gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:8/261)

Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami 155

patelni na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu. Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Przecier z marchewki dla dzieci 103

Sposób przygotowania: Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Delikatnie podsmażamy ją na 1 łyżce oleju. Następnie do tego dodajemy wodę. Musi być jej tyle żeby zakryć całą marchewkę i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchewkę wyciągamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy do tego pk. 50 ml wody pozostałej z gotowania. Następnie dodajemy również 1 łyżkę oleju i mieszamy całość

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa krem marchewkowo-groszkowy 148

zalewy.Czosnek obrać, drobno posiekać.Natkę pietruszki drobno posiekać.Kostkę rosołową zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Do wrzącej wody dodać pokrojoną marchewkę i odsączony groszek. Całość gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki.Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną

Gospodyni Miejska
Młoda marchewka z piekarnika 121

Marchewka solo z piekarnika,bez towarzystwa niesmiertelnego groszku.Sami przyznacie,ze tak podana marchewka-z zielona czuprynka bedzie ozdoba kazdego talerza.Jest pyszna,aromatyczna,chrupiaca i sama sie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewka na gęsto. 129

wychodzi naprawdę rewelacyjna. Nauczyła mnie ją przyrządzać mama, a ją nauczyła babcia. Najwięcej czasu pochłania obieranie i krojenie marchewek, ale wystarczy naprawdę ostry nóż i w kilka minut marchewki już się gotują, następnie doprawiamy i gotowe. Sekretem jest prostota, ale do rzeczy... Składniki na marchewkę na gęsto 500g marchewek 1 łyżeczka margaryny 0,5 łyżeczki mąki pszennej sól cukier(...)Marchewki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy marchewki są już miękkie odlewamy część wody pozostawiając około 5-6 łyżek. Dodajemy margarynę i chwilę dusimy. Następnie posypujemy mąką, dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy sporą szczyptę cukru i soli. Dokładnie mieszamy, gdy jest za gęsta dolewamy trochę wody, gdy jest zbyt wodnista dodajemy szczyptę mąki, próbujemy

Rozpustne gotowanie
Krem z marchewki z imbirem i pomarańczą 139

kawałek średniej grubości ale to wszystko zależy jak mocny aromat imbiru lubimy. Chwilkę jeszcze smażyć. Następnie dodać marchewkę i całość zalać bulionem. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotowaćmarchewka będzie miękka. Potem całość zmiksowacć blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać bulionu. Gotową zupę podałam z groszkiem ptysiowym

Monia miesza i gotuje
Z... (pikantna) zupa dyniowo - paprykowa! 144

marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.Cebulę i czosnek podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Gdy będą miękkie, dodajemy je do bulionu wraz z pozostałymi warzywami (dynią, marchewką, papryką).Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. (u mnie trwało to ok. 15 minut)Dodajemy przyprawy. (nie żałowałam papryki chilli ;))Zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe, chwilę

Kitchens Alphabet
Chorwacka zupa ogórkowa 140

mieszając dopóki się nie roztopi, następnie ostudzić w zimnej wodzie, dodać łyżkę mąki i połączyć, żeby nie było grudek. Dodać do gotującej się zupy startą na jarzynowej tarce marchewkę do zupy gotować kolejne 5 minut. Kiedy marchewka i ziemniaki są całkiem miękkie, wlać ugotowane ogórki z całą zawartością garnczka, zagotować i do gotującej się zupy, nie przestając mieszać, wlewać powoli

Kuchnia Prezydentowej
Przepisy na lato – co gotować latem? 228

rodzinę. Kapusta stożkowa posiada te same walory smakowe i odżywcze jak inne kapusty . Jak gotować młodą kapustę? Młoda kapusta jest delikatna i krucha, więc gotuję ją krótko z odrobiną wody lub bulionu. Lubię ją łączyć z innymi warzywami jak młoda włoszczyzna. Pojawiła się już marchewka w pęczkach. W tej potrawie nie może zabraknąć kopru, pietruszki i dymki ze szczypiorkiem. Gotuję(...)mały liść laurowy 100 ml wody lub bulionu sól i pieprz do smaku Poszatkuj kapustę. Ja szatkuję kapustę dosyć grubo, bo jest ona delikatna i szybko się gotuje. Pokrój marchewkę i dymkę w talarki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj grubo natkę pietruszki. Ja przerwałam moją pietruszkę z doniczki, więc pokroiłam ją wraz z młodymi korzeniami. Włóż warzywa

codojedzenia
Split Pea Soup 178

liściem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę Groch opłukać, dodać do gotowego wywaru i gotować ok. 30 min. Dodać ziemniaki i marchewkę i gotować kolejne 30 min.  Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać majeranek i oregano Na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę Kiełbasę dodać do zupy i jeszcze chwilę pogotować

bastalena
Zupa krem z zielonego groszku 135

pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 100ml mleka kokosowego z puszki Dodatki: 100g makaronu ryżowego (dla diabetyków lepszy będzie inny o niższym IG, np. pełnoziarnisty gotowany al dente) makaron z jednej dużej marchewki pokrojony za pomocą krajalnicy do warzyw lub obieraczki Groszek wyciągnąć z zamrażalnika, zalać wodą i gotować ok, 15 minut do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Odcedzić(...)patelni (niewiele oleju i patelnia z nieprzywierającą powłoką). Wyciągnąć na ręcznik papierowy dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zupę podawać z makaronami ryżowym i marchewkowym. Ja makaronu z marchewki nie gotuję (lubię taki chrupiący i soczysty), jednak jeśli ktoś woli, może zblanszować go we wrzątku przez minutę. Długie gotowanie spowoduje, że makaron się rozpadnie, no i co istotne dla diabetyków

Dietolog
ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU 115

sól do smaku natka pietruszki szczypiorek PRZYGOTOWANIE:  Bulion zagotowujemy. Międzyczasie obieram marchewkę i kroję w drobną kostkę. Następnie wsypuję kaszę jęczmienną. Gotuję ok 10 min następnie dodaję marchewkę i groszek. Gotuję jeszcze ok 10 min. Na koniec dodaję przyprawy do smaku, pieprz i sól oraz drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Mieszam. Odstawiam. Podaję od razu kiedy zupa jest gorąca

Gotowanie Patki
Glazurowana marchewka z sezamem 349

marchewki i miodu przełamałam dodatkiem octu balsamicznego, który podkreślił jej smak. Dodatkowo posypałam ją ziarnami sezamu. Polecam, koniecznie wypróbujcie ten przepis Post Glazurowana marchewka z sezamem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Słoneczne kokardki z sosem 182

człowieczka także wygląda jakby była upaćkana słońcem, z resztą spójrzcie sami :D Na porcje dla malucha: garść makaronu kokardki pół marchewki pół ziemniaczka łyżka serka naturalnego Makaron gotujemy wg wskazówek producenta. Marchewkę i ziemniaka kroimy w kosteczkę i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie odlewamy połowę wody i blendujemy marchewkę z ziemniakiem, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta można

MamaOskarka
Czerwony ryż z kurczakiem i pomidorkami 58

udka 2 marchewki 1 cebula 200g pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku sól pieprz łyżka masła łyżka oleju łyżka mąki Jak zrobić czerwony ryż z kurczakiem i pomidorkami: Zaczynamy od ugotowania ryżu . Najpierw ryż płuczemy na sicie pod bieżąca wodą, potem przesypujemy do garnka. Następnie zalewamy wodą w proporcji ryż 1:1,5 woda, solimy. Finalnie gotujemy do miękkości na małym(...)cebulę i kurczaka pokrojonego w mniejsze kawałki. Następnie kiedy mięso kurczaka się lekko zezłoci, zalewamy wszystko ok 500ml wody. Potem dodajemy marchewki pokrojone w plasterki i przyprawy. Następnie gotujemymarchewki staną się miękkie. Zaraz potem w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę i zaciągamy potrawkę, zagotowujemy. Potem przyprawiamy do smaku. Finalnie ryż podajemy z potrawką z kurczaka i pomidorkami rozkrojonymi

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania