gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:27/261)

Grochówka wojskowa 215

wędzonego boczku 250 g kiełbasy 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie: Groch przepłukać na sicie, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc. Ugotować wywar z wędzonych kości. Do wywaru dodać groch, listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia(...)groch się gotuje myjemy i obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy groch będzie już prawie miękki dodajemy ziemniaki, marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Gotujemy do miękkości warzyw. Boczek i kiełbasę kroimy w paseczki, a cebulę w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy kiełbasę oraz cebulę i wszystko razem smażymy ( gdyby

magiczna kuchnia Kasi
Ziemniaki puree pyszne 283

masło lub olej * przyprawy: kurkuma, kminek, sól, majeranek,  bazylia, ew.kolendra, estragon * cytryna Po kolei: 1. na wrzącą wodę wrzucamy szczyptę kurkumy i majeranku (o) 2. kawałek marchewki i pietruszki (sł) Gotujemy ok. 15 minut 3. dodajemy świeżo obrane i pokrojone ziemniaki i trochę masła lub oleju (sł) 4. kminek (sł/m) - można zmielić 5. ząbek czosnku, szczyptę bazylii(...)dania z gatunku szybkich raczej, natomiast tutaj jest celebracja gotowania. Nigdy w życiu nie spędzałam tyle czasu w kuchni, hehe, z tym, że bardzo mi się to podoba i świetnie się z tym czuję! A ziemniaki robię już tylko wg 5 Przemian, czasem tylko skracam wersję i nie dodaję marchewki i pietruszki i wtedy jest szybciej:) zawsze.oliwek 2012/01/07

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa fasolowa z kiełbasą podwawelską i boczkiem 100

zalewamy wodą najlepiej na noc. Następnie płuczemy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Zalewamy wodą około 2 l i gotujemy pod przykryciem aż fasola zmięknie, ja lubię gdy całkowicie się rozpada.Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę(...)można dać w całości. Natkę myjemy i przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy dolewamy ewentualnie wody, wszystko zależy jakie zupy lubicie czy rzadkie czy gęste, nadal gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.  Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Podajemy z bułką lub grzankami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pożywna zapiekanka z kurczakiem i ziemniaczanym puree 360

posypania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obrać (żeby przyśpieszyć gotowanie pociąć w kostkę), ugotować, odstawić do ostudzenia. Ustawić piekarnik na 200 stopni. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, wrzucić do gotującej się wody i gotować na małym ogniu przez około 15 min. Po ugotowaniu odlać wodę i wymieszać z groszkiem. Piersi pokroić w cieńkie paseczki, doprawić solą i pieprzem

cooklife
Grecka zupa z fasoli 162

łatwy sposób niedużym kosztem. Należy tylko pamiętać, by fasolę moczyć przez noc i gotować na niedużym ogniu przez kilka godzin. Składniki:400g suszonej białej fasoli, np. typu "Jaś" lub greckiej fasolia gigantes, namoczonej przez noc w dużej ilości wody3-4 łyżki stołowe oliwy2 marchewki, obrane i drobno posiekane1 duża cebula, drobno posiekana2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane2 ząbki czosnku(...)Gotujemy na średnim ogniu, a następnie zbieramy pianę i szumowinę z powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 1 godziny. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, cebulę, seler, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż zmiękną.. Dodajemy pomidory, suszone oregano. Gotujemy kilka minut, po czym przekładamy całość do garnka

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z marchewką i tymiankiem 125

Dziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się

W kuchni wieczorem
Żurek na zakwasie 160

ugotowane na twardo - 1 jajko na 1 talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę i selera obrać. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.W międzyczasie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej patelni.Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, do zupy dodać kiełbasę, chrzan, cukier, majeranek

Gospodyni Miejska
Holly SUNday... czyli żółty krem z kury z curry 45

zalej wodą. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, goździki i dużą szczyptę curry. Gotuj ok. 20 minut w celu uzyskania wywaru. Wywar odcedź do garnka. Udka obierz i wrzuć mięso do garnka z wywarem. Marchew umyj i pokrój w kostkę - wrzuć do wywaru i gotuj do czasu, aż marchewka będzie miękka. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości - zmiksuj zupę za pomocą blendera

Gary Bez dna
Nieco inna pomidorowa 109

pływających warzyw i dla wypełnienia komosa ryżowa. Doskonała, pożywna zupa. Zupa pomidorowo-paprykowa z komosą ryżową składniki: 4 czerwone papryki 2 kartoniki pomidorów krojonych  1 ząbek czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 4-6 łyżek komosy ryżowej (przed ugotowaniem) bulion warzywny/woda około 1 litr 2 łyżki śmietany kremówki chilli w proszku sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Paprykę myjemy i dokładnie(...)minut. Dzięki temu skórka z papryki lepiej odejdzie. W mojej kuchni nie używam kostek rosołowych itp dlatego dla lepszego smaku proponuję bulion warzywny. W nim będzie się gotować pokrojona w kostkę marchewka i pietruszka. Gdyby zalać je samą wodą wywar będzie jak dla mnie zbyt jałowy. Można jednak w trakcie przygotowanie zupy umieścić w garnku warzywa na bulion, a potem

Przysmaki Karolki
Pyszna zupa pomidorowa z makaronem 159

być również porcja rosołowa z kurczaka) umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, wybieramy „szumowiny” i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 min. Następnie dodajemy 2 marchewki, por i pietruszkę (obrane, w całości). Cebulę obieramy, przekrawamy na pól i opalamy nad palnikiem lub na suchej patelni, dodajemy do wywaru. Gotujemy(...)godz. Następnie rosół przecedzamy. Surową marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle. Dodajemy do rosołu. Można również dodać marchewki z rosołu, pokrojone w kostkę i mięso obrane ze skór i kości. Dodajemy zmiksowane pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut, przyprawiamy do smaku. Wyłączamy palnik, dodajemy śmietanę wymieszaną wcześniej z 3 łyżkami zupy i mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanym

e-PrzepisyKulinarne
Serca w sosie i kasza gryczana z ogórkami kiszonymi 112

łyżeczka oregano listek laurowy ziele angielskie na kaszę; 2 szkl kaszy gryczanej 1 l wywaru z gotowania serc 1 łyżka suszonych kiszonych ogórków sól Serca wymoczyć i oczyścić, Zagotować w garnku ok 2 l wody, do wrzątku włożyć serca i obraną marchewkę, oraz cebulę, przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim i ugotować serca do miękkości. Wyjąć ugotowane mięso, przestudzić(...)pokroić na plasterki niezbyt drobne. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przesmażyć lekko mięso , dodać czosnek , podlać ok 3/4 szl wywaru z gotowania i dodać przyprawy, poddusić sos ok 20 min, Na koniec dodać pokrojoną marchewkę która ugotowała się z sercami i śmietaną wymieszaną z mąką i zagęścić sos. Litr wywaru z serc zagotować, dodać suszone ogórki kiszone

Gotowanie jest łatwe
Zupa gulaszowa węgierska 171

wyciskacz do czosnku Rozgrzewamy patelnię, dodajemy smalec i szklimy cebulkę. Do cebulki dodajemy mięso, czosnek, paprykę w proszku i smażymy około 5 minut Dodajemy pomidory , chwilę gotujemy Dolewamy bulion, liście laurowę, paprykę, marchewkę i 2 łyżki pastry paprykowej (można mniej, można więcej - kwestia jak ostro lubicie) Gotujemy na wolnym ogniu aż mięsko zmięknie.  20 minut przed końcem dorzucamy ziemniaki

Snejkusiowe Przepisy
Łosoś w sosie porowo-czosnkowym 124

musztardyWYKONANIEGotujemy na parze. Do naczynia wkładamy łososia przyprawionego solą i pieprzem. Brokuł rozdzielamy na różyczki i wkładamy na rybę. Do tego por pokrojony w talarki, marchewka w paski lub talarki. Wszystko nakrywamy i gotujemy ok 20 min. Sos przyrządzamy z wyciśniętego soku z cytryny, jogurtu , musztardy. oraz z pora , który gotował się w garnku. Pora blendujemy. wszystko mieszamy. Można lekko

W kuchennym oknie Ewy
Ramen wegetariański 88

pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą marchewkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchewkę i cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty

NA MOIM TALERZU
Zupa jarzynowa z jajkiem 151

ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Gotuję 45 minut na małym ogniu. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru

Tradycyjna kuchnia Kasi