gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:40/261)

Marchewka glazurowana 324

marchewek 2 łyżki masła    sól, pieprz 1/2 łyżki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki octu balsamicznego Przygotowanie: Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Gotujemy we wrzącej wodzie przez około 7 minut. Marchew nie powinna być zbyt miękka, gdyż będziemy ja jeszcze podsmażać. Ugotowana marchew dokładnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier

Mania Gotowania
sałatka z fasolki szparagowej i młodej marchewki 128

składniki: 300 g fasolki szparagowej 5 młodych marchewek 2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanego, uprażone na suchej patelni 2 łyżki masła sól wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy(...)przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Następnie odcedzamy. Przekładamy na patelnię z masłem i chwilkę podsmażamy. Marchewkę dokładnie myjemy, opcjonalnie obieramy. Wkładamy do garnka z osoloną wodą, gotujemy al dente. Następnie wyciągamy z wody, przelewamy zimną wodą i kroimy w słupki. Przekładamy na patelnię z masłem i tak jak fasolkę chwilkę podsmażamy

Domowy Smak Jedzenia
Fitka po mojemu 165

składniki * korpus z kurczaka lub skrzydełka * 2 marchewki * 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku * 10-15 dag grzybów kurek * 3 ziemniaki * 1 jajko * 3 czubate łyżki mąki pszennej * natka pietruszki * kostka bulionowa drobiowa * sól, pieprz Sposób wykonania Umyć mięso, włożyć do garnka, wlać(...)wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki, kostkę bulionową, nieco soli i pieprzu i niech się delikatnie gotuje ok.20 min. W tym czasie  obrać marchewkę i pokroić na ćwierć plasterki, obrane ziemniaki pokroić w kostkę, a fasolkę w ok.  3 cm. kawałki, a następnie dodać wszystko do garnka, zagotować i niech się dalej gotuje

Mix smaku
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 50

mnie akurat wylądowała dziwna, tycia bazylia, którą dostałam od czarnocińskiej mamy.  Składniki: 1 l bulionu warzywnego 10 średnich dojrzałych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka z ugotowanego bulionu parę liści bazylii mały kubek jogurtu naturalnego 1,5 szklanki ugotowanego ryżu sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje)   Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w sporą(...)cebulę i  czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do nich pomidory, smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut. Do bulionu wlewamy podsmażone pomidory, gotujemy około 15 minut. Do blendera wrzucamy zupę i marchewkę, miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, gotujemy ją tak długo bez pokrywki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję

Kardamonovy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 268

umyć pod bieżącą wodą. Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liść laurowy, obrane marchewki, seler, pietruszkę, por, gałązkę lubczyku, łyżkę vegety i gotować na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny. Rosół powinien jedynie delikatnie bulgotać. Po tym czasie rosół przecedzić przez sito. Marchewki ugotowane i wyjęte(...)dodać przetarte/zblendowane pomidory i gotować razem, na średnim ogniu, przez około 10 minut. W międzyczasie śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę wlać do garnka z zupą i dokładnie wymieszać.  Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku i zestawić z ognia. Podawać ciepłą, z makaronem/ryżem, plastrami marchewki, oprószoną drobno posiekaną, świeżą natką

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowa 167

zbierający się szum. Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć. Nać z selera opłukać. Warzywa dodać do gotującego się bulionu, gotować do miękkości (ok. 20 minut). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je razem z mięsem z zupy, wyłowić przyprawy. Jedną marchewkę pokroić w talarki. Mięso oddzielić od kości. Odstawić(...)gorącego bulionu włożyć różyczki kalafiora. Gotować do miękkości. Śmietanę posolić, rozrobić z niewielką ilością wywaru. Dodać do zupy, wymieszać. Już nie gotować. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Do miseczek nałożyć odłożone wcześniej mięso i marchewkę, zalać zupą. Posypać posiekanym koperkiem. Od razu podawać. Smacznego

Pełny talerz
Zupa z cieciorki 130

zupy. Smak jej jest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna w smaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku. 1 szklanka nasion cieciorki 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków pietruszki 1 ząbek czosnku ( drobno pokroić) 1 małą cebulę(...)wodzie ( wody ma być 2 razy tyle co cieciorki). 3 litrowy garnek napełniamy wodą do wysokości 3/4 i zagotowujemy. Następnie wrzucamy cieciorkę, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Obieramy marchewki - kroimy w drobną kostkę, ziemniaki - kroimy w drobne nieregularne kawałeczki ( ja to nazywam po babcinemu, tak pokrojone lepiej smakują) i dodajemy do podgotowanej cieciorki. Wrzucamy pozostałe

Kuchcik gotuje
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM Z KASZĄ KUSKUS - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 222

sól pieprz sok z cytryny 0.5 szkl.bulionu warzywnego  ********************************************************* Mięso w miseczce doprawić solą i pieprzem,dodać białko i bułkę tartą.Z masy formujemy pulpety i gotujemy je w bulionie warzywnym z marchewką starta na tarce.Zredukować( odparować) sos,lekko wstydzić i dodać jogurt naturalny oraz koperek 3 łyżki.Wymieszać.Całość podawać z kaszą kuskus ,posypać resztą zieleniny.,ogórkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Żurek na zakwasie 140

angielskiego 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, majeranek do smaku 1,5 l wody Sposób wykonania: Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, drobno pokrojoną cebulę, marchewkę,ziemniaka,  grzyby i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Kiełbasę wyjąć, obrać ze  skórki, pokroić w kostkę  i ponownie  wrzucić o garnka, dolać zakwas i gotować jeszcze 10 minut. Jajka

Gosia gotuje
Pikantna zupa paprykowa 242

oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy bulion, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut, tak aby papryka się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z podsmażonym porem, pół-kremowa;) 157

Jesienią powracam do gotowania sycących zup, codziennych ciepłych śniadań i nierzadko też ciepłych kolacji. Zupa warzywna z podsmażonym porem, lekko tylko zmiksowana okazała się tak wyborna w smaku, że pozostaje tylko żałować, że zdjęcia nijak tego oddać nie mogą... Może się skusicie:) Składniki: pietruszka, 1/2 kalarepy, kawałek marchewki, 1/2 selera duży por skrzydło z indyka (można oczywiście(...)pominąć ten składnik) bazylia, lubczyk, sól, koperek, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny łyżka masła Zupa ugotowana wg Kuchni Pięciu Przemian. Na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki (sł), skrzydło indyka (o)  i gotowałam do prawie miękkości tegoż. A potem po kolei dodawałam i mieszałam: sól morską (sn), bazylię i sok z cytryny (k), lubczyk (g), pietruszkę i kalarepkę

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 208

marchwi ( wyciśnięty lub kupny) wlewamy do garnka i powoli go redukujemy mniej więcej  1/3 objętości- do tego dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryny, przyprawy cynamon, goździki, curry, kminek gotujemy ok 10 minut- marchew obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki (dobrze by było jak będą mniej więcej równe, aby w tej samym czasie się ugotowały)- na patelni rozgrzewamy masło(...)tego nasz marchewkowy sos- na wolnym ogniu dusimy do miękkości marchewki- w razie potrzeby doprawiamy pod nasze kubki smakowe- jeżeli sos na początku gotowania jest za gęsty możemy dolać soku z marchwi, aby marchewka miała czas zmięknąćJeżeli chcemy ten sos wykorzystać do np. ryby i w tym ją usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki

Basia w kuchni
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 128

kilku lat został zastąpiony taką zupą grzybową.  Składnik: - 100 g suszonych grzybów - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - śmietana - olej - 1,5 l bulionu - liść laurowy - ziele angielskie - sól - pieprz - uszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy w wodzie, w której się moczyły do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę(...)obieramy i kroimy w kostkę.  Ugotowane grzyby wyjmujemy i kroimy na małe kawałki. Wodę przecedzamy, aby pozbyć się nieczystości. Przekładamy do niej pokrojone grzyby, marchewkę z pietruszką i cebulę. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy z uszkami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Pasztet z suszoną śliwką 76

bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 500 g wątróbki (u mnie drobiowa) 2 marchewki korzeń pietruszki 1/4 małego selera 3-4 liście laurowe po kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu jajko 3-4 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie mielone ziele angielskie, papryka mielona(...)mnie HELIO ) pieprz sól Rozpoczynamy od podzielenia mięsa (łopatka i boczek) na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i solimy. Mięso gotujemy do miękkości, co najmniej godzinę. Następnie miękkie wyciągamy do miski i pozostawiamy

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania