gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:25/261)

Paszteciki na oleju rzepakowym z kapustą i grzybami 159

krążenia i serca. Czyli pysznie i zdrowo Składniki: Farsz: - 1 kg kapusty kiszonej; - garść grzybów suszonych; - marchewka; - ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz Kapustę i grzyby wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem marchewki, 3 kulkami ziela i 2 listkami. Odsączyć, zmielić w maszynce. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Ciasto: - 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) - 1/3 szklanki oleju

dom-agi.pl
Zupa serowa 194

kurkumy ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka lubczyku sól pieprz Wykonanie: Skrzydło z indyka zalać wodą, dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Groszek i fasolkę umyć i oczyścić. Warzywa dodać do mięsa, następnie dodać resztę

Mama Gotuje
Zupa kalafiorowo - koperkowa 276

oczkach. Por pokroić w krążki.Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz krążki pora. Dodać czubatą łyżeczkę masła. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.Po tym czasie

Gospodyni Miejska
Kasza jaglana polsko-orientalna (cukiniowo-marchwiowa) 232

Przygotowanie: Marchewkę obieramy, kroimy w cieniutkie paseczki, a cukinie w plasterki. Kasze jaglaną płuczemy, gotujemy (2 szklanki wody) z przyprawami. Po ok. 3/4 minutach dodajemy marchewki. Gdy kasza zacznie wchłaniać wodę dorzucamy cukinię. Gotujemy do momentu gdy zniknie woda, a kasza będzie napęczniała. Kasza jaglana polsko-orientalna

Czarnawisienka
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 356

się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na   wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki i ugotowane już pulpety wyjmujemy z garnka, a do bulionu wlewamy zblendowane pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gotujemy chwilę bez przykrycia, aby ew. zredukować

Walijskie Pichcenie
Botwinka z ziemniakami i jajkiem 165

Większość opowiedziała się za botwinką, więc oto i ona.  Gotowana na żeberkach, z odrobiną koperku i gotowanym jajkiem. Smaki dzieciństwa, któych się nie zapomina. Lubicie? Składniki: Dla 4 osób: 70 dkg mięsnych żeberek 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 marchewki 1 mała pietruszka 8 ziemniaków 3 pęczki botwinki 1 burak ćwikłowy duży 1 pęczek koperku 2 łyżki(...)twardo Sposób przygotowania: Mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy ok 3l wody. Gotujemy ok 20 minut, zbieramy szumowiny i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, marchewki, pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz pietruszkę. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Po tym czasie żeberko i pietruszkę wyciągamy, Gotujemy 10 minut. Młodą botwinkę myjemy i siekamy w całości (buraczki możemy również zetrzeć), dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Ziemniaki faszerowane 216

muszą być nudne. Na obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków średniej wielkości 0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa sól pieprz 1 cebula 2 marchewki Ziemniaki obieramy i gotujemy  w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ich ostudzeniu łyżką wydrążamy wgłębienia. Mielone mięso przesmażamy na patelni z drobno poszatkowaną cebulą i startą na tarce marchewką. Mięso doprawiamy przyprawami

Salonik smaków
POŻYWNA KOPERKOWA Z PULPETAMI 199

mięsnych pulpetach. Zdecydowanie bardziej wolę gotowane w zupie pulpety niż sztukę mięsa, dlatego często oprócz warzyw, bazę do zup stanowią u mnie  właśnie pulpety i bulion na nich ugotowany. Taka zupka jest i zdrowa i pożywna :) no i oczywiście ... baaardzo smaczna ;-) Zastępuję u nas zarówno I jak i II danie. Składniki: 3 marchewki, kawałek selera, 1/2 pora(...)masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je na talerz a na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok 15 minut. Marchewkę i pietruszkę ugotowaną wcześniej kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Na koniec zupę zaciągamy zahartowaną śmietaną (do pojemnika ze śmietaną wlewamy 2 łyżki gorącej zupy

Walijskie Pichcenie
Kurczak W Sosie Lekko Pomidorowym Z Marchewką I Groszkiem 183

przyprawami. 2. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim filet, następnie wlewamy bulion, oraz dodajemy marchewkę z groszkiem, całość zagotowujemy i przykrywamy pokrywką na 5 minut. 3. W śmietance mieszamy mąki i dodajemy do patelni. 4. Dodajemy także łyżeczkę koncentratu i gotujemy do zgęstnienia. Pod koniec sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy np.z  ziemniaczkami. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 229

pomarańczami i rodzynkami autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Perliczka z jabłkami i żurawiną autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona karkówka autorka: Izabela09 | blog: Państwo Wojtczuk gotują Jagnięcina z glazurowaną marchewką autorka: Aromat Malin | blog: Aromat Malin Kurczak z Masłem Orzechowym autorka: mariolak87 | blog: Zakątek Smakosza Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną i grzybami autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa jarzynowa z tortellini 192

pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wkładamy składniki na bulion i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 20 minut (im dłużej gotowany tym bardziej aromatyczny). Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy grubych oczkach tarki. Pora siekamy w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy warzywa i krótko przesmażamy, następnie podlewamy kilkoma łyżkami bulionu(...)przetrzeć przez sitko, czego ja nie zrobiłam). Po chwili zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wrzucamy makaron tortellini i na małym ogniu gotujemy do miękkości - około 10-13 minut. Tuż po wyłączeniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pozostawiamy na kilka minut, aby zupa naszła jej aromatem

Kolorowy Przepisownik
Potrawka z soczewicy z marchewką i szałwią 87

kolendry 1 łyżeczka suszonej szałwii 1-2 łyżeczki cukru 4 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól  pieprz oliwa do smażenia kilka listków świeżej szałwii lub natki pietruszki do przybrania (opcjonalnie) Jak zrobić potrawkę z soczewicy z marchewką i szałwią?  W niedużym garnku zagotować wodę, wsypać soczewicę i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzić(...)czasie gdy cebula się smaży brać marchewki i pokroić je w cienkie plasterki.  Marchewkę dodać do przesmażonej cebuli, wszystko wymieszać i smażyć przez kilka minut.  Dodać podgotowaną soczewicę i wlać 250ml wody, lub tyle aby wszystkie warzywa były zakryte. Dodać koncentrat pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, lub do czasu

Codzienne Gotowanie
Mimosa sałatka 100

bardzo popularna w całym Układzie Warszawskim, powstały jej niezliczone wersje: ze śledziami, kurczakiem, szynką czy też dodaną marchewką. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – 2-3-4 ⏰ – 30 minut ➕chłodzenie 🇷🇺 – Rosja 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🥗 – Sałateki Świata Oczywiście potrzebujemy kilku składników Ziemniaki(...)sztuki Marchewka – 3 sztuki Jajka – 6 sztuk Majonez – 200 ml Cheddar łagodny – 200 gram Szczypiorek – 3 łodygi Szynka – 600 gram Sól Pieprz świeżo zmielony Suszony koperek Jeśli mamy już składniki, Mimosa czeka, by ją zrobić Po pierwsze obierz marchewki i ziemniaki, włóż je do rondla razem z jajkami i gotuj, aż będą miękkie

RafalCook
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 212

się ugotuje, łatwiej się blenduje), wrzucam do cebuli, chwilę podsmażam, po czym zalewam wodą do wysokości warzyw (około litr wody). Wrzucam pokruszone kostki bulionowe,  po czym gotuję aż do miękkości marchewki. Następnie ciepłą zawartość garnka miksuję przy pomocy blendera,  dodając sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Na sam koniec doprawiam  sosem sojowym, gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem

W kuchni Karmel-itki
MARCHEWKA GLAZUROWANA W MIODZIE Z IMBIREM 119

Marchewka w miodzie     jest przepysznym dodatkiem do obiadu. Odkryłam ją na nowo. Zamiast tradycyjnej, gotowanej jarzynki polecam tę z mojego posta. Spróbujcie a przekonacie się sami jaka jest smaczna ;-) Składniki: kilka(...)średnich marchewek łyżka płynnego miodu łyżka masła kawałek świeżego korzenia imbiru sól świeżo mielony czarny pieprz 1-2 łyżki octu balsamicznego sezam do posypania (opcjonalnie) Marchewkę obrałam, umyłam i pokroiłam w średnie słupki. Gotowałam w osolonej wodzie przez około 7-10 minut. Nie powinna być za miękka. Odlałam wodę, przelałam ją zimną wodą i wyjęłam na papierowy ręcznik. Na patelni

potrawyregionalne