sól i pieprz przyprawa do zup śmietanka 30% do zup Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka. Do gotowego wywaru wrzucamy poszatkowaną kapustę oraz mieszankę marchewka z groszkiem. Mieszamy, całość gotujemy na małym ogniu, na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą al dente. Pozostaje nam jeszcze dodanie przyprawy do zup oraz soli
Moja smaczna kuchniałyżka masła 5 łyżek jogurtu naturalnego 0 % PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyć ja nie obierałam ze skórki, pokroić w kostkę. Z podanych składników ugotować bulion. Gotuję aż mięso będzie miękkie ok 50 min wrzucam marchewkę. W rondelku o grubym dnie roztapiam masło a następnie dodaję koper. Podsmażam ok 30 sekund dodaję 8 łyżek goyującego się bulionu. Całość duszę(...)minut. Mięso wyciągam wraz z marchewką. Duszony Koper dodaję do bulionu wraz z ziemniakami. Gotuję ok 20 min. Małym sitkiem wyciągam koper. Pozostawiam małą ilość. Mięso obieram ze skóry a resztę kroję drobno i dodaję do zupy. Marchewkę kroję w plasterki. Zestawiam zupę z palnika. Do zupy dodaję ok 5 łyżek jogurtu naturalnego
Gotowanie Patkiosób: 4 paczki ryżu długoziarnistego pół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy 2 marchewki pół czerwonej papryki mała puszka zielonego groszku rodzynki (w takiej samej ilości jak groszek) Przygotowanie: Bierzemy wok lub głęboki garnek. Wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną(...)poziomu takiego, aby przykryła ryż. Gotujemy na niskim ogniu ok. 20 minut (aż się ugotuje). Dolewamy gorącej wody, gdy konieczne. W międzyczasie w małym rondelku gotujemy w lekko osolonej wodzie skrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Gdy marchewka jest już prawie ugotowana, dodajemy paprykę do garnka i gotujemy jeszcze10 minut. Bierzemy miskę i przekładamy ugotowany ryż. Dodajemy ugotowaną marchewkę i paprykę
Smaki Brazyliicienkie krążki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.Koperek drobno posiekać.Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na różyczki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę, selar, pokrojonego pora i ziemniaki. Zalć 2,5 litrami zimnej wody, dodać łyżkę masła, 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe, liść laurowy i gotować na średnim ogniu przez
Gospodyni Miejskamielonego mięsa-marchewka-natka pietruszki-garść suszonych grzybów-pieprz Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Z mięsa formujemy małe kuleczki. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, kaszę i umyte grzyby.Po 10 minutach wkładamy nasze mięsne kuleczki i wszystko gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej
Maminek kulinarnyumyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać 500 ml zimnej wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.Buraka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.Ziemniaki(...)obrać, umyć i pokroić w kostkę.Po upływie 10 minut, do zupy wrzucić pokrojonego buraka, dodać pozostałą część wody (2 litry) i 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe. Całość gotować, aż burak będzie miękki.Na 10 - 15 minut przed końcem gotowania, gdy burak będzie już prawie miękki, dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków i buraka.Śmietanę wlać
Gospodyni Miejskajednak nie była to zbyt gwałtowna zmiana pozostanę w słodkawym klimacie. Będzie za to zdecydowanie mniej kalorycznie i trochę kwaskowato czyli pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki. Pasuje doskonale do ryb gotowanych na parze i delikatnych dań z drobiu. Chrupiąca marchewka dobrze współgra z pomarańczą , a cytrynowy ocet dodaje ostrości delikatnej kapuście." Czytaj więcej
Wiem co jemczas. Kolorowe pikle warzywne SKŁADNIKI: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 3 marchewki 2 papryki czerwone 3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 szklanka octu 10 % 4 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli 5 liści laurowych ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Wodę gotować 10 minut z cukrem, octem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim(...)Kalafior i brokuła podzielić na różyczki, marchew i czosnek obrać oraz pokroić na cienkie plasterki. Z gałązek natki obrywamy listki. Paprykę pokroić na małe cząstki. Marchewkę, kalafior i brokuła gotować po kolei po ok 3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Warzywa ułożyć w słoikach warstwami, przełożyć listkami natki. Z zalewy wyjąć ziele
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimniejsze części i gotujemy razem w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy i ostudzamy. W osobnym garnuszku gotujemy pierś kurczaka, ostudzamy. Brokuła tniemy na małe różyczki i gotujemy na parze. Następnie ziemniaki z marchewką przepuszczamy przez praskę, dodajemy pokrojonego kurczaka, brokuły, czosnek, cebulę, mąkę i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe krokiety, otaczamy jajkiem
Niezły Młynekseler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez 15 minut.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)kruszonki. Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Po 15 minutach duszenia jarzyn, dodać 2 litry zimnej wody i doprowadzić bulion do wrzenia. Następnie dodać zacierki, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 10 mniut.Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki, cukinię i natkę pietruszki. Gotować, aż warzywa będą miękkie.Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy i wymieszać, po czym zdjąć zupę
Gospodyni Miejskatrochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu(...)mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą tak, aby mięso było przykryte. Dołożyć liście laurowe, kulki ziela anielskiego i czarnego pieprzu. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć. Dołożyć wraz z 1 cebulą do mięsa. Gotować jeszcze ok. 1 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie (prawie rozpadające się). Odstawić do ostudzenia
Pełny talerzrosołu (cebulę, seler, por), dzięki czemu zupa stała się bardziej aromatyczna i pełna smaku. Polecam! Tę letnią skandynawska zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania wraz z Anią . Składniki: kilka ziemniaków 3-4 marchewki 1 cebula kawałek pora kawałek selera ząbek czosnku 1 mały kalafior kilka rzodkiewek 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kilka ziaren pieprzu sól 250ml(...)mąki Przygotowanie : Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić do dużego garnka. Dodać obraną cebulę, pora, rzodkiewki, ząbek czosnku, ziarenka pieprzu, sól i zalać wodą, tak aby zakrywała warzywa. Gdy woda się zagotuje dodać kalafiora podzielonego na różyczki. Zupę przykryć i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać zielony
Codzienne Gotowaniełyżka masła 100 ml śmietany 18 % sól, pieprz do smaku mąka do zagęszczenia 100 g makaronu łazanki natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyścić, pokroić, zalać woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie
Ala piecze i gotujebiała część pora łyżeczka oleju 3 duże ziemniaki majeranek, sól i pieprz do smaku Groch płuczemy na sicie, wkładamy do garnka razem z boczkiem, zalewamy woda i gotujemy ok 45 minut. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, pora obieramy i kroimy w ćwierć plasterki, wszystkie warzywa podsmażamy na oleju ok 5 minut. Po 45 minutach boczek wyjmujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórywiadomo co się je :) PAPRYKARZ 3 średnie marchewki 1 spora cebula makrela wędzona ok. 1/2 szkl. ryżu koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę trzemy na gęstej tarce, a cebulkę drobno siekamy. Następnie marchewkę z cebulką dusimy na patelni, aż zmięknie. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecieru. Jeszcze chwilę dusimy
Co w głowie piszczy