fasola - 7342 przepisów (strona:17/490)

15 Inspirujących Przepisów Wegetariańskich: Kuchnia Pełna Smaku i Zdrowia 19

parmezanem. Wegetariański pad thai z tofu Wegetariański pad thai z tofu to smakowite danie, które zadowoli miłośników kuchni azjatyckiej. Składniki to ryżowe makaron, tofu, cebula, czosnek, marchew, papryka, kiełki fasoli mung, sos sojowy, sos rybny wegetariański, cukier brązowy, sok z limonki, orzeszki ziemne, olej roślinny, sól, pieprz, kolendra i chili . Na rozgrzanym oleju smaż cebulę, czosnek, a następnie dodaj pokrojone(...)cukier, sok z limonki, orzeszki ziemne, sól i pieprz. Smaż, mieszając, aż wszystko będzie dobrze połączone. Podawaj pad thai posypane świeżą kolendrą i chili. Wegetariańska tortilla z awokado i fasolą Wegetariańska tortilla z awokado i fasolą to proste, smaczne i sycące danie, które można przygotować w ciągu kilku minut. Składniki to tortille pszenne, awokado, pomidory, cebula, czosnek, czerwona fasola, kukurydza

Kuchennyviral.pl
Sałatka warzywna na ciepło 37

Sałatka warzywna na ciepło  Szybka sałatka ze smażoną fasolą, jarmużem i parmezanem.  Sałatka warzywna na ciepło jest świetna zarówno jako samodzielny posiłek, jak i przystawka. Ta zimowa sałatka ze smażoną fasolą, jarmużem i parmezanem to szybka i prosta sałatka dla osób, które twierdzą, że sałatką warzywną bez mięsa nie można się najeść do syta. Przepis na warzywną sałatkę(...)warzywa jest tym, co chciałabyś zjeść jesienią i zimą.  Zaspokoi głód tak samo dobrze jak turecka sałatka z ciecierzycą . Jak radzi w swojej książce Anna Jones, żeby usmażyć fasolę na chrupiąco potrzebna jest naprawdę duża patelnia. Jeśli jej nie masz przesmaż fasolę partiami. Do sałatki warzywnej na ciepło niezbędne też będą jarmuż, pomidorki koktajlowe, orzechy włoskie, czosnek i parmezan

Cztery Fajery
Zupa z batatami i groszkiem. 45

wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo. Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu(...)wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 batat – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – 2 marchewki

Zdrowy Styl Joanny
Pasztet z fasoli z grzybami – kuchnia podkarpacka 122

Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Pasztet upieczony z gotowanej fasoli i suszonych grzybów to jeden z wielu przykładów na regionalne warzywne danie udające danie mięsne. Z reguły warzywa przygotowane na różne sposoby udają kotlety mielone, kotlety schabowe, a czasami mięsny farsz w pierogach. Pasztetu z fasoli raczej nie da się pomylić z pasztetem mięsnym, jednak jego forma, sposób(...)chleba, jako zimną przekąskę, ale można też go podgrzać i podać z sosem grzybowym na kolację. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich „Komorowianka” z Komorowa koło Kolbuszowej. Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę 13x26 cm: 400 g fasoli „jasiek” 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 jajka 4 łyżki bułki tartej + bułka do podsypania foremki

Trzeci talerz
Fasolka po bretońsku 63

Cześć! Stęskniłam się za jej smakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować Fasolka po bretońsku. Składniki: * 500 g fasoli Jaś * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy * dowolne mięso np. łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 1 łyżka mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna(...)majeranek * przecier pomidorowy 500 ml * mały słoik koncentratu pomidorowego Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę do pracy – z samego rana. Mięso zalewam wodą i gotuję do miękkości z odrobiną soli, kilkoma listkami i zielem angielskim. Jak już fasola napęcznieje dodaję ją do wywaru z mięsa

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto z fasoli, czekoladowe i FIT! 113

Dietetyczne i pyszne ciasto z fasoli! Bum na ciasta z fasoli czy cukinii był już jakiś czas temu. Niestety mimo tego, że wiele osób mówiło, że smaku fasoli nie czuć, to ja go czułam w takich ciastach. Dlatego do tej pory nie pojawił się na blogu przepis na takie ciasto, nie chciałam nawet go tworzyć. Ale wiosna i każda(...)diecie, dlatego postanowiłam zrobić ciasto fasolowe według własnego pomysłu z nadzieją, że nie będzie jednak czuć tej fasoli. I tadamm! Udało się! Teraz mogę pokazać język wszystkim tym, którzy robili ciasta zalatujące fasolą. Moje pachnie obłędnie i równie dobrze smakuje. Nie jest ciapowate, nie jest maziste, jest nawet lekko puszyste- choć to słowo troszeczkę na wyrost. Ale porównując do tych

SMYKWKUCHNI
Paella Valenciana dawniej i dziś 199

składniki. Jak twierdzą Hiszpanie ,,la paella no es arroz con cosas” (paella to nie jest ryż z innymi rzeczami) dlatego też muszą znaleźć się następujące składniki: duża, biała fasola podobna do pięknego jasia, pomidory,zielona płaska fasola, mięso z kurczaka oraz królika, sól, oliwa, ryż, woda i szafran, który często zastępuje się colorante ze względów ekonomicznych. Tradycyjnie używa się(...)ślimaki, karczochy, paprykę. Nie pogarsza to smaku paelli, lecz narusza święty przepis. Restauracja La Maritima W restauracji La Maritima paelle robi się w odmienny sposób. Gdy wywar z mięsa fasoli białej oraz zielonej jest gotowy, obie fasole wyrzuca się i dodaje nowe tuż przed końcem. Takie działanie ma na celu wzbogacić aromat fasoli w wywarze, a jednocześnie fasole obecne

Gotuj po hiszpańsku
pieczona golonka z indyka 178

przez cały dzień czekam na gorący obiad... A cóż tak nie rozgrzeje jak solidna golonka, tyle że, aby nie podwyższać nadmiernie cholesterolu, to indycza! golonka z indyka z fasolą 3-4 golonki indyka, 1,5 szklanki surowej białej fasoli*, 2 liście laurowe, 2 gałązki tymianku, 0,5 cebuli, 2 ząbki czosnku, 0,5 szklanki białego wytrawnego wina, sól(...)czarny pieprz Dzień wcześniej namocz fasolę i pokrusz przyprawy, posiekaj cebulę i czosnek, którymi razem z solą i pieprzem natrzyj golonki. Następnego dnia odlej wodę z fasoli, przełóż ją do naczynia do pieczenia**, wciśnij pomiędzy nią golonki i wlej tyle gorącej wody, żeby przykryła fasolę i żeby golonce sięgała do połowy wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego

Eksperyment sobotni
Minestrone -włoska zupa z kapustą i fasolą 98

włoskie minestrone z polsko szwedzkim touch. Minestrone ugotowałam po raz pierwszy z włoskim koprem. Przepis można dowolnie modyfikować, ważne by zupa była bogata w jarzyny. Trzeba też pamiętać o fasoli. Do minestrone Włosi używają białą fasolę. Ja dodałam dwa rodzaje białej fasoli i czarną. Zupa ma fajny smak i jest cudownie aromatyczna. Minestrone Składniki: 2 l mięsnego bulionu(...)białej kapusty 150 g jarmużu 1 koper włoski 1 kalarepa 3 marchewki kawałek selera 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 150 g białej fasoli małej, ugotowanej 150 g fasoli jaś, ugotowanej 200 g czarnej fasoli, ugotowanej 1 puszka pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku czarny pieprz ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki majeranku 1 łyżka natki

codojedzenia
Chleb fasolowy z rozmarynem 172

szukania ciekawych przepisów z najprzeróżniejszymi dodatkami, i oczywiście do dzielenia się z nami tymi przepisami.  Dzisiaj ja podzielę się przepisem na chleb fasolowy - z dodatkiem pure z białej fasoli. Fasolę można ugotować samemu, albo użyć tę z puszki. Pamiętajcie jednak, że często fasola w pusze jest z dodatkiem soli (trzeba sprawdzić skład na opakowaniu). Należy wtedy odpowiednio zmniejszyć(...)fasolowy, ale przesolony.  Rozmaryn najlepiej użyć świeży (trzy łyżki posiekanego), jeśli nie ma go pod ręką, wtedy pozostaje rozmaryn suszony. Tak naprawdę jednak, można dodać dowolne zioła (wszak fasola lubi majeranek i lubczyk).  Fasola i rozmaryn nadały specyficzny, subtelny smak i aromat, nadto dzięki fasoli miękisz jest  delikatny i dość wilgotny.  Przygotowanie chleba najlepiej rozpocząć

Grahamka, weka i kajzerka
Pasta kanapkowa z fasoli jaś 183

odkąd mogę je jeść z prawdziwym chlebem - i jedna kanapka jest dla mnie sytym posiłkiem to próbuję kombinować i pasta fasolowa jest dla mnie idealnym odkryciem. Pasta kanapkowa z fasoli jaś jest doskonałym uzupełnieniem diety w białko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przyrządziłam ją z białej fasoli jaś, zrobiona z fasoli czerwonej będzie miała jeszcze więcej białka. Jeśli(...)chce Wam się bawić w namaczanie i gotowanie można użyć fasoli z puszki - sprawdzi się tak samo dobrze jak ta suszona. Polecam bo pasta jest niedroga a bardzo smaczna i treściwa - idealna do zimowej kanapki. Robiąc pastę inspirowałam się przepisem z bloga Obiad gotowy . Pasta kanapkowa z fasoli jaś 2/3 szklanki fasoli 2 cebule 2-3 ziarenka ziela angielskiego

sierotka maRysia w kuchni
Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) – kuchnia podkarpacka 140

Proponuję Wam dzisiaj pierogi z wyjątkowym farszem. Jest on przygotowany z fasoli Jaś, grzybów suszonych oraz cebuli i jajka. Tak dobrane składniki w połączeniu z solą, pieprzem i majerankiem tworzą masę o delikatnym, głębokim smaku, która w pierogach zachwyci nie tylko fanów roślin strączkowych. Danie jest bardzo smaczne, ale też zdrowe, ze względu na zawartość białka. Nie dodając do farszu(...)Gospodyń Wiejskich w Kupnie (publikacja „Smaki kolbuszowszczyzny”) – wioski położonej w północnej części Podkarpacia, w okolicach Kolbuszowej, na terenach zamieszkałych przez Lasowiaków, co tłumaczy też nazwę pierogów. Tutaj powszechnie o fasoli mówi się groch lub biały groch. Zarówno fasola, jak i suszone grzyby, powinny być namoczone dzień wcześniej – oczywiście fasola osobno, a grzyby osobno. Można jednak ułatwić sobie pracę. Zamiast kupować

Trzeci talerz
Czulent z kaszą i fasolą 126

Czulent to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. Jest to wolno duszony gulasz z koszernego mięsa, fasoli i kaszy, z dodatkiem cebuli. Przygotowałam czulent z wołowiny, białej fasoli i kaszy gryczanej wg przepisu Pani Janiny Olszowy z książki „Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami(...)podałam go z bieszczadzkimi kotletami z ziemniaków i sera. Składniki: 500 g pręgi wołowej lub mostku wołowego 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka fasoli „Jaś” (lub 1 puszka białej fasoli) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki tłuszczu (olej lub klarowane masło) 3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 5 szklanek gorącej

Trzeci talerz
Fasolka po bretońsku 85

Jedno z bardziej popularnych dań kuchni polskiej. Bardzo dobre i sycące, najlepiej smakuje zwłaszcza w jesienno-zimowe dni. Głównym składnikiem jest oczywiście fasola, (najczęściej używa się odmiany „Piękny Jaś”, choć nie tylko) duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką(...)fasolki po bretońsku przygotowuje się w moim rodzinnym domu i taka smakuje mi najbardziej :) Przygotowuje się ją bardzo prosto, ale ze względu na namaczanie, a potem dość długie gotowanie fasoli, nie jest to potrawa najszybsza. Jednak smak wynagradza wszystko :) Z podanych składników uzyskamy całkiem pokaźna porcję, która w zależności od apetytu, wystarczy na kilka dni. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Składniki

MyCookBook.pl
Fasolowa pasta 124

Fasola jest bogata źródłem białka, witamin (A, B, E, PP) i minerałów (wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo). Ma również właściwości zasadotwórcze, co przy naszej obecnej diecie która składa się głownie z produktów przetworzonych oraz szybkim trybie życia, ma bardzo duże znaczenie. Fasola przed spożyciem trzeba wymoczyć w wodzie co najmniej 12 godzin. Na na następny dzień  wypłukać pod bieżącą(...)wodą. Wodę z pierwszego gotowania warto by odcedzić z uwagi na zawartość puryn. Jest to związek, które powodują nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym. Po właściwej obróbce gotujemy fasolę około godziny. Fasola posiada niski indeks glikemiczny ugotowanej (IG) - 32 Składniki: 300 g suchej fasoli 100 ml oliwy z rzepaku 2 łyżki oleju sezamowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku suszony tymianek

kgwjanczewo
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 173

zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch , przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki, ziemniaków, pomidorów, fasoli, często z użyciem drobnego makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką  z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem(...)zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa. Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone na wywarze z fasoli, fasolę moczymy przez noc   i gotujemy

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa fasolowa po węgiersku – pyszna fasolówka z papryką 11

całej rodziny. Różni się w smaku od naszej tradycyjnej fasolowej, ale jest równie smaczna i aromatyczna. Aby przygotować taką zupę, musicie sobie zarezerwować nieco czasu, gdyż nawet namoczona wcześniej fasola i tak dość długo się gotuje. Możecie skrócić ten czas, zamiast suche fasoli dodając taką z puszki, ale moim zdaniem smak jest wtedy gorszy.   Składniki na zupę fasolową(...)węgiersku (4-5 porcji): 400 g fasoli Piękny Jaś 300 g kiełbasy podsuszanej typu jałowcowa 2 średniej wielkości papryki czerwone 1 niewielka papryka zielona średniej wielkości marchew cebula 2 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) szklanka passaty pomidorowej łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka cząbru sól, pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Co zrobić z białej fasoli? 114

Ostatnio zrobiłam porządki w szafkach i stanęłam przed pytaniem: Co zrobić z białej fasoli? Nie wiem jak to się stało, ale kupiłam jej zdecydowanie za dużo i trzeba było coś wymyślić, aby ją wykorzystać I tak wpadłam na pomysł, o którym opowiem Wam w dalszej części wpisu Usiądźcie wygodnie i miłej lektury Co zrobić z białej fasoli? W kuchni idę(...)pełną świadomością kupuję strączki w puszkach (wyjątkiem jest tu soczewica). I uważam, że to zdrowsze niż gdybym w ogóle miała ich nie jeść Ale do czego można wykorzystać fasolę? Ja bardzo często przygotowuję z niej pastę do chleba , możecie użyć ją do leczo , zrobić z niej kotleciki, czy też pasztet. Fasola dobrze się sprawdza także w potrawach słodkich I tutaj

365 dni dookoła kuchni
Smalec z fasoli 50

Jeśli lubicie lub lubiliście smak tradycyjnego smalcu ale przeraża Was ilość tłuszczu lub z różnych pobudek ograniczacie jedzenie mięsa, mam dla Was fantastyczną alternatywę. Ten smalec z fasoli robi się prawie ekspresowo, smakuje pysznie i naprawdę przypomina ten tradycyjny dzięki zestawowi przypraw i dodatków. A do tego dodatek tłuszczu w tym smalcu jest właściwie symboliczny. Koniecznie podaj smalec z fasoli(...)ogórkami, dlatego podrzucam Ci mój przepis na ogórki kiszone . SMALEC Z FASOLI Przygotowanie : 20 minut Składniki: – 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (wcześniej konieczne jest jej namoczenie przez noc) lub 1 puszka fasoli – 1 cebula – 1 łyżka oleju – 2 listki laurowe i 2 kulki ziela angielskiego – 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie) – 1 płaska łyżka suszonego majeranku

nietylkopasta.pl
Zupa fasolowa z grzybami i kaszą 77

poprzednim poście z przepisem na   fasolkę po bretońsku  pisałam, że zwykle jak gotuję fasolę to gotuję jej więcej, żeby wykorzystać ją do innych dań - zup czy sałatek. Nadwyżkę z przygotowywania fasolki po bretońsku wykorzytałam do zrobienia zupy. To była klasyczna zupa "co sie nawinie" - miałam fasolkę, dodałam suszone grzyby i kaszę gryczaną i zaprawiłam koncentratem pomidorowym. Wyszła gęsta(...)pożywna zupa i wszystko do siebie dobrze pasowało. Oczywiście możecie przygotować tę zupę niezależnie od innych dań, ugotować fasolę specjalnie do tego dania lub użyć fasoli  z puszki - co przyspieszy cały proces. Zupa fasolowa z grzybami i kaszą Składniki: 250 g fasoli suchej (albo 3 puszki fasoli w zalewie) dwie garście grzybów suszonych 2 łyżki oleju 1 cebula

Smaczny zeszyt
3 pomysły na… pasty do pieczywa 90

smaku solą i pieprzem. Wartości odżywcze w porcji Kalorie: 32 Białko: 0,6 g Tłuszcz: 2,27 g Węglowodany: 2,9 g Pomysł nr. 3: wegańska pasta z białej fasoli (hummus z fasoli) Inaczej zwana „wegańskim smalcem” lub po prostu „fasolowym hummusem”, czyli takim dla dbających o linię. Mimo, że to smalec-fit, to tak samo dobrze smakuje na pajdzie(...)text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=284296&channelId=31230&partnerId=18607&graphicId=2561&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Składniki puszka białej fasoli lub 150 g suchej fasoli Jaś nieduża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cząbru 2 gałązki świeżego tymianku pół łyżeczki majeranku sól, pieprz

Analiza Smaku
Wegański majonez z fasoli Jamar 89

mogą jaja polecam do ozdabiania np. wielkanocnych jaj. Majonez na kanapki, wegański, bez jajek, bezglutenowy, podawajcie go jak chcecie, jest oryginalny w smaku, pyszny! Do mojego majonezu z fasoli wykorzystałam fasolę białą aksamitną JAMAR , idealnie spełniła swoje zadania i gra główną rolę w moim majonezie! Składniki: fasola biała aksamitna z puszki 400 g (po odsączeniu 220 g) Jamar(...)może być z winogron 2 łyżeczki ostrej musztardy opcjonalnie: 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny – ja dziś pominęłam sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do blendera przekładam fasolę (nie odsączam jej z zalewy), dodaję resztę składników oprócz oleju (ten będzie dodany na końcu) . Miksuję składniki na gładką masę. Gdy masa z fasoli jest już gładka to dolewam powoli

Zasmakuj Kuchni
Słodka pasta z fasoli adzuki 207

Fasola adzuki jest popularną rośliną uprawianą w krajach azjatyckich. Bogata w białko aminokwasy, żelazo i wapń. W wyglądzie jest podobna do znanej nam czerwonej fasoli, ale jej ziarenka są mniejsze. Fasola adzuki, a właściwie zrobiona z niej pasta, jest istotnym składnikiem słodyczy w zarówno kuchni chińskiej, jak i japońskiej i koreańskiej. W polskim domu dobrze sprawuje się w funkcji smarowidła(...)pieczywa i nadzienia do naleśników Przepisy na azjatyckie smakołyki z jej zastosowaniem już wkrótce, a dziś o tym jak taką pastę przyrządzić. Składniki: 1 szklanka suchej fasoli adzuki 3 szklanki wody 1/2 – 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii syrop z agawy lub klonowy (do smaku, opcjonalnie) Wykonanie: Fasolę wysypujemy na sitko i dokładnie przepłukujemy. Do garnka wsypujemy

Lamarida.pl
ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA, BEZ MOCZENIA 156

Kiedyś oglądając Dzień Dobry TVN, gdzie gościem Mikołaja Reja była pani (nazwiska niestety nie pamiętam), ekspertka od dań z fasoli, dowiedziałam się bardzo ciekawej rzeczy, a mianowicie wszyscy którzy moczą fasolę kilka lub kilkanaście godzin przed jej gotowaniem (ja tak robiłam cale życie...) popełniają poważny błąd. Wywiad był bardzo ciekawy, pani widać obeznana w temacie, wydała nawet książkę o potrawach(...)fasoli, długo więc nie trzeba było mnie namawiać i tak już od ponad roku, ja również nie moczę fasoli... Po prostu w dniu gotowania zupy, przelewam tylko fasolę na sicie pod bieżącą wodą i od razu do gara. Fakt taka fasola gotuje się dłużej, ja w szybkowarze gotuję zupę ponad 3h, ale w smaku jest nieporównywalna i co bardzo istotne

Smaczne Zdrowe
Sałatka śledziowa z fasolą 212

Śledzie a’la Matjas ze smażonymi warzywami i gotowaną dużą fasolą Jaś. Przepyszne zestawienie śledzia z dość nieoczekiwanymi dodatkami. Zamiast tradycyjnego śledzika z cebulą w oleju, polecam takiego w nieco innym, bardziej nowoczesnym wydaniu. 1/2 szklanki 100% oleju rzepakowego Wielkopolskiego 6 płatów śledziowych solonych a’la Matjas 150 g fasoli Jaś 1 duża cebula 1 duża marchewka(...)pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz. Świeżą fasolę gotujemy krócej i bez potrzeby moczenia. W połowie

https:KKuchniaMniam
Domowa fasolka po bretońsku 151

Niezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze danie uzyskacie namaczając wcześniej fasolę w wodzie. Musicie jednak pamietać, że fasola musi leżeć w wodzie co najmniej przez całą noc. To chyba tyle tytułem wstępu, najwyższa pora na przepis… Domowa fasolka(...)bretońsku – składniki 400-500g fasoli 250 g wędzonego boczku 500g kiełbasy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pomidory w puszce 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki majeranku liść laurowy 3-4 ziela angielskie olej do smażenia Domowa fasolka po bretońsku – przepis Fasolę zostawiamy na całą noc namoczoną w wodzie. Następnego dnia odcedzamy, zalewamy ok. 1 l wody

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolowe klopsiki w warzywach 134

Delikatne i miękkie klopsiki przygotowane z białej fasoli podane z warzywnym sosem. Smaczne i wegetariańskie danie, które pomimo tego, że przygotowane bez mięsa jest bardzo sycące. Klopsiki smakują idealnie z sosem przygotowanym ze świeżych, wakacyjnych warzyw. KLOPSIKI Z FASOLI: 400 g fasoli biały jaś 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki otrębów owsianych 1/4 szklanki mąki pszennej(...)pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1 łyżeczka octu balsamicznego natka pietruszki sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy olej rzepakowy do smażenia Fasolę zalać zimną wodą w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez parę godzin lub na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka

https:KKuchniaMniam
Fasolka po bretońsku z ciecierzycą 153

bretońsku i robię ją na różne sposoby. Tym razem jako dodatek posłużyła mi ciecierzyca. Danie wyszło pyszne i myślę, że równie dobrze można by zrobić to danie zastępując zupełnie fasolę ciecierzycą. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli "jaś" 250 g ciecierzycy 1 duża cebula 550 g kiełbasy śląskiej 400 g wędzonego boczku 1 łyżka margaryny 7 ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)laurowe 1 puszka pomidorów krojonych 220 g koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki mąki pszennej np. Wrocławskiej 2 łyżeczki sody pieprz, przyprawa do dań z fasoli WYKONANIE Dzień wcześniej. Fasolę wsypać do dużego garnka, zalać wodą i zostawić na całą noc. Ciecierzycę również umieścić w dużym garnku, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę sody i zostawić na całą noc. W dzień przygotowywania

Passions hobbies life
Fasola z mięsem z indyka zamiast spaghetti bolognese? Oczywiście, że tak! :) 118

Lekkie i pożywne, bezglutenowe danie, które zaspokoi dziką ochotę na spaghetti bolognese. Biała fasola dzielnie zastępuje makaron, a mięso mielone z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu udaje mięso wieprzowe i wołowe. Dopadła mnie ochota na spaghetti bolognese, a w zasadzie na połączenie mięsa, aromatycznego sosu na bazie pomidorów i świeżej bazylii. Oczywiście nadal w takich sytuacjach szukam dobrych rozwiązań(...)małą, zdrową, rewolucję na talerzu i padło na białą fasolę zamiast makaronu i aromatyczny sos, który, głównie dzięki podsmażanej cebuli i czosnkowi oraz świeżej bazylii, zaspokoił w pełni moje kubki smakowe. Oczywiście sos, znacznie się różnił od klasyka Kropką nad i w tym daniu stała się też niewielka ilość parmezanu. Koniecznie wypróbujcie Wykonanie 4 porcji dania Zacznij od namoczenia fasoli

Eat me! Fit me!
Sałatka owocowa z fasoli 94

Dzięki lekturze “ 40 przepisów Królowej Fasoli ” po raz pierwszy kupiłam fasolę Piękny Jaś Tyczny. Tyczny, czyli uprawiany na tyczkach – tradycyjną metodą. Taka fasola jest dostępna w każdym supermarkecie, nie jest to żaden hipsterski wymysł, ale zawsze kupowałam mniejsze odmiany białej fasoli, bo Jasia trzeba moczyć przez całą noc i gotować ponad godzinę, więc zawsze uważałam, że to nie jest(...)książki jest właśnie ta sałatka. Zmodyfikowałam ją, bo orginał bardziej przypominał zupę i był bardziej słodki, a ja wolę słodko-kwaśne smaki.     Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli – najlepiej Piękny Jaś Tyczny jabłko gruszka banan sok z całej cytryny garść mrożonych lub świeżych malin kiwi do dekoracji   dressing: pół szklanki ciepłej wody łyżeczka miodu 2 łyżki

Ugotowane pozamiatane
szybkowar-żeberka cielęce z fasolą jasiek... 91

kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, pomidory 6 sztuk, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, fasola Jaś 1 kg, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, woda 1,5 litra umyte pomidory pokroić na kawałki, w rozdrabniaczu zmiksować pomidory, używam rozdrabniacz Beko z katalogu nagród Doradcy(...)Smaku , jest warty zamówienia fasola jasiek namoczona cały dzień od rana do wieczora, wodę po moczeniu wylewam, fasolę wsypać do szybkowara i dodać opakowanie przyprawy do fasoli żeberka podzielić na porcje i na gorącym oleju zrumienić na patelni, odłożyć na talerz, następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę posypaną mąką, dodać pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażać co jakiś czas mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
Fasola z papryką 110

Bardzo lubię fasolę w każdej odsłonie. Dziś fasola nakrapiana i czarne oczko z papryką i pomidorami. Danie to łatwo zrobić, wystarczy tylko dzień wcześniej namoczyć fasolę. Składniki: po ok. ½ szklanki fasoli czarne oczko i nakrapianej papryka czerwona 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru sól pieprz 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka estragonu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Wykonanie(...)Fasole zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by namokła. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżeczkę cukru i ugotować do miękkości. Fasolę odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić również w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę i przyprawy

Mama Gotuje
Fasolka po bretońsku 461

fasolkę po bretońsku na bogato (wersja z mięsem), a tym razem szybka wersja z boczkiem i kiełbasą. Osobiście uwielbiam każdą wersję fasolki po bretońsku. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli (u mnie jaś karłowy) 380 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 1 łyżka margaryny 300 g wędzonego boczku kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych koncentrat pomidorowy (około(...)kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawa do dań z fasoli (czyli mieszanka przypraw: sól, majeranek, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chilli), nieco pieprzu WYKONANIE Dzień wcześniej. Fasolę wsypać do dużego garnka, zalać bardzo dużą ilością wodą i zostawić na całą noc. W dzień przygotowywania dania. Wodę z fasoli wylać, zalać nową i gotować do miękkości (fasola nie może

Passions hobbies life
Fasolka po bretońsku na bogato 124

bretońsku. Dzisiejszy przepis w wersji obiadowej na bogato, bo z mięsem, boczkiem i kiełbasą. Przepis autorstwa mojej mamy :-) Przepis na dużą porcję dla 8 osób. SKŁADNIKI 1 paczka białej fasoli "jaś" (500 g) 500 g wędzonego boczku 500 g karczku wieprzowego 2 duże kiełbasy 1 średni koncentrat pomidorowy (190 g) 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego około(...)margaryny przyprawy: sól, pieprz, mieszanka przypraw do dań z fasoli, słodka papryka (do mięsa) WYKONANIE Fasolę zamoczyć dzień wcześniej na noc i na następny dzień gotować ją w tej samej wodzie (tak żeby nie była za miękka, bo się rozpadnie przy łączeniu składników). Wody z fasoli, po jej ugotowaniu, nie wylewać. Mięso umyć, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem

Passions hobbies life
Fasolowa truflowa z kiełkami pora i prosciutto 156

Fasola jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, na niedobór których jesteśmy narażeni zwłaszcza jesienią i zimą.   U trzymuje w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, wzmacnia serce, układ nerwowy i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Fasolowa z dodatkiem ziół i pikantnych przypraw może poprawić humor i sprawić, że temperatura otoczenia wzrośnie o kilka stopni :). Aromatyczna fasolowa truflowa będzie rewelacyjnie smakowała(...)przygotowana z moczoną fasolą jak i z fasolą z puszki. Dodatek oliwy aromatyzowanej białą truflą zmieni nudną zupę w wykwintne danie, które możecie ugotować w ciągu 15 minut. Dodatkowo oliwa zapobiegnie atakom głodu, a przez to podjadaniu  i efektowi jo-jo , o czym powinny pamiętać osoby na diecie i zainteresowane zdrowym odżywianiem. Z białą truflą znakomicie łączy się smażone

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania