto powstała dzisiejsza potrawa - prosty gulasz warzywny z dynią i białą fasolą inspirowany kuchnią hiszpańską. Mój gulasz doprawiłam specjalnym składnikiem - wędzoną papryką pimenton , o unikalnym aromacie dymu wędzarniczego. Dzięki tej przyprawie gulasz smakuje niesamowicie! Aromatu wędzonej papryki nie da się niczym zastąpić(...)Jednak bez problemu kupicie ją w sklepach typu kuchnie świata, a także w lepiej zaopatrzonych supermarketach, dlatego gorąco zachęcam Was do jej spróbowania :) Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką Składniki (na 4 porcje): 500 g dyni piżmowej (można zastąpić inną dynią) 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól oliwa 1 cebula 1 marchewka 2 puszki krojonych pomidorów

Chilli Czosnek i Oliwa
Meksykańska zupa z fasolą i kiełbasą 250

Gęsta, ostra, rozgrzewająca zupa meksykańska z dwoma rodzajami fasoli i kiełbasą. Takie pomieszanie - trochę leczo, trochę po bretońsku :) Ważne że smaczne. Idealna na zimę. Co potrzebujemy : puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej pomidory w puszcze bulion wołowy około 0,6 litra 3 pętka kiełbasy (ja zrobiłem mieszankę różnych, myślę że fajnie pasowałoby choriozo) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1x papryczka(...)posiekaną paprykę chilli. Podsmażamy aż kiełbasa się zarumieni Dolewamy bulion , pokrojoną paprykę, pomidory z puszki, kumin i kolendrę Dusimy wszystko około 20 minut a następnie dodajemy dwa rodzaje fasoli (odsączone z zalewy). Jeśli zupa jest za rzadka to wyciągamy trochę fasoli z zupy, rozgniatamy dokładnie i dodajemy z powrotem do zupy.  Całość gotujemy jeszcze 10-15 minut aż fasola

Snejkusiowe Przepisy
Fasolka po bretońsku 135

długo mi się moczyła i długo gotowała. Ale wyszła przepyszna, młodsze dziecko ciągle domagało się "gocha", a starsze wyjadało sosik więc warto było się poświęcić ;) 0,5 kg białej fasoli (typu jaś) 3 pętka wędzonej kiełbasy swojskiej kawałek wędzonego boczku 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 cebule kilka ząbków czosnku sól pieprz czarny majeranek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę umyć(...)namoczyć w zimnej wodzie. Zostawić na noc, aby dobrze wymokła. Następnego dnia fasolę przełożyć do garnka razem z wodą, w której się moczyła, dolać jeszcze wody, aby przykrywała całą fasolę. Zagotować i gotować na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki. Do fasoli dodać skórkę odciętą z wędzonego boczku (będzie bardziej aromatyczna). Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, pod koniec

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
JABŁECZK IDEALNY 80kcal 159

jest! Dlaczego jest takie perfekcyjne? Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne! Czy trzeba czegoś więcej? Chęci, by je zrobić! Mam nadzieję, że wam ich nie brakuje :* SKŁADNIKI NA CIASTO: - puszka BIAŁEJ FASOLI (240g) (możecie zastąpić inną) - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (140g) (dostępny w Biedronce, możecie zastąpić innym) -2 jajka - miód 30g SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ: -500g startego jabłka -cynamon(...)500ml)   WYKONANIE JABŁKA: 1) Obieramy. 2) Trzemy na tarce. 3) Przyprawiamy cynamonem. 4) ODSTAWIAMY ją w sitku, by sok spłynął. WYKONANIE CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do 180* 1) Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą. 2) Oddzielamy białka od żółtek. 3) Opłukaną fasolę dodajemy do jogurtu, miodu, żółtek. BLENDUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ. 4) Białka ubijamy razem ze szczyptą sody oczyszczonej. 5) Białka

fitolarun.blogspot.com
Bretonianki 106

jadł "Fasolki po bretońsku"? Chyba nie ma takiej osoby, która by nie wiedziała z czym to się je. Sprawa jest niezwykle prosta i smakowa! Najważniejszą rzeczą jest tu dobra fasola. "Piękny Jaś" zasługuje na swoją nazwę i pasuje idealnie jeśli chcemy trzymać się tradycyjnej wersji. Równie dobrze sprawdzi się czerwona fasola, czy cieciorka.      Składniki:   fasola biała(...)cebula ziele angielskie liście laurowe  przecier pomidorowy sok pomidorowy  sól, pieprz Przygotowanie: Składniki podałam bez proporcji wagowych. Myślę, że każdy sobie poradzi z dobraniem optymalnej "dawki".  Fasolę należy zalać wodą wieczorem i pozwolić jej nasiąkać przez całą noc. Następnie polecam odcedzić pozostałą wodę. Przepłukać fasolę. Zalać ją na nowo i gotować do miękkości z kilkoma kulkami ziela

Karczma Honorietty
Pasta z białej fasoli z jabłkiem i pomarańczą 88

Składniki: biała fasola (2 szklanki surowej) jabłko (1 szt.) pomarańcz (1 szt.) cytryna (1 szt.) imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki) cynamon (1/2 łyżeczki) Czas przygotowania: 1 dzień namaczania fasoli + 2 h Ilość: ok. 1 l Przygotowanie: Fasolę zalewamy 1 litrem zimnej wody i moczymy przez 1 dzień. Jeśli fasola wchłonie całą wodę, dolewamy jeszcze trochę. Namoczoną fasolę odcedzamy i ponownie(...)zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. 1,5 h na małym ogniu. Po tym czasie odcedzamy fasolę i studzimy. Jabłko obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka. Dodajemy ¼ szklanki wody i cynamon. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż jabłko rozpuści się. Obieramy i kroimy pomarańcz oraz cytryną. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki dodajemy do fasoli. Przy pomocy blendera zamieniamy

Weganka gotuje
Fasolka po bretońsku. 139

poranną zawieruchę :-)      Dzisiaj proponuję danie znane chyba każdemu, idealne w dni takie jak ten, gdy zmarznięci tulimy się do gorącej miski wypełnionej po brzegi mięciutką fasolą, skąpaną z aromatycznym sosie. W moim wydaniu oczywiście z mięskiem, ale zamiast niego pod koniec gotowania można dodać pokrojoną kiełbaskę, lub podsmażony na cebulce boczek. Dodatek ziół sprawia, że smak(...)niesamowitą głębię, co podkreśla mój mąż dojadając resztki prosto z gara :-) Polecam!!! Składniki na fasolkę po bretońsku 0,5 kg suchej fasoli Jaś (ja używam fasoli Jaś Tyczny- czyli najgrubszej) 0,5 kg wieprzowiny np. szynki 2 cebule pokrojone w kosteczkę 1 łyżka majeranku 1 łyżka cząbru 1 łyżka kminku mielonego (ewentualnie całego, ale uważam, że mielony bardziej się sprawdza

Rozpustne gotowanie
Pierogi z fasoli – Smaki Sądecczyzny – Miasteczko Galicyjskie 99

najlepsze oferty promocyjne subregionu Gorlicko-Sądeckiego oraz konsultacje dotyczące realizacji jej pod kątem potrzeb klientów. W ramach spotkania odwiedziliśmy Bartnika Sądeckiego , Miasteczko Galicyjskie a w nim spotkanie z fasolą Piękny Jaś z Doliny Dunajca oraz Tłocznię Maurera w Łącku. Drugim i ostatnim (wróciliśmy tu na kolację) punktem programu była wizyta w Miasteczku Galicyjskim i spotkanie z panią Janiną Molek , która(...)jest twarzą promocji fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP*. Razem z Panią Janiną przygotowaliśmy pasztet i ciasteczka z fasoli oraz pierogi z farszem z fasolą. Ciasto: 500 g mąki, 2 jajka, 6 łyżek oleju, sól, woda gotowana, nadzienie: 1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej, 1 cebula posiekana, 1 posiekany czosnek 2 łyżki smalcu, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski

królestwo garów
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 206

jako dip lub do jajek, jeśli ktoś pomimo ich jedzenia zdecyduje się na ten majonez. Co ważne, ma na pewno mniej kalorii niż ten jajeczny. WEGAŃSKI MAJONEZ Z BIAŁEJ FASOLI /własny;/ na ok. 400-450 ml 1 szklanka drobnej białej fasoli 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3-4 łyżki zimnej wody(...)ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego (lub jabłkowego) 1-2 łyżki soku z cytryny świeżo mielony pieprz biały sól do smaku Fasolę zalewam wodą i odstawiam na noc, aby napęczniała. Następnie dodaję sól  i gotuję do miękkości (można ją nawet rozgotować), około 15 minut. Odcedzam. Fasolę przesypuję do wysokiego naczynia (np. kielich blendera). Czosnek obieram, drobno siekam, dodaję

W kuchni Karmel-itki