ACQUACOTTA czyli toskańska wodzionka ;)

ACQUACOTTA czyli toskańska wodzionka ;)

ACQUACOTTA czyli toskańska wodzionka ;)

To danie zrobione z niczego znaczy "gotowana woda". Pochodzi z terenów Maremmy (Włochy). Przypomina o dawnych dziejach i biedzie chłopów, która kiedyś panowała w Toskanii. Przepis mam z książki "Smaki Toskanii" - Aleksandry SeghiSkładniki na 2 porcje:2 kromki czerstwego chleba2 jajka6 łyżek startego sera pecorino ( u mnie parmezan)4 średniej wielkości pomidory2 cebulekilka listów bazyliioliwa z oliwek do smażenia2 łodygi z liśćmi selera naciowego2 marchewkisólNa patelni polanej oliwą smaży... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bon Appetit Małgorzaty

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.