gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:10/261)

Baeckeoffe 163

sól Sposób przygotowania Dzień przed gotowaniem Wołowinę pokroić w grubą kostkę ok. 4cm. Boczek pokroić w paski. Mięso zalać winem w misce i zostawić na noc. W dniu gotowania Obrać marchewkę i pokroić w kawałki ok. 3-5cm. Pomidory sparzyć wodą i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Wszystko razem ułożyć ścisło

W kuchni wieczorem
Portugalska zupa marchewkowa (marchwiowa) 94

smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz liście laurowe około 10 -15 minut. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki następnie smażmy chwilę na oliwie. zalewamy wodą i gotujemymarchewka będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy w blenderze. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki. Moja publikacja w kropcePortugalska zupa - krem marchwiowaMarchewkę gotujemy w oliwie z czosnkiem

Bon Appetit Małgorzaty
ZUPA OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH 121

sól, około 200 g śmietany. Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieram. Ziemniaki kroję w kostkę, 1/2 marchewki ścieram na tarce o dużych oczkach. Do garnka wkładam mięso i przyprawy - ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalewam około 1,3 l wody. Gotuję na małym(...)ogniu przez 20 minut. Po tym czasie do mięsa dodaję marchewkę (tylko tę w całości) i pietruszkę, gotuję przez kolejne 15 minut. Następnie do zupy dodaję startą marchewkę i ziemniaki, solę. Gotuję 10-15 minut (do miękkości ziemniaków). Wyjmuję mięso i kroję na kawałki, wkładam z powrotem do zupy. Do garnka dodaję przecier z ogórków, gotuję około 5 minut

JejKuchnia
Galaretka z warzyw z zielonym sosem. 171

majonezu sól, pieprz Wykonanie. Kalafior podzielić na różyczki i gotować ok.7min.w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Obraną kalarepkę przekroić na ćwiartki i następnie w plasterki. Marchewkę i kalarepkę gotować ok.5min.,nie rozgotować. Groszek wrzucić na 1 min do wrzątku. Żelatynę namoczyć. Kiedy napęcznieje dodać do zagotowanego bulionu, wlać wino i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli trzeba doprawić

Kulinarny karnet Christophera
ZUPA JARZYNOWA Z ANYŻEM 108

wędzonej sól pieprz  I najważniejszy składnik szczypta ziarenek anyżu! ********************************************************* Gotujemy ziemniaki w bulionie do miękkości z listkiem laurowym i plasterkami pokrojonymi w kostkę szynki.Dodajemy mrożony groszek z marchewką.Jeszcze gotujemy ok.10-15 minut.Przyprawiamy anyżem solą i pieprzem.Gotową potrawę zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem na zupę krem.Na środek zupy wlewamy odrobinę śmietany kremówki i Podajemy zupę gorącą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Babeczki marchwiowe z karmelizowaną marchewką 205

Babeczki z dodatkiem marchewki są wilgotne, pachnące i aromatyczne. Dodałam na górę lukier i karmelizowaną marchewkę wyszło na prawdę pysznie. Przyznam, że marchewkę musiałam zrobić 2

Ala piecze i gotuje
Wegański Mac&Cheese – makaron z serem 88

łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki czosnku suszonego – 1/4 łyżeczki papryki wędzonej – 1/4 łyżeczki cebuli suszonej – pieprz Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut do namoczenia. Marchewkę pokrojoną w kostkę, bulion, namoczone i odcedzone nerkowce, płatki drożdżowe, margarynę lub olej oraz przyprawy umieszczamy

Be Fit Be Strong
Ślepe ryby 141

kiełbasy sól, vegeta, maggi margaryna do podsmażenia kiełbasy i cebuli Sposób Ziemniaki ugotować z marchewka i przyprawami do miękkości, odlać wodę z przyprawami w której warzywa się gotowały do oddzielnego garnka. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki udusić na pure, następnie wlać do nich z powrotem odpowiednią ilość wywaru w której warzywa się gotowały, tak aby zupa nie była za gęsta(...)patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę.  Usmażoną kiełbasę z cebulą i tłuszczem wlać do zupy, całość zagotować. Latem dodaję do gotujących się ziemniaków z marchewką liść maggi, natkę pietruszki i selera związane nitką

Kuchenne aromaty
KLOPSIKOWA KALAFIOROWA NA SERKU TOPIONYM 170

wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie delikatne drobiowe skrzydełka mogą być :) albo lekkie mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sporej ilości marchewki, która jest u mnie również obowiązkowa. Składniki: 1 średni kalafior 3 marchewki łodyga selera naciowego(...)serek topiony. Całość gotujemy do miękkości warzyw i pulpetów - ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie  warzywa wyjmujemy i doprawiamy zupę solą i odrobiną cukru. Marchewkę (zawsze gotuję w zupie całe warzywa) kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka. Mimo, że do zupy dodaliśmy kremowy serek, ja do kalafiorowej zawsze dodaję słodką 18% śmietanę

Walijskie Pichcenie
Krupnik Prezydentowej 128

reguły nie przepadają za tą zupą. ;) Tradycyjny w smaku, ale troszkę nowatorski w wykonaniu, które podpatrzyłam u kogoś z dalszej rodziny i od kogo wiele się nauczyłam w kwestii gotowania. U mnie w domu rodzinnym nie jadało się krupniku, we własnej kuchni robię go bardzo często od jakichś 12-tu lat. ;) Do ugotowania zupy potrzebujecie max. 40 minut.  Składniki(...)pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobną kostkę selera, cebulę i pietruszkę. Gotuję pod przykryciem do miękkości, ok.20-30 minut.  4. Na koniec wrzucam startą na tarce jarzynowej marchewkę, przyprawy, gotuję ok. 5 minut. 5. Rozlewam do talerzy, posypuję natką pietruszki. Przepis dodaję do akcji

Kuchnia Prezydentowej
Pierogi z Kapustą i Grzybami 53

push({}); Przygotowanie: Grzyby dokładnie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę. Gotować aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Kapustę gotować w 400 ml wody przez 45 minut, dokładnie odcisnąć.  Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić. Dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa.  Na patelni

Przepiski.pl
Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach 86

taki sam sposób. Dzisiaj chciałam zaprosić na klasyczny żurek na żeberkach podany z białą kiełbaską i gotowanym jajkiem.   Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach SKŁADNIKI: 300 g żeberek wędzonych 3 - 4 kiełbaski 3 -4 jajka 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 300 ml żurku 200 ml śmietany ziele angielskie liść laurowy 2 ząbki czosnku sól pieprz(...)kostkę, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.  Kiełbaskę kroimy w plastry, jajka gotujemy na twardo.  Kiedy żeberka się zagotują dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę i gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy kiełbaskę, zalewamy żurem i śmietaną, na koniec dodajemy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.  Podajemy z jajkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Klopsiki drobiowe z marchewką 254

Pyszne lekkie klopsiki drobiowe z dodatkiem marchewki podałam z ryżem basmati, który otrzymałam do  testowania . Ryż basmati Risana ma długie cienkie ziarenka, które po ugotowaniu

Monia miesza i gotuje
Fasolka po bretońsku z parówką 282

moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając(...)ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu do czasu wodę, bo szybko odparowuje. Marchewkę kroję w talarki albo kostkę  i dodaję do gotującej fasoli. Gdy marchewka będzie ugotowana dodaję koncentrat pomidorowy. Parówki kroję w plasterki i podsmażam lekko na łyżce oleju. Jak będą lekko rumiane dodaję je do fasoli. Na tej samej patelni rozpuszczam

Olikowa kuchnia
Dal z żółtej soczewicy i kukurydzy + basmati + brokuł 120

łyżeczki mielonego kuminu - kawałek papryczki chili - opcjonalnie ½ marchewki Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić na kilka minut w garnku pod pokrywką - Soczewicę przepłukać wodą, wsypać na wrzątek i gotować przez 10 minut - Marchewkę, chili i czosnek posiekać w plasterki - Soczewicę przełożyć do miski - W garnku po soczewicy rozgrzać odrobinę oliwy - Wrzucić czosnek, imbir i chili

Wegańska kuchnia orientalna