przepadam za marchewką gotowaną w małej kostce, nie preferuję także rozgotowanych warzyw, dlatego nie dla mnie marchew słoikowa i mrożona krojona marchew. Znalazłam więc idealne rozwiązanie, które odpowiada wszystkim domownikom. Przygotowuję małą marchew gotowaną w plastrach, niezbyt długo, tak by była al'dente. Teraz są to młode marchewki, a w późniejszym okresie karotki. Polecam wszystkim wielbicielom gotowanych warzyw, taka jarzyna(...)plastry (grubsze marchewki pokroić w półkrążki). Do garnka dodać 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucić pokrojone marchewki i zalać małą ilością gorącej wody (mniej więcej do połowy zawartości garnka, nie więcej, im mniej wody tym lepiej, tylko trzeba wówczas uważać w trakcie gotowania). Zagotować i gotować ok.15-20 minut, w trakcie kilkakrotnie zamieszać. Pod koniec gotowania dodajemy sól. Marchew odcedzić, dodać pozostały
Smaczne Zdroweprzygotowujemy posiłki, które jedliśmy na diecie, ewentualnie uzupełniając je o dodatkowe produkty (tak jak tutaj o zarodki pszenne - zakazane na diecie dr. Dąbrowskiej). Dziś na obiad zamiast surówki przygotowałam marchewkę gotowaną. Będąc na diecie często przygotowywaliśmy gotowane warzywa. Początkowo nie miałam na nie pomysłu, a gotowane w osolonej wodzie nie smakowały zbyt dobrze. Pokombinowałam i wymyśliłam sposób na smaczne warzywa(...)warzywna Marchew obieramy i kroimy na niezbyt małe kawałki. Do wody dodajemy obrane i przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku, doprawiamy solą i kostką rosołową. Zagotowujemy ją i dokładamy marchewkę. Gotujemy do miękkości. Smacznego
chwile dla mnieNie da się ukryć, że rosół to chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle rosół z makaronem. Gotuję i podaję
Buniabaje w kuchniDzień dobry, Lubicie gotowaną marchewkę? Moja Mama zawsze gotowała ją na skrzydełku kurczaka i był to mój ulubiony dodatek do niedzielnego pieczonego kurczaka z ryżem. Z kolei moja Teściowa słynie z marchewki z groszkiem gotowanej na masełku - przysmak mojego Męża. Gotowana marchewka to świetny dodatek do obiadu pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Dziś chciałam pokazać Wam gotowaną marchewkę(...)nowej odsłonie, przygotowaną zgodnie z tradycyjnym tureckim sposobem , odpowiednią także dla wegan. Taka marchewka nazywa się Havuc plakisi i jest gotowana na oliwie razem z cebulką, natką i cukrem. W czasie gotowania powstaje niezwykle smakowity sosik na bazie oliwy, który z apetytem wytarłam kawałkiem chleba. Co dla mnie ważne, marchewka jest ugotowana al dente i nie jest mdła. To naprawdę
Chilli Czosnek i Oliwatalerzu, dodajemy sól, pieprz, paprykę i trochę suszonego lub świeżego kopru. Mieszamy i do jajek dodajemy poporcjowaną rybę. Odstawiamy . Marchewkę kroimy w kostkę, Do gotującego się bulionu dodajemy marchewkę- gotujemy 5-8 min. Marchewka powinna być na wpół twarda. Bulion przelewamy do kubka, marchewka na sitko. W tym samym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąke i szybko mieszamy , aby nie pozostaly(...)żadne grudki. Zalewamy bulionem w którym gotowaliśmy marchewkę.Mieszamy. Ściągamy z gazu, dodajemy śmietanę i miksujemy blenderem. Dodajemy marchew i groszek, kladziemy na gaz i gotujemy- od zagotowania ok 5 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Na patelni grillowej (jeżeli nie mamy takiej to uzywamy teflonowej ) grillujemy rybę z obu stron po ok 5min. Gotowe. Życzę smacznego
Smaki Edytydelikatnie wyjąć łyżka cedzakową i odłożyć. Nastawić w osolonej wodzie obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Kiełbaski związać nicią do mięs formując z nich 4 malutkie sztuki. Do wody po gotowaniu marchewki włożyć kiełbaski i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć na małym 10 minut. Wyjąć. Na patelni rozgrzać masło z olejem- wrzucić rozmaryn. Włożyć odsączone kiełbaski i smażyć(...)Zdjąć kiełbaski z patelni ( zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły). Zmieszać barszcz biały ze śmietanką. Wsypać szczyptę cukru i mieszając doprowadzić do karmelizacji. Wlać pół szklanki wywaru z gotowania marchewki i kiełbasek ( po odparowaniu jest go ok. 3/4 szklanki). Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Marchewkę włożyć do garnka po gotowaniu kiełbasek- zalać odrobiną
Buniabaje w kuchniZainspirowany przepisem na kluseczki z brukselki , postanowiłem poeksperymentować z marchewką. Tym razem nie są to kopytka, tylko kluseczki na bazie marchewki. Oprócz mąki dodałem trochę bułki
Gotuj z Misiemspychane na dalszy plan. Przecież w tej kwestii też można się wykazać i to jak! Nie musimy ograniczać się do surówki lub buraków ;) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mojego faworyta: gotowaną marchewkę! Idealnie pasuje do przeróżnych zestawów i zapewniam, że zakochacie się w niej ;) Słodka marchewka gotowana z karmelizowaną cebulką Składniki: 750 g marchewki 2 cebule 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!czasie szatkujemy kapustę. Kiełbaski i marchewkę kroimy w kostkę. Do wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę.Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasęi obrane mięso z wędzonki. Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy na niewielkim ogniudo zredukowania wody
Maminek kulinarnyDomowy Syrop To Leczy kaszel i Wysuwa flegmy z płuc dzieci i dorosłych Marchewki są bardzo pożyteczne warzywa są bogatym źródłem witaminy A i B-karoten, które są bardzo ważne dla zdrowia oczu. Ponadto, są także bogate w witaminy B, C, K i różne rodzaje minerałów: żelazo, potas, manganu, magnezu, wapnia i fosforu. Oprócz tego, marchew wzmocnienie układu odpornościowego(...)gotowania Wykonanie Pokroić marchewkę w kawałki i zalać wodą nad nimi. Gotować, aż marchew zmiękknie.Zdjąć z ognia i rozgnieść ją widelcem lub w blenderze. Nie wylewac wody, z gotowania marchewki. Kiedy zrobi się chłodniejsza ponownie ja wykorzystamy . Do marchewki dodac odaj miód i dokladnie wymieszać Nastepnie dodac wode ,ktora pozostała z gotowania i wszystko dokładnie wymieszać . Przechowywac w chłodnym
w mojej kuchniburaczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać do krokietów, paluszków lub pasztecików z kapustą. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu lub wywaru (u nas na skrzydełkach) 2 średnie buraki 200-250 ml zakwasu z buraków ( wersja 1 lub wersja 2 ) 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie kminek(...)wykonania: 1. Buraki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Zalewamy wrzątkiem 1 cm powyżej buraków. 2. Do wywaru dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone warzywa: cebulę i marchewkę. Gotujemy, aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodajemy wywar z zaparzonych buraków i połowę tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy. 3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą i suszonym majerankiem. Dodajemy
Kuchnia domowa Aniwątróbki z indyka, · 100 g ziemniaków czerwonych, · 150 g mini marchewek (mogą być z mrożonki), · 2 pomarańcze, · 4 garście świeżego szpinaku, · 2 cebule szalotki(...)lodówki na kolejne 30 min. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła, wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wrzucamy marchewki. Gotujemy pod przykryciem tak długo, aż marchewki będą miękkie. W połowie gotowania dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, cukier i sok z drugiej pomarańczy. Do marchewki można dolać niewielką ilość
Moniki Smakołykinaszej inwencji twórczej (np. pojemniki po serkach homogenizowanych, kaszkach itd.). Tak wykonane jajka będą odmianą śniadaniową, prostą a jakże efektowną. Składniki: Dowolna ilość jajek Kawałek papryki konserwowej Gotowana marchewka Pieczarki marynowane Kilka listków natki pietruszki Bulion/ rosół Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, marchewkę kroimy na kawałki, pieczarki na połowę. Do przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem
Smaki EwyGotowana marchewka nie jest jakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę - w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu. Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie - smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili do głosu dochodzi(...)czosnek. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: - 4 marchewki (po dwie na osobę) - 2 łyżeczki tahiny - sok z cytryny - 2 ząbki czosnku - odrobina mleka roślinnego Marchewki obieramy i gotujemy, najlepiej na parze. Jeżeli nie posiadacie parowaru czy garnka z sitkiem, ugotujcie marchew w wodzie. Gdy będzie aldente (lekko twardawa) odcedzcie z wody. W czasie gdy gotuje sie marchew przygotujcie
Szybko Tanio Smacznie