Przepis na chili sin carne z cukinią i bakłażanem…Poświąteczny przegląd lodówki i zamrażalki przyniósł mi pomysł na chili. Namoczoną fasolę czasami mrożę, bo jak mam nagłą ochotę na fasolę to wystarczy, że ją rozmrożę i już mogę działać. Dzisiaj znalazłam w zamrażalniku dwie paczuszki fasoli, pimento i czerwoną mung…”będzie chili” pomyślałam…Dawno(...)robiłam chili. Jemy fasolę dosyć często, bo gotuję perskie gulasze z fasolą i fasolową, ale chili to inna bajka zwłaszcza chili sin carne czyli bezmięsne. Tak, można się obyć bez mięsa choćby jeden raz w tygodniu i mimo wszystko jeść komfortowo. Chili to szybkie i łatwe danie przy tym zdrowe i pożywne. Jedzenie fasoli czasami przysparza problemy ale jest
codojedzeniaPyszna sałatka z pęczaku, zielonej soi i fasoli to idealne poświąteczne danie do pracy lub na kolację. Wiadomo jak to po świętach. Mamy dosyć mięsa, wędliny, natomiast ochotę na coś treściwego ale najchętniej w postaci lekkiej sałatki. Przyznaję, że sałatki goszczą na moim talerzu więcej niż często. Po prostu lubię lekkie i szybkie dania. Sałatki można przyrządzić na wiele sposobów(...)Danie można wzbogacić o warzywa, różne rodzaje fasoli czy kaszę. Sałatka z pęczaku to bardzo popularna sałatka wśród moich domowników. Pęczak niegdyś nienawidzony przeze mnie rozpoczął nową karierę w mojej kuchni. Używam go często głównie w sałatkach na zimno lub na ciepło . Zdarzy mi się, że gotuję pęczak na sypko do gulaszu… Sałatka z pęczaku smakuje mi jednak najbardziej
codojedzeniabardzo znielubiłam rosół, że gdy w końcu stanęliśmy na nogi, zamarzyły nam się hamburgery No ale mięsne są takie typowe, a w szafce na natchnienie czekała czarna fasola. W drugiej szafce piętrzyły się kilogramy mąki z płaskurki i pomimo echa w lodówce udało się coś wymodzić Nie chcę Was zalewać potokiem wiadomości na temat płaskurki, wszak każdy zainteresowany poszuka(...)wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec ok. 20 minut. Kotlety z czarnej fasoli Możecie użyć fasoli suchej, jak i tej z puszki. Ja miałam suchą. Składniki na ok. 6 kotletów: 200 g suchej czarnej fasoli (ok. 2 puszek gotowej fasoli
gutfutmożecie puścic wodze fantazji: dodać wg mięso, kaszę jaglaną czy przyprawić Waszymi ulubionymi ziołami. Jesteście zainteresowani? Do przygotowania 6 porcji bulionu potrzebujecie: – 6 średnich marchewek – puszkę białej fasoli – 500 ml wody – 2 liście laurowe – ziele angielskie – przyprawę „Eko Smacznek” (do kupienia tutaj) Zacznijcie od obrania, umycia i pokrojenia marchewek w plastry. Gotujcie(...)wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego około 20-25 minut. Po tym czasie dodajcie odsączoną i przepłukaną fasolę aż całość będzie gorąca. Podawać w bulionówka z odrobiną koperku. Życzę Wam wszystkiego najsmaczniejszego
Szybko Tanio SmaczniePyszna, kolorowa zupa, na którą przepis znalazłam u Agaty. Lekko zmodyfikowałam recepturę. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów siekanych 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler (bulwa) 1 czerwona papryka 1 por 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kminku sól, pieprz, cukier(...)olej, dodać warzywa i smażyć chwilę. 3. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kminek i gotować do miękkości. Pod koniec dodać pomidory z puszki i odsączoną z zalewy fasolę. Dodać koncentrat wedle uznania i przyprawić odrobiną cukru, a także solą, pieprzem, chilli i mieloną papryką. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia Agaty
Kuchnia domowa AniPyszna sałatka z buraczkami według receptury siostry Anastazji. Składniki: 5-6 buraczków (gotowanych lub pieczonych ) 3-4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka szczypiorku tarty chrzan ze słoiczka do smaku 2-3 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ugotowane ( u mnie pieczone ) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce(...)jarzynowej. 2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno. 3. Fasolę odsączamy z zalewy. 4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chrzanem. 5. Sałatkę schładzamy przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa AniKolejny pomysł na podanie makaronu, tym razem z pieczarkami i czerwoną fasolą w pysznym pomidorowym sosiku... Składniki: opakowanie makaronu penne 300g pieczarek 2 cebule puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka papryka bazylia natka lub koperek Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju na złoty kolor.Pod koniec smażenia
Walijskie PichcenieSkładniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4 łyżki mleka 5 jaj łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kakao łyżka jogurtu naturalnego 200 gram sera twarogowego chudego aromat waniliowy 5 łyżek stewii łyżeczka sody 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% płatki migdałów 2 łyżki mąki kokosowej Fasolę blenderujemy na gładki mus, dodajemy mąkę kokosową, mleko, kakao, 4 łyżki stewii
Mango Papajajest :) Smakowo również nam odpowiada, za to konsystencja jest dokładnie taka jak lubię - chyba ten właśnie majonez na dłużej zagości w naszym domu :) W oryginalnym przepisie jest biała fasola, ale miałam akurat tylko czerwoną i czarną. Wybrałam czerwoną, stąd ten kolor :) Składniki: 100 g suchej fasoli niecała połowa szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy łyżeczka octu
chwile dla mniemają dobroczynny wpływ na nasz organizm, w Polsce jeszcze mało znane i mało doceniane...jeśli macie ochotę ich spróbować to zajrzyjcie do sklepu skworcu.com.pl Składnik na sałatkę: 250 dag fasoli adżuki puszka groszku konserwowego 1/2 kg pieczarek por 2 kwaskowate jabłka jogurt naturalny lub śmietana 2-3 łyżki majonezu sól pieprz łyżka soku z cytryny Fasolę namaczamy dzień wcześniej
Apetyczna babeczkaSklep.na Sushi.pl . Idealny dla osób które są na diecie bezglutenowej czy bez pszenicy. Uwielbiam ten smak!. Składniki dla 4 osób: makaron ryżowy 20-30 dag 20 dag zielonej fasoli 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 50-60 dag mięsa wieprzowego oliwa sól pieprz świeża bazylia lub tymianek Rozgrzać oliwę, mięso pokroić w podłużne plastry, posolić i obsmażyć. Marchew(...)fasolę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę. Mięso połączyć z warzywami, chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Makaron skropić oliwą i posypać świeżymi ziołami i podawać z warzywami i mięsem
Apetyczna babeczkakawałkach 2 łyżki zielonego groszku (50g) - u mnie młody groszek z Ojcowej działeczki ogrodniczej, który w sezonie zamrażam i przechowuję właśnie w takich celach 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (50g) 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej (20g) - posiekanej w drobną kosteczkę 1 ogórek kiszony (30g) - mały 1 łyżeczka oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU ) sól(...)pieprz do smaku Groszek i fasolę odcedzić z wody/zalewy. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Tuńczyka odcedzić z sosu i ewentualnie podrobić jeśli w kawałku. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. W salaterce zmieszać tuńczyka z warzywami, olejem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść z kromką pieczywa chrupkiego. Smacznego
Grunt to przepis!doprawiony bazylią i oregano - samo zdrowie. Wychodzi dosyć wilgotny i zdecydowanie lepiej smakuje na zimno niż zaraz po wyjęciu z piekarnika. Składniki: puszka odsączonej z zalewy i wypłukanej czerwonej fasoli 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego pół szklanki odtłuszczonego mleka granulowanego pół łyżeczki sody 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka oregano łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki(...)ziaren siemienia lnianego (+ 1 łyżka do posypania) 2 łyżki ziaren słonecznika łyżka sezamu (+ 1 łyżka do posypania) Przygotowanie: 1. Fasolę zblendowałam na gładką masę, dodałam resztę składników i dokładnie wymieszałam. 2. Całość przelałam do silikonowej "keksówki" i posypałam sezamem oraz siemieniem. 3. Piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przepis bierze udział w akcji
Kulinarny PamiętnikZapewne dzięki dodatkom takim jak cebulka, jabłko i majeranek. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie, koniecznie z plasterkiem kiszonego ogórka! Nawet mój Mąż mięsożerca dał się oszukać :) Składniki: puszka białej fasoli średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę olej rzepakowy do smażenia pół kwaśnego jabłka, startego na tarce łyżka prażonej cebulki 2 łyżeczki majeranku sól pieprz pół łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie(...)Fasolę odsączyłam z zalewy (zostawiając łyżkę płynu) i zblendowałam. Cebulkę podsmażyłam na złoto na oleju, dodałam roztarty w dłoniach majeranek. Ostudziłam. Do masy fasolowej dodałam sól, pieprz, czosnek, jabłko i cebulę - prażoną i smażoną. Całość dokładnie wymieszałam, przełożyłam do słoika i wstawiłam do lodówki na noc, aby smaki się połączyły
Kulinarny PamiętnikSkładniki - podwójny filet z kurczaka - 30 dag makaronu małe muszelki - ¾ szklanki ryżu - puszka czerwonej fasoli - ½ puszka kukurydzy - kilka pasków papryki konserwowej - majonez - 1 łyżka pikantnego ketchupu - sól, pieprz ziołowy - przyprawa kebab – gyros - curry - olej Wykonanie Filety umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą kebab – gyros. Schłodzić godzinę, usmażyć na oleju. Makaron i ryż ugotować osobno(...)osolonej wodzie. Fasolę i kukurydzę osączyć. Paprykę pokroić w niewielkie kawałki. Składniki sałatki wymieszać, dodać ketchup i majonez. Doprawić solą, pieprzem i curry. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi
Świat SmakuSkładniki: 200g fasoli pinto 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik nitek z selera 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% 2 łyżka majonezu lekkiego 2 łyżki musztardy Roleski słodko-ostrej Przepis: Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy przez ok. 60 minut, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy ją do miski i łączymy z kukurydzą i selerem. Dodajemy
Emcia PichciSkładniki: 200 g makaronu razowego sedani Misura szklanka osączonej białej fasoli, opłukanej kilka kawałków suszonych w oliwie pomidorów Sacla posiekana natka pietruszki kilka mini kulek mozzarelli 4 garście startego sera grana padano przyprawa Specialite suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól, pieprz do smaku 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego(...)tłoczenia Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Do miski przekładamy: posiekaną natkę, fasolę, pokrojone suszone w oliwie pomidory, kawałki mozzarelli oraz starty grana padano. Dodajemy makaron, oliwę z pierwszego tłoczenia oraz przyprawy. Całość starannie mieszamy i podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 100g makaronu mini penne rigate średniej wielkości cukinia 1/2 szklanki opłukanej z zalewy i osączonej czerwonej fasoli z puszki ząbek czosnku łyżeczka suszonego oregano szczypta chili z cayenne sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek do posypania dania posiekana, suszona natka z pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie(...)oregano i chili z cayenne, mieszamy, a gdy cukinia będzie al dente gasimy płomień. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię razem z cukinią i czosnkiem, dodajemy czerwoną fasolę i doprawiamy do smaku solą/pieprzem, mieszamy, po 2 minutach danie jest gotowe. Podajemy posypane posiekaną, suszoną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniaSkładniki : * pół kg fasolki ekologicznej białej * kg świeżych pomidorów * łyżka przecieru pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz do smaku * ulubione zioła * 30 dag chudej wędliny drobiowej Przygotowanie : Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Ugotować do miękkości. Odlać wodę. Rozgrzać oliwę, przesmażyć wędlinę bądź mięso. Można dodać czosnek i cebulkę. Pomidory pokroić w kostkę. Przesmażyć, dodać przyprawy i zioła. Całość dusić(...)razem z fasolą. Zagotować. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut. Zapraszam Was na stronę firmy oraz do polubienia FB - będziecie na bieżąco informowani o nowościach w sklepie
Magiczne Życie Martycytryny - łyżka sosu sojowego Ananas w marynacie: - 3 - 4 plastry świeżego ananasa - łyżka sosu sojowego - łyżka miodu - 2 - 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: - 2 łyżki oleju - puszka kiełków fasoli mung - pół niedużej czerwonej papryki Przygotowanie: 1. Polędwicę kroimy na nieduże kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty z mięsem i odstawiamy. 2. Ananasa kroimy w paski(...)podsmażamy na oleju polędwicę - krótko i na dużym ogniu. Ściągamy z patelni. Następnie również na dużym ogniu podsmażamy ananasa, podlewając marynatą za każdym razem, gdy wyparuje. 4. Dodajemy kiełki fasoli i paprykę, smażymy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy mięso, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. 5. Podajemy z ryżem
Kraina Tysiąca Smakówsznycle były z zapasu. Czas: 30 minut lub 10 minut zależy czy smażymy czy odgrzewamy Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 jajko bułka tarta do panierowania 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym ( ok. 400 g - kupuję Heinza ) przyprawa Jarzynka olej do smażenia Pierś umyć i osuszyć. Przekroić na 4-5 małych kawałków. Rozklepać przez folię spożywczą by nie porozrywać(...)zwolenniczką podawania niektórych dań bez ziemniaków , ryżu, klusek itp. I nie chodzi o liczenie kalorii czy inne diety -po prostu wydaje mi się, że jeśli mamy w potrawie groch , fasolę, soję czy soczewicę to nie potrzeba nic dodawać
Buniabaje w kuchnijuż bez dodatków typu kasze , ryż czy ziemniaki. Placuszków z piersi kurczaka robię kilka wersji. Dziś postanowiłam zrobić wersję doprawioną przyprawami orientalnymi. A do tego pasowały mi kiełki fasoli mun. Są delikatne , chrupkie i doskonale łączą się z ostrymi smakami. Czas: 15 minut Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 5 dag parmezanu lub innego twardego , ostrego w smaku sera(...)żółtego garść świeżych kiełków fasoli mun ( lub mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce jarzynowej ( duże oczka).Kiełki pokroić
Buniabaje w kuchniMakaron ponownie gości na moim stole. Tym razem w pysznej i lekkiej sałatce z dodatkiem pieczonego kurczaka i fasoli czerwonej. Do tego sos i mamy gotowe danie do zabrania ze sobą na piknik czy do pracy. Spróbujecie ? Składniki : * pół puszki czerwonej fasoli konserwowej * duży filet z kurczaka * 2 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek * ulubione przyprawy do kurczaka * szklanka
Magiczne Życie Martymoich domowych zapasach znalazłam ostatnio puszkę z kiełkami fasoli mung początkowo myślałam żeby wykorzystać je do obiadu ale ostatecznie została głównym składnikiem mojej sałatki. Składniki: - 1 puszka groszku konserwowego - 30 dag szynki konserwowej - 1 puszka kiełków fasoli mung - 4 ogórki konserwowe - 5 jajek - 1 puszka kukurydzy - 2 opakowania makaronu ryżowego - majonez - przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie: Jajka gotujemy
Zainspirowana w kuchniBardzo lubię tuńczyka. Tym razem połączyłam go z białą fasolką i czerwoną cebulą. To połączenie wyszło przepysznie:) składniki: 1 puszka białej fasoli, użyłam Bonduelle gotowanej na parze 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 duża czerwona cebula 1 garść młodych listków pietruszki kędzierzawej 1-2 łyżki majonezu czarny pieprz Kamis Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć(...)miski. Fasolę opłukać i osączyć na sicie, dodać do cebuli. Tuńczyka osączyć z oleju i podzielić na małe kawałki, dodać do pozostałych składników. Od natki oderwać ogonki i dodać do sałatki. Ja użyłam natki pietruszki kędzierzawej, listki były małe więc nie trzeba było ich kroić, można oczywiście dodać zwykłej natki. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem, doprawić odrobiną świeżo
Monia miesza i gotujesumie moja wariacja wokół pasty, która z meksykańskiej kuchni się wywodzi, ale skoro zabrakło świeżej papryczki chili, to na meksykańską prawdziwa przyjdzie jeszcze pora :) Składniki: czerwona fasola (z puszki), 1 średnia cebula (najlepiej czerwona albo dwie małe szalotki), 2 ząbki czosnku (niekoniecznie jakieś giganty, drobny szczypior (połowa pęczku), sól, pieprz, papryka ostra, majeranek (do smaku wg uznania), kilka listków świeżego(...)rozmarynu (zerwane z gałązki), liofilizowane paseczki papryczki chili, odrobina soku z cytryny do smaku, 2 łyżeczki majonezu, 1 łyżeczka miodu, Czerwoną fasolę odsączamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek wyciskamy przez praskę lub miażdżymy i siekamy. Świeże listki rozmarynu, szczypior i płatki papryczki chili siekamy możliwie drobno. Dodajemy wszystkie przyprawy, majonez i sok z cytryny i wszystko blenderujemy
Delicious Titbitspasta e fagioli , wersja z Treviso (czy generalnie okolic Wenecji) znacznie różni się od tej już wcześniej przez nas zaproponowanej (z południa Włoch). W obu bazą jest makaron i fasola, ale południową wersję wyróżnia dodatek pomidorów i całkiem inna konsystencja. Pasta e fagioli z regionu Veneto to w zasadzie bardziej gęsta zupa-krem z makaronem. Obie są przepyszne, ale naszym(...)świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku . Polecamy również inne nasze przepisy kuchni włoskiej . Składniki (4 porcje): - 200 g suszonej fasoli borlotti (w zasadzie powinna być fasola Lamon, ale w Polsce jest raczej niedostępna) - 3 liście laurowe - gałązka rozmarynu - 75 ml oliwy - 1 cebula - 1 marchewka - 1 łodyga selera naciowego
Roślinożerni urlopowiczeFasolka po meksykańsku. Ta fasolka po meksykańsku jest niezwykle smaczna, aromatyczna i delikatna! Fasola w towarzystwie pomidorów , czosnku , natki pietruszki , piersi z indyka oraz przypraw. To pikantne danie może wyglądać skromnie, ale uwierz mi, że ta fasolka po meksykańsku jest szalenie pyszna i taka zdrowa. Spróbuj podawać tą fasolkę z ryżem lub pieczywem aby uzyskać satysfakcjonujący i sycący posiłek . Możesz(...)wykonać to danie na obiad a Twoja rodzina Ci za nie bardzo podziękuje. Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii
Zdrowy Styl Joannyraczej z ekonomicznego przymusu do skupienia się na gotowaniu z użyciem produktów z własnego ogródka. Tak powstały przepisy na takie ciekawostki jak makaron z groszkiem, ziemniakami czy właśnie z fasolą. W dzisiejszych czasach polenta czy pasta wcale nie muszą oznaczać taniego pokarmu - nawet za składniki do cacio e pepe, czyli spaghetti z pieprzem i serem Pecorino Romano da się oddać(...)pasta e fagioli jest raczej potrawą wegańską (bez parmezanu oczywiście), ale oczywiście w dzisiejszych czasach dobrobytu zdarzają się wersje z dodatkiem mięsa. Składniki (4 porcje): - pół szklanki suchej białej fasoli (np. cannellini) lub 1 puszka fasoli - kilka gałązek rozmarynu - 4-5 liści laurowych - 2 łyżki oliwy - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 6-7 łodyżek selera naciowego - 1 puszka pomidorów
Roślinożerni urlopowiczepost Sałatka z pieczarkami marynowanymi, kurczakiem i fasolą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzepis na pasztet jarski, dla tych co nie lubią mięsa :) Składniki : szklanka fasoli "piękny Jaś" pół szklanki ciecierzycy natka pietruszki tłuszcz do smażenia 20 dag pieczarek sól, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku Przygotowanie : Fasolkę i ciecierzycę moczyłam przez noc w wodzie z dodatkiem szczypty kminku Rano ugotowałam je do miękkości w świeżej wodzie Umyte i pokrojone pieczarki przesmażyłam
Proste Potrawydokładnie pasta z czarnej fasoli z boczkiem i ryżem czyli jeszcze jedno danie kuchni koreańskiej. Teraz uwaga podajemy nazwę: jjajangbap. Tak, tak… nikt się nie pomylił, nie spadło nam nic na klawiaturę. Nazwa jest poprawna i oznacza dokładnie danie, … Czytaj dalej
slodkokwasnaplpost Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeswoim blogu dodawać przepisy Mamy. Będą oznaczone tagiem "Mama" :). Kilka wcześniejszych przepisów też było mojej Ewci, więc je odpowiednio otaguję. Przepis na enchiladas z kurczakiem i fasolą był wcześniej dodany, przez moją mamę, na stronę Polska Gotuje. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryzupę ribollitę w czwartek. ➤ Kliknij - Przepis na tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą Wariacje: Zamiast tagliatelle wykorzystaj papardelle lub spaghetti, także w wersji pełnoziarnistej. Zamiast ciecierzycy możesz użyć białej fasoli. Środa - Pieczony łosoś na kaszy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi To ostatnio mój ulubiony sposób na kaszę. Przesmażona z cebulą, czosnkiem, szpinakiem i pomidorkami jest aromatyczna i pyszna. Przygotowując ten przepis(...)perłowa, gryczana) albo ryż. Filety z łososia oczywiście mogą być świeże. Rady: Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej. Czwartek - Zupa ribollita Ribollita to pochodząca z Toskanii pyszna zupa z fasolą i jarmużem. Wykorzystajcie do niej jarmuż, który został Wam po zrobieniu tagliatelle we wtorek. Możecie sięgnąć po fasolę z puszki, ale ja polecam ugotowanie od razu większej ilości fasoli
Chilli Czosnek i OliwaDahl , दाल , dhal, dal – w kuchni indyjskiej: ogólne określenie na produkty strączkowe (grochy, fasole, soczewice) oraz potrawy z nich przyrządzane. Istnieje wiele odmian, niektóre zupełnie nieznane w Europie. Dal spożywa się w postaci curry lub mieli na mąkę i w tej postaci stanowi składnik dodawany do różnych potraw. Jako że zawiera wiele białka, często zwłaszcza(...)smakiem obok czterech znanych wcześniej: słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego. Niektórzy nazywają umami "piątym zmysłem". Pokarmami wywołującymi reakcje umami są rośliny strączkowe, czerwone mięso, drób, owoce morza (szczególnie kraby), fasola, pomidory, grzyby i ser (zwłaszcza parmezan). Pizza z serem, pieczarkami i sosem pomidorowym to potrójna rozkosz dla podniebienia :) Rośliny strączkowe to nie tylko smakowa uczta. Jest też ciemna strona. Otóż
Naturalna KuchniaSKŁADNIKI 2 puszki czerwonej fasoli 5 tabletek stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki karobu 1 łyżka odżywki białkowej 3 łyżki naturalnego kakao 4 jajka 1 opakowanie budyniu/puddingu czekoladowego bez cukru jeżeli trzeba to odrobina wody PRZYGOTOWANIE Zacznij od wypłukania fasoli. Do miksera dodaj wszystkie składniki. Miksuj nawet do 15 minut. Jeżeli masa będzie(...)misy multicookera i nastaw program CAKE i czas 45 minut. W piekarniku 180 stopni i tez około 45 minut. Polewa oczywiście z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać
ClauditteMissCookingRolnego w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku , miałam przyjemność wziąć udział w wyjeździe kulinarnym, mającym na celu przedstawienie trzech produktów znajdujących się liście produktów chronionych. Jednym z nich była fasola wrzawska. Fasola wrzawska* – czyli fasola tyczna „Piękny Jaś” zaliczana do fasoli wielokwiatowej (Phaseolus multiflorus), uprawiana w północnej części Kotliny Sandomierskiej, w widłach Wisły i Sanu. Nazwa pochodzi od wsi Wrzawy(...)która stanowi centrum tego fasolowego zagłębia. Fasola wrzawska ma duże nasiona oraz delikatniejszą skórkę i gotuje się szybciej od innych odmian. Wrzawy, centrum uprawy fasoli leżą w północnej części Kotliny Sandomierskiej. Jest to teren położony wokół zbiegu Sanu i Wisły. Wizyta we Wrzawach zaczęła się do spotkania z przedstawicielami producentów. Mieliśmy przyjemność spróbować kilku dań z fasolą wrzawską w roli
królestwo garówwczorajszy obiad, choć ponoć i na śniadanie być może... fasola w sosie pomidorowym, na słodko ale przede wszystkim na kwaśno... dla mnie niestety, choć może są amatorzy... połowę wyrzuciłam, chętnych nie było, następnym razem dodam po prostu mniej octu, sam w sobie przepis fajny, aromaty ciekawe tylko ten kwas... :) przepis z "Ulubionych warzyw Pana Wilkinsona". 150 ml oliwy
Dzieje kuchennej Wiewióryzaszalałam i ugotowałam ogromny gar chili i wiecie co? starczyło raptem na dwa dni. Choć czasochłonne to pyszne i esencjonalne, bardzo spodobał mi się dodatek pieczonej papryki. Niestety moja fasola
Dzieje kuchennej Wiewióryimieniny, więc mam w planie ponownie ją zrobić, ponieważ gościom zawsze smakuje :) Składniki: -2 wędzone udka (moje z lidla) -150-200 g kostka żółtego sera -1 puszka czerwonej fasoli -1 duży słoik mieszanki meksykańskiej (marchewka, kukurydza i groszek) -2 ogórki konserwowe -2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -2 łyżki majonezu -sól, pieprz Mięso obieramy z kości i kroimy w kostkę
Bon Appetit Małgorzatymiarę czytelne zdjęcie :) Zapraszam na zupkę :) Składniki: 3 skrzydełka drobiowe 2 duże ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 słoik botwinki pasteryzowanej (u mnie 0,75ml) 1 puszka białej fasoli siekana zielenina (koperek i pietruszka) 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól szczypta cukru ocet (1-2 łyżki do smaku) Sposób przygotowania: 1. Skrzydełka myjemy, zalewany wodą (ok.2 litry), gotujemy
Kuchnia domowa Animała kapusta pekińska 1 czerwona cebula 3/4 szk kiełków fasoli mung 1 marchewka 2 krótkie świeże ogórki sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku kilka łyżek oleju Kapustę posiekać i wrzucić do miski. Cebulę i marchew obrać a potem umyć razem z ogórkami i zetrzeć na tarce do warzyw
Ewa w kuchnipyszne, można z nich wyczarować wspaniałe wytworne dania, a jak smakują.... Składniki na sałatkę; 1/2 kg buraczków 10-15 dag orzechów włoskich 2 średnie cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka szczypiorku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu sól pieprz Buraczki ugotować, obrać i pokroić w pół plasterki. Orzechy pokroić i uprażyć na patelni. Cebulę i szczypiorek drobno
Apetyczna babeczkałatwe przygotowanie, więc może macie ochotę wypróbować jej smak? Składniki: 3-4 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego w wiórkach 1 puszka białej fasoli 4-5 jajek kilka łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz można dodać orzechy włoskie Piersi udusić w lekko osolonej wodzie, następnie obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron, ostudzić
Apetyczna babeczkajedna z moich ulubionych i tzw. dyżurnych sałatek. Kiedyś umieściłam ten przepis na forum Smaczny.pl. Nie było chętnych do zrobienia, może teraz kogoś zainteresuje. 2 puszki kukurydzy 2 puszki fasoli czerwonej 1 kg pory /pokroić, sparzyć, dobrze wycisnąć/ 1/2 kg pomidorów /pkroić w cienkie paseczki/ 40 dag sera gouda /zetrzeć na grubej tarce/ 1 op. ogórków kiszonych
Praktyczna plSzybki dodatek do kanapek.... Ja kocham wszelkiego rodzaju warzywne pasty kanapkowe... Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli czerwonej 3 wafle ryżowe bezglutenowe garść ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego szczypta soli ząbek czosnku Wszystkie składniki miksujemy razem do uzyskania jednolitej masy...Blender troszkę się będzie męczył, ale mój udźwignął ciężar
NaKońcuJęzykaRobiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy podawaniu , a już szczególnie takiego jak skrzydełka ( skórki, chrząstki itp.)- postanowiłam zrobić z nich mini pierożki i podać je w zupie. Proporcje na 3 małe porcje zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni