gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:37/261)

Chińska zupa cytrynowa z kurczakiem i krewetkami 127

imbir, czosnek i papryczkę chili oraz trawę cytrynową w całości. Gotujemy wywar przez kilka minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę pierś z kurczaka oraz paprykę. Marchewkę kroimy w słupki i również dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko przez około 10-15 minut aż warzywa zmiękną a kurczak nabierze orientalnego aromatu. Teraz czas na dodanie ananasa, pokrojonego w ćwiartki. Całość doprawiamy solą

Mango Papaja
Zupa buraczkowa 460

dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować.Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać ocet. Gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i wymieszać

Gospodyni Miejska
Tort z kuskusu, tuńczyka i pesto 202

Dodajemy rukolę, bazylię, olej i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy sera i ponownie miksujemy. Warzywa gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdzielamy marchewkę od brokułów i kalafiora. Wywar zostawiamy, będzie nam potrzebny. Warzywa, każde oddzielnie zgniatamy widelcem. Kuskus zalewamy wywarem z gotowanych warzyw (proporcje na opakowaniu) i odstawiamy

Moniki Smakołyki
Pstrąg w galarecie 110

przypominam sobie by pojawił się na stole w innym okresie niż Święta. :-) R yba przygotowana w s pecyficzny sposób, b o gotowana . Nie każdego to przeko na, ja mi mo to polecam spróbować. :-) 1 pstrąg 4 marchewki 1 pietruszka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego  3 jajka 1/2 pęczka pietruszki 5 łyżek żelatyny 1. Pstrąga skrobiemy z łusek(...)obieramy, kroimy na kawałki. Rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą tak by całość była przykryta. Gotujemy przez około 30 minut. Jajka gotujemy na twardo. 3. Na półmisek wykładamy rybę a dookoła niej marchewkę, pietruszkę i pokrojone jajka. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym wywarze. Studzimy a kiedy zacznie tężeć zalewamy nią rybę. Zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia

Szefowa kuchni
zupa botwinka 135

liść laurowy sól, pieprz koperek Kość wędzoną zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, seler i pietruszkę. Wstawić na piec i powoli gotować. W tym czasie przygotować jarzyny. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić ziemniaki w kostkę a marchewkę w plasterki. Botwinkę pokroić na drobne kawałki i dokładnie wypłukać. Jarzyny wrzucić do wywaru z kości o gotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bardzo dobry rosół azjatycki 93

wrzenia, gotuję 2-3 minuty, po czym wylewam wodę, a mięso dokładnie płuczę. Ponownie zalewam mięso zimną wodą, gotuję około 2 godzin na małym ogniu, odszumowując w razie potrzeby. Dokładam włoszczyznę, imbir, przypieczoną cebulę, gotuję na bardzo bardzo wolnym ogniu około 3-4 godzin. Na koniec doprawiam sosem sojowym, solą, pieprzem Grzyby mun zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości(...)Odsączam i kroję w niezbyt cienkie paski. . Makaron japoński udon lub shiba lub ramen gotuję według instrukcji na opakowaniu. Do miseczek, nakładam porcje makaronu, kawałki mięsa, jajko przekrojone napół, grzyby mun, kawałki marchewki. Całość zalewam rosołem i dekoruję grubo posiekanym szczypiorkiem lub dymką albo kiełkami fasoli. Rodzaje zupy ramen Zupa Tonkotsu  czyli Tonkotsu ramen jest gotowany przez wiele godzin

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka adzuki z warzywami po indyjsku + kasza jaglana 97

łyżeczki cayenne - kawałek marchewki                              - sól himalajska - ząbek czosnku(...)łyżeczki kurkumy - natka pietruszki Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i  kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, kalafior i brokuła podzielić na małe różyczki - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i imbir - Po 30 sekundach dodać pomidory i trochę wody, zagotować - Wsypać pozostałe przyprawy, dodać kalafiora, marchewkę i pieczarki - Dusić przez 5 minut

Wegańska kuchnia orientalna
Tajska kuchnia: zupa z kurczakiem 184

kokosowego olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendra makaron ryżowy   Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz kawałek startej na tarce skórki z cytryny lub limonki i starty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy

prawdziwe jedzenie
Prawdziwy rosół z kury 49

zrobić prawdziwy rosół z kury.       Ugotowanie rosołu jest łatwe, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Najpyszniejszy to ten wykonany od podstaw, gotowany powoli z całej kury z marchewką, pietruszką, selerem, podpaloną cebulą i porem. Koniecznie z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Rosół z kury. Co można podać do rosołu: - makaron, łazanki, kołduny lub pierogi - makaron(...)własnym :) Rosół z kury składniki: 1 kurczak albo kura rosołowa, podzielona na części (może być również w całości) 3 litry zimnej wody (najlepiej odfiltrowana) 2 cebule, najlepiej opalone 2 marchewki, obrane 1 korzeń pietruszki, obrany kawałek selera, obrany 1 por, przekrojony na pół po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela  1-2 listki laurowe gałązka lubczyku (według uznania) pieprz

Moja Książka Kucharska
Kotlety selerowo-ziemniaczane z kaszą jaglaną 113

rożne jego wersje jedzeniowe ? Najczęściej robimy z selera kotlety w najprostszej formie, czyli gotowany i obtaczany jak klasyczne kotleciory :) Jeśli lubicie lub chcecie spróbować takiej wersji, to polecamy nasz przepis TUTAJ  Dzisiaj skupiliśmy się na wersji mielonych w połączeniu z ziemniakami i marchewką. Wyszło przepysznie, do tego kasza jaglana z papryką i oczywiście surówka. Zobaczcie zdjęcia i poczytajcie przepis(...)jajo (lub len mielony zmieszany z gorącą wodą) 1 garść otrębów pszennych bułka tarta otręby żytnie lub gryczane pieprz, ostra papryka, tymianek, lubczyk Selera, ziemniaki, marchewkę obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Por kroimy w półplasterki i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie ugotowane warzywa przeciskamy przez praskę i dodajemy por, całe jajo

vegetanie
Młoda kapusta z marchewką i koperkiem 67

Właśnie dlatego młoda kapusta stała się główną bohaterką tego przepisu. Razem z marchewką i koperkiem tworzą pyszne i zdrowe danie. Oto przepis na młodą kapustę z marchewką i koperkiem.  30 minut 4 porcje 1 główka młodej kapusty (około 2 kg) 2 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki 1 pęczek koperku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka czarnego(...)pieprzu sól Kapustę szatkujemy, usuwając głąb. Przekładamy do garnka. Wlewamy bulion warzywny. Zagotowujemy pod przykryciem i zmniejszamy ogień. Dodajemy startą na tarce marchewkę oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy koperek i gotujemy 5 minut. Podajemy na gorąco z ulubionym pieczywem lub ziemniakami.   Wpływ kapusty na zdrowie znany jest od tysięcy lat. Znajdziemy w niej

My Chcemy Jeść
Sałatka jarzynowa 50

Składniki: 4 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 1 mały seler 4 średnie ziemniaki 3 ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 puszka groszku konserwowego 2 jabłka mały kubek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 liście laurowe sól pieprz Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki gotujemy prawie do miękkości, chodzi

Kardamonovy
Jaglano-marchewkowe ciasto z rodzynkami 153

powstało bezglutenowe ciasto marchewkowe! Niesamowicie smaczne i odpowiednie dla bezglutenowców. SKŁADNIKI: dwie małe marchewki  5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki jogurtu naturalnego białko jajka 2 łyżki rodzynek 2 garście obranych orzeszków ziemnych łyżeczka cynamonu WYKONANIE: marchewki obieramy, trzemy na małych oczkach orzechy kruszymy kaszę jaglaną gotujemy w niewielkiej ilości wody ugotowaną kaszę blendujemy z startą marchewką, dodajemy rodzynki, orzeszki

healthy dreams
Rosół 245

najczęściej gotuję rosół z kości wołowych (surowych albo pozostałościach po pieczeniu szpiku ), resztek ryb po gotowaniu ich na parze albo skrzydeł od „szczęśliwszych” kur. Rosół gotuję z cebulą, czosnkiem i marchewką – tę ostatnią przecieram przez sito podczas odcedzania, nadaje to zupie przyjemnego słodkawego posmaku. Na końcu doprawiam pietruszką i koperkiem (suszone poza sezonem). Smacznego! Dieta paleo Dieta

PaleoSMAK
Pieczone warzywa 166

Piątek kojarzy mi się z dniem bez mięsa, dlatego też dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na pyszne pieczone warzywa. Mam nadzieje, że co piątek uda mi

Codzienne Gotowanie
Krem z cukinii 149

pietruszka, por, kawałek selera, 2 ziemniaki, cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku, liść laurowy, 5 ziela angielskie, sól, pierz. Wykonanie: Z umytych i obranych warzyw: marchewki, selera, pietruszki i pora gotujemy wywar. Dodajemy do wywaru liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę cukinie

paapilotkaa
Zupa fasolowa Roberta 107

rosół 1,5 L · fasola perłowa 3/4 szkl · mięso z kurczaka 25dag · marchewka ugotowana 20 dag · pietruszka gotowana 20 dag · seler ugotowany 15 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona  Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować, odcedzić. Mięsa i warzywa pokrajać w paseczki, dodać do rosołu razem z fasolą, chwilę

Camilla w kuchni
Kremowa zupa szpinakowa z kaszą jaglaną - wege, dietetyczna :) 129

przyprawy: sól morska, curry , pieprz cayenne , papryka słodka , zioła prowansalskie , pieprz ziołowy i prawdziwy  1 l wody Przygotowanie: Zagotuj wodę. Dodaj obrane i drobno pokrojone: marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, por. Gotuj ok. 30 minut.  W tym czasie kiedy gotuje się wywar na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż chwilkę posiekaną cebulkę i czosnek.  Następnie dodaj umyty szpinak

Zdrowie na języku :P
Szczawiowa z jajami przepiórczymi 100

dorzucamy. Gotujemy aż udka będą miękkie. Wyjmujemy udka i do gara dorzucamy kostkę rosołową, słoiczek szczawiu marynowanego i kilka zimniaczków pokrojonych w kostkę. Solimy, pieprzymy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Marchewkę z włoszczyzny kroimy w kostkę. Jak mięso ostygnie to 2 udka oskubujemy i oskubane mięsko wrzucamy do gara. Resztę udek można upiec z ziołami w naczyniu żaroodpornym

Marder&Marder Manufacture
Ekspresowa zupa marchewkowa 91

typowo letnia. Składniki: 5 dużych merchewek 2 czerwone cebule kostka rosołowa (Winiary) groszek ptysiowy 200 ml mleczka kokosowego curry do smaku sól pieprz świeżo zmielony Sposób przygotowania: Marchewkę kroimy na talarki i gotujemy wraz z 0,5 litra wody i kostką rosołową do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym. Smacznego! Ten i inne przepisy

Wielki apetyt
Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem 150

majerankiem. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Roztapiamy masło i dodajemy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy i rozprowadzamy mąkę. Dodajemy zasmażkę do zupy i jeszcze parę minut gotujemy. Podajemy zupę z pokrojoną marchewką. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa z dyni 148

marchwi 75 dag miąższu z dyni 2 udka z kurczaka pół litra bulionu warzywnego sól pieprz papryczka chilli posiekany koperek 2 łyżki gęstej śmietany Marchewkę kroimy na talarki i gotujemy w bulionie warzywnym. Dodajemy dynię, papryczkę chilli (może być w płatkach lub świeża drobno pokrojona). Wszystko miksujemy i gotujemy. Dodajemy ugotowane , pokrojone w paski mięso z udek. Doprawiamy solą

Salonik smaków
Fasola Mung z grzybami 124

proste. Składniki fasola mung Skworcu przyprawa do fasolki Skworcu liście kolendry Skworcu marchewka czosnek ugotowane do miękkości grzyby Umyj fasolę Mung , wypłukaj.  Zalej wodą , dodaj czosnek,marchewkę pokrojona w słupki i gotuj na małym ogniu ,pod przykryciem dątąd, aż fasola kompletnie zmięknie, pęknie i zrobi się z niej krem. Dodaj przyprawę do fasolki oraz liście kolendry.  Gotuj. Dopraw

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka jarzynowa 305

Nie wyobrażam sobie Świąt bez zrobienia tradycyjnej sałatki jarzynowej, która pasuje do wszystkiego :)Sałatkę miałam okazję zrobić dzisiaj, a przepisem dzielę się z Wami dzisiaj :)SKŁADNIKI

Serce zamknięte w formie pyszności
Wyjątkowy curd marchewkowy 160

cytryny oraz suszony i świeży, starty na tarce o drobnych oczkach, imbir. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po jednym żółtku, intensywnie mieszając. Dodać puree z marchewki, a na końcu mąkę. Gotować, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Zdjąć z palnika, przestudzić i przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!Pogoda mnie dobija. Jest tak szaro i ciemno cały dzień

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kapuśniak z młodej kapusty 148

pokroić w cienkie plasterki;Pietruszkę i seler obrać.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Kapustę drobno poszatkować.Przygotować wywar: do garnka wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki i kapustę. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.Doprawić solą

Gospodyni Miejska
Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie 172

stroną  noża robimy po skosie kilka wgłębień (z dwóch str.) Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy na papierowy ręcznik.Kuskus trójkolorowy:W oddzielnych garnkach gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewkę i groszek.Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z dodatkiem masła i szczypty soli. Odstawiamy na 5 min. pod przykryciem.Ugotowany i odcedzony groszek miksujemy

Moniki Smakołyki
karkówkowe kotlety w kukurydzianej panierce... 137

kotlety karkówka bez kości, 1 sztuka jajka, 1/2 łyżeczki olej rzepakowy, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka vegeta, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 1/2 kg marchewka z masłem, 1 szklanka płatki kukurydziane z porcji karkówki b/kości odciąć dwa kotlety i dobrze rozbić je tłuczkiem jajko wymieszać z pieprzem, przyprawą kucharka i olejem - panierka

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet z żurawiną i pistacjami 141

mielony pieprz kolorowy lub cytrynowy  do ozdobienia wierzchu sól Mięso opłukać, zalać 2 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumy, dodać obraną i pokrojoną pietruszkę, marchewkę, selera i pora. Osolić, gotować ok. 90 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przecedzić na sicie, po ostygnięciu oddzielić mięso od kości. Namoczyć bułkę w rosole. Cebulę obrać, drobno posikać

Apetyczna babeczka
Karkówka z cynamonem 146

Składniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki  marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino wytrawne lub półwytrawne białe - szklanka lub dwie Przygotowanie : Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc) Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew

Proste Potrawy
Węgierska zupa gulaszowa 195

smażenia posypać po wierzchu mięso i cebulę -mąką i wymieszać- podsmażyć Do garnuszka wlać około 4- 5 szklanek wody, przełożyć podsmażoną cebulę i mięso, dodać przecier pomidorowy, marchew oraz przelany wrzątkiem kminek, gotować zupę na malutkim ogniu do miękkości mięsa Wtedy przyprawić zupę ostrą papryką , keczupem, pieprzem i solą ewentualnie cukrem Można podawać z tostami. Pomysł pochodzi z dodatku

Proste Potrawy
Ryba z rozmarynem 119

rybę. Zawijamy filety osobno w folię aluminiową i pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Podajemy z rukolą. Moja propozycja podania z marchewką i ziemniakami z ziołami gotowanymi  na parze

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania