fasola - 7342 przepisów (strona:4/490)

Fasolka po bretońsku 64

się zawekuje, i ekspresowy obiad masz z głowy. Trudność: Średnia Czas przygotowania: 12 godz Czas gotowania: 2 godz Całkowity czas: 14 godz Ilość porcji: 10 osób Składniki: 800 g fasoli “Piękny Jaś” 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 600 g boczku surowego wędzonego 450 g kiełbasy wieprzowej (2 gatunki(...)cebule 800 ml passaty pomidorowej do smaku pieprz i sól Sposób przygotowania: Danie niby tradycyjne, natomiast dzisiaj przed Tobą najpyszniejszy przepis na fasolkę po bretońsku. Zacznij zatem od wsypania fasoli do większej miski i zalania jej wodą. Mocz w taki sposób fasolę przez 12 godzin. Użyj większej miski, gdyż fasola, gdy napęcznieje w wodzie zwiększy swoją objętość. Moczenie fasoli

ugotuj-przepis.pl
Duszona fasola w sosie pomidorowym 141

Pyszna dus zona fasola molowa, w sam raz na syt y jarski obiad. Pomysł znalazł am na Smakerze . Przepis podaję z moimi zm ianami. Składniki: 1 kg białej fasoli " duży jaś" 2 duże cebule 1 puszka pomidorów bez skórki 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 seler przyprawa do dań z fasoli kminek ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka(...)smaku ewentualnie kostka rosołowa 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Fasolę moczymy całą noc, gotujemy na półmiękko w t e j samej wodzie, w której się moczyła i dolewamy w międzyczasie wody, by się nie spaliła. 2. Wszystkie obrane warzywa kroimy w kostkę. Cebulę rumienimy na olej u w rondlu, następnie dodajem y pozostałe warzywa i dolewamy trochę wody , chwilkę

Kuchnia domowa Ani
PLACUSZKI Z CUKINII Z BIAŁĄ FASOLĄ I DIPEM JOGURTOWO-KOPERKOWYM 157

tygodniu króluje u mnie na stole cukinia, dlatego dziś podaję Wam prosty sposób na wyśmienite placuszki z cukinii z białą fasolą.:) Startą cukinię łączę z gniecioną fasolą i zaostrzam smak czosnkiem. Dodaję trochę soli, pieprzu, odrobinę mąki do zagęszczenia i szybkie, wegetariańskie danie gotowe. Placuszki są pożywne i syte, a z dipem jogurtowo-koperkowym smakują pysznie. Nadają się na szybki(...)obiad albo kolację, bardzo dobrze smakują również odgrzane następnego dnia na śniadanie.  Polecam! SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z CUKINII (około 6-7 sztuk): 1 średnia cukinia 1 puszka białej fasoli 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek do smażenia SKŁADNIKI NA DIP JOGURTOWO-KOPERKOWY: 1 szklanka gęstego jogurtu

Słodko-Słony Świat Ilony
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 151

Bardzo mi zależy na mikserze planetarnym. Mój stary poczciwy robot jest u kresu wytrzymałości.... Ale ogólnie rzecz biorąc całość wyszła nieziemsko dobrze! Smaczne i tak inaczej, a gofry z fasoli podbiły serca moich dzieci ;). Składniki na 2 porcje: ok 400 g mięsa drobiowego (ja użyłam podudzi swojskiej kury) sól, pieprz, sos teriyaki ok 200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny(...)truskawek (kaszubskich) borówki w słoiczku 100 g wypestkowanych wiśni nadwiślankich ChNP kieliszek porto ;) Podkarpacki miód spadziowy ChNP do smaku sałata 100 g sera ementaler startego. Wykonanie: Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą. Następnego dnia zlewamy wodę, dolewamy świeżej i gotujemy fasolę do miękkości. Odsączamy na sicie i czekamy, aby wystygła. Pozbawione kości mięso oprószamy delikatnie solą,  pieprzem i zalewamy kilkoma

Malinowe Pocałunki
Burgery z czerwonej fasoli 161

Burgery tylko z mięsem? Nic podobnego! Ja postanowiłam pokombinować z czerwoną fasolą i wyszły pyszne. Nawet z wyglądu podobne do mięsnych burgerów. Dodatek czerwonej papryki i cebuli sprawił, że były jeszcze ciekawsze w smaku. Polecam eksperymentowanie z wege burgerami. Składniki: 8 bułek  1 pomidor kilka plasterków ogórków z curry (lub innych) 8 plasterków sera 8 listków sałaty 2 puszki(...)czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz chili ulubiony sos Wykonanie: Czerwoną fasolę odsączyć i zmiksować na gładką masę. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.Ostudzić i dodać do fasoli, jeszcze raz zmiksować. Masę przełożyć do miski, dodać bułkę tartą i przyprawy. Masę dobrze wyrobić ręką i uformować

Pasja Smaku
Fasola z klopsikami 100

Fasola z klopsikami to pożywne i sycące danie jednogarnkowe. Pyszny obiad z dużą zawartością białka roślinnego i korzystnej dla naszego organizmu witaminy B1. Aromatyczny i bardzo smaczny posiłek. Fasola jest dość ciężkostrawna, jeśli jednak odpowiednio ją przyprawimy i odpowiednio będziemy gotować, można pozbyć się tej wady. Fasolę trzeba najpierw moczyć przez co najmniej 12 godzin, następnie wylać wodę po moczeniu(...)wystudzeniu przechowywać w lodówce nawet do 10 dni. Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdyż łato się je przygotowuje i są bardzo smaczne. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 80 minut Składniki na fasolę z klopsikami: Klopsiki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej bułeczka pszenna 100 ml mleka łyżka kaszy manny 3 ząbki czosnku cebula jajko 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki łyżka majeranku

Kuchcik gotuje
Fasolka po bretońsku 647

danie jest stałą pozycją w moim menu. Dobrze smakuje od razu po przygotowaniu, ale odgrzewana nie traci nic ze swego smaku. Do przygotowania fasolki po bretońsku potrzebujemy tylko białej fasoli, dobrej kiełbasy i/lub boczku oraz pomidorów. Fasolę najlepiej wykorzystać taką w ziarnach, którą trzeba moczyć, według mnie taka w tej potrawie lepiej smakuje. Zachęcam do gotowania tej potrawy z moczonych(...)ziaren fasoli, gdyż mamy wtedy wpływ na stopień jej rozgotowania. Jeśli jednak nie mamy czasu, ani ochoty na moczenie fasoli, to taka z puszki również się nada i skróci nam dodatkowo czas przygotowania obiadu. Fasolkę z puszki należy dodać pod koniec gotowania, inaczej całkowicie się rozgotuje. Składniki: (porcja dla co najmniej 4 osób) 500 g białej fasoli (u mnie Piękny

Kuchcik gotuje
Fasola Gigantes Plaki 139

Fasola Gigantes Plaki. Grecka odmiana fasoli, którą wyróżnia naprawdę gigantyczny rozmiar. To klasyczna grecka potrawa bazująca na fasoli pieczonej w sosie pomidorowym. Co prawda u nas czasem trudno trafić na tę odmianę fasoli, ale nie zrażajcie się tym – z powodzeniem można ją zastąpić naszą największą odmianą fasoli – Pięknym Jasiem.   Składniki: – 500 g fasoli gigantes bądź Piękny(...)przecieru pomidorowego – 2 marchewki – 2 liście laurowe – sól, pieprz – czerwony ocet winny – natka pietruszki ( z połowy pęczka) – opcjonalnie: ser feta, świeża kolendra Wykonanie: Fasolę moczyć przez min. 12 godz, a najlepiej przez całą noc (włożyć do dużej miski lub garnka i zalać dużą ilością wody – fasola będzie zwiększać swoją objętość i „wypijać

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z fasoli Jaś i sardynek 182

Zagospodarowanie świątecznych resztek może być całkiem smaczne. Na święta gotuję zawsze fasolę Jaś, i zawsze zostaje jej sporo. Lubię ją bardzo z cebulą przysmażoną na maśle, lubię z tartą  bułką albo z samym masłem. Ale taka fasola świetnie sprawdza się również jako składnik sałatek. Dzisiaj sałatka z dodatkiem sardynek. Sardynki miałam zacne bo prosto z portugalskiego kraju(...)myślę, że inne też będą smaczne.  składniki 400 g ugotowanej fasoli (ok 200 g suchej ) 1 czerwona cebula  125 g puszka sardynek w oliwie (75 g po odsączeniu) 10 czarnych oliwek bez pestek 1/2 pęczka pietruszki sól pieprz płatki papryki sos: 4 łyżki oliwy ( w tym oliwa z puszki) 1 ząbek czosnku, starty sok z 1/2 cytryny

Stare Gary
Pieczona fasola 136

Przepis z książki  " Kuchnia grecka " (Seria: Encyklopedia Sztuki Kulinarnej ; Tom 9) Fasolę mogę jeść zawsze i wszędzie, w takim wydaniu bardzo lubię. składniki 500 g fasoli Jaś 180 ml oliwy 1 średnia cebula 3 - 4 ząbki czosnku 3 dojrzałe pomidory lub puszka 400g pęczek natki pietruszki łyżka masła sól, pieprz  przygotowanie Fasolę namoczyć na noc. Zmienić wodę(...)czosnek, chwilę podsmażać , dodać pokrojone pomidory, pietruszkę , sól i pieprz. Wymieszać ,zagotować i podgrzewać jeszcze przez ok 5 minut.  Naczynie do zapiekania posmarować masłem, przełożyć do niego fasolę , zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Podawać gorące

Stare Gary
Sałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą 611

Sałatka brokułowa z papryką i czerwoną fasolą... Różyczki zielonego, jędrnego brokuła. Pokrojona w drobną kosteczkę czerwona cebula i papryka. Czerwona fasola, jajka i uprażony słonecznik. A całość oblepiona sosem czosnkowym. Chrupiącego smacznego! Składniki: 1 brokuł (o wadze około 500 g); 4 jaja ugotowane na twardo; 1 średnia, czerwona papryka; 1 mała, czerwona cebula; Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto(...)kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do sałatki i wymieszać. Fasolę odcedzić z zalewy, dodać do sałatki i wymieszać. Słonecznik uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni, wystudzić, dodać do sałatki i wymieszać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać

Gospodyni Miejska
Sałatka z kurczaka i fasoli 389

Pyszna sałatka z kurczakiem i fasolą Sałatka z kurczaka i fasoli   SKŁADNIKI: piersi z kurczaka -1 podwójne ryż -1 saszetka ogórki kwaszone -2 szt fasola czerwona -1 puszka kukurydza -1 puszka cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz wegeta -1 łyżka majonez -3 łyżki papryka czerwona -0,5 szt PRZYGOTOWANIE: Pierś kurczaka ugotować w wodzie z  wegetą(...)grubszą kostkę.  Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.  Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.  Paprykę oczyścić z nasion,  pokroić w kostkę.  Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy  osączyć na sicie. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Sałatkę przełożyć do salaterki. (function

Kuchnia Danusi
Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym 231

Sycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg fasoli Piękny Jaś 500 g passaty pomidorowej 1 duża marchewka 130 g wędzonego boczku 1 i 1/2 szklanki bulionu(...)pietruszki 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżka suszonej papryki słodkiej sól pieprz Przygotowanie: Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wylać wodę i wlać około 1 litra świeżej. Dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości

Oryginalny smak
Ekspresowa zupa na jesień, z kapustą i fasolą 137

który wyszukałam w książce Vegetarian Mediterranean Cooking Beverley Jollands. Zamiast bulionu, do zupy dodajemy po prostu krojone pomidory z puszki (lub passatę ), uzupełniając je sycącym wkładem z kapusty i fasoli. Zupa jest gotowa w maks. 25 minut i nie wymaga wiele pracy. W oryginalnym przepisie autorka woła o dodatek cavolo nero , czyli czarnej kapusty toskańskiej, który z powodzeniem można zastąpić(...)smakuje jak sos pomidorowy z kapustą - w czasie krótkiego gotowania pomidory przejmują warzywny smak i danie smakuje jak należy. Spróbujecie? Ekspresowa zupa na jesień  z kapustą i fasolą na 4 porcje czas przygotowania: 25 min. Składniki: 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów lub 800 g domowej passaty pomidorowej 250 g włoskiej kapusty, jarmużu lub cavolo nero (u mnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantna zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 187

Dzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową z fasolą z puszki. SKŁADNIKI 1/2 kg wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)papryka c zerwona 1 papryka żółta 1 litr bulionu wołowego 2 łyżki oliwy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów w kawałkach 1 łyżeczka tymianku - najlepiej świeżego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki szczypta chili sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie.  Dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Smażymy przez chwilę na dużym ogniu. Dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto z fasoli z sezonowymi owocami 189

Wydawałoby się, że ciasto z fasoli będzie po pierwsze niesmaczne a po drugie będzie gnieciuchem z zakalcem. Kto tak myślał, ten się myli :) Ciasto jest bardzo delikatne a zarazem wilgotne i rozpływa się w ustach. Słodkie chociaż nie zawiera cukru. Z jabłkiem i cynamonem oraz sezonowymi owocami smakuje wyśmienicie. Polecam! 300 g fasoli wrzawskiej 2 jabłka łąckie 2 łyżki podkarpackiego(...)miodu spadziowego 3 małe jajka 100 ml maślanki 40 g mąki kasztanowej łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia wiśnie nadwiślanka maliny jagody Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny dzień lekko solimy i na małym ogniu gotujemy ją w tej wodzie przez 60 minut. Wystudzoną obieramy z łupinek i rozgniatamy

Mienta blog
Jak dobrze ugotować fasolę? 9

dobrze ugotować fasolę? Jak prawidłowo gotujemy suchą fasolę? Po kilku próbach udało mi się ugotować fasolę Piękny Jaś w sposób prawidłowy! Nie wpadłam na to sama, ale wykorzystałam wiedzę zaczerpniętą z książki Dominiki Targosz! Jestem jej wdzięczna, że wreszcie krok po kroku zrozumiałam, gdzie popełniam błąd i od tego momentu moja fasolka zawsze jest ugotowana poprawnie!  Jak dobrze ugotować(...)fasolę Nie trzeba fasoli poświęcać wiele czasu, ale warto pomyśleć o niej z wyprzedzeniem i namoczyć ją dzień wcześniej. Kiedy fasola zostanie przepłukana i zostanie dodana ostatnia woda do gotowania należy dodać jej aż tyle, żeby w trakcie gotowania nie odparowała cała i żeby powstał aromatyczny bulion. Jeśli zadbasz o dobre dodatki do gotowania, fasola odwdzięczy się wspaniałym smakiem

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z fasolą i ogórkiem kiszonym. 46

Sałatka z fasolą i ogórkiem kiszonym. Ta sałatka z ogórków kiszonych i białej oraz czerwonej fasoli , z dodatkiem czosnku i majonezu. Sałatka jest łatwa do przygotowania, pełna smaku i idealnie nadaje się na szybki poczęstunek lub przystawkę . Ten przepis na sałatkę jest bardzo prosty, z mała ilością składników i szybki w przygotowaniu. Chrupiący ogórek , kremowa biała i czerwona fasola(...)wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo. Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu

Zdrowy Styl Joanny
Fasola w sosie serowym 118

Fasola w sosie serowym na obiad. Bardzo lubię przystawki, na które składają się ogólnie dostępne warzywa. Zielona fasola szparagowa to właśnie takie nieskomplikowane warzywo, dostępne przez cały rok. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Jest smaczna i pożywna. Latem robię zapasy i mrożę fasolę. Ten sposób moim zdaniem jest najlepszy. Ugotowana fasola w słoikach traci swój świeży zielony kolor. Mrożona(...)fasola smakuje jak latem. Wystarczy ją lekko obgotować i opłukać pod zimną wodą. W ten sposób fasola podobnie jak inne zielone warzywa zachowuje swój piękny, naturalny kolor. Lubię fasolę w sałatkach . Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa

codojedzenia
Cassoulet 171

Dzisiaj danie dla prawdziwych hardcorowych pań domu. Cassoulet to potrawa z Langwedocji. W jej skład wchodzi przede wszystkim fasola oraz mięsa - kacze lub gęsie oraz wieprzowe. Podejrzewam, że powstała jako danie tworzone z resztek mięsa, które pozostawały w domu. Tymczasem teraz odtworzenie jej wymaga nie tylko posiadania tych wszystkich "resztek", ale przede wszystkim półtora dnia przygotowań. Brzmi groźnie, ale gotowe(...)koszykówki swojego syna ;)  Sam pomysł na potrawę jest całkiem ciekawy i godny zapamiętania. Coś podobnego możemy przygotować wykorzystując resztki z mięs i warzyw z rosołu. Dodajmy do nich fasolę oraz podsmażoną kiełbaskę i boczek, a następnie zapieczmy pod bułką tartą.  Cassoulet nie jest zbyt wyrafinowanym daniem, ale ponieważ należy do klasyki postanowiłam się z nim zmierzyć. Nie żałuję

W kuchni wieczorem
Kapusta mieszana z fasolą 145

kapustę z pieczywem i olejem lnianym. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki małej kapusty białej 2 cebulki 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 2 szklanki drobnej suchej fasoli 100 g boczku sól majeranek kminek w ziarenkach liść laurowy ziele angielskie Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować i odstawić, by napęczniała (taka podgotowana fasolka(...)samym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować. 4. Kiedy obie kapusty będą miękkie, połączyć je ze sobą. Dodać fasolę z warzywami, pokrojoną w kostkę i obsmażoną na patelni cebulę i boczek. Dodać majeranku i kminku w ziarenkach. Gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku wedle uznania. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 138

pasztety.  Składniki: 40 dkg wątroby wieprzowej , 70 dkg karkówki , 2 średnie cebule , 5 większych ząbków czosnku , 0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego , 1 puszka czerwonej fasoli , sól , grubo mielony pieprz , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich , 1 łyżka słodkiej mielonej papryki , 1 łyżka majeranku , 3-4 łyżki oleju . Mięso i wątrobę opłukać(...)pokrojonego w plasterki czosnku. Całość udusić do miękkości. Wystudzić. Resztę cebuli i czosnku posiekać drobno. Podsmażyć na lekko złoty kolor na oleju. Otworzyć puszkę z fasolą, odlać część wody. Fasolę przełożyć do cebuli i czosnku - przesmażyć krótko. Wystudzić. Mięso i fasolę zmielić maszynką do mielenia. Ustawić grubsze sitko, żeby nie zmieliło się na miazgę, powinny

Codzienna kuchnia niecodzienna
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM I CZERWONĄ FASOLĄ 217

Lekka i smaczna sałatka, z dużą dawką białka (kurczak, fasola).  Kompozycja składników - własna :)  Sałatka zawiera wszystko co lubię: chudego kurczaka, czerwoną fasolę, pekinkę  no i mój ukochany seler naciowy. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 400g (lub 1 mała puszka, czasami można kupić takie malutkie) paczka (100g) ziaren słonecznika mała kapusta(...)greckiego sól, pieprz 1/2 ząbka czosnku koperek Wykonanie: Pierś gotujemy z przyprawami, lub wykorzystujemy mięsko od gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: Jogurt mieszamy z majonezem. Nie podaje proporcji, bo to zależy od tego, czego przeważającą ilość

Walijskie Pichcenie
Pasztet z białej fasoli 117

Chcesz upiec pyszny pasztet...zapraszamy do wypróbowania tego przepisu;) Składniki; 1/2 kg fasoli, 5 cebul, 2 marchewki, 5 jaj, bułka tarta, 2 liście laurowe, przyprawa do dań z fasoli, curry, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz, Wykonanie; Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych(...)Odcedzamy. Cebule pokroić i zeszklić na oleju. Doprawić sola, pieprzem i curry. Marchewkę ugotować i zemleć razem z fasolą i zeszkloną cebulą. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku /wcześniej do 200 stopni/ w temp. 180 st. przez ok. 30-40 minut. Pasztet

Anioły w kuchni
Ziołowa sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 451

Dzisiaj po raz kolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna uwagi alternatywa dla kurczaka i warzyw. Przyznam, że pierwszy raz od bardzo długiego czasu jadłam białą fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego, co dobre(...)sprawdzone, jednak dzisiaj przyszła pora na małą zmianę kolorystyczną. Zresztą- obojętnie czy biała, czy czerwona- fasola to bogate źródło witamin i minerałów, więc zdecydowanie nie powinniśmy zapominać o niej w naszej diecie. Ziarna, w zależności od odmiany, zawierają cynk, selen, żelazo i kwas foliowy oraz znaczne ilości białka roślinnego i błonnika.  Wiele jest również sposobów ich przyrządzania- są składnikiem

peanutbuttermonster
Pasztet z soczewicy i fasoli 156

Składniki : 20- 30 dag pieczarek 1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej 15 dag fasoli piękny Jaś 1 duża i 1 mała cebula garść rukoli sól, pieprz, łyżeczka maggi, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, papryka mielona ostra 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 2 średnie marchewki Przygotowanie : Umytą soczewicą gotujemy w 2 i 1/2 szklanki wody z liściem(...)zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy je) Namoczoną na noc fasolę gotujemy do miękkości, drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu ( u mnie smalec) Umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej lekko cebuli, mieszamy, przykrywamy pokrywką smażymy na tłuszczu do miękkości, odkrywamy i odparowujemy  Obraną marchew i ziemniaka gotujemy do miękkości, gdy przestygnie ścieramy

Proste Potrawy
Fasola zaprawiona czosnkiem 172

Przekąska banalna, najprostsza z prostych, a smakuje całkiem nieźle.   Przykładowa ilość składników: 500 gram fasoli Jaś 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjnego "Winiary") Fasolę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z majonezem, połączyć z fasolą. Ilość czosnku można oczywiście dostosować do własnych upodobań. Majonezu nie powinno być(...)dużo. Chodzi o to, aby fasola była nim tylko obklejona. Smacznego

Praktyczna pl
Brownies z czarnej fasoli 142

Świat przeszkadza mi w życiu. Sławomir Mrożek Składniki: 400 g czarnej fasoli (suchej) 3/4 filiżanki ciemnego kakao 3/4 filiżanki trzcinowego cukru pudru (dla niektórych brownies wciąż mogą wydawać się gorzkie, należy wtedy zmniejszyć ilość kakao, a zwiększyć ilość cukru, polecam jednak zamiast tego podawać brownies ze słodkimi dodatkami) 3 łyżki oleju kokosowego (w wersji płynnej) 5 łyżek siemienia lnianego(...)miksery nie wymagają od was dodawania mleka, nie trzeba tego robić) dodatki: sorbet malinowy płatki kokosowe trzcinowy cukier puder syrop z agawy kakao Przygotowanie:        Fasolę płuczemy, moczymy w wodzie przez jedną noc, ponownie płuczemy, po czym gotujemy w świeżej, lekko osolonej wodzie ok. 60 minut. Ugotowaną fasolę odcedzamy, możemy ją jeszcze raz opłukać. W oddzielnym

Weganizm infantylny