gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:34/261)

Zupa grzybowa - jesienna, domowa 125

przygotowanie świeżego bulionu, który będzie bazą dla naszej zupy grzybowej. Do gotującej się wody wkładamy nasze udka, liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone grzyby dodadzą  koloru i aromatu. Wszystko

kulinarnyJa
Krupnik na podrobach 120

ziemniaków; - dwie łyżki śmietany 30% - sól, pieprz, 4 kulki ziela angielskiego, 3 listki laurowe; Wykonanie: Podroby oczyścić, umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować pół godziny. W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, seler, oczyścić por. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do zupy razem z selerem, porem i przyprawami. Cebulę posiekać, przesmażyć, dodać do zupy. Dodać kaszę. Gotować

dom-agi.pl
Botwinka 156

Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu przez około(...)czasu dodać ziemniaki i gotować do miękkości.Botwinkę umyć i osuszyć. Łodygi i liście drobno pokroić, buraki obrać, pokroić w kostkę.Gdy ziemniaki i marchewka w zupie będą już miękkie dodać posiakną botwinkę z buraczkami. Gotować, aż buraczki zmiękną.Następnie doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę i zdjąć z ognia.W małej miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki

Gospodyni Miejska
Roladki z mintaja z szpiankowo-ryżowym nadzieniem 123

każdej strony. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy do miękkości ryż. W kolejnym mini marchewki.  Szpinak mieszamy z ugotowanym ryżem. Na każdy płacie ryby układamy po całości szpinak z ryżem oraz na brzegu po kilka marchewek. Zwijamy w rulon

VioletoweKucharzenie
galaretka z udek kurczaka... 141

łyżeczka pieprz czarny mielony umyte większe udka zagotować, zebrać szumy cedzakiem dodać 2 marchewki, małą pietruszkę i seler, wsypać kucharka i na małym ogniu gotować do miękkości udek ostudzone udka pokroić na kawałeczki z marchewką żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze 0,60 litra do salaterki wsypać groszek, ułożyć pokrojone w plastry jajko na twardo, posypać pieprzem, posypać natką pietruszki

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron gnocchi z soczewicą. 115

papryka 1 puszka pomidorów 1 cebula średnia 2 ząbki czosnku szczypiorek papryczka chili estragon, pieprz, tymianek, kmin rzymski, kardamon oliwa z oliwek Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Czerwoną paprykę kroimy w małe słupki, marchewkę w półplasterki, a cebulę w kostkę. Soczewicę należy przepłukać na sicie i odłożyć, będziemy dodawać ją na końcu, ponieważ rozpadłaby się jeżeli dodalibyśmy(...)samym początku gotowania. Zaczynamy od rozgrzania oliwy na głębokiej patelni i wrzucamy na nią cebulę, paprykę i marchewkę. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory, najlepiej jeśli kupicie krojone z sokiem pomidorowym. Jeśli będą całe, to należy je rozdrobnić na patelni, szybciej się rozpadną. Do warzyw dodajemy kolejno pieprz, tymianek, kmin rzymski, kardamon, estragon oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość dusimy przez

vegetanie
Bielaczek pozrastany marynowany, czyli gratka dla grzybiarza! 86

marynowania zostawiamy same kapelusze, najlepiej małe grzyby. 2.  Bielaczki obgotowujemy w osolonej wodzie z sokiem z cytryny przez ok 20 minut, odcedzamy. 3.  Gotujemy zalewę razem z pokrojoną marchewka i cebulą oraz przyprawami. 4.  Do słoiczków nakładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy 40 minut. Wszystkie przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Krem marchwiowo - pomarańczowy z imbirem i cynamonem 135

podsmażamy w garnku na maśle. Po chwili dodajemy marchewkę i pomarańczę. Doprawiamy imbirem i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i przyprawy i gotujemy około 20 minut, do zmięknięcia marchewki. Zupę blendujemy na gładką masę

W poszukiwaniu inspiracji
Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie 2241

galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Kurczak w galarecie (galat) Ja przygotować Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie? Składniki: 4 wydmuszki z jajek 2 plastry gotowanej szynki mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary 4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu) Pamiętajcie, że otwór w wydmuszkach robimy po szerszej stronie jajka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina z Blaviken 45

kostkach 100 g pasty z pomidorów 1 łyżka oleju roślinnego 5-7 szalotek obranych i przeciętych na pół 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 1 cebula drobno pokrojona 2 marchewki obrane i pokrojone w talarki 200 g małych pieczarek Świeża pietruszka posiekana Suszony tymianek z Domu Oliwnego Liście laurowe Sól Pieprz świeżo zmielony Bagietka 350 ml czerwonego wina wytrawnego do użytku(...)razie potrzeby dolewaj wina lub wody. W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmaż najpierw marchewkę, przełóż na talerz, następnie pieczarki i też je przełóż na talerzyk. Kolejny łyk wina. Po czwarte dodaj do rondla przecier, pietruszkę, marchewkę, pieczarki, dopraw solą, pieprzem i gotuj jakieś 90 minut, aż wszystko będzie miękkie. Po raz kolejny zrób łyk wina. W międzyczasie, kiedy wołowina

RafalCook
Pomidorowy kapuśniak 341

ziele angielskie  sól i pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą około 3 l i gotujemy wywar, solimy go.   Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę.   Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i drobno kroimy.  Do wywaru dodajemy marchew z pietruszką oraz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rosół z kaczki 98

pomidorowej, także grzybowej. Najczęściej gotuję go w dużych ilościach, by za 2 dni przygotować z niego zupę pomidorową. Jest wspaniała! Esencjonalna i mocno pomidorowa na pysznym rosole. Dziś u nas rosół z kaczki, pyszny, domowy, z makaronem. Składniki: 3 nogi, skrzydełka i szyja kaczki sól kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 1 marchewka 2 pietruszki ½ selera(...)posolić, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i ugotować na wolnym ogniu (ok. 1 godziny). Po tym czasie wrzucić opaloną nad ogniem cebulę, obraną marchewkę i pietruszki, kawałek selera, czosnek i lubczyk. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 40 minut. Podawać z makaronem i plastrami marchewki. Na talerzu udekorować świeżą natką pietruszki lub koprem

Zasmakuj Kuchni
Zupa ogórkowa 158

ewenement, ale i ja byłem kiedyś jednym z takich urwisów. I pod tym względem, zostałem nim do dzisiaj. Zapraszam do wspólnego gotowania 1,5 h ilość osób: ok. 5l składniki: 6 dużych ziemniaków 5 skrzydełek kurczaka 4 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera słoik ogórków kiszonych (litrowy) przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru(...)wody i gotujemy w nich skrzydełka przez ok. 40 min., następnie z powierzchni wywaru zbieramy osad. W tym czasie, obieramy pozostałe warzywa tj. marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Te ostatnie kroimy od razu w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Gotujemy w nim resztę warzyw, aż będą miękkie

Ania i Marcin gotują
Zupa ramen 140

grillowane pieczarki jajko gotowane kiełki rzodkiewki szczypiorek glony (nori) PRZYGOTOWANIE: Z mąki, wody i sody zagniatamy ciasto i odkładamy na kilka godzin do lodówki (np. na całą noc). Przygotowane tak ciasto wałkujemy na hojnie obsypanej mąką stolnicy na prostokąt. Kroimy ostrym długim nożem cienkie kluski. W razie potrzeby podsypujemy mąką - ważne, aby się nie posklejały. Gotujemy(...)makaron w osolonej wodzie. Surowe udko oprószamy solą i pieprzem a następnie podsmażamy na patelni aż skórka będzie rumiana. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę (opaloną), podsmażone udko i przyprawy (ziele, sól, liść). Gotujemy tak, jak standardowy rosół. Gdy się trochę pogotuje dodajemy papryczki chilli, imbir, posiekany czosnek oraz sos sojowy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie jest łatwe
Zupa szczawiowa z jajkiem 229

ziele angielskie liść laurowy Na skrzydełkach gotujemy bulion drobiowo-warzywny. Warzywa musimy ugotować przed dodaniem szczawiu, bo po zakwaszeniu wywaru warzywa pozostaną twarde. A więc marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się skrzydełek. Wrzucamy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Po ok 10 minutach dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Szczaw

Olikowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania