MEGA PUSZYSTE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (METODA TANGZHONG)

MEGA PUSZYSTE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (METODA TANGZHONG)

MEGA PUSZYSTE BUŁECZKI DROŻDŻOWE (METODA TANGZHONG)

Japońska metoda  wypieku chlebów i ciast drożdżowych   " Tangzhong" ciekawiła mnie od dawna. W wielkim skrócie polega ona na przygotowaniu wstępnie gęstej pasty (tzw. zasmażki wodnej) z mąki i wody (ewentualnie mleka) w proporcji 1:5, który po wystudzeniu do temperatury pokojowej dodajemy do naszego właściwego ciasta drożdżowego. Wypiekane przy użyciu tej metody chleby, bułki, drożdżówki mają mięciutki, puszysty miąższ i znacznie dłużej zachowują świeżość niż tradycyjne, drożdżowe wypieki.  Jeśli ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Walijskie Pichcenie

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.