gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:2/261)

Zupa pikantno-kwaśna 179

pieczarki i cebulę. Gotujemy około 10 minut.W międzyczasie w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.Gdy mięso się ugotuje do zupy dodajemy marchewkę i bambus. Chwilę gotujemy (marchewka powinna zostać twardawa i chrupiąca) i wlewamy mąkę wymieszaną z sosem sojowym, cały czas mieszając, aby nie powstały nam kluchy. Zupę kosztujemy

Kulinarne przygody Gatity
MARCHEWKA KARMELIZOWANA 153

najsmaczniejsze są młode) obrać ze skórki i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, marchewki obsmażyć z każdej strony delikatnie opruszając solą, pamiętajmy, że marchewki gotowały się już w osolonej wodzie ( można również posypać dowolne, ulubione przyprawy). Na sam koniec smażenia marchewki lekko posmarować miodem i zostawić je jeszcze przez chwile na ciepłej patelni

Zrób to smacznie
Pikantny krem marchewkowo-pomidorowy 207

marchewek 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli Garść bazylii 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Troszkę ostrej papryki w proszku Sól i pieprz Jogurt naturalny Przygotowanie: Marchewkę gotujemy aż zmięknie. W tym czasie kroimy bardzo drobno papryczkę, czosnek i bazylię; pomidora kroimy w kostkę. Do marchewki dorzucamy przyprawy i nadal gotujemy. Gdy będzie już miękka zdejmujemy

Czarnawisienka
Marchewka z groszkiem 189

przykryła marchewkę 1 kostka rosołowa sól pieprz 1 – 2 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, dodać kostkę rosołową i pieprz. Zalać wodą do wysokości marchewki i gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ok 30 minut. Po tym czasie groszek odsączyć i dodać do marchewki, całość gotować jeszcze do czasu aż marchewka będzie miękka czyli

Na słodko lub wytrawnie
Warzywne puree 132

zostały one podane z grillowaną polędwicą z miecznika. Składniki: 4 ziemniaki 1 marchew 1/3 korzenia selera 1 łyżka masła Sól Wykonanie: Obrane i pokrojone warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Marchewka gotuje się dłużej, gdy inne warzywa będą już ugotowane, należy je wyjąć i dogotować jeszcze marchew. Ugotowane warzywa rozdrabniamy ( można użyć blendera lub zwykłego  tłuczka do ziemniaków ) i dodajemy

Smaki Ewy
Zupa pomidorowa z ziemniakami i ryżem 211

Żeberka możemy wcześniej zapeklować, ale nie musimy.Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku.Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem.Pozostawiamy na ok. 2 godziny.Torebkę ryżu gotujemy osobno.Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.   Do garnka(...)wlewamy 2,5 litra wody.Wkładamy opłukane żeberka.Dodajemy 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, opaloną cebulkęi warzywko lub sól do smaku.Kiedy żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę.Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż.   Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki.Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka.Zagotowujemy, dosmaczamy

Maminek kulinarny
Sałatka energetyczna 258

Składniki : 5 łyżek zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki (gotować w skórce) 2 marchewki (gotować w skórce )  zioła świeże lub suszone - u mnie rukola, lepszy byłby mniszek sól, olej lniany, szczypta zmielonego ostropestu Przygotowanie : Warzywa ugotować, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać z soczewicą, dodać pokrojoną rukolę Sałatkę doprawić solą słoneczną , ostropestem, polać olejem i wymieszać. Przepis pochodzi

Proste Potrawy
KALAFIOROWO-BROKUŁOWA Z RYŻEM 273

pietruszki, selera, selera naciowego gotujemy lekko osolony bulion. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je i bulion zasypujemy ryżem. Dodajemy do niego różyczki kalafiora i brokuła oraz pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie

Walijskie Pichcenie
Marchewka z groszkiem 116

obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka gdzie wsypujemy 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę soli i 25 g masła. Zalewamy wrzątkiem tak aby tylko zakryć marchewkę i gotujemy aż do miękkości. Gdy marchewka jest już miękka dodajemy do niej odcedzony groszek, pozostawiając w osobnym naczyniu zalewę z groszku. Z zalewy robimy(...)zaklepkę - do zalewy dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dolewamy do gotującej się marchewki z groszkiem naszą zaklepkę i mieszamy na średnim ogniu, tak aby pozbyć się surowego posmaku mąki

ClauditteMissCooking
,,Jajeczne koguciki” 176

Składniki: • 6 jaj ugotowanych na twardo • 6 plasterków marchewki • 12 ziarenek pieprzu • sałata   Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy a następnie od węższej strony nacinamy wierzch. Marchewkę gotujemy na pół twardo i kroimy na plasterki z których wycinamy kogutkowe grzebienie i dziubki. Do przygotowanych jajek wkładamy grzebienie i dziubki a z ziarenek robimy oczy. Gotowe koguciki układamy

Podróż w kulinaria
Sałatka z chipsami 3733

przyprawa gyros ketchup pikantny   Sos: majonez (5 łyżek) jogurt naturalny (duży) 2 ząbki czosnku pieprz sól zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę gotujemy i kroimy w paski. Filety kroimy w kostkę i obsmażamy w przyprawie gyros. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Chipsy kruszymy. Majonez, jogurt, przyprawy, zioła

Na Ciasteczkowych Papierach
Zupa krem z brokułów 172

podzielić na mniejsze różyczki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody dodać wywar z mięsa (około 2,5 - 3 litry łącznie) wrzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20 minut, po czym dodać brokuła, czosnek, pokrojoną cebulę, majeranek i gotować jeszcze z 10 minut. Gdy warzywa będą miękkie, rozdrobnić je blenderem do postaci jaka nam będzie

Kuchcik gotuje
Młoda marchewka w maślanym sosie 256

Świetny sposób przygotowania młodej marchewki. Dodanie czosnku powoduje, że marchewka nie jest mdła, a sos z masłem pyszny! Chyba pierwszy raz mogę powiedzieć gotowana marchewka jest smaczna! Bardzo dobry dodatek do obiadu. inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 300 g  młodej  marchewki 1 szklanka wody 45 g masła 3 - 4 gałązki ziół - tymianek, majeranek, oregano(...)opłukać.  Włożyć do głębokiej patelni, zalać wodą, dodać zioła, masło, posiekany czosnek, przykryć, zagotować. Doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem ok 12 minut, lub do czasu aż marchewki będą miękkie. Jeżeli po tym czasie mamy za dużo sosu, należy usunąć  marchewki i sos odparować na dużym ogniu, a następnie na chwilę wrzucić

Stare Gary
Azjatyckie inspiracje 183

różnych firm różni się składem i niestety smakiem. Dobrze, że spróbowałam sosu, zanim dodałam do zupy chili, bo inaczej pewnie nie dali byśmy rady jej zjeść.) Wrzucamy do sosu marchewkę, gotujemy ok. 5 min. i dodajemy resztę warzyw. Gotujemy kolejne 5 min., a następnie dodajemy podsmażone krewetki (razem z czosnkiem, skórką cytrynową i masłem z patelni). Gotujemy jeszcze

Ratunku obiad