Pieczona fasola nie daje o sobie zapomnieć. Odkąd jej spróbowałam, ciągle do niej wracam. Piekłam ją już z różnymi dodatkami. Szczególnie dobrze smakuje nam w wersji z kiszoną kapustą, marchewką i jabłkiem. Dlatego tym przepisem chcę się z Wami podzielić. To już prawie drugi miesiąc, odkąd gotuję na bazie produktów sezonowych, w ramach mojej akcji sezonowej “Kalendarz Smaków(...)Przyznam, że jestem sama miło zaskoczona faktem, że tyle ciekawych dań udało mi się odkryć, korzystając z dość ograniczonej przecież listy produktów sezonowych w zimie. Fasola jest niewątpliwie jednym z moich ukochanych warzyw. Szczególnie upodobałam sobie odmianę fasoli jaś duży, zwanej też piękny jaś. Ma to związek z bardzo pozytywnym wspomnieniem smaku tej fasoli, który pamiętam z dzieciństwa. Większość
Wiszniówkaietetyczne, wilgotne muffinki marchewkowe. Przepis można wypróbować, gdy pokusa na słodkości jest duża a my akurat jesteśmy na diecie. :) Bazą muffinek jest fasola (podobnie jak w przepisie na ciasto czekoladowe z fasoli ). Tym razem w wersji marchewkowej. :) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion(...)document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dietetyczne m uffinki marchewkowe z fasoli PRZEPIS /inspiracja: link / Temperatura pieczenia: 200 ºC Czas pieczenia : 30-35 min. Składniki 1 puszka bialej fasoli 3 jajka 4 łyżki zarodków pszennych * 1 łyżka ekstraktu waniliowego
coolinarnastrefa.blogspot.comDzień dobry, Rośliny strączkowe (czyli różne fasole) od wieków pełnią ważną rolę w kuchni śródziemnomorskiej. Nie tylko stanowiły cenne źródło białka dla ubogiego społeczeństwa, ale także "ratowały" ludzi w czasie częstych okresów religijnych postów, kiedy spożywanie mięsa było zakazane. Rośliny strączkowe mają wysoką wartość odżywczą - poza białkiem zawierają błonnik, roślinne tłuszcze i antyoksydanty, a niedawno naukowcy z Kanady(...)dobry cholesterol") wychwytuje "zły cholesterol" z naczyń krwionośnych, transportuje go do wątroby, gdzie jest przetwarzany. Jedzenie roślin strączkowych nie jest zakorzenione w polskiej kuchni , kiedy byłam dzieckiem jadałam fasole tylko kilka razy w roku - pod postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych, a jeśli już po nie sięgamy, tłamsimy
Chilli Czosnek i Oliwaprosiłam w warunkach akcji . Bardzo dziękuję wszystkim, którzy nadesłali przepisy zgodne z warunkami akcji 😊 Niżej znajdziecie pomysły na dania posegregowane ze względu na zawartość: ciecierzycy, grochu, różnych rodzajów fasoli i soczewicy 😋 Potraktujcie zatem poniższy zbiór jak strączkową książkę kucharską 😄 A jest z czego wybierać! Smacznego 😋 Gdyby się okazało, że pominęłam jakiś przepis (szczególnie z Durszlaka) lub zamieniłabym zdjęcia, dajcie znać(...)porem i groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem ; blog: Di gotuje Verriny z pastą groszkowo-serową z awokado i kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Surówka z mango i fasoli mung ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ryż z czarną fasolą ; blog: Weekendy
Weekendy w domu i ogrodzieCzarna fasola ma fantastyczny smak, kolor nie każdego przekonuje, ale tylko do czasu aż jej sam nie posmakuje. Ja serwuje ją jako sypką fasole z indykiem , lub zupę-potrawkę na śmietanie. Jeśli macie ochotę ją przetestować to zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki dla 4 osób: 25 dag czarnej fasoli 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 4 goździki marchewka pietruszka(...)kawałek pora kawałek selera olej 1-2 liście laurowe tymianek świeży lub suszony ocet jabłkowy lub malinowy świeża natka pietruszki kurczak lub indyk dla osób, którzy są mięsożerni Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoknięcia. Cebulę obrać, do jednej powbijać goździki, a drugą drobno posiekać razem z czosnkiem i zeszklić na na patelni razem z wszystkimi drobno
Apetyczna babeczkaparodniowy relaks na mazurach! (: Po obfitych Wielkanocnych daniach każdy szuka lżejszej inspiracji na swój talerz (my również(:), dlatego proponujemy Wam dziś bardzo sycące, ale lekkie ciasto na bazie fasoli, na której to smakowych towarzyszy wybrałysmy suszone pomidory, ser feta, czosnek oraz karczochy (: Koniecznie spróbujcie jest proste w przygotowaniu i py-szne! Dowodem na to jest to, że nie udało się(...)było posiłkiem postnym w Wielką Sobotę, kiedy to wszyscy domownicy byli pochłonięci świątecznymi przygotowaniami, a na dodatek byli.. bardzo głodni! (: Zapraszamy Was serdecznie! Składniki: 500g drobnej, białej fasoli pół słoiczka suszonych pomidorów odsączonych z oleju pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy (można zastąpić oliwkami) 1 opakowanie sera feta 2 jaja 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Symfonia SmakówWegetariańskie pulpety przygotowane z białej fasoli, obtoczone w migdałach i podane z sosem groszkowym, to bardzo smaczne i jednocześnie proste do przygotowania danie. Idealnie sprawdza się podane na lunch oraz na obiad . Danie to jest dobrym przykładem wykorzystania warzyw z puszki, gdyż zarówno pulpety jak i sos bazują na warzywach konserwowych. Polecam poniższy przepis na pulpety z białej fasoli(...)sosie groszkowym, jestem pewna, iż Wam posmakują. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Pulpety z fasoli Składniki na pulpety z białej fasoli. 60 dkg białej fasoli z puszki 200 ml zalewy z białej fasoli 5 dkg bułki tartej 1/4 łyżeczka pieprzu 3/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 1 łyżka siekanej natki pietruszki 10 dkg mielonych
MeCooksFasola biała należy do roślin strączkowych i posiada ona kilka odmian, a do najpopularniejszych należą fasola jaś oraz perłowa. Jest ona jednym z najbardziej wartościowych pokarmów na świecie. Docenia się ją nie tylko za wartości odżywcze, ale także walory smakowe. Bogata w pełnowartościowe białko roślinne jest dobrym zamiennikiem mięsa dla wegetarian i wegan. Poza tym, fasola to bogate źródło witamin(...)minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza nasionami fasoli właściwości zdrowotne wykazują także jej strąki oraz kiełki. Jednak nie przez każdego może być spożywana... Dowiedz się więcej! Biała fasola to źródło: przeciwutleniaczy - polifenoli białka witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6 kwasu foliowego (B9) witaminy A witaminy C witaminy K żelaza potasu wapnia fosforu magnezu manganu selenu miedzi lecytyny
Kuchnia MagdaLenyZanim podzielę się z Wami tym przepisem mam jeszcze do zaoferowania inne pyszności… Jeśli lubicie pasztety bezmięsne, to mam nadzieję, że skusicie się na ten dzisiejszy pasztet z fasoli i pieczarek. Pasztet jest bardzo wilgotny i łagodny w smaku. Oczywiście możecie bardziej go doprawić Zapraszam na pasztet z fasoli i pieczarek Pasztet z fasoli i pieczarek Składniki: 5 szklanek(...)poj.250 ml) ugotowanej fasoli Jaś 2 cebule 3 ząbki czosnku 8 pieczarek 100 g serka kremowego 1 łyżka papryki słodkiej 2 łyżki majeranku szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz olej 1. Cebulę obrać, pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pieczarki opłukać, obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu aż się zeszkli
UgotujmyTo.plZupa z białej fasoli, w Grecji znana pod nazwą Fasoulada, jest bardzo sycąca i można ją przygotować w łatwy sposób niedużym kosztem. Należy tylko pamiętać, by fasolę moczyć przez noc i gotować na niedużym ogniu przez kilka godzin. Składniki: 400g suszonej białej fasoli, np. typu "Jaś" lub greckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody(...)naciowego, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane sól i pieprz czarny 800g pomidorów z puszki (2 puszki) 1 łyżeczka suszonego oregano listki świeżego oregano ser feta Przygotowanie: Odcedzamy fasolę, przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu, a następnie zbieramy pianę i szumowinę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 1 godziny. Na patelni
Smakowity Blog KulinarnyKolejne udane połączenie granatu z fasolą. Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu. Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8 Składniki: Ciasto: 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, szczypta soli, zimna woda, oliwa do posmarowania formy. Nadzienie: 200 g liści szpinaku, 1 puszka odsączonej(...)czerwonej fasoli, 250 g kremowej gorgonzoli, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, Sól i pieprz do saku, Granat, Oliwa truflowa. Przygotowanie: W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy). Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, r ozwałkować na stolnicy, wyłożyć na formę posmarowaną
SzczyptaSmaQdzień . Albo jedzone przed telewizorem. Siedzicie w piżamach, rozmawiacie, a czas staje w miejscu... Moja propozycja na taki posiłek to ziołowa tortilla podana z aromatycznym nadzieniem z chorizo, fasoli, pora i pomidorów . Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem jajek oraz chorizo, dlatego dla niego taki posiłek to strzał w dziesiątkę. Dziewczyny, myślę, że Wasz mężczyzna również ucieszy się(...)błogimi chwilami w łóżku. A Wy jak będziecie spędzać Walentynki? Wybieracie się gdzieś, czy zostajecie w domu? Szykujecie coś specjalnego dla Ukochanej osoby? Ziołowa tortilla z chorizo i fasolą na podstawie przepisu z książki "Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem" na 2 obfite porcje czas przygotowania: 35 min. Składniki: 3 mięsiste pomidory 6 łyżek oliwy 1 puszka białej
Chilli Czosnek i OliwaRibollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo, proste potrawy są najsmaczniejsze. Ubodzy mieszkańcy Toskanii, aby nie marnować czerstwego chleba i resztek warzyw dusili je na oliwie, a następnie gotowali. Stąd też nazwa zupy - słowo ribollita oznacza ugotowana ponownie. Ribollita - toskańska zupa(...)fasoli, to typowe danie zimowe, aby nabrała swojego charakterystycznego smaku, powinna zostać przemrożona, tak jak polski bigos. Wiosną i jesienią, kiedy nie ma już przymrozków gotuję większe porcie toskańskiej zupy fasolowej i zamrażam. Przydaje się bardzo, kiedy z wizytą wpadną niespodziewani goście. W skład ribollity obowiązkowo wchodzą biała fasola, czarna kapustą (którą z powodzeniem możemy zastąpić kapustą włoską, jarmużem albo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą... Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa. Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli. Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów. Z dodatkiem plasterków podsmażonego chorizo. Pyszna i aromatyczna. Smacznego! Składniki: Puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 240 g); 1 średnia cebula; 200 g liści jarmużu; 4 średnie ziemniaki; 3 ząbki czosnku; 2 duże pomidory(...)umyć, naciąć na czubku w krzyż, sparzyć (zalać wrzątkiem tak, aby zakrył pomidory i odstawić na 10 minut), obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Chorizo pokroić w plasterki. Fasolę odsączyć z zalewy. W garnku, w którym bedzie gotowana zupa rozgrzać olej (2 łyżki). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i delikatnie podmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać plasterki chorizo
Gospodyni Miejskasię, aż bije w zawrotnym tempie. I choć za oknem deszcz, przygnębiająca szarość, widok smutnego miasta - to nic! Idzie miastem z szerokim uśmiechem na twarzy. PIKANTNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI. /własny;/ na słoiczek ok. 300 ml 1/2 szklanki suchej czerwonej fasoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki pepperoni (lub chili) 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanego) 2 łyżki oliwy(...)oliwek 2-3 łyżki wody sos sojowy, pieprz świeżo mielony odrobina słodkiej i ostrej mielonej papryki Czerwoną fasolę zalewam wodą i zostawiam na 12h, aby się namoczyła. Następnie gotuję, wlewając do garnka wody 2x więcej niż fasoli. Kiedy fasola jest miękka, odcedzam z pozostałego płynu, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę na odrobinie tłuszczu. Papryczkę kroję
W kuchni Karmel-itki