Domowy, wegetariański pasztet z białej fasoli z dodatkiem jabłka i curry jest niesamowicie pyszny. To prosty pasztet, dobrze doprawiony, o wyrazistym smaku. Pasztet z fasoli dobrze się kroi, jest kremowy, można go mrozić. Pasztet podawaj z pieczywem z dodatkiem chrzanu, ćwikły, ketchupu, musztardy.. Udekoruj świeżymi lub konserwowymi warzywami (ogórki, papryka, pomidor) oraz świeżą natką lub koperkiem. Zapraszam po mój(...)sprawdzony przepis na idealnie kremowy i smaczny pasztet z fasoli. Pasztet z białej fasoli z jabłkiem i curry Kuchnia Ani SKŁADNIKI: 3 puszki białej fasoli (3 x 400 g) 2 cebule – 200 g 3 ząbki czosnku – 23 g 1 duże kwaśne jabłko 100 ml oleju – ½ szklanki 2 jajka czubata łyżeczka musztardy 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz
Zasmakuj Kuchnistanowi samodzielne danie. Fasolka po bretońsku jest dość ciężkim daniem ale od czasu do czasu (nie za często) można ją przygotować. Powinna każdemu smakować kto lubi dania z fasolą oraz kiełbasy, polecam wypróbować przepis Do przygotowania fasolki po bretońsku będziemy potrzebować: Garnek o pojemności około 3,5 L 500 g fasoli „Piękny Jaś” przed namoczeniem 500 g kiełbasy(...)sól do smaku 1 kopiasta łyżka mąki pszennej woda Link do filmu z przygotowania : Fasolka po bretońsku Przygotowanie: Najpierw przygotuję fasolkę: Kilka godzin przed gotowaniem fasolki po bretońsku, suchą fasolę dokładnie płuczę, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą tak żeby woda była kilka centymetrów powyżej fasoli, po jakimś czasie możemy sprawdzić czy czasem nie trzeba dolać wody ponieważ fasola
Uwaga Babcia Gotujeskładniki * 400 g fasoli adzuki * 300-400 g cukru * szczypta soli Sposób wykonania Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na 8-12 godzin. Po tym czasie fasolę odcedzić, zalać świeżą zimną wodą, 2 cm nad poziom fasoli, zagotować i po 10 min gotowania odcedzić. Ponownie zalać zimną wodą 2 cm nad poziom fasoli, zagotować(...)gotowania odcedzić. Znów zalać fasolę zimną wodą 1 cm nad poziom fasoli, zagotować, a następnie na delikatnym ogniu pod przykryciem gotować fasolę 50-60 min. Jeżeli woda nie przykrywa gotującej się fasoli, trzeba dolać. Zanim fasola będzie odcedzona sprawdzić na kilku ziarenkach czy można je łatwo rozetrzeć, jeżeli tak, fasolę odcedzić, zostawić tylko tyle żeby fasola była gęsta. Wsypać
Mix smakuDzisiaj zapraszam na smaczną sałatkę z kurczakiem i czerwoną fasolą. Regularne jedzenie fasoli obniża ryzyko wystąpienia problemów z sercem. Potwierdzono, że fasola obniża poziom całkowitego cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL. Warto wzbogacić swoją dietę o potrawy z fasoli, ma ona bowiem właściwości neutralizujące skrobię, zapobiegając jej rozkładowi w organizmie. Fasola zawiera oligosacharydy, które stanowią doskonałą pożywkę dla jelitowej flory(...)bakteryjnej. Uzupełnia zapasy żelaza, miedzi, manganu oraz niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu tiaminy (witamina B1). Warto również dodać, że fasola jest pokarmem wysokoenergetycznym, zawierającym duże ilości wartościowych białek. Ważne źródło białka roślinnego. Fasola czerwona jest doskonałym składnikiem do potraw meksykańskich, zup i sałatek. Większość dostępnej fasoli w puszkach jest przyprawiona – niestety solą, pieprzem, cukrem i octem – dlatego szukajcie dobrze
Smaczne Potrawyniektórych na stole wigilijnym pojawia się ugotowana fasola, między innymi w domu rodzinnym mojego Męża. Bez dodatków. Po prostu fasola jaś ugotowana al dente, żadna rozgotowana. Fasola, sól Fasolę przebrać wypłukać i.... 1. zalać zimną wodą, odstawić na noc i następnego dnia ugotować do pożądanej miękkości, pod koniec gotowania fasolę posolić lub 2. fasolę zalać zimną wodą, zagotować, odstawić(...)ostygnięcia i następnie ugotować do pożądanej miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Podczas gotowania należy pilnować aby nie wygotowała się woda, w razie potrzeby dolać gorącą wodę. Ugotowaną fasolę odcedzić. Użyłam fasolę wrzawską. Fasola wrzawska – czyli fasola tyczna „Piękny Jaś” zaliczana do fasoli wielokwiatowej (Phaseolus multiflorus), uprawiana w północnej części Kotliny Sandomierskiej, w widłach Wisły i Sanu. Nazwa pochodzi
królestwo garówNie ma lepszej przekąski, niż świeże pieczywo z jeszcze ciepłą pasta kanapkową przygotowaną np. z grochu i dyni. Najlepiej pastę podać na ciepłym toście i skropić
Jadło i czytadłoKolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki
Kuchnia z widokiem na ogródNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Humanistka w kuchni