gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:23/261)

Zupa z zielonych ogórków 163

Obrane ogórki pokroić  na desce w plastry, cebulę w kostkę- usmażyć krótko na maśle Do 1 i 1/2 litra wrzącej wody wrzucam liście, ziele, czosnek, ziemniaki i marchewkę drobno pokrojone -gotuję prawie do miękkości Do tego dokładam przesmażone ogórki z cebulą i gotuję dość krótko, by ogórki nie straciły do końca jędrności- około 5 min Po ugotowaniu doprawiam solą

Proste Potrawy
Pierogi mięsno-marchewkowe z kminkiem 131

Wykorzystałam mięso z udka kurczaka i marchewkę na których gotowałam wywar na zupę ( oczywiście z innymi warzywami).Doprawiłam farsz kminkiem ( mielonym i całymi ziarnami) bo akurat ten smak mi pasował do delikatnego marchewkowego posmaku farszu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kapusta kiszona a’la bigos 169

kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 250 ml rosołu 3 małe kiełbasy mięso gotowane z 1/2 kurczaka 1 op. passaty pomidorowej 330 ml domowa lutenica marchew, seler i cebula gotowana z rosołu sól, pieprz. liść laurowy, ziele angielskie garść suszonych śliwek Poszatkowaną drobno kiszoną kapustę wkładamy do garnka, wlewamy rosół, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Botwinka 175

oczkach litr bulionu drobiowo-warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego dwie łyżki soku z cytryny sól pieprz dodatkowo: posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Bulion zagotowałam i wrzuciłam do niego marchewkę i pietruszkę, gotowałam na małym ogniu przez 10 minut. Botwinkę drobno posiekałam i dodałam do bulionu. Gotowałam, aż wszystkie warzywa zmiękły. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zaprawiłam zahartowanym jogurtem

Kulinarny Pamiętnik
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 240

barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany  2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do pół miękkości. Poszatkowaną kapustę lekko przysmażyłam na łyżce oliwy. Dorzuciłam do wywaru z warzywami. Pogotowałam ok. 20 min.  razem. Na koniec dorzuciłam trochę zielonego groszku

bastalena
Na kurzej nóżce 139

pietruszki Udko zagotowałam z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.  Kiedy już było miękkie wyjęłam, wystudziłam. Mięso oddzieliłam od kości, posiekałam na drobno. Do wywaru dodałam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do miękkości. W osobnym naczynku zalałam pszenicę wrzątkiem.  Pozostawiłam na 10 min. do napęcznienia.  Mięso z  kurczaka z powrotem wrzuciłam do wywaru. Dodałam pszenicę. Doprawiłam

bastalena
Krupnik na żeberkach 164

wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 15 minut. Kaszę jęczmienną należy przepłukać zimną wodą, dodać do zupy i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wywaru

Emcia Pichci
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 261

wątróbki drobiowej; 1 marchewka; 1 cebula; 1 kajzerka; 2 - 3 jajka; sól, pieprz ziołowy, papryka lub pasta paprykowa, gałka muszkatołowa. Mięso obgotowujemy, gdy zmięknie dodajemy wątróbkę, marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy powstałą masę do formy (może to być

Miksturownik
Kapuśniak po węgiersku 231

Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu.  Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy, dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
Wołowina duszona z warzywami 156

wołowina przestanie być różowa. Dolewamy rosół wołowy. I dusimy ok 1,5 h -2 h na małym gazie, lub momentu gdy mięso będzie miękkie. Dodajemy pokrojoną marchewkę I pieczarki , gotujemy ok 20 min. Doprawiamy do smaku. Teraz tez możemy dodac śmietanę do smaku. I obiad gotowy , prawda że bylo prosto I łatwo :)  ?  Gulasz podałam z duszonymi ziemniakami

Smaki Edyty
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem 262

tarce o grubych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą.Natkę pietruszki drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, dodać pokrojonego pora, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup i gotować

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty inaczej 190

grube plastry.Cebulę pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół.Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po

Gospodyni Miejska
Barszcz a’la ukraiński 78

bidi-language:#0400;} Miała być zupa z maślaków. Niestety, wszystkie okazały się robaczywe, więc trzeba było naprędce coś wymyślić ze składników, które były pod ręką.  Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 kg białej  kapusty 1 puszka czarnej fasoli 500 g ziemniaków 120 g koncentratu(...)ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszmy płomień. Całość gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Kapustę grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy przez kwadrans. Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy 10 min., po czym wlewamy koncentrat buraczany i pomidorowy, dodajemy pokrojone (uprzednio ugotowane) marchewki i fasolę. Całość gotujemy do miękkości warzyw

R'n'G Kitchen
PIKANTNY BARSZCZ Z CHORIZO I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 186

liść laurowy łyżka octu lub trochę koncentratu buraczanego (rewelacyjny ma Krakus) sól pieprz cukier majeranek łyżka mąki trochę śmietany 18% Wykonanie: Żeberko zalewam wodą, dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje(...)kiełbasę  oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam wszystko do garnka z zupą i gotuję ok 10 minut, nie za długo, aby zupa nie straciła koloru. Kiełbasę kroję w plasterki i przekładam z powrotem do zupy. Całość doprawiam łyżką octu lub koncentratu buraczanego, solą, cukrem, pieprzem i obowiązkowo

Walijskie Pichcenie
Łosoś i pstrąg w galarecie 181

jajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1/2 groszku zielonego, 1 pomidor, 1/2  papryki, natka pietruszki. Przygotowanie:  Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową. Gotujemy około 30 minut. W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo. Ugotowane kawałki rybki układamy na talerzyku. W małej ilości

Aga w kuchni