gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:18/261)

MARCHEW KRYCHANA Z ZIEMNIAKAMI 168

gwarze znaczy rozdrobnić, pognieść. Dotyczy to ugotowanych w wodzie warzyw np. ziemniaków czy marchwi.  Na Kujawach bardzo często podawano jako danie obiadowe marchew krychaną z ziemniakami czyli gotowane ziemniaki z marchewką (w jednym garnku) z dodatkiem smażonej cebulki (wersja postna) lub boczku (wersja bardziej rozpustna).  Do dziś w wielu domach potrawa przetrwała i jest podawana jako dodatek(...)klusek, pyz, koletów mielonych albo jako danie główne. Składniki: 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 200g boczku wędzonego sól pieprz łyżka oleju Wykonanie: Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na  kawałki. Gotować w lekko osolonej razem  wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojony

Walijskie Pichcenie
Zupa botwinkowa 187

śmietany 18 % łyżka mąki pszennej liść laurowy ziele angielskie łyżka octu winnego lub soku z cytryny dodatkowo jajka ugotowane na twardo i szczypiorek W garnku na wolnym ogniu gotujemy bulion z marchewki, pietruszki i selera na dwóch litrach wody z solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy nasz bulion  jest gotowy dodajemy pokrojone w kostkę buraczki oraz łyżkę

Mango Papaja
Zupa kalafiorowa z kukurydzą 229

kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente (lekko twarde.)Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i posiekany koperek. Gotować do miękkości warzyw.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę(...)można użyć świeżego jak i mrożonego kalafiora (opakowanie o wadze 450 g).Marchewkę można zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamiast kroić w kostkę.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach.Kukurydza konserwowa zbyt długo gotowana staje się twarda, dlatego należy dodać ją do zupy, jak warzywa będą

Gospodyni Miejska
Kapuśniak na żeberkach – kuchnia podkarpacka 163

liść laurowy ziele angielskie kminek 6 ziemniaków Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i w dużym garnku zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do żeberek. Cebulę opiekamy nad palnikiem i również dodajemy do wywaru. Kiedy warzywa będą ugotowane, wyjmujemy je. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy

Trzeci talerz
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I BROKUŁAMI 380

maśle cebulki i drobno pokrojonego boczku wyszedł bardzo smaczny :-)Składniki:6 plastrów schabu6 plastrów szynki parmeńskiej1 brokuł1 marchewka1 cebulakawałek boczkumusztardaprzyprawa do wieprzowinypieprzsol1 jajkobułka tartaolej do smażeniałyżka masłaWykonanie:Brokuł gotujemy wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Schab rozbijamy na cienkie plastry, smarujemy musztardą, posypujemy przyprawą do wieprzowiny i pieprzem. Odkładamy w chłodne miejsce na ok 1/2h

Walijskie Pichcenie
Fasolka szparagowa marynowana. 226

listek laurowy marchewka 1łyżeczka gorczycy W słoiki ląduje to co do korniszonów.  Czyli koper, chrzan, gorczyca, czosnek.* Fasolkę przebieramy, usuwając obydwa końce, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie razem z marchewką. Do konsystencji takiej al dente. Gotujemy zalewę, po kilku min wrzucamy pływające przyprawy. Po ugotowaniu fasolkę wyjmujemy np do durszlaka. Układamy dość ciasno pionowo w słoiki, dokładamy obgotowaną

Malinowe Pocałunki
Zupa rybna 239

Warzywa obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Resztki ryby również dokładnie myjemy. W dużym garnku umieszczamy warzywa oraz przyprawy i stawiamy na gazie. Czekamy aż zacznie się gotować i zmniejszamy gaz. Kiedy marchewka będzie miękka ( po około poł godz.) dorzucamy rybę. Gotujemy całość około godzinki na małym ogniu. Następnie wyjmujemy warzywa, a resztę ryby przecedzamy przez sito. Zupę podajemy

Kolizje Smaków
Sosy do warzyw na ciepło Knorr 178

zgadzam się jedynie z opisem producenta, że opakowanie wystarcza do przygotowania 4 porcji warzyw, taką porcję najchętniej zjadłabym sama ;-) Robiłam wg zamieszczonego na opakowaniu przepisu: 1. 450 g marchewki z groszkiem gotuj do miękkości. Odlej wodę, zostaw tylko 1/3 kubka.  2. Do warzyw dodaj zawartość torebki i masło.  3. Całość zagotuj rozprowadzając masło w sosie. Całość przygotowuje się(...)zagęszczać dodatkowo. Marchewka z groszkiem z sosem Knorra bardzo mi smakowała. Sos jest delikatny w smaku, kremowy i maślany. Całość bardzo dobrze doprawiona.  Drugim sosem jest sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy. Brokuł i kalafior z sosem Knorra Przygotowałam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu: 1. 450 g mrożonych warzyw gotuj przez minutę (świeże

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z ogórków małosolnych 146

takie 4 dniowe ogóreczki, które całkowice zmieniły kolor i mają ten specyficzny smak i właśnie z takich gotuje zupkę. Te jednodniowe jak jedzą niektórzy to nie dla mnie. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g obranych ziemniaków 1 duża marchewka 3 łyżki posiekanego koperku 5 średnich ogórków małosolnych(...)łyżek śmietany 12% Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy bulion się zagotuje dodać ziemniaki, marchewkę i koperek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki już będą miąkkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy

Monia miesza i gotuje
Rosyjskie pieczone pierożki--- Russian ravioli al forno 198

kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak WYKONANIE  .Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się

w mojej kuchni
Kremowa zupa dyniowa 164

umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować  około 15 minut.Po tym czasie dodać pokorojoną dynię i gotować do miękkości warzyw, uważając(...)Gotową zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.Zupę podawać oprószoną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy.Im drobniej pokroi się ziemniaka i marchewkę, tym szybciej się ugotują.Zupa jest aksamitna i delikatnie gęsta. Jeśli ma być gęściejsza, dodać mniej wody.Zupę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym bądź ryżem.Śmietanę można zastąpić jogurtem

Gospodyni Miejska
Zupa szczawiowa 248

obrać. Marchewki pokroić w plasterki, a pietruszkę w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać bulion, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i gotować, aż będą miękkie. Szczaw umyć, osuszyć, pozbawić twardych szypułek

Gospodyni Miejska
serduszkowa kalafiorowa... 165

zagotowaniu wylać na sito i opłukać serca teraz wlać 4 litry wody do garnka, dodać serca i gotować z 40 minut - po tym czasie dodać zmiksowaną młodą włoszczyznę, gotować - ze 2 marchewki zostawić do pokrojenia w plastry następnie dodać kawałki kalafiora, pokrojone na słupki kolorowe fasole szparagowe, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew w plasterkach i gotować z 20 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z pomidorów z parmezanem i pesto 172

zalewą, przecier pomidorowy, marchewkę pokrojoną w plastry, kostki rosołowe i dolewamy 1.5 litra wrzącej wody. Gotujemy około 30 minut na średnim ogniu. Jeśli po tym czasie marchewka nie będzie wystarczająco miękka, gotujemy jeszcze parę dodatkowych minut.  Zdejmujemy garnek z ognia, i przy pomocy malaksera ręcznego miskujemy zupę na krem.  Jeśli uznamy, że konsystencja nie jest wystarczająco gęsta, dosypujemy

W mojej holenderskiej kuchni
Tego dania nie da się zepsuć 142

piórka) 1 marchewka (starta na fasolkowej tarce) 1 pętko kiełbasy (pokrojonej w kostkę) koncentrat pomidorowy ziele angielskie, liść laurowy majeranek sól, pieprz Mięso pokroiłam w kostkę i gotowałam z kapustą, marchewką, zielem angielskim i liściem laurowym, do momentu aż kapusta zmięknie. W osobnym naczyniu podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Dodałam do kapusty, którą doprawiłam koncentratem pomidorowym, przyprawami (sól, pieprz, majeranek). Całość

bastalena