gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:33/261)

Pieczona młoda marchewka 81

młodych marchewek ! Całość to około 117kcal, B: 3,5g, T: 3,2g, W: 17,9g. Składniki: – pęczek młodej marchwi – 3-5g masła/oleju kokosowego – sól morska w płatkach, pieprz Zagotowujemy wodę z solą. Marchewki pozbawiamy naci (użyjmy jej do pesto!), pozostawiając 1-2 cm przy czubku marchewki. Dokładnie je szorujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej

Be Fit Be Strong
Zupa ogórkowa 143

ogórków kiszonych, 1 marchewka, kilka ziemniaków, łyżeczka posiekanego koperku, pieprz Przygotowanie: Ogórki obieramy ze skóry i ścieramy na drobnych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Gotujemy w wywarze około 20minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy ogórki, przyprawiamy pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut. Posypujemy koperkiem

Lena Gotuje
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 137

ogórkowa :) Zapraszam do gotowania!Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej:2 litry wody500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa1 pietruszka1 marchewka1 porkawałek selera2 liście laurowe2 ziela angielskieszczypta soliszczypta pieprzu5 dużych ogórków kiszonych woda z ogórków 2 ziemniaki2 łyżki śmietany 18%koperek (ja nie dodaję)CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy(...)dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny.2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej

My Culinary Art
Zupa krem brokułowa z serem topionym 215

przekrój na pół lub na cztery. Ziemniaki zostaw w całości. Brokuł podziel na różyczki i również opłucz.  Zagotuj wodę w dużym garnku. Nie sól. Wrzuć marchewkę, pietruszkę, seler, kalarepę i ziemniaki. Gotuj kilkanaście minut prawie do miękkości. Do warzyw dorzuć brokuły oraz natki selera i lubczyku. Gotuj do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec posól i dopraw według uznania. Wyciągnij

Anioszek w kuchni
Zupa marchewkowa 184

wyjdzie taka "jak u mamy". Sytuacja, duża ilość posiadanej marchewki i potrzeba zjedzenia zupy "zmusiła" mnie do odrzucenia obaw i wzięcia się za gotowanie. Oto efekt: Składniki: 1 pietruszka 3-4 marchewki 1 litr bulionu 1 łyżeczka koperku (ja dałam suszony bo taki tylko miałam) 3-4 ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki przyprawy: ziele(...)Wykonanie: 1. W garnku podgrzać litr bulionu, dodać ziele angielskie i liście laurowe. 2. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gorącego wywaru. Doprawić przyprawami do smaku. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. 4. Zupę gotować do miękkości ziemniaków. Dodać koperek. 5. Połączyć ze śmietaną wymieszaną z koncentratem, mąką

Pasja Smaku
Jesienny kociołek różności z szynką i fasolą 169

rodziny. Do jej przygotowania wykorzystałam Szynkę z Wędzarni, którą otrzymałam do testowania od firmy Hańderek .  SKŁADNIKI:  400g fasoli Jaś, 1/2 kg Szynki z Wędzarn i Hańderek , 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 1 cebula, 1 pomidor, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1/2 strąka papryki żółtej, 1/2 strąka papryki zielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki(...)łyżka masła, 1 łyżka mąki, oliwa, sól, pieprz, majeranek. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w kostkę. Dodaję do fasoli. Cebulę obieram, kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do gotującej się fasoli. Razem gotuję około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kapuśniak 120

czarny ziarnisty, 600 g żeberek wędzonych, 500 g kapusty kiszonej, szczypta cukru, 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe) Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą i gotować do miękkości żeberek. Wywar przecedzić, żeberka odłożyć. Włoszczyznę można wykorzystać do zrobienia sałatki. Kapustę kiszoną pokroić(...)jest zbyt kwaśna, można ją wypłukać). Do gorącego wywaru włożyć kapustę i gotować około 10 minut. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Pozostawioną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki, marchewkę i podzielone na porcje żeberka włożyć do zupy i zagotować. Można dodać suszonego grzybka razem z włoszczyzną. Najlepszy

królestwo garów
Kasza Bulgur - obiad w 15 minut 165

natka pietruszki // świeże zioła sól  pieprz Etap 1- Gotujemy kaszę Ja proponuję gotować 10 minut w osolonej wodzie. Etap 2 - Warzywa W czasie gotowania kaszy zajmij się warzywami. Pomidora obierz ze skórki następnie marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę, pozostałe warzywa pokrój drobno w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Etap 3 - Smażenie Łyżkę masła rozpuść na patelni(...)minutach pomidory. I tak smaż jeszcze przez ok 5 minut. ( uważaj, żeby się nie przypaliło marchewka i pomidor powinny dać wystarczającą ilość soków , jednakże gdy zauważysz że coś się przypala dodaj łyżkę wody albo masła) Ugotowaną i odsączoną kaszę dodaj do warzyw. Zamieszaj i gotuj  przez 2-3 minuty. Etap 4 - doprawianie Dodaj pieprz i sol do smaku, następnie

Wylizany Rondel
Karp w galarecie 152

Odkrawamy głowę i ogon i kroimy go w dzwonka o grubości około 4  -5 centymetrów. Do garnka z gotującą się wodą (ok. 2,5 litra)  wkładamy głowę i ogon, całe cebule, marchewki i pietruszkę oraz ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut(...)czasie wyławiamy z wywaru głowę i ogon i wkładamy dzwonki ryby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut minut. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę cedzakiem i układamy ją na półmisku. Wywar odcedzamy. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na rybie. Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.  Po odmierzeniu wywaru  powinno

Bon Appetit Małgorzaty
Rosół Prezydentowej 3274

ktoś ma ochotę, może wypróbować przepis Prezydentowej na jej rosół. A jak nie, niech robi po swojemu. Ale niech robi, bo każda szanująca się polska gospodyni powinna co niedzielę gotować rosół i tłuc schabowe. "Taka świecka tradycja..." :)    Do zrobienia idealnego, moim zdaniem, wywaru biorę mięso drobiowe i wołowe w proporcji 3:1 Składniki (zawsze kupuję całego kurczaka, porcjuję(...)pietruszki, pozostawiając grube łodygi. Do rosołu wrzucam kapustę, zieleninę i pora. 4. Wrzucam warzywa (bez papryki i czosnku) pokrojone na 2-3 kawałki-marchewki przekrajam na pół i węższe części kroję w plasterki i odkładam. 5. Gotuję dalej na małym ogniu z częściowym przykryciem ok. 30 minut. Następnie wrzucam paprykę, obrany czosnek i plasterki marchewki, doprawiam solą i pieprzem. Czasem

Kuchnia Prezydentowej
Zupa grzybowa - jesienna, domowa 132

przygotowanie świeżego bulionu, który będzie bazą dla naszej zupy grzybowej. Do gotującej się wody wkładamy nasze udka, liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone grzyby dodadzą  koloru i aromatu. Wszystko

kulinarnyJa
Krupnik na podrobach 135

ziemniaków; - dwie łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, 4 kulki ziela angielskiego, 3 listki laurowe; Wykonanie: Podroby oczyścić, umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować pół godziny. W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, seler, oczyścić por. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do zupy razem z selerem, porem i przyprawami. Cebulę posiekać, przesmażyć, dodać do zupy. Dodać kaszę. Gotować

dom-agi.pl
Botwinka 167

Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu przez około(...)czasu dodać ziemniaki i gotować do miękkości.Botwinkę umyć i osuszyć. Łodygi i liście drobno pokroić, buraki obrać, pokroić w kostkę.Gdy ziemniaki i marchewka w zupie będą już miękkie dodać posiakną botwinkę z buraczkami. Gotować, aż buraczki zmiękną.Następnie doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę i zdjąć z ognia.W małej miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki

Gospodyni Miejska
Roladki z mintaja z szpiankowo-ryżowym nadzieniem 140

każdej strony. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy do miękkości ryż. W kolejnym mini marchewki.  Szpinak mieszamy z ugotowanym ryżem. Na każdy płacie ryby układamy po całości szpinak z ryżem oraz na brzegu po kilka marchewek. Zwijamy w rulon

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania