gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:30/261)

Krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym 118

cytryny 250 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek i cebule posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebule i czosnek. Dorzucić curry, imbir. Następnie dodać marchewkę i zalać bulionem. Gotować minut, na koniec dolać mleczko kokosowe i całość zblenderować na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Przepis pochodzi z bloga Moje Pasje

Moja Galeria Smaku
Klopsiki ...oszukane gołąbki 180

tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia  z gotującą się wodą,  dodać marchewkę i przyprawy.Gotować do miękkości. .Na koniec dodać śmietanę i mąkę oraz bulionetkę

Moje domowe kucharzenie
Wegańskie muffiny z granolą 161

łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne mleko-ja użyłam ryżowego o smaku wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub  ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Przygotuj formę

Roślinna - blog wegański
Gulasz 155

ziele angielskie, listek laurowy  bulionetka do duszonych mięs Knorr Mięso pokroić w kostkę , obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni .Przełożyć do garnka , dodać cebulę, marchewkę, wodę , przyprawy i gotować do miękkości.Pod koniec w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Zupa pomidorowa 193

Najzwyklejsza pomidorowa , to pomidorowa najlepsza! Ja moją robię zawsze gęstą z dużą ilością warzywek ,marchewki szczególnie. Warzywa są gotowane na parze. Dzieci pomidorówkę kochają. I nie tylko dzieci. Zawsze można ją odgrzać. Składniki sok pomidorowy gęsty z dodatkiem soli morskiej ryż suszone lub świeże jarzynki pokrojone w kosteczkę kostka rosołowa lub sól morska oliwa z oliwek, ja nie dodałam śmietany

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z brokułów 158

marchewka 2 ziemniaki serek topiony sól świeżo mielony pieprz suszony koperek  grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułka Przygotowanie: Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną małą marchewkę, pietruszkę i cebulkę. Gotujemy rosołek.  Na bazie takiego rosołu ugotujemy na krem z brokułów.  Do rosołu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki - gotujemy 10 minut. Brokuł myjemy i kroimy

Lawendowe Niebo
Sałatka z selerem konserwowym i ananasem 190

selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 4 marchewki 1 puszka ananasa 15 dag. sera żółtego  ( twardy) 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki curry WYKONANIE Marchewki płuczemy , szorujemy i gotujemy w skórce. po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do głębokiej miski. Ananasa, ser żółty  również kroimy  w kostkę. Seler i kukurydzę odcedzamy

W kuchennym oknie Ewy
flaczki wołowe... 168

smaku maggi flaki wołowe zagotować w wodzie z 5 minut i wylać na sito, opłukać do wywaru rosołowego z kurczaka i wołowiny włożyć opłukane flaki, pokrojona drobno marchewkę z rosołu i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu zamiast gotowej przyprawy do flaków zrobiłam swoje smaki: kolendrę, gorczycę, kurkumę, pieprz ziołowy, chilli, majeranek wymieszać i wsypać pod koniec gotowania

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet z soczewicy i fasoli 172

mała cebula garść rukoli sól, pieprz, łyżeczka maggi, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, papryka mielona ostra 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 2 średnie marchewki Przygotowanie : Umytą soczewicą gotujemy w 2 i 1/2 szklanki wody z liściem i zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy je) Namoczoną na noc fasolę gotujemy do miękkości, drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy

Proste Potrawy
Sałatka jarzynowa zawijana w szynce 261

pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorek Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę gotujemy nie obierając w wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy

Kolizje Smaków
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 460

inną wersję sałatki, z dressingiem z tahini. A oto poprzednie, naprawdę świetne dania kuchni tureckiej , które przygotowałam w ramach poprzednich odsłon wirtualnej kuchni: Havuc plakisi - duszona marchewka Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach Uwagi techniczne: Nie martwcie się obecnością cebuli w sałatce - używamy czerwonej cebuli, która dzięki marynowaniu w sosie winegret traci na swojej ostrości. Sumak to przyprawa

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem z botwinki ze śmietaną i jajem 212

kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy warzywa przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy wodę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewki, seler i pietruszkę. Gotujemy tak długo aż warzywa zmiękną. Buraczki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanych warzyw. Ponownie gotujemy kilkanaście minut aby buraczki zmiękły. Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi

Mango Papaja
Kotleciki wegetariańskie 210

tartej przyprawy: papryka, curry, pieprz olej Wykonanie: 1. Soczewicę moczymy ok. godziny. Odcedzamy. 2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. 3. Ryż, kaszę, soczewicę i marchewki zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie zostawiamy na kolejne 20 minut w wodzie i dopiero odcedzamy oraz studzimy. 4. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę

Pasja Smaku
Zupa curry z kurczakiem 190

kostka rosołowa curry Wykonanie: Ryż wsypać do garnka, zalać trzema szklankami wody i ugotować. Dodać kostkę rosołową, curry, pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, startą na tarce marchewkę i posiekaną cebulę. Gotować do miękkości kurczaka.   insertCookd("c396df1963da1e9dee999a1a4f93d7b2

Pasja Smaku
Pulpety w sosie slodko-kwasnym. 183

lyzek octu ryzowego gotujemy z 8 lyzek cukru, dodajemy 8 lyzek ketchupu lub koncentratu pomidorowego( wtedy trzeba doprawic) I 4 lyzki sosu sojowego light. Zagotowujemy. Sos gotowy. Gotujemy ryz. Obieramy 2 marchewki I kroimy ja na slupki. Smazymy do miekkosci. Na duza patelnie wrzucamy marchew I ryz- laczymy. Skrajamy do tego kapuste pekinska(6-8 listkow). Dodajemy I mieszamy razem

Smaki Edyty